Apple Watch SE - alma mater

Az olcsóbbik Watch is oktatja az okosóra mezőnyt – előnyösebb ár/érték mutatóval.

Bevezető

Nem az Apple találta fel a személyi számítógépet, mégis milliók esküsznek a Macre, mint munkaeszközre és nem az iPhone volt az első zsebokos, mégis az demokratizálta az okostelefont. Az iPod, az iPad és az AirPods vonal is aláhúzza, miért az Apple a világ legnagyobb vállalata, és miért vásárolják újdonságait vakon tömegével: ritka a mellényúlás és 100%-os az ökoszisztémába való integrálás. A téglalap alakú, négy sarkánál ívelt Apple Watch persze nem mindenkit győzött meg a klasszikus, kerek okosórák mellett, viszont a starttól kezdve összedolgozott az iEszközökkel, és azóta csak nő az alkalmazáspark előnye minden hasonszőrű csuklóékkel szemben.

Az Apple Watch SE 40 mm, sportszíjjal
Az Apple Watch SE 40 mm, sportszíjjal [+]

A szakadék persze rendszerszinten megvan: Android telefonnal nincs értelme almás órát venni, az Apple tulajoknak meg nem érdemes bármi mást, hacsak nem kifejezetten profi sporton van a hangsúly. Az viszont jogos kérdés, hogy szükség van-e még egy, mindennap töltendő, méregdrága termékre, és itt jön a képbe az iPhone SE után a Watch SE variánsa, a ma forgalmazott három almás óraszéria közepén, az alábbi árakkal:

Az Apple Watch SE pántvariációi
Az Apple Watch SE pántvariációi [+]

  • Apple Watch Series 6 GPS, EKG, SPO2, S6 SiP, 32 GB, 40/44 mm: 160/170 ezer forint
  • Apple Watch Series 6 GPS + 4G LTE, EKG, SPO2, S6 SiP, 32 GB, 40/44 mm: 200/210 ezer forint
  • Apple Watch SE GPS, S5 SiP, 32 GB, 40/44 mm: 110/120 ezer forint
  • Apple Watch SE GPS + 4G LTE, S5 SiP, 32 GB, 40/44 mm: 130/140 ezer forint
  • Apple Watch Series 3 GPS, S3 SiP, 8 GB, 38/42 mm: 78/88 ezer forint


[+]

A Series 3 régi darab kisebb kijelzővel és tárolóval, kevesebb lóerővel és önálló funkcióval – ideális azoknak, akik csak a mobiltudást terjesztenék csuklóra. A fürgébb Watch SE, amit az iStyle-tól kaptunk kölcsön, már alkalmasabb önálló használatra és a Series 6 méreteit, 1000 nites retina kijelzőjét, 32 GB-os tárolóját, iránytűjét és kerámia/zafírkristály hátlapját hozva a legtöbb prémiumtulajdonságot megismétli, azaz nem vágja meg túlzottan a tudáslistát. A csúcson pedig a Series 6 áll rozsdamentes acél vagy titán opcióval, EKG szenzorral, véroxigén-telítettség méréssel, mindig aktív kijelzővel, 20%-kal erősebb hardverrel és U1 chippel a maximalistáknak, akik iPhone-ból is a legtutibbat veszik.

Külső, kezelés, hardver

A Watch SE az életképes kompromisszumról szól teljes ökoszisztémával, 50 méteres vízállósági rátával, makulátlanul összerakott alumíniumházzal és Ion-X védőüveggel, és a szíjcseréről se kell lemondani: a két gomb benyomásával könnyen kicsúszik az aktuális, és helyére kerülhet a megannyi hivatalos vagy nem hivatalos alternatíva. Létezik pántos, csatos, textil és szilikonalapú, azt mindenesetre érdemes tudni, hogy a nálunk járt 40 mm-es Watch és sportszíja elsősorban női csuklókerületre, másodsorban vékony férfikarra lett kilyuggatva – az enyémre is épphogy csak ráfért, viszont stabilan és kényelmesen rajta maradt.


[+]

Intenzív mozgásnál persze vigyázzunk rá, mert az 1,57” (40 mm) vagy 1.78” átmérőjű panelt (44 mm) és védőüvegét nem veszi körbe keret, hogy a kéretlen és véletlen ütéseket csillapítsa, a napfény alatt kitűnően látható, remek kijelzőt pedig jobb nem odavágni. Már csak azért sem, mert 324 x 394 (40 mm) és 368 x 448 pixelen (44 mm) az LPTS OLED panel tűéles és kirobbanóan élénk, szobabelsőben pedig kellően elsötétedik. Kitűnő az érintőfelület érzékenysége és pontossága, a főképernyő és menü funkcióval ellátott tekerentyűvel pedig (amit nem fordítottak digital crownról magyarra), igazán egyszerű a görgetés.


[+]

A koronát hosszan lenyomva a Siri hangasszisztens ugrik elő, angol utasításokat várva. Az oldalsó gomb alatta, szimpla nyomásra a dokkolót indítja, duplán az Apple Pay órafizetést, hosszan pedig a kikapcsolást vagy a vészhívást. Noha az alkalmazáshalmaz ömlesztve és ikonokkal jelenik meg, és pontosan kell bökni a választáshoz, a watchOS 7 rendszerű óra vezérlése egyszerű, gyors és praktikus, amiből a kétmagos, 64 bites S5 SiP tevékenyen kiveszi a részét, W3 vezetékmentes chippel megtámogatva.


[+]

A memóriáról az Apple nem árulkodik, a 32 GB-os tárolóra viszont a legtöbb okosóra irigyen tekinthet – ennek a háromnegyede érhető el telepítésre és zenetárolásra. Adott az egycsatornás WiFi (802.11b/g/n), az 5.0-s Bluetooth, a giroszkóp, a gyorsulásmérő, a magasságmérő és az iránytű, nincs viszont hőmérő. A 4G LTE modell beépített eSIM chippel is rendelkezik, amit itthon a Telekom támogat. Zenét Bluetooth fülessel tudunk hallgatni önállóan, de azért van hangszóró balra és a mikrofon jobbra, hogy az óra a hanghívást letudja – GPS modell esetében az iPhone-ét továbbítva, 4G LTE variációban akár önállóan – így is, úgy is csendes környezetben hatékony a dolog. FaceTime hívás is fogadható vagy indítható, Facebook hívást viszont nem sikerült lefolytatni.


[+]

Az ívesre vett, csuklón könnyen sikló forma hátul is megmaradt, ahol az optikai pulzusmérő tevékenykedik – töltőérintkezők nincsenek, az energiaátvitel ugyanis vezetékmentes. A csomagolásban mellékelt bölcsővel történő átvitel azonban nem Qi szabványon fut, hanem teljesen egyedi megoldáson – más szóval újabb lehúzókör az Apple részéről – aki ugyanis a merüléstől rettegve munkahelyére is venne egyet, jócskán megvékonyíthatja pénztárcáját.

Szoftverek

Ha kéznél egy iOS 14-es vagy újabb iPhone, az SE-t csak mellé kell rakni, és összekapcsolódik a két kütyü, de kézzel is párosíthatunk. Kapásból akad egy új opció: magunk mellett beállíthatjuk az órát családtagunk részére korlátozott hozzáféréssel és szülői felügyelettel. Apple Watch a kölöknek? Még mit nem! – kiáltanak most fel sokan, viszont LTE variánssal a karján a csemete telefon nélkül is bármikor megtalálható és felhívható, és ugyanez igaz, ha idős rokon használja, aki könnyen indíthat segélyhívást. Nem utolsósorban a családtag mozgás- és élettani adataira is rá lehet nézni, és ezen manapság egyre nagyobb a hangsúly.


[+]

Az alaplépések után megkapja az óra a WiFi adatokat, elvégre gyorsabb rajta keresztül szinkronizálni és telepíteni, mint Bluetoothon. Mondjuk akkor a zenék vajon miért sétafikálnak át kínkeservesen lassan a telóról, és miért nem lehet mondjuk iTunesszal átdobni őket, WiFi-n? Mindenesetre mp3 fájlok és az Apple Music offline listája egyaránt szinkronizálható az önálló zenehallgatáshoz, és a Bluetooth füles csatlakoztatása pillanatok alatt megvan. A órabeállítások forrása az iPhone-on a Watch, az alkalmazásoké az AppStore, az edzéseké a Fitnesz, az általános mozgás- és egészségadatoké pedig Egészség - picit szétszórták a dolgot.

[+]

A rendszernyelv magyar, Sirit viszont angolul tudjuk instruálni lényegében bármire: edzésindításra, naptárbejegyzésre, listakészítésre, kérdezősködésre, távirányításra, alkalmazáskezelésre, hanghívásra (nem hibátlan a magyar névfelismerés), zenelejátszásra és így tovább. Praktikus napi ügyeket és teendőket nyomogatás nélkül, szóban intézni, az üzenetekben, a Messengerben és más kommunikációs appban a mikrofon ikonra bökve pedig hatékonyan diktálhatunk választ magyarul, központozással.

Az értesítéskezelés remek: jól csoportosít a felülről lehúzható panel, megjelennek az üzenetekben az emojik, a memojik és animojik, a chat alkalmazások képei és a videói, küldhetünk gyorsválaszt, hangulatjelet vagy diktálhatunk. Képekkel együtt végigolvashatjuk az e-maileket is, és persze a mobilos kapcsolat mellett önállóan is jönnek notik, esetleg maga az SE jelez, ha balesetet érzékel vagy lustaságon kap minket, illetve túl magas a zajszintet érzékel vagy légzőgyakorlatot javasol. Azt is azonnal felismeri, ha kézmosásba fogunk, és 20 másodperces visszaszámlálással biztat az alaposságra. A haptikus rezgések nem tolakodóak, bár fel se rázzák az embert mélyálmából, ezért jön jól melléjük a hangjelzés.

Apropó álmok: esti mesét kérhetünk a Hangoskönyvek vagy Podcastok segítségével, a watchOS 7-tel pedig végre van alváskövetés. Elsőre be kell írni, mikor tervezünk lefeküdni és felkelni, és mennyi az alvásra szánt célidő – ez után az óra maga következtet arra, mikor bújtunk ágyba, és mikor dobott ki bennünket, majd a maga módján elemzi az alvás hatékonyságát. Ahány márka, annyi eredményt kapunk erre vonatkozóan, azt mindenesetre észrevettem, hogy az óra nem mindig találta el az ébredés időpontját. Az alkalmazáshalmaz ikontömege a koronára bökve ugrik fel, de listás-szöveges nézetet is kérhetünk a beállításokban. Több tucat app van fent alapból, javarészt az iOS kínálatát megismételve, és hatékony az önálló navigálásra képes Apple Maps, vagy a telefonnal együtt dolgó, az AppStore-ból telepíthető Google Térkép.

Ott van aztán az Apple Pay mobilfizetés kétszer az oldalsó gombra bökve, és egy rakás hasznos eszköz, avagy multimédiás lejátszó. Van walkie-talkie Apple órák között (Adóvevő), távirányító a kamerához és az okosotthonhoz, hírolvasó, jegyzetelő és hangfelvevő. A lényeg persze a harmadik féltől származó alkalmazáskínálat kedvessel, játékossal, hasznossal, informatívval, megnyugtatóval és mozgás központúval. Telepíthető aztán a Shazam zeneazonosításra, a Chirp Tweet-olvasásra képekkel, videókkal és válaszadással, illetve egy rakás listázó, fordító, valutaváltó, utazó és sportapp, meg pár játék és kreatív darab. Néha baki is előfordul: az Adidas Running egyszer úgy kiakadt, hogy csak az óráról és a mobilról törölve és újratelepítve indult el legközelebb, és olyan is volt, hogy bár az ébresztést direkt kikapcsoltam az órán, az iPhone reggel mégis felrázott álmomból.

Az alkalmazáskínálat végeláthatatlan, és azért se könnyű a riválisoknak versenye kelnie, mert több ezer fejlesztő terjeszti ki mobilos alkalmazását vagy motivált kifejezett watchOS app készítésére fizetős és előfizetős lehetőségekkel. Az óralapkínálatot viszont nem nyitotta meg az Apple előttük, a sajátjain túl csak egy-két partneré érhető el, a meglévők viszont pöpecek. Kifejezetten kedvelem az információval agyonzsúfolt miniképernyőket, és az óra köré dobható nyolc komplikáción (nem túl szerencsés fordítás) bármilyen infó megjeleníthet a szenzor- és mozgásadatoktól kedve az időjáráson és az emlékeztetőkön át a névjegyekig, az értesítésekig és a tetszőleges alkalmazásinformációkig, szöveggel vagy grafikonnal.

Vannak animált és szimpla óralapok a színek, formák és háttereket testreszabásával, és memoji típusút is kreálhatunk digitális avatarukkal. A legfrappánsabb azonban a Föld témájú, amely mutatja a földgömbön a pozíciónkat, a bolygó nappali/esti megvilágítását és az aktuális felhőképet, a koronán tekerve pedig előreszaladhatunk az időben. Widgetek külön nincsenek, hiszen a komplikációk elég adatot képernyőre szórnak, alulról pedig egy tucat kapcsolóhoz férhetünk hozzá a zseblámpától kezdve a színház módon át a ne zavarjanak és az alvás módokig.

Mozgás, üzemidő, összefoglaló

Az Apple rendszerszinten ráment az egészségkövetésre, csak szétszórta a szolgáltatásokat ökoszisztémán elül. Külön gyűjti az iOS-es Egészség a napi és az élettani adatokat rengeteg beépülő modullal és szolgáltatással, és bőven átfedés a Fitnesz app adataival, amely külön fut. A tucatnyi társítható eszköz és a megadható vagy mért adathalmaz mellé mindenesetre tippeket is kapunk az alvás, a zajszint, a menstruációs ciklus, a légzés, az általános mozgás, az étkezés, a tünetek és a betegségek témakörében. Az iPhone vagy az Apple Watch persze nem orvosi eszköz, és született tanulmány, miszerint feleslegesen terheli az USA egészségellátását a sok fals pozitív EKG riasztás – ezúttal erről már csak azért sincs szó, mert az SE nem kapta meg sem ezt a szenzort, sem a véroxigén-telítettség mérőt.

[+]

Ellenben egész nap rögzíti a pulzust (ritkábban, mint egyik-másik rivális), és meglehetősen pontos a pihenés, illetve a könnyed és intenzív edzések során a pillanatnyi, az átlagos és a zónaadatokat tekintve (az Instinct Solar volt a referencia). Jár figyelmeztetés túl magas, túl alacsony vagy irreguláris szívritmus észlelésekor, ha pedig harmadik fél pulzusmérőjére hagyatkoznánk, az óra Bluetooth beállításai között ilyet is gyorsan társíthatunk. Ezzel persze átcsúsztunk a Fitnesz app témakörére, amely szépen egybefogja az általunk indított vagy az órán észlelt mozgásokat, és beépülnek a felhőbe szinkronizált adatbázisba a Nike Running vagy épp a Strava adatai. A Runkeepert és az Adidas Runningot is feldobhatjuk önálló órás GPS futás opciójával, és minden esetben opció a zenehallgatás.

Az SE-n Edzés néven fut az alapvető mozgásszoftver, és csak rá kell bökni a kiválasztott sportra az indításhoz (kinti-benti futás és kerékpár, túrázás, gyaloglás, elliptikus tréner, evezőgép, lépcsőző, HIIT, jóga, funkcionális erőnléti edzés, tánc, levezetés, törzsizmok edzése, medencés és nyílt úszás és több tucat egyéb mozgásforma). Ennek annyi hátulütője van, hogy nincs indikátor, mikor van meg a pontos műholdas pozíció, és kiszúrtam utólag a térképen, hogy bár a Watch meglehetősen pontosan rögzíti az útvonalat az ösvények esetében is (bár nincs még finomabb, másodpercalapú működés), az edzések elején előfordult 50-100 méteres tévedés, ami hozzáadódott a 4,92 / 7,5 km-es terepfutó szakaszaimhoz. Ilyesmi kerékpározás közben kevésbé volt jellemző, úgyhogy általánosságban megbízható az útvonalkövetés.

Nem rosszak az óra által mért magassági és emelkedési adatok sem – ezen ugyan az Apple saját szoftvere nem pontosít adatbázisból, más szolgáltatás viszont képes. Amúgy ahány sportapp, annyiféle adatcsomag jár a testmozgáshoz, és bár az Edzés nem kínál offline térképet, navigációt vagy órára tölthető túravezetést, telepíthető erre vagy tájfutásra a ViewRanger, a WorkOutDoors vagy a Topo Maps+, önálló vagy telefonos működéssel, nem egyszer a hazai túraútvonalak jelölésével. Síhez, snowboardhoz, golfhoz és teniszhez egyaránt vannak appok, és más sportágakhoz is szétnézhetünk a kínálatban.

[+]

Oké: ha az óra a saját GPS-ét használja, nem fogunk extrém hosszú edzéseket rögzíteni lemerülés nélkül, és telefonnal együtt is hellyel-közzel működik a dolog, ilyesmire inkább egy Fenix 6X Pro a céleszköz. Ha viszont akad olyan szolgáltatás, amihez nincs hatékony Watch app (Locus Maps, Garmin Connect), a HealthFit alkalmazással és a CVS fájlok iCloud szinkronjával könnyen megoldhatjuk az edzésexportot – a terepre tervezett Honor Watch GS Prót épp az efféle tudáslista hiányáért róttam meg. Örvendetes, hogy bár az Apple Watch nem kifejezetten sportóra, sokrétű ilyen szerepben is a fejlesztők lelkessége miatt.


[+]

Ha üzemidő, akkor viszont fordul a kocka: az SE nemhogy három hetet nem fut egy töltésről, három napot sem, és kettőt is csak akkor, ha különösebben nem birizgáljuk. Ha ugyanis mobilfüggőségünkön óranyomkodással enyhítünk (és rengeteg a rajta tennivaló), plusz még GPS edzés is befigyel, biztosan naponta töltjük, bő egy órán keresztól. Sokkoló volt ezt a GS Pro többhetes működése után tapasztalni, és visszatért vele a régi izzadás és idegeskedés, hogy vajon a cucc kibírja-e az otthoni töltőig. Ami vezetékmentes, de ugye nem Qi szabványon – köszönjük, Apple, hogy nem hazudtoltátok meg önmagatokat! Úgyhogy dönteni kell, hogy éjjel tölti az ember, és ugrik az alváskövetés, vagy valamikor nappal nélkülözi – vagy vásárol mindenhova töltőbigyót jó sok pénzért. Kitartóbb ettől az SE nem lesz, és akkumulátortechnológiai áttörésig aligha várható előrelépés ezen a fronton.


[+]

Összefoglaló

Apple Watch SE
Pro
Verhetetlen alkalmazáskínálat és Apple integráció, hatékony önálló és mobilos működés
Versenyképes kezdőár egy komplett okosóráért
Sokrétű méret- és szíjválaszték, LTE opció
Prémium kialakítás és kijelző
Villámgyors működés és hatékony kezelés, Siri
Korrekt mozgáskövetés, rengeteg sportalkalmazással
Kontra
Nincs EKG és SpO2 szenzor
Másfél nap alatt lemerül

Kiváló karóra az Apple Watch SE, és sokkal kevésbé másodvonalas, mint az iPhone SE. A kitűnő rendszersebesség és kijelző, a verhetetlen szolgáltatáshalmaz és alkalmazáspark, a sokrétű egészség- és aktivitáskövetés közös a Series 6-tal, az EKG-ról és SpO2-ről pedig bátran lemondhatunk. Ha az indulóár megáll 100 ezer forint alatt, nem sok minden tartja vissza a népóra jellegtől almás berkeken belül, de a tudáslistáért nem vészes a 110 ezres kezdőár sem (40 mm). Férfitársaimnak viszont inkább a 44-eset ajánlom 120 ezertől, a mobiladat kapcsolatnak és a különleges szíjaknak pedig további felára van. Egyik se csorbít a watchOS hatékonyságán, remek értesítéskezelésen, kismillió szolgáltatásán, a remekül instruálható Siri tudásán, a fejlett mozgáskövetésen vagy a hatékony magyar diktáláson. Az iPhone kiegészítéseként vagy önállóan egyaránt van benne fantázia, mögé rakták ugyanis az Apple ökoszisztémáját. Versenysportra persze egy Garmin még mindig alkalmasabb – főleg az SE másfél napos üzemidejével és stresszforrásával. A tudáshoz viszont hibátlan sebesség és lelkes fejlesztőgárda jár, úgyhogy az órára vágyó iPhone tulajoknak az ajánlott plecsni nem kérdés. Arra viszont, hogy akinek almás telefonja már van, de órája még nincsen, kell-e Watch egyáltalán, nem a mi dolgunk választ adni, hiszen az okosóra szubjektív műfaj. Az Apple mindenesetre meggyőző érveket sorakoztat.

Apple Watch SE

Bone123 a.k.a. Hidegkuti Zoltán

A tesztkészüléket az iStyle bocsátotta rendelkezésünkre, köszönjük!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés