Hirdetés

Érintőképernyős kezelőfelületek

Hirdetés

Készenléti képernyő, widgetek

Egy telefonon legtöbbször az alapképernyővel fogunk találkozni. Szinte mindig ez lesz az első felület, amiről elindulunk, ha kezünkbe vesszük a készüléket. Rögtön azzal kezdődik a móka, hogy fel kell oldanunk a zárat, amely védi attól a készüléket, hogy a nagy kijelzőt bármilyen érintés aktívvá tegye, s a zsebünkben önálló életre keljen az eszköz. Fontos megemlíteni, hogy jelenleg kétféle képernyővel találkozhatunk, korábban rezisztív, újabban kapacitív panelekkel operálnak a gyártók. A rezisztív kijelző a régebbi, ezt még arra tervezték, hogy ceruzával bökdössük, míg a kapacitív panelnél a stylus általában hatástalan, itt ujjbeggyel operálunk, ez érzékenyebbnek is tűnik.

Nokia N97
[+]
Rezisztív kijelzővel érkezett a Nokia N97

Fentiek ellenére még a legújabb modellekbe is kerülhet rezisztív kijelző, ilyen a Samsung Jet, vagy a Nokia N97. Itt a mérnökök igyekeztek úgy belőni az érzékenységet, hogy ujjal és ceruzával is használható legyen az eszköz, de az az általános tapasztalat, hogy ez ilyen eszközök esetén jóval határozottabb tapicskolásra van szükség, mint a kapacitív változatoknál.

Acer Tempo F900 Acer Tempo F900 Acer Tempo F900
Oldschool kezdőképernyő az új Acer készülékeken (WinMo)

A készenléti kijelző azért fontos, mert innen indulunk el a menürendszer bugyraiba, illetve ez az, ami tájékoztatja a felhasználót már első pillantásra is egy sereg dologról. Ebben a Windows Mobile alapú gépek (de még az eredeti, csupasz Windows Mobile is) igen informatívak és jól paraméterezhetőek. Látszódhatnak a naptárbejegyzések, a nem fogadott hívások, az üzenetek, s különféle egyéb beépülő modulok is felbukkanhatnak (aktuális időjárás, a zenelejátszó állapota, RSS-ben érkező friss hírek, stb.). Az Apple rendszeréből ez a felület szinte teljesen kimaradt, itt a billentyűzár feloldását követően rögtön a menürendszer ikonhalmazát kapjuk meg.


Sok apró információ egy klasszikus Windows Mobile kezdőképernyőn

A Samsung találta ki az F480-ban az úgynevezett widgeteket, pontosabban magukat a widgeteket nem ők találták ki, de ők használták fel először mobiltelefonban. Ezek apró hivatkozások és/vagy minialkalmazások, amelyek a készenléti kijelzőre pakolhatóak ki, mindenki igény szerint szórhatja tele ezt a felületet ilyesmivel, hogy láthassa a számára fontos dolgokat. Ezt az egész widget-rendszert meg lehet csinálni okosan, jól használhatóan és látványosan, de ez a három dolog nem mindig jön össze egyszerre. A TouchWiz felület egyik alapproblémája, hogy a widgetek mérete és formája igen különböző, a naptár például elterpeszkedik az egész képernyőn, nemigen fér el mellette más, ha pedig esetleg volt is ott egyéb rajzocska, akkor az újabb widget jól ráül a tetejére. Az LG ennél egy kicsit szofisztikáltabb, de még mindig nem az igazi. Komoly gond továbbá, hogy a Samsung sok esetben widgetnek hívja az egyszerű parancsikonokat is, így bár a számháborúban ők vezetnek (nekik van a legtöbb "widgetjük"), használhatóságban még van hova fejlődniük.

Nokia N97 menu
Widget és tárcsázó az N97-ben

Widget fronton most a Nokia N97-ben látott, kissé túlságosan is beszabályozott megoldás, illetve az Android rendszer döbbenetesen paraméterezhető felülete az etalon. A finnek ötlete az volt, hogy minden widget egy pont ugyanakkora téglalap, egymásra nem kerülhetnek, hanem katonás rendben sorakoznak négyzethálós elrendezésben. Ez nagyon jól használható, de kevésbé látványos. Az Android rendszer ennél továbbmegy, konkrétan egy hatalmas vászon a kezdőképernyő, amely oldalirányban húzogatható, s össze-vissza telerámolhatjuk widgetekkel, de mégis úgy, hogy azokat a szoftver nem engedi egymás tetejére rakni — egyébként mindegyik négyzet alapú, vagy több kis négyzetből áll. A Samsung megoldásában is több oldalas lehet a kezdőképernyő, de ezek között elég nehézkes akkor lapozni, ha pont ott figyel valami bazi nagy widget, mert ilyenkor sajnos az ember a lapozás helyett elindítja a widgethez tartozó funkciót — ennek egyik oka, hogy a Samsungnál nem kell rajta tartanunk az ujjunkat egy widgeten ahhoz, hogy áthelyezzük. Ehhez képest az Android gépeken teljesen gördülékeny a képernyőn történő lapozás, olyan, mintha egy nagyon széles kép előtt sétálnánk.

HTC Hero HTC Hero HTC Hero HTC Hero HTC Hero HTC Hero
Android készenléti képernyők sora widgetekkel — a képek nagyíthatók!

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés