Apple Watch Ultra - első nekifutás

Ez az Apple első próbálkozása arra, hogy dedikált sportórát csináljon okosórájából. Apple Watchként tökéletes, sportóraként még van hova fejlődnie.

Edzések, navigáció, üzemidő

Sporttevékenységeink rögzítéséhez gyárilag az Edzés alkalmazást találjuk az órán, ami az iPhone-ra a Fitnesz appon keresztül szinkronizál, ahonnan az Apple Egészség is beszívja a lépéseket, elégetett kalóriákat, de az órával végzett alvásfigyelés alapból ezzel szinkronizál. Innen pedig mehetnek bármilyen másik appba tevékenységeink, mi a Strava és a Nike Run Club alkalmazásokkal próbáltuk ki, de említést érdemel még a RunGo, vagy a HealthFit és a Workoutdoors is. Ezeknek elérhetők közvetlenül az órára letölthető változatai is, utóbbi pedig túrázáshoz, sétáláshoz vagy futáshoz pedig kifejezetten ajánlott szerintem. Az Apple Watch Ultra ugyanis nem kezel GPX fájlokat natívan és nem képes előre megtervezett útvonalon navigálni, de harmadik féltől származó programokkal igen. A beépített iránytű újratervezett, ez állítólag gyorsabban és pontosabban mutat irányt a korábbiaknál, több megjelenítési lehetőséggel, például közvetlenül a számlapon.

Újdonság az útjelző számlap, melyen egy érintéssel előhozható az iránytű.Újdonság az útjelző számlap, melyen egy érintéssel előhozható az iránytű. Újdonság az útjelző számlap, melyen egy érintéssel előhozható az iránytű. (forrás: Mobilaréna) [+]

Térkép ugyan van az Ultrán, az óra az Apple Maps használatával képes navigációra, ami városon belül jól működik. Helymeghatározásra ez az első Apple óra, ami kétsávos GPS-t használ (L1 és L5), mellette pedig GLONASS, Galileo és BDS hálózatokon is kommunikál, ezzel pontosabb méréseket lehetővé téve. A helymeghatározás ugyanakkor nem csak a műholdakra hagyatkozik, az eszköz Wi-Fi, mobilhálózat, és a Lokátor alapján teszi össze az útvonalakat az algoritmus. Azokon a helyeken pedig ahol nem talál jelet, az ember mozgásából, futás esetén például a lépésszámból, lépésütemből és átlagtempóból számolja ki, hogy nagyjából merre járhatott a futó. A helymeghatározásra, szigorúbban nézve pedig kifejezetten a GPS-re vonatkozó beállítások pedig szegényesek, kikapcsolás - bekapcsoláson kívül csak az energiatakarékos módot találtam az opciók között, ami csökkenti a jelvételezést. De az egyelőre, hogy például eltérő edzéstípusokhoz hozzárendeljük, hogy elég-e az energiatakarékos GPS-mód, egysávos vagy kétsávos kommunikációt használjon-e az eszköz, nincs az Ultra eszköztárában, miközben a legolcsóbb Garmin multisport óra is tudja ezt.

Itt mondjuk pont azt érzékelte az óra, hogy a járdán biciklizem, de ez volt a legnagyobb tévedése az útvonalrögzítések során.
Itt mondjuk pont azt érzékelte az óra, hogy a járdán biciklizem, de ez volt a legnagyobb tévedése az útvonalrögzítések során. (forrás: Mobilaréna) [+]

Újdonság az edzések során, hogy részletesebb adatokat mutat az Apple Watch, ezt mindegyik csinálja, nem csak az Ultra. Az időszakaszok mellett láthatjuk a pulzuszónákat, a zónában töltött időnket, átlagos pulzustartományunkat, szakaszainkat, tempónkat, wattban kifejezett teljesítményünket, lépésütemet, magasságkülönbséget, aktív és összes kalóriánkat, bőrhőmérsékletünket. Edzés elindítása előtt futáshoz és biciklizéshez hozhatunk létre manuálisan megadott célokat, pulzuszónákkal, így lehet bemelegítés, levezetés is az edzésünkben. Az edzésképernyők személyre szabására nem találtam lehetőséget, az Apple által megtervezettek között válthatunk csak a korona tekerésével vagy ujjunk fel-le suhintásával. A szenzorok egy referenciaként használt Garmin órához mérve pontosak, távolságot, lépéstávot, lépésütemet és elégetett kalóriákat is azonos értékekkel számolt a két eszköz tesztünk alatt, illetve tudományosabb körülmények között is remekelt az Apple Watch Ultra. Ugyanúgy, ahogy a Series 8 is féláron, lévén ugyanazokat a szenzorokat használja a két óra. Edzés utáni statisztikákat azonban még az Ultra sem számol a gyári szoftverrel, így regenerálódási időt, laktátküszöböt, vagy az egésznapos tevékenységünk alapján kimerültségi szintet nem fogunk tudni, ha csak az Apple szoftvereire hagyatkozunk. Szoftverfrissítéssel a későbbiekben érkezhetnek ilyenek, egyelőre iOS 16-tal és watchOS 9-cel a teszt egy hete alatt nem voltak ilyesféle funkciók.

Hirdetés

Az edzés állapotát jelző kijelzők.Az edzés állapotát jelző kijelzők.Az edzés állapotát jelző kijelzők. Az edzés állapotát jelző kijelzők. (forrás: Mobilaréna) [+]

Edzésekre vonatkozó információk a Fitnesz alkalmazásban.Edzésekre vonatkozó információk a Fitnesz alkalmazásban.Edzésekre vonatkozó információk a Fitnesz alkalmazásban. Edzésekre vonatkozó információk a Fitnesz alkalmazásban. (forrás: Mobilaréna) [+]

Futásra, kerékpározásra vonatkozóan jóval részletesebb elemzések is kérhetők.Futásra, kerékpározásra vonatkozóan jóval részletesebb elemzések is kérhetők.Futásra, kerékpározásra vonatkozóan jóval részletesebb elemzések is kérhetők.Futásra, kerékpározásra vonatkozóan jóval részletesebb elemzések is kérhetők. Futásra, kerékpározásra vonatkozóan jóval részletesebb elemzések is kérhetők. (forrás: Mobilaréna) [+]

Üzemidőben egyértelműen jobb az Ultra, mint bármi, amit eddig az Apple okosórás vonalon kínált. Az egyhetes teszt alatt átlagos használattal két és fél napot simán kibírt, mielőtt kérte volna a töltőt, ebben benne volt rögzített útvonalas edzés, telefonos értesítéstükrözés és reakciók küldése, NFC-s fizetés, a sziréna kipróbálása, meg általánosságban nyomkodtam az órát is. Amikor eSIM-mel, telefon nélkül használtam az órát, drasztikusabban csökkent az üzemidő, úgyhogy ha valaki Kinizsi Százasra, esetleg ultraversenyre menne az Apple Watchcsal csuklóján, a watchOS 9.1-es frissítéssel érkező Alacsony töltöttségű móddal érdemes nekikezdenie, az Apple tesztelése szerint ez 15 órányi GPS-es tevékenységkövetésre használható és 60 órányi üzemidő hozható ki vele. A cég kommunikációjában 36 óra szerepel szokványos használat mellett, mint akkumulátoros üzemidő, ezt teljesíti az Ultra. S bár bármely hasonló árú Garmin vagy Polar ezt körberöhögi, korábbi Apple Watch felhasználóknak felüdülés lesz, hogy nem kell naponta töltögetni.

Apple Watch Ultra a töltőn.Apple Watch Ultra a töltőn. Apple Watch Ultra a töltőn. [+]

A töltés továbbra is kizárólag az óra saját mágneses töltőjével megy, ezzel egy óra és húsz perc egy teljesen lemerült Ultra feltöltése. A Type-C végű kábel bármilyen USB PD töltővel működik, fali adapter nincs a dobozban.

Összegzés

Apple Watch Ultra éjszakai számlappal.
Apple Watch Ultra éjszakai számlappal. [+]

Erős első nekifutás az Apple Watch Ultra, viszont továbbra is csak egy sportos okosóra, nem pedig egy okos sportóra. Ahhoz, hogy utóbbi lehessen sokkal részletesebb edzéselemzésekre, offline térképekre és navigációra, valamint jobb üzemidőre lenne szüksége. A 36 óra üzemidő Apple Watch szinten hatalmasnak számít, de az egy töltéssel akár hetekig elketyegő multisport órák piacán ez kevés. Ugyanígy nagyon szűkös a kiegészítő eszközök támogatása is.

Okosóraként remek, a hobbiszinten sportolóknak az igényeit pedig a fitnesz vonalon nyújtott teljesítmény is kielégítheti, hisz pontosak a szenzorok, rengeteg harmadik féltől származó alkalmazás segít ott, ahol az Apple saját rendszere még nem tart, a Fitnesz applikációban pedig megszerezhető digitális kitűzők és Apple Watchot használó barátaink eredményeinek legyűrése motiválhat. Emellett lehet róla üzenetet küldeni, hívásokat bonyolítani, zenét lejátszani, kapcsolgathatók róla az okos otthoni kütyüjeink, fizethetünk vele a boltban, és szoftveresen támogatva lesz még jó pár évig. iPhone-nal tökéletes a szinkron, mással meg nem is megy, de ez az elmúlt hét év összes Apple órájával így volt, ebben nincsen semmi újdonság.

419 990 forintot kell leszurkolni a pénztárnál annak, aki az Ultrát szeretné csuklóján. Az üzemidő, a strapabíró kialakítás, a nagyobb méretű tok, illetve egy-két szoftveres vagy hardveres extra, például az akciógomb miatt érthető is, hogy ha valaki úgy dönt, neki ez az Apple Watch kell. Fitneszre is használható okosóraként egyszerűségével, remek kezelőfelületével, biztonsági funkcióival és hatalmas alkalmazáskínálatával az Ultra verhetetlen iPhone mellé, de nagyjából ugyanez elmondható a Series 8-ról és a második generációs Watch SE-ről is, annyi, hogy ott naponta kell majd töltögetnünk. Ha pedig inkább a sportot erőltetnénk, nézelődjünk másfelé, például a Garminnál a Fenix vagy Epix vonalon, esetleg a Corosnál, vagy a Polarnál, ezért a pénzért komplettebb sportcsomagot fogunk kapni térképpel, Windows és Android felé nyitottabb rendszerrel, és jóval hosszabb üzemidőkkel. A mobilhálózati kapcsolatról le kell mondanunk a konkurenseknél, így például csak offline lementett zenéket hallgathatunk az említett órákról fülhallgatónkon, és az Apple szigora miatt az értesítéskezelés is korlátozottabb lesz. De ha fontosabb, hogy teljesítményünkről minél részletesebb adatokat és előrejelzéseket lássunk, az adatképernyőket igényeinkre szabhassuk, legyenek gombjaink és ne kelljen a kijelzőt taperolni, legyenek offline térképeink és hozzá kanyarokat jelző navigációnk, akkor az Ultra nem lesz elég. Apple Watchként és iPhone mellé okosóraként szuper, de a dedikált sportórákat egyelőre nem szorongatja meg.

viragdani01

Az Apple Watch Ultrát az iSTYLE adta kölcsön egy hétre a teszthez, ezúton is köszönjük! Itt lehet náluk megvásárolni az órát.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés