Hirdetés

Érintőképernyős kezelőfelületek

Szereplők – Microsoft, Symbian

A jelenlegi érintőkijelzős mobiltelefon-kínálat szereplői nagyon különböző irányokból jöttek, történelmük is nagyon eltérő. Sőt, alapvetően a felületek mögött dolgozó rendszerek is mások, mindegyiknek van előnye és hátránya, ám cikkünk szempontjából most az a legfontosabb, hogy a felhasználói interfész mennyire sikerült könnyen kezelhetővé.


Palm-size PC 1.2 Color Start menüje és feladatkezelője

A legősibb rendszer kétségtelenül a Windows Mobile. Ennek olyan hosszas története van, hogy külön cikket szenteltünk neki. Most azonban az a fontos, hogy a jelenleg elérhető 6.1-es verzió önmagában egy kimondottan ósdi, nehézkes, múlt századi felületet biztosít csupán, így a Microsoft megoldására építő gyártóknak nem kicsi munkával kell megreformálniuk az interfészt. Ebben pillanatnyilag a HTC jár az élen, a TouchFLO névre keresztelt megoldásuk az egyik legjobb gyártói modifikáció, amit a Windows Mobile valaha látott. Fontos kiemelni, hogy ez a készüléket előállító cég munkája, mert ha kicsit tájékozottabban körülnézünk, akkor találhatunk igen kellemes alternatívákat (SPB Mobile Shell 3, PointUI), de ezek utólagos buherálást — vagy legalábbis telepítést — igénylő, olykor fizetős megoldások. A HTC mellett a Gigabyte Barcelonában bemutatott megoldása is életképesnek tűnt, de fél év alatt még nem sikerült piacra küldeniük. Persze minden gyártó próbálkozik hasonlóval, de egy Acer skin vagy egy Sony Ericsson X1 panelrendszer nem említhető egy lapon a HTC évek óta reszelgetett megoldásával.

Hirdetés


HTC Touch Diamnond2 Windows Mobile alapokon

A Microsoft régóta adós azzal, hogy a Windows Mobile rendszert alapjaitól újragondolja. Hamarosan érkezik a 6.5-ös verzió, de ez is inkább pofozgatásnak tűnik, az áttörést az évek óta ígérgetett 7-es verzió hozhatja majd el (mindkettő már Windows Phone néven jön), de mire végre sikerül tető alá hozni, addigra a most még első szárnycsapdosást tevő Android magasan fölészállhat. Egyetlen eszközt viszont meg kell még említenünk, ez pedig a Meizu M8. A kínaiak sem kapkodták el a fejlesztést, de sikerült végre kitolniuk magukból egy olyan felületet, amely már az új, a Windows Mobile 7 alatt is dolgozó kernelre épül, s bizony nem végeztek rossz munkát. Persze az M8 funkcionálisan nem túl erős, de ha van eszük ott Kínában, akkor a Meizu nem áll meg itt, hanem kihoz még néhány gépet ugyanerre a rendszerre építve.


Windows Mobile 6.5 képernyő

Az öregek között a másik szereplő a Symbian. A mobil operációs rendszerek egyik atyja régi motoros már a szakmában, s sokáig etalonnak is számított. Ennek persze nem kis mértékben az volt az oka, hogy a világ vezető gyártója, a Nokia kizárólag Symbian rendszerekre építette fel okostelefonjait. A Symbian alapvetően két felületettel rendelkezett, a finnek az S60 platformot használták, a Sony Ericsson pedig a UIQ mellett tette le a voksát. Ez utóbbi azóta meg is szűnt, a valamikor talán piacra kerülő Saito már ugyanazt a rendszert kapja, amit a Nokia 5800, az N97, vagy a Samsung i8910HD.


Symbian S60 Touch a Nokia 5800-n

Ez pedig nem más, mint a Symbian érintésvezérelt változata. Ám nem ez volt az első ilyen próbálkozás, S90 néven már létezett egy hasonló, csakhogy az nem futott be nagy karriert, a 7710-es Nokia akkorát bukott, mint Illés Béla a válogatottban. A Nokia 5800-on debütált új verzió viszont jobban átgondolt felületet kapott, bár látszik rajta, hogy a tervezők nem bírtak elszakadni a régi Series60 platformtól, nagyon sok kitöltetlen hely, vagy feleslegesen nagy felirat került ide-oda. A kezdőképernyő az N97 megjelenéséig elég kis egyszerű volt, de még a csúcsmodell kapcsán is viszonylag szűkös a paraméterezhetőség. Symbain alá nem léteznek olyan okosságok, mint az SPB, kisebb a mozgástér a funkcionális testreszabhatóság szempontjából.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés