Apple Watch SE - alma mater

Az olcsóbbik Watch is oktatja az okosóra mezőnyt – előnyösebb ár/érték mutatóval.

Külső, kezelés, hardver

A Watch SE az életképes kompromisszumról szól teljes ökoszisztémával, 50 méteres vízállósági rátával, makulátlanul összerakott alumíniumházzal és Ion-X védőüveggel, és a szíjcseréről se kell lemondani: a két gomb benyomásával könnyen kicsúszik az aktuális, és helyére kerülhet a megannyi hivatalos vagy nem hivatalos alternatíva. Létezik pántos, csatos, textil és szilikonalapú, azt mindenesetre érdemes tudni, hogy a nálunk járt 40 mm-es Watch és sportszíja elsősorban női csuklókerületre, másodsorban vékony férfikarra lett kilyuggatva – az enyémre is épphogy csak ráfért, viszont stabilan és kényelmesen rajta maradt.


[+]

Intenzív mozgásnál persze vigyázzunk rá, mert az 1,57” (40 mm) vagy 1.78” átmérőjű panelt (44 mm) és védőüvegét nem veszi körbe keret, hogy a kéretlen és véletlen ütéseket csillapítsa, a napfény alatt kitűnően látható, remek kijelzőt pedig jobb nem odavágni. Már csak azért sem, mert 324 x 394 (40 mm) és 368 x 448 pixelen (44 mm) az LPTS OLED panel tűéles és kirobbanóan élénk, szobabelsőben pedig kellően elsötétedik. Kitűnő az érintőfelület érzékenysége és pontossága, a főképernyő és menü funkcióval ellátott tekerentyűvel pedig (amit nem fordítottak digital crownról magyarra), igazán egyszerű a görgetés.


[+]

A koronát hosszan lenyomva a Siri hangasszisztens ugrik elő, angol utasításokat várva. Az oldalsó gomb alatta, szimpla nyomásra a dokkolót indítja, duplán az Apple Pay órafizetést, hosszan pedig a kikapcsolást vagy a vészhívást. Noha az alkalmazáshalmaz ömlesztve és ikonokkal jelenik meg, és pontosan kell bökni a választáshoz, a watchOS 7 rendszerű óra vezérlése egyszerű, gyors és praktikus, amiből a kétmagos, 64 bites S5 SiP tevékenyen kiveszi a részét, W3 vezetékmentes chippel megtámogatva.


[+]

A memóriáról az Apple nem árulkodik, a 32 GB-os tárolóra viszont a legtöbb okosóra irigyen tekinthet – ennek a háromnegyede érhető el telepítésre és zenetárolásra. Adott az egycsatornás WiFi (802.11b/g/n), az 5.0-s Bluetooth, a giroszkóp, a gyorsulásmérő, a magasságmérő és az iránytű, nincs viszont hőmérő. A 4G LTE modell beépített eSIM chippel is rendelkezik, amit itthon a Telekom támogat. Zenét Bluetooth fülessel tudunk hallgatni önállóan, de azért van hangszóró balra és a mikrofon jobbra, hogy az óra a hanghívást letudja – GPS modell esetében az iPhone-ét továbbítva, 4G LTE variációban akár önállóan – így is, úgy is csendes környezetben hatékony a dolog. FaceTime hívás is fogadható vagy indítható, Facebook hívást viszont nem sikerült lefolytatni.


[+]

Az ívesre vett, csuklón könnyen sikló forma hátul is megmaradt, ahol az optikai pulzusmérő tevékenykedik – töltőérintkezők nincsenek, az energiaátvitel ugyanis vezetékmentes. A csomagolásban mellékelt bölcsővel történő átvitel azonban nem Qi szabványon fut, hanem teljesen egyedi megoldáson – más szóval újabb lehúzókör az Apple részéről – aki ugyanis a merüléstől rettegve munkahelyére is venne egyet, jócskán megvékonyíthatja pénztárcáját.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés