Hirdetés

Apple Watch Ultra - első nekifutás

Ez az Apple első próbálkozása arra, hogy dedikált sportórát csináljon okosórájából. Apple Watchként tökéletes, sportóraként még van hova fejlődnie.

Hirdetés

Bevezetés, doboz tartalma

Nem ez az első alkalom, hogy az Apple Watch okosórából sportváltozat készül, ha visszaemlékezünk 2015-re, még derenghet, hogy az első Apple Watch modellek bemutatásakor és piacra kerülésekor volt külön Watch Sport, Watch, valamint Watch Edition. Itt még a Sport modelleket egyedül az anyaghasználat különböztette meg a többitől, alumíniumból volt az óratok, de ez volt a legolcsóbb, így ebből kelt el a legtöbb és 2016-ban, a Series 1 és Series 2 bemutatásakor pedig már az alumínium tokozású verzió számított az alapmodellnek, viszont a sport jelző kikerült a terméknévből. Ezzel egyértelműbb lett, hogy az órák funkcionalitásban nem térnek el, hisz konkrétan ugyanazt a szoftvert futtatják, melyek ugyanúgy rögzítik a sporttevékenységeket. Ez alapjaiban az elmúlt évek alatt sem változott, a szenzorok és az algoritmus természetesen fejlődtek.

A legelső Apple Watch szériából a Sport változat.
A legelső Apple Watch szériából a Sport változat. [+]

Nem ez az első alkalom arra sem, hogy az Apple titánötvözetbe öltöztesse az okosóráját, a Series 5-től a Series 7-ig volt opció ilyen anyagú tokozással megvenni a Watchot, de mellette volt kerámiából vagy 18 karátos aranyból készülő verzió is az évek során. Ugyanakkor ez az első alkalom, hogy megerősített titánból van a tok és ez az első alkalom arra is, hogy kizárólag egy méretben (49 mm) érhető el egy modell.

Az Apple Watch Ultra az új, spéci számlappal.
Az Apple Watch Ultra az új, spéci számlappal. [+]

Mielőtt rátérünk az Ultrára, még annyit, hogy 2022 első negyedévében az egész okosóra piac 36%-át uralta az Apple, ezzel ők az abszolút vezetők, mögöttük a Samsung 10%-kal a második. Az Apple teljes bevételének az elmúlt tíz évben átlagosan 10-11%-át hozták az okosórák és más kiegészítők, ami eltörpül az iPhone és a szolgáltatások generálta bevétel mellett, mégis annak fényében, hogy a valaha készült legolcsóbb Apple Watch 269 dolláros áron nyitott a piacon, látható, hogy bőven van akkora mozgástere a cégnek, hogy gondtalanul próbálkozhassanak szinte bármivel. Az elején ez az volt, hogy az órából luxusváltozat készül, ami nem annyira jött be - bár a Hermès kooperáció életben maradt -, a sportvonal viszont egyre központibb szerepbe került, így most tesznek egy kísérletet a multisport órák világában is. Mi lesz, ha nem hozza az Ultra az elvárt eredményeket a piacon? Jövőre maximum nem lesz belőle második generáció, de Series 9 szinte biztosan érkezik menetrendszerűen.

Az okozórák piacának állása 2022 Q1-ben.
Az okozórák piacának állása 2022 Q1-ben. (forrás: Counterpoint) [+]

Abban gondolkodni viszont egyelőre felesleges, hogy mi lesz, ha nem hozza az elvárt eredményeket az Ultra, mert (spoiler következik) Apple Watchként remek, így bőven van potenciális vásárlóközönsége. Aki almás óráról érkezik, az otthon fogja magát érezni a rendszerben, a sportra hangolt újdonságok pedig jók és üdvözlendők, ahogy a hosszabb üzemidő is.

Csomagolásban és tartozékokban változatlan az elmúlt években követett séma, a papírdoboz két kisebb dobozt rejt, egyikben a kizárólag egy színben elérhető Ultra és a hozzá tartozó töltő, másikban a választott szíj található. A töltőkábel szövettel van bevonva, szíjból pedig alpesi, terep, illetve óceán típusú választható. Az alpesi pántokat túrázáshoz, a tereppántot futáshoz, az óceán szíjat pedig vízi sportokhoz és hobbibúvárkodáshoz tervezték, utóbbi például neoprén ruhákon is használható.

A doboz és tartalma. A szíj típusa és színe a vásárlón múlik, a képen a narancssárga alpesi pánt látható.
A doboz és tartalma. A szíj típusa és színe a vásárlón múlik, a képen a narancssárga alpesi pánt látható. [+]

A szíjak három színben és három méretben (S 130 - 160 mm-es csuklóra, M 145 - 190 mm-es csuklóra, L 165 - 210 mm-es csuklóra) választhatók, de a 49 mm-es óratestbe a régebbi 42 mm, 44 mm vagy 45 mm méretű szíjak is passzolnak. Ez pedig kapóra jött, mert az iSTYLE-tól tesztre kapott Ultrához L-es méretű szíj járt, ami az én vékony csuklómra túl nagy volt és nem is tartotta meg rajta az órát stabilan, így egy sima 45 mm-es sportpántra cseréltük, azzal pedig már kényelmesen és stabilan megmaradt karomon az eszköz.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés