Apple Watch SE - alma mater

Az olcsóbbik Watch is oktatja az okosóra mezőnyt – előnyösebb ár/érték mutatóval.

Mozgás, üzemidő, összefoglaló

Az Apple rendszerszinten ráment az egészségkövetésre, csak szétszórta a szolgáltatásokat ökoszisztémán elül. Külön gyűjti az iOS-es Egészség a napi és az élettani adatokat rengeteg beépülő modullal és szolgáltatással, és bőven átfedés a Fitnesz app adataival, amely külön fut. A tucatnyi társítható eszköz és a megadható vagy mért adathalmaz mellé mindenesetre tippeket is kapunk az alvás, a zajszint, a menstruációs ciklus, a légzés, az általános mozgás, az étkezés, a tünetek és a betegségek témakörében. Az iPhone vagy az Apple Watch persze nem orvosi eszköz, és született tanulmány, miszerint feleslegesen terheli az USA egészségellátását a sok fals pozitív EKG riasztás – ezúttal erről már csak azért sincs szó, mert az SE nem kapta meg sem ezt a szenzort, sem a véroxigén-telítettség mérőt.

[+]

Ellenben egész nap rögzíti a pulzust (ritkábban, mint egyik-másik rivális), és meglehetősen pontos a pihenés, illetve a könnyed és intenzív edzések során a pillanatnyi, az átlagos és a zónaadatokat tekintve (az Instinct Solar volt a referencia). Jár figyelmeztetés túl magas, túl alacsony vagy irreguláris szívritmus észlelésekor, ha pedig harmadik fél pulzusmérőjére hagyatkoznánk, az óra Bluetooth beállításai között ilyet is gyorsan társíthatunk. Ezzel persze átcsúsztunk a Fitnesz app témakörére, amely szépen egybefogja az általunk indított vagy az órán észlelt mozgásokat, és beépülnek a felhőbe szinkronizált adatbázisba a Nike Running vagy épp a Strava adatai. A Runkeepert és az Adidas Runningot is feldobhatjuk önálló órás GPS futás opciójával, és minden esetben opció a zenehallgatás.

Az SE-n Edzés néven fut az alapvető mozgásszoftver, és csak rá kell bökni a kiválasztott sportra az indításhoz (kinti-benti futás és kerékpár, túrázás, gyaloglás, elliptikus tréner, evezőgép, lépcsőző, HIIT, jóga, funkcionális erőnléti edzés, tánc, levezetés, törzsizmok edzése, medencés és nyílt úszás és több tucat egyéb mozgásforma). Ennek annyi hátulütője van, hogy nincs indikátor, mikor van meg a pontos műholdas pozíció, és kiszúrtam utólag a térképen, hogy bár a Watch meglehetősen pontosan rögzíti az útvonalat az ösvények esetében is (bár nincs még finomabb, másodpercalapú működés), az edzések elején előfordult 50-100 méteres tévedés, ami hozzáadódott a 4,92 / 7,5 km-es terepfutó szakaszaimhoz. Ilyesmi kerékpározás közben kevésbé volt jellemző, úgyhogy általánosságban megbízható az útvonalkövetés.

Nem rosszak az óra által mért magassági és emelkedési adatok sem – ezen ugyan az Apple saját szoftvere nem pontosít adatbázisból, más szolgáltatás viszont képes. Amúgy ahány sportapp, annyiféle adatcsomag jár a testmozgáshoz, és bár az Edzés nem kínál offline térképet, navigációt vagy órára tölthető túravezetést, telepíthető erre vagy tájfutásra a ViewRanger, a WorkOutDoors vagy a Topo Maps+, önálló vagy telefonos működéssel, nem egyszer a hazai túraútvonalak jelölésével. Síhez, snowboardhoz, golfhoz és teniszhez egyaránt vannak appok, és más sportágakhoz is szétnézhetünk a kínálatban.

[+]

Oké: ha az óra a saját GPS-ét használja, nem fogunk extrém hosszú edzéseket rögzíteni lemerülés nélkül, és telefonnal együtt is hellyel-közzel működik a dolog, ilyesmire inkább egy Fenix 6X Pro a céleszköz. Ha viszont akad olyan szolgáltatás, amihez nincs hatékony Watch app (Locus Maps, Garmin Connect), a HealthFit alkalmazással és a CVS fájlok iCloud szinkronjával könnyen megoldhatjuk az edzésexportot – a terepre tervezett Honor Watch GS Prót épp az efféle tudáslista hiányáért róttam meg. Örvendetes, hogy bár az Apple Watch nem kifejezetten sportóra, sokrétű ilyen szerepben is a fejlesztők lelkessége miatt.


[+]

Ha üzemidő, akkor viszont fordul a kocka: az SE nemhogy három hetet nem fut egy töltésről, három napot sem, és kettőt is csak akkor, ha különösebben nem birizgáljuk. Ha ugyanis mobilfüggőségünkön óranyomkodással enyhítünk (és rengeteg a rajta tennivaló), plusz még GPS edzés is befigyel, biztosan naponta töltjük, bő egy órán keresztól. Sokkoló volt ezt a GS Pro többhetes működése után tapasztalni, és visszatért vele a régi izzadás és idegeskedés, hogy vajon a cucc kibírja-e az otthoni töltőig. Ami vezetékmentes, de ugye nem Qi szabványon – köszönjük, Apple, hogy nem hazudtoltátok meg önmagatokat! Úgyhogy dönteni kell, hogy éjjel tölti az ember, és ugrik az alváskövetés, vagy valamikor nappal nélkülözi – vagy vásárol mindenhova töltőbigyót jó sok pénzért. Kitartóbb ettől az SE nem lesz, és akkumulátortechnológiai áttörésig aligha várható előrelépés ezen a fronton.


[+]

Összefoglaló

Apple Watch SE
Pro
Verhetetlen alkalmazáskínálat és Apple integráció, hatékony önálló és mobilos működés
Versenyképes kezdőár egy komplett okosóráért
Sokrétű méret- és szíjválaszték, LTE opció
Prémium kialakítás és kijelző
Villámgyors működés és hatékony kezelés, Siri
Korrekt mozgáskövetés, rengeteg sportalkalmazással
Kontra
Nincs EKG és SpO2 szenzor
Másfél nap alatt lemerül

Kiváló karóra az Apple Watch SE, és sokkal kevésbé másodvonalas, mint az iPhone SE. A kitűnő rendszersebesség és kijelző, a verhetetlen szolgáltatáshalmaz és alkalmazáspark, a sokrétű egészség- és aktivitáskövetés közös a Series 6-tal, az EKG-ról és SpO2-ről pedig bátran lemondhatunk. Ha az indulóár megáll 100 ezer forint alatt, nem sok minden tartja vissza a népóra jellegtől almás berkeken belül, de a tudáslistáért nem vészes a 110 ezres kezdőár sem (40 mm). Férfitársaimnak viszont inkább a 44-eset ajánlom 120 ezertől, a mobiladat kapcsolatnak és a különleges szíjaknak pedig további felára van. Egyik se csorbít a watchOS hatékonyságán, remek értesítéskezelésen, kismillió szolgáltatásán, a remekül instruálható Siri tudásán, a fejlett mozgáskövetésen vagy a hatékony magyar diktáláson. Az iPhone kiegészítéseként vagy önállóan egyaránt van benne fantázia, mögé rakták ugyanis az Apple ökoszisztémáját. Versenysportra persze egy Garmin még mindig alkalmasabb – főleg az SE másfél napos üzemidejével és stresszforrásával. A tudáshoz viszont hibátlan sebesség és lelkes fejlesztőgárda jár, úgyhogy az órára vágyó iPhone tulajoknak az ajánlott plecsni nem kérdés. Arra viszont, hogy akinek almás telefonja már van, de órája még nincsen, kell-e Watch egyáltalán, nem a mi dolgunk választ adni, hiszen az okosóra szubjektív műfaj. Az Apple mindenesetre meggyőző érveket sorakoztat.

Apple Watch SE

Bone123 a.k.a. Hidegkuti Zoltán

A tesztkészüléket az iStyle bocsátotta rendelkezésünkre, köszönjük!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés