Apple Watch SE - alma mater

Az olcsóbbik Watch is oktatja az okosóra mezőnyt – előnyösebb ár/érték mutatóval.

Szoftverek

Ha kéznél egy iOS 14-es vagy újabb iPhone, az SE-t csak mellé kell rakni, és összekapcsolódik a két kütyü, de kézzel is párosíthatunk. Kapásból akad egy új opció: magunk mellett beállíthatjuk az órát családtagunk részére korlátozott hozzáféréssel és szülői felügyelettel. Apple Watch a kölöknek? Még mit nem! – kiáltanak most fel sokan, viszont LTE variánssal a karján a csemete telefon nélkül is bármikor megtalálható és felhívható, és ugyanez igaz, ha idős rokon használja, aki könnyen indíthat segélyhívást. Nem utolsósorban a családtag mozgás- és élettani adataira is rá lehet nézni, és ezen manapság egyre nagyobb a hangsúly.


[+]

Az alaplépések után megkapja az óra a WiFi adatokat, elvégre gyorsabb rajta keresztül szinkronizálni és telepíteni, mint Bluetoothon. Mondjuk akkor a zenék vajon miért sétafikálnak át kínkeservesen lassan a telóról, és miért nem lehet mondjuk iTunesszal átdobni őket, WiFi-n? Mindenesetre mp3 fájlok és az Apple Music offline listája egyaránt szinkronizálható az önálló zenehallgatáshoz, és a Bluetooth füles csatlakoztatása pillanatok alatt megvan. A órabeállítások forrása az iPhone-on a Watch, az alkalmazásoké az AppStore, az edzéseké a Fitnesz, az általános mozgás- és egészségadatoké pedig Egészség - picit szétszórták a dolgot.

[+]

A rendszernyelv magyar, Sirit viszont angolul tudjuk instruálni lényegében bármire: edzésindításra, naptárbejegyzésre, listakészítésre, kérdezősködésre, távirányításra, alkalmazáskezelésre, hanghívásra (nem hibátlan a magyar névfelismerés), zenelejátszásra és így tovább. Praktikus napi ügyeket és teendőket nyomogatás nélkül, szóban intézni, az üzenetekben, a Messengerben és más kommunikációs appban a mikrofon ikonra bökve pedig hatékonyan diktálhatunk választ magyarul, központozással.

Az értesítéskezelés remek: jól csoportosít a felülről lehúzható panel, megjelennek az üzenetekben az emojik, a memojik és animojik, a chat alkalmazások képei és a videói, küldhetünk gyorsválaszt, hangulatjelet vagy diktálhatunk. Képekkel együtt végigolvashatjuk az e-maileket is, és persze a mobilos kapcsolat mellett önállóan is jönnek notik, esetleg maga az SE jelez, ha balesetet érzékel vagy lustaságon kap minket, illetve túl magas a zajszintet érzékel vagy légzőgyakorlatot javasol. Azt is azonnal felismeri, ha kézmosásba fogunk, és 20 másodperces visszaszámlálással biztat az alaposságra. A haptikus rezgések nem tolakodóak, bár fel se rázzák az embert mélyálmából, ezért jön jól melléjük a hangjelzés.

Apropó álmok: esti mesét kérhetünk a Hangoskönyvek vagy Podcastok segítségével, a watchOS 7-tel pedig végre van alváskövetés. Elsőre be kell írni, mikor tervezünk lefeküdni és felkelni, és mennyi az alvásra szánt célidő – ez után az óra maga következtet arra, mikor bújtunk ágyba, és mikor dobott ki bennünket, majd a maga módján elemzi az alvás hatékonyságát. Ahány márka, annyi eredményt kapunk erre vonatkozóan, azt mindenesetre észrevettem, hogy az óra nem mindig találta el az ébredés időpontját. Az alkalmazáshalmaz ikontömege a koronára bökve ugrik fel, de listás-szöveges nézetet is kérhetünk a beállításokban. Több tucat app van fent alapból, javarészt az iOS kínálatát megismételve, és hatékony az önálló navigálásra képes Apple Maps, vagy a telefonnal együtt dolgó, az AppStore-ból telepíthető Google Térkép.

Ott van aztán az Apple Pay mobilfizetés kétszer az oldalsó gombra bökve, és egy rakás hasznos eszköz, avagy multimédiás lejátszó. Van walkie-talkie Apple órák között (Adóvevő), távirányító a kamerához és az okosotthonhoz, hírolvasó, jegyzetelő és hangfelvevő. A lényeg persze a harmadik féltől származó alkalmazáskínálat kedvessel, játékossal, hasznossal, informatívval, megnyugtatóval és mozgás központúval. Telepíthető aztán a Shazam zeneazonosításra, a Chirp Tweet-olvasásra képekkel, videókkal és válaszadással, illetve egy rakás listázó, fordító, valutaváltó, utazó és sportapp, meg pár játék és kreatív darab. Néha baki is előfordul: az Adidas Running egyszer úgy kiakadt, hogy csak az óráról és a mobilról törölve és újratelepítve indult el legközelebb, és olyan is volt, hogy bár az ébresztést direkt kikapcsoltam az órán, az iPhone reggel mégis felrázott álmomból.

Az alkalmazáskínálat végeláthatatlan, és azért se könnyű a riválisoknak versenye kelnie, mert több ezer fejlesztő terjeszti ki mobilos alkalmazását vagy motivált kifejezett watchOS app készítésére fizetős és előfizetős lehetőségekkel. Az óralapkínálatot viszont nem nyitotta meg az Apple előttük, a sajátjain túl csak egy-két partneré érhető el, a meglévők viszont pöpecek. Kifejezetten kedvelem az információval agyonzsúfolt miniképernyőket, és az óra köré dobható nyolc komplikáción (nem túl szerencsés fordítás) bármilyen infó megjeleníthet a szenzor- és mozgásadatoktól kedve az időjáráson és az emlékeztetőkön át a névjegyekig, az értesítésekig és a tetszőleges alkalmazásinformációkig, szöveggel vagy grafikonnal.

Vannak animált és szimpla óralapok a színek, formák és háttereket testreszabásával, és memoji típusút is kreálhatunk digitális avatarukkal. A legfrappánsabb azonban a Föld témájú, amely mutatja a földgömbön a pozíciónkat, a bolygó nappali/esti megvilágítását és az aktuális felhőképet, a koronán tekerve pedig előreszaladhatunk az időben. Widgetek külön nincsenek, hiszen a komplikációk elég adatot képernyőre szórnak, alulról pedig egy tucat kapcsolóhoz férhetünk hozzá a zseblámpától kezdve a színház módon át a ne zavarjanak és az alvás módokig.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés