Apple iPhone 6s - Nyomás utána!

Kamera, videó, audió

Az Apple négy év után, vagyis az iPhone 4S óta először lépett előre felbontás terén (más értelemben bőven volt fejlődés), es egy 12 megapixeles, f/2.2 apertúrájú (ennél azért láttunk már jobbat), 1.22µ pixelméretű iSight kamerát szerelt a hátlapra. A lencse öt elemből áll, hibrid IR filterrel és dupla tónusú ledes villanóval rendelkezik, és akár 63 megapixeles összefűzött panoráma képek készíthetők vele. Az előzetes hírek ellenére viszont a kisebbik modell nem kapta meg az optikai képstabilizátort (csak a 6s Plus), ami megint egy érthetetlen és rendkívül bosszantó lépés az Apple-től, amikor már a két éves LG G2-ben is volt ilyen, nem utolsó sorban pedig az egyik leghasznosabb szolgáltatás a mobilos kamerák esetén. Jó hír viszont, hogy az előlapi, f/2.2 apertúrájú optika jelentősen fejlődött, így most már 5 megapixelben lehet vele képeket lőni vagy videotelefonálni. Vakuként a "Retina flash" használható, ilyenkor a kijelző fehér színben az elérhető maximum fényerőnél is világosabban villan fel (elég jó fehéregyensúlyt lő be a szoftver).


[+]

Normál videókat az elsődleges fényképezővel már 4K-ban lehet rögzíteni (30 képkocka/másodperccel), 1080p-ben 30/60 fps, 720p-ben 30 fps engedélyezett. Lehet lassított, úgynevezett slo-mo alkotásokat készíteni, ilyenkor 1080p-ben 120 fps, 720p-ben pedig 240 fps sebességű mozikat lehet elmenteni. Megjelent egy új funkció, ami Live Photos névre hallgat, ennek aktiválásakor a sima fotó mellé az exponálás előtti és utáni nagyon rövid időszakot is felveszi a kamera, így a galériában ha erősen rányomunk az adott képre, akkor kvázi egy minivideót láthatunk. Sajnos manuális mód nincs, helyette még a time-lapse és a különböző jelenetek (monó, tonális, halványulás, króm, noir stb.) emelhetők ki.

Most pedig jöjjenek a vakuval és az éjjel készített felvételek.

Sokat vártunk a 12 megapixeles kamerától, de csak részben kaptuk meg. A nappali felvételek továbbra is csodálatosak, az automatikus HDR rengeteget segít a dinamikatartományon, ami egyébként alapállapotban is elég nagynak mondható. A vonalélesség kiváló, a részletek gyönyörűen látszódnak, ahogy a zaj is, mivel ezeket nem mossa el az algoritmus, néhol már-már zavaró mértékben vannak jelen. Ahogy csökkennek viszont a fényviszonyok, úgy küzd egyre jobban a szenzor. A dupla tónusú led nagyon jól végzi a dolgát, a fényereje bőven elegendő a két-három méterre lévő tárgyak megvilágításához, az előlapi "vaku" (=kijelző) úgyszintén jól teljesít. Az éjszakai felvételek vállalhatók, de ilyenkor hiányzik igazán a manuális mód, mert azért vannak ennél sokkal jobb teljesítményt nyújtó mobilfényképezők már a piacon, persze ettől még az iPhone 6s kamerája mindenképpen az élmezőnybe tartozik.


[+]

Két tesztvideót készítettünk, az egyik 4K felbontású, a másik pedig 1080p-s. A felbontást a menün belül a fotóknál tudjuk változtatni, hiszen alapesetben Full HD-ban és 60 fps-sel rögzít a kamera. Érdekesség, és egyben mindenképpen hasznos, hogy a szoftver előre jelzi, melyik méretből mennyi adatot emészt fel egy perc, így nagyjából ki tudjuk számolni, hogy a fennmaradó tárhelyre mennyi film fér el.

Kicsi a vaku, de nagyon erős
Kicsi a vaku, de nagyon erős [+]

A gyári videolejátszó egy kicsit körülményes, hiszen kizárólag iTunes-on keresztül lehet ide filmeket másolni, vagy esetleg letölteni. Ha az Áruházból vásároltuk meg a videót, akkor minden részletet és leírást láthatunk, borítóképpel együtt. Túl sok mindent nem tud egyébként a program, sajnos nem fut kis ablakban a háttérben, mindössze a hangerőt szabályozhatjuk és beletekerhetünk a különböző fejezetekbe. A DivX-szel még mindig nem boldogul, helyette az MP4-gyel vagy más szoftverrel érdemes próbálkozni, de a felbontást legalább egészen 4K-ig vígan megeszi.


[+]

A gyári zenelejátszó már sokkal fejlettebb, itt szintén elérjük a telefonon és a felhőben tárolt muzsikákat. Előbbi esetében előadók, albumok, dalok, klipek és műfajok szerint osztályozhatjuk a fájlokat, amik közül minden ismert formátumot támogat az alkalmazás. A könyvtárban a már megvásárolt számokat láthatjuk, van rádió szekció, amihez természetesen internetelérés szükséges (nincs ugyanis FM-modul, soha nem is volt iPhone-ban). Van egy "önnek ajánljuk" fül, amiben mi magunk választhatjuk ki, hogy milyen zenei stílust kedvelünk, ezáltal pedig direkt a számunkra összeállított tartalmat ajánlja fel ezután a szoftver. Az alul lévő hangszóró elég hangosan tud ordibálni, nem is szól rosszul, de azért itt lehet érezni, hogy egy BoomSound vagy egy Sony sztereó előlapi megoldás sokkal jobb hangminőséget garantál. Persze zenélgetni jól lehet így is, de akkor válik teljessé az élmény, ha a gyári Earpod vagy egy még ennél is jobb minőségű fülest csatlakoztatunk, mert a DAC hibátlanul üzemel.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés