Hirdetés

Érintőképernyős kezelőfelületek

Hirdetés

Szereplők – TouchWiz és S-Class

A koreai páros megint máshonnan ugrott neki a történetnek. A Samsung amellett, hogy használja a Symbian S60 platformot és a Windows Mobile rendszert is, saját megoldást is próbál nyomni, ez az F480-on debütált TouchWiz, ami egyébként hivatalosan nem a rendszer, hanem a widgeteket kezelő felület neve (ez egyébként Windows Mobile alatt is elérhető az Omnián), de idővel ráragadt magára a rendszerre. Volt nekik korábban olyan cuccuk is, hogy Croix, szép nagy bukás volt, úgyhogy újraírták az egészet, kitalálták a widget alapú főképernyőt, ami nem rossz ötlet, de a megvalósításnál inkább az „aki sokat markol, keveset fog” közmondás igazolódott be.

Samsung S8000 Jet Samsung S8000 Jet
Samsung Jet képernyők

A TouchWiz már a második generációnál tart, erre épül a szintén iPhone-gyilkosként beharangozott Jet is, s pont ez a készülék szolgáltatta az apropót, hogy megszülessen ez a cikk. A Jet kapcsán ugyanis nekünk az a véleményünk, hogy remek példája annak, hogy erős vasra is lehet összecsapott rendszert írni. Fontos tudni, hogy a TouchWiz zárt rendszer, nem bővíthető natív alkalmazásokkal (ellentétben az eddig felsoroltakkal), így aztán elvileg az optimizálás programozói szempontból itt nem kellene egy túl összetett meló legyen.

LG KM900 Arena
[+]

S-Class főmenü - mire hasonlít?

Az LG egyszer már híres volt az érintőképernyős történelem során: a Prada volt az első, valóban csak ujjbegyre kihegyezett érintésvezérelt telefon, amit nagy tételben gyártottak le. Akkor még nem volt iPhone, ezért nagyon nem is volt ellenfele, de amikor az Apple terméke megjelent, akkor nyilvánvalóvá vált, hogy a Prada a fasorban sincs. Eltelt néhány év, s most végre kijött az alapjaitól újragondolt rendszerük, amely az LG Arenaban debütált. Az S-Class kezelőfelület a Samsung megoldásához hasonlóan zárt, de annál kissé összeszedettebbnek tűnik, s bár a sebesség itt sem annyira pörgős, de a szoftvert úgy írták meg az LG mérnökei, hogy az apróbb gondolkodási időket látványos animációkkal rejtették el. Ez pedig az egyik legsimább út a felhasználók szívéhez.


Az LG S-Class rendszere

Az S-Class tehát jól sikerült. A Samsunghoz hasonlóan az LG is több telefonba beteszi a felületet, az Arena után a Viewty Smart és a Crystal is ezzel az interfésszel érkezik. Itt is van widget alapú kezdőképernyő, de jóval kisebb rajta a hangsúly, mint a másik koreai cég termékeinél. Az LG emelett — a Samsunghoz hasonlóan — szintén próbálkozik a Windows Mobile rendszerrel, korábbi telefonjuk, a KS20 egészen jól sikerült, az árához képest mindenképp.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés