Garmin Forerunner 255 Music - nem csak futóknak

Ez jelenleg a Garmin legolcsóbb multisport eszköze, futóórának álcázva. Kezdőknek, középhaladóknak vagy akár haladóknak is jó lehet, az okosfunkciók pedig jól jönnek a mindennapokban. Ráadásul egész sokat spórolhatunk, ha nem kell zene a csuklónkra.

Külső, újdonságok, akkumulátor

Mérettől, illetve zenei tárhelytől függően 139 900 forintért vagy 159 900 forintért lehet hazavinni a június hatodikán bemutatott új Forerunner 255-öt, amivel nem csak a Garmin kínálatában, de a teljes GPS-es multisport óra-piacon az egyik legolcsóbb versenyzőről van szó. A külső maradt a viszonylag egyszerű megjelenésű műanyag tokozás, így a gyorskioldós 22 mm-es szíjjal együtt 48 grammot nyom csupán a nagyobb, nálunk is járt 46 milliméteres óra. A pontos méret 45,6 x 45,6 x 12,9 milliméter, ami papíron soknak tűnhet, de az én vékony csuklómról sem lógott le, kényelmes viseletet adott. A oldalra szerelt gombok fémből vannak, szám szerint öttel lehet navigálni a rendszerben, az ár alacsonyan tartása érdekében a transzflektív MIP kijelzőt viszont ujjal nem simogathatjuk. Vagyis simogathatjuk, csak éppen nem fog rá reagálni, mert az érintésérzékelés kimaradt. Az 1,3 hüvelykes, 260 x 260 pixeles felbontású megjelenítőt Gorilla Glass 3 üveg védi, opcionálisan extra fóliák is tehetők rá. Láthatósága napfényben kiváló, beltéren kissé homályos, viszont a karunk emelésére vagy a bal felső gomb megnyomására bekapcsol a kék színű, állítható erősségű háttérvilágítás, amivel egyből kényelmesen, tisztán olvashatóvá válik a számlap. (Korrekció: A cikkben korábban hibásan szerepelt a 216 x 216 pixeles felbontás, mely az 1,1 hüvelykes Forerunner 255S-re vonatkozik. Elnézést!)

Az első képen napfényes környezet, a másodikon félhomály, a számlap mindkét esetben jól látható, a világítás sötétben automatikusan vagy gombnyomásra kapcsol.Az első képen napfényes környezet, a másodikon félhomály, a számlap mindkét esetben jól látható, a világítás sötétben automatikusan vagy gombnyomásra kapcsol. Az első képen napfényes környezet, a másodikon félhomály, a számlap mindkét esetben jól látható, a világítás sötétben automatikusan vagy gombnyomásra kapcsol. [+]

Számomra, aki érintőkijelzős órát váltva próbáltam ki a Forerunner 255-öt, kicsit furcsa volt elsőre, hogy nem tapizható a panel, ám az öt gombot nyomkodós navigáció intuitív, s a kéthetes teszt második hetére már reflexből lépkedtem a menüpontokban akár anélkül, hogy a csuklómra kellett volna néznem. Vannak azonban dolgok, melyek egyszerűen lassabbak gombokkal, mint érintőkijelzővel, ilyen például a Garmin Pay előhívása. A hazánkban K&H és Revolut kártyákkal használható NFC-s fizetési szolgáltatáshoz külön be kell lépni a vezérlőmenübe, ott több nyomással kiválasztani a tárcát, majd a tárcsás telefonokhoz hasonló felületen bepötyögni a jelkódot a kártyánk feloldásához. Persze ez nem a világ vége, de felgyorsítaná a folyamatot, ha például widgetként vagy lenyomott gombkombinációként be lehetne állítani a pénztárcát is, de erre nem találtam lehetőséget.

A számlap a Garmin sajátja, az IQ-n keresztül telepítettem az órára.
A számlap a Garmin sajátja, az IQ-n keresztül telepítettem az órára. [+]

Van azonban versenynaptár widget, mely újdonság. Használatával a Garmin Connecten keresztül hozzáadott versenyeinket az óránk megjeleníti, s napi edzéstippeket, edzésterveket ajánl fel a versenyre való felkészülés során, melyhez figyelembe veszi egészségügyi állapotunkat, fittségünket, az időjárást, a napi aktivitásainkat, de még a versenypálya felületét és az útvonal részleteit is. A felkészüléshez a reggeli összesítésben is ellát adatokkal, a borítóképen is látható felkelés utáni riport szintén újdonság a szériában. Ehhez alvás közben is viselni kell az órát (bár elég vékony az eszköz, tippre a 41 milliméteres 255S kényelmesebb alváshoz, mint a tesztelt 46 milliméteres 255), mely az éjszaka alatt a negyedik generációs Elevate szenzorral véroxigén-szintet, szívfrekvencia-variabilitást (HRV), pulzust és alvást is mér. A HRV ezek közül az abszolút újdonság, hogy mennyire megbízható, az viszont nyitott kérdés maradt tesztünk végéig. Ahhoz ugyanis, hogy statisztikát állítson ki a Garmin rendszere, több mint egy hónapig kellene folyamatosan használni az órát, amire jelenleg nem volt lehetőségünk. Az első HRV adathoz egy hétig kell minden nap az órában aludnunk, illetve napi szinten rendszeresen használnunk az eszközt.

Gombok a jobb és bal oldalon. Használatuk egyszerű, észszerű, parancsokat is rendelhetünk hozzájuk.Gombok a jobb és bal oldalon. Használatuk egyszerű, észszerű, parancsokat is rendelhetünk hozzájuk. Gombok a jobb és bal oldalon. Használatuk egyszerű, észszerű. [+]

A reggeli összesítés az edzéstippek és az egészségügyi adatok mellett olyan alapvető dolgokkal is szolgál, mint az időjárás-előrejelzés, a naptárunkban található eseményekre emlékeztetés, az összefoglaló végén pedig pozitív üzenettel indít napunkra. Ha valaki úgy érzi, épp nincs szüksége rá, kinyomhatja reggelente, vagy teljes egészében ki is kapcsolhatja az összegzőt. Személy szerint nekem tetszett ez az újdonság, az animált kezdőképernyő és az óra által saccolt edzésállapot-összegzés is pozitív extra apróság a nap kezdésére. Ha valaki hozzám hasonló amatőrként amatőr módban használja az órát, annak szerencséje lesz, az eszköz ugyanis gyakran nem fogja kérni a töltőt: a teszt alatt folyamatos használat mellett, kétnaponta másfél-két órányi GPS követéssel végzett tevékenységgel hét napot kibírt az eszköz és maradt 12% még a telepben. A napenergiát magába szívó számlap a 255-ös szériából kimaradt, a vele együtt bemutatott 955 viszont már tartalmazza, a profibb változatról előre láthatólag augusztusban Bone érkezik teszttel.

A hátlapi szenzor is új a szériában.
A hátlapi szenzor is új a szériában. [+]

10 wattos adapterről az óra 100%-ra töltése egy óra alatt megvan, azt viszont meg kell jegyeznem, hogy az adott üzemidőt úgy értem el, hogy az óra telefonhoz nem csatlakozott folyamatosan, a GPS pedig a Minden rendszer módban volt, mely egyszerre támaszkodik a GPS, Galileo, és GLONASS hálózatokra, viszont nem több sávos kapcsolaton keresztül. A Garmin szerint az én használatommal 30 órányi folyamatos GPS-tracking érhető el, ha a lehető legpontosabb eredményre van szüksége valakinek, mert komolyabb sportra használná, az kb. 16 órára számíthat a többsávos (L1, L5) móddal. Ami érezhetően durván lerántja az üzemidőt, az a zenelejátszás. A Forerunner 255 Music változata 3 GB szabad tárhelyet kínál, ahova Spotify vagy Deezer szolgáltatásokból, illetve számítógépről vagy Android telefonról tölthetünk zenét az órára kábel, Wi-Fi vagy Bluetooth használatával, s onnan Bluetooth eszközön át hallgathatjuk is. Van egyébként a 255-ben hangszóró, de csak csipogásra képes, mellyel edzések közben vagy túl magas pulzusszám észlelése során jelez nekünk beállítástól függően. Ha akarjuk, minden gombnyomásra is csippen egyet. A Garmin azt ígéri, hogy 5 és fél órán keresztül lehet többsávos GPS-tracking mellett zenét hallgatva futni az órával, én a gyakorlatban megtettem ugyanazt az egy órás sétatávot zenével és nélküle, az akkumulátor első esetben 17%-ot vesztett, zene nélkül viszont a 10%-ot sem csökkent a töltöttség.

Az óra nagyon könnyű, alig érezni, hogy az ember csuklóján van.
Az óra nagyon könnyű, alig érezni, hogy az ember csuklóján van. [+]

Szintén újdonság az órában a giroszkóp és a barommetrikus magasságmérő, utóbbi a túraútvonal leírásában megadottakkal összehasonlítva kellően pontos adatokat mért tapasztalataim szerint süllyedés és emelkedés terén is, aminek köszönhetően sikerült egy nap 40 emeletnél is többet megmásznom az óra szerint, pedig gyakorlatilag csak két emeletnyit mentem fel-le ténylegesen, a többit dombokon való sétálással szedtem össze. Az edzésekről a Garmin Connecten keresztül láthatjuk az összesítéseket, ha a dobozban található USB-A végű töltőkábelt számítógépre dugjuk, akkor onnan is szinkronizálható, egyébként az Android vagy iOS alkalmazás szükséges hozzá. A mobilos applikációhoz vagy számítógéphez való csatlakozás nélkül 200 órányi rögzített tevékenységet és adatot tárol az óra. Ahogy a többi Garmin esetében, itt is opció a GPX, TCX, CSV export és import, illetve közvetlenül a Google térképre is kimenthetjük útvonalainkat.

A doboz és tartalma.
A doboz és tartalma. [+]

A kényelmet figyelembe véve is pozitív visszajelzést kell adnom a Forerunner 255-re, a dobozban található szilikon szíj szellőzése és stabilitása is jó, a 30 fok Celsius feletti melegben sem izzad alatta kellemetlenül a csuklóm. De ha valakinek másra lenne igénye, esetleg a színekkel játszana, külön megvásárolható, vagy bármilyen már meglévő 22 milliméteres gyorskioldós szíjra cserélhető a gyári. Az órából több színváltozat is elérhető az alapnak mondható fekete és fehér mellett, a kisebb 255S-ből van rózsaszín és púderszürke, a nagyobb változatból pedig sötétkék. A dobozban az óra mellett leírást és garanciajegyet, valamint a Garmintól megszokott bepattintós töltő- és adatkábelt találunk.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés