Zack Nelson vs. zafírkristály óravédelem

Karcálló-e annyira az Apple, a Samsung vagy a Garmin csúcsórája, ahogy azt a gyártó sejteti?

Hirdetés

Több okosóra márka is lebukott, hogy meglehetősen kreatívan értelmezi az SI-mértékegységrendszert – a Samsung Galaxy Watch5 Pro kiváltképp vastagabb és vaskosabb, mint amit a termékoldal a járatlan érdeklődőnek közöl, „elfeledkezve” a szenzorpúpról vagy a pánt tömegéről. Itt-ott a Garminnál és az Apple-nél is előnyösebb a metrika a hajszálpontosnál, az almások az iPhone képernyője kapcsán pedig Ceramic Shield képernyővédelem, a hátlapi objektívek kapcsán meg a zafírkristály jelzőket használják. A gyakorlatban mégsem annyira ellenállóak ezek a védőlapok a karcoknak, mint amit a kerámia vagy zafír szavak ígérnek.

Fenix 7S
Fenix 7S Sapphire Solar [+]

A méregdrága Apple Watch Ultra, a Garmin Fenix 7 és az Epix Gen2 Sapphire kiadásai, valamint a Samsung Galaxy Watch5 család egyaránt zafírkristály jelzőt használ, ám épp az iPhone 14 példája mutatja, hogy van minőségi különbség az efféle megoldások között. Papíron a zafírkristálynak a Mohs-skála 8-as vagy 9-es keménységű vésőjétől kellene először megkarcolódnia, szemben a hagyományos edzett üveggel, amelyen a 6-os és 7-es véső (és a zsebben lévő homokszem) hagy látható nyomot. Viszont hiába a zafírüveg felirat az iPhone 14 termékoldalán, ha már az utóbbi, alacsonyabb keménységű vésők megkarcolják az objektívvédőt.


A Galaxy Watch5 Pro [+]

A karcvédelem azért kritikus egy óra esetében, mert egész nap ki van téve a természet elemeinek a zsebben, a táskában és az asztalon védett mobillal szemben. Edzőteremben sporteszközökkel, odakint sziklákkal, kavicsokkal, sós vízzel, homokkal és miegymással találkozva könnyű figyelmetlenül vagy a sport jellegéből adódóan elkerülhetetlenül nagyobb terhelésnek kitenni a hordozható kütyüket, úgyhogy Zack Nelson megvizsgálta a három márka csúcsóráját, egész pontosan a zafírkristály minőségét.

Nelson speciális eszköze megerősíti a Watch5 efféle anyagát a kijelző felett, viszont már a 6-os és a 7-es keménységű véső karcolódó hangot ad, szerencsére szinte teljesen láthatatlan, bár nem zéró nyommal – a karcok látványosan a 8-as keménységű eszköz bevetésétől jelennek meg. A Fenix 7 Sapphire Solar szintén igazi zafírüveg a műszer szerint, és itt a 6-7-es véső még kellemetlen hangot sem hallat, az első karcok pedig a 8-as eszköztől bukkannak fel.

Az Apple Watch Ultra az új, spéci számlappal.
Az Apple Watch Ultra [+]

A Watch Ultra esetében újfent a 6-7-es véső hallat hangot, és az utóbbinak már némi látható nyoma is marad megfelelő fénytörés esetében, ám itt is a 8-as okozza a nagyobb károkat, és a műszer szerint ezt az órát is valódi zafírkristály védi. A karcállóságbeli, minimális, de látható különbség aláhúzza: nem mindegy, hogy milyen forrásból milyen tisztaságú és milyen minőségű védőlap érkezik. Terepre azonban mindhárom ketyerével bátran ki lehet menni.

Előzmények

Hirdetés