Jutalékot csökkent az Apple

Az App Store januártól indulóan 30% helyett 15%-ot csippent le a vásárlások után a kisebb fejlesztőcégek bevételéből.

Nem volt kérdéses, hogy az évek alatt mindkét nagy mobilos platformon sztenderddé vált, alkalmazásokon belül szedett bevételek utáni 30%-os jutalék kissé túlzónak tűnik, az Apple rossz szemmel nézi a Google-ét, de az Epic Games-Apple botrány is hasonló hasonló forrásból indul. A Fortnite-fejlesztő Epic Games esetén nagyon komoly pénzekről is beszélünk, 360 millió dolláros nagyságrendre teszik az Apple zsebébe csúszott összeget, pusztán alkalmazásbolti jutalékból.


[+]

A nagy fejlesztők esetén egyelőre nem tervez változtatni az Apple, viszont az App Store Small Business Program nagyon jól hangozhat azoknak, akik feltörekvő cégként, esetleg valamilyen rétegigényt kiszolgálva fejlesztik szoftvereiket. 1 millió dollárban, azaz jelen árfolyam szerint nagyjából 303 millió forintban van meghatározva az a naptári évre lebontott bevétel, ami a cupertinóiak mércéje szerint még kisvállalkozásnak minősül, és az amerikai piacból kiindulva ez reális is lehet, és mindenképpen nagy segítség lehet a független fejlesztőcsapatoknak.

A program 2021 január elsejével indul, így elsőként az idei éves eredmények számítanak. Ha egy cég mondjuk 2021-ben túlszalad a kereten, akkor a következő, 2022-es évben automatikusan visszakerül a 30%-os kategóriába, ha viszont akkor nem éri el ezt a bevételt, akkor újra jogosult lesz a kedvezményre.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Előzmények

  • Apple Watch SE - alma mater

    Az olcsóbbik Watch is oktatja az okosóra mezőnyt – előnyösebb ár/érték mutatóval.

  • Apple iPad Pro 12.9 (2020) - laptop helyett?

    Cupertinóban egyre inkább be akarják bizonyítani, hogy nincs szükség a mindennapokban asztali operációs rendszerre: Magic Trackpaddel és egyéb asztali kiegészítőkkel próbáltuk ki a legnagyobb új iPadet!

Hirdetés