Apple iPhone 6s - Nyomás utána!

Bevezető, tartozékok

Üzleti fogás vagy megtévesztés, hájp vagy jogos érdeklődés, valós érdem vagy szerencse…igazából tök mindegy, hiszen az Apple készülékeit úgy viszik, mint a cukrot, és ezt egyáltalán nem túlzás kijelenteni. Ameddig a legtöbb nagy és tradicionális gyártónál – kezdve akár a Samsungtól a HTC-n át a múlt homályával borított Nokiáig – tenyerükbe borulva sírnak a vezetők az egyre rosszabb pénzügyi eredmények miatt, addig a cupertinoiak csak büszkén kiállnak a minden szavukat csak úgy epekedve váró újságírók elé, és világgá zengik, milyen rekordokat döntöttek meg éppen.

Továbbra is kompaktnak és minőséginek mondható a kisebbik iPhone
Továbbra is kompaktnak és minőséginek mondható a kisebbik iPhone [+]

Mert hogy a tavalyi modellek első hétvége alatt elért 10 millió eladási darabszáma sem volt bakfitty, de ezt az idei termékekkel sikerült még megfejelni, hiszen tesztalanyunkból, az iPhone 6s-ből és nagytestvéréből, az iPhone 6s Plusból az első három nap alatt 13 millió darab talált gazdára. Tizenhárommillió, még leírni is durva, az előbb említett tajvani vállalat csúcskészülékéből kábé összesen nem fogyott eddig annyi, mint amit az új almás mobilok fel tudtak mutatni egy laza hétvége alatt, pedig a One M9 több mint fél éve már, hogy a boltok polcaira került.

Hátul csak simán iPhone S (angolul kimondva elég vicces)
Hátul csak simán iPhone S (angolul kimondva elég vicces) [+]

Lehet itt vészmadárként csiripelni arról, hogy a kínai gyártók, élen a Xiaomival vagy akár a OnePlusszal mennyire szorongatják már az óriáscégek nyakát, ez az Apple iránt lelkesedők vágyait egyáltalán nem csökkenti, sőt, ahogy látszik, még növeli is. Pedig az új generációs iPhone-ok külsőleg szinte semmit sem változtak az elődökhöz képest, ám hardveresen jelentősen előreléptek, több évnyi tradíciót megszakítva nagyobb felbontású kamerát kaptak, illetve a piacon egyedülálló módon (mert a Huawei-féle Mate S ezen verziója még csak kvázi koncepció) először érhető el bennük nyomásérzékeny kijelző. Az Apple laza szlogennel hirdeti az iPhone 6s-t: "Csak egy dolog változott. Minden." És eddig úgy tűnik, jó irányba.

Nyálcsorgató tálalás
Nyálcsorgató tálalás [+]

A tesztkészülék az XXL GSM-nek köszönhetően látogatott el szerkesztőségünkbe, méghozzá egy fehér kartondobozban, aminek a tetején természetesen a telefon képe látható, oldalra nyomtatták a megnevezését. A felfelé húzva leemeljük a fedelet, azonnal megpillanthatjuk a drágaságot, ami alatt egy kis csomagot találunk, benne a SIM-tűvel és a leírást tartalmazó dokumentumokkal. A Lightning kábel, az egy amperes töltőfej és a rendkívül jó és kényelmes füles ízlélesesen tálalva a doboz alján hever. Az új iPhone már nem csak fekete, szürke és arany színben vásárolható meg, hanem elérhető Rose Gold, azaz rózsaszín árnyalatban, ennek bizonyára a csajok örülnek jobban.

Külső

Lehetett számítani arra, illetve kvázi nyílt titok volt, hogy külsőleg nem változnak az iPhone-ok, hiszen minden második generációnál történik nagyobb váltás, az "s" utótagot kapó készülékek inkább a motorháztető alatti frissítésekről híresek. A 4S például duplázta a processzormagok számát, az 5s pedig bevezette az ujjlenyomat-olvasót. Főszereplőnknek szintén több nagy erénye is van, ezek közé tartozik a rendkívül minőségi anyaghasználat, a cupertinóiak pedig a nagy bandgate (meghajlítási) botrány úgy gondolták, hogy még erősebb, 7000 series típusú alumínium ruhába öltöztetik újdonságukat, ami a legfrissebb videók alapján tényleg sokkal ellenállóbb elődjénél. Lehet egyébként szidni az Apple-t, de ez a telefon annyira highend érzést kelt, annyira jó a fogása, hogy tényleg fejet kell hajtani a mérnökök előtt. A vízállóság viszont még mindig nem téma az almáéknál, hogy ez a következő generációnál változik-e, arról még nem lehet tudni. Az összeszerelési minőség szintén példás, nyomogathatjuk és tekergethetjük ide-oda, meg sem mukkan. Ugyan első blikkre külsőleg ugyanúgy néz ki a 6s, mint elődje, azért a 138,3 x 67,1 x 7,1 milliméteres méretek (6,9 milliméter vékony volt a tavalyi modell) és a 143 grammos tömeg egy hajszálnyival különböznek.

Szép elölről, de még lehetne miből lecsípni, hogy kisebb legyen
Szép elölről, de még lehetne miből lecsípni, hogy kisebb legyen [+]

Az előlap terjedelmes részét a 4,7 hüvelykes kijelző foglalja el, aminek felbontása nem változott, pedig egy Full HD-nak lehetett volna örülni. Maradt tehát a 750 x 1334 pixel, ami 326 ppi-s képpontsűrűséget jelent. Ezzel a telefon nagyon-nagyon messze elmarad az androidos zászlóshajók által nyújtott 500+ ppi-től, nem beszélve a Sony csúcsmodelljéről, ami a 806 ppi-jével kicsit az értelmetlen kategóriát súrolja. Az Apple IPS panelje viszont még mindig az egyik legjobb a piacon, száznyolcvan fokos betekintési szöggel, rendkívül jó fényerővel, kiváló kontrasztaránnyal és különleges érzékeléssel. A 6s nagy vívmánya ugyanis az, hogy immár nem csak tíz ujjunk érintését képes feldolgozni, hanem a nyomás erősségét is felismeri, ami számos új funkcióval kecsegtet.

Kijelző-teszt
Mérés Apple iPhone 6s Sony Xperia Z5 Compact Apple iPhone 6 Samsung Galaxy Alpha
Fehér fényerő (max.) 552 nit 636 nit 576 nit 301 nit
Fehér fényerő (min.) 5,9 nit 5,0 nit ? nit ? nit
Fekete fényerő 0,35 nit 0,48 nit 0,38 nit 0 nit
Kontrasztarány 1576:1 1326:1 1517:1 n/a
Színhőmérséklet 6994 K 9028 K + kézi 7321 K 7455 K

Hogyan mérjük a kijelzőt?

Hirdetés

A megjelenítő alatt kizárólag a home gombot találjuk, amibe továbbra is a Touch ID névre keresztelt ujjlenyomat-olvasót szerelték. A kör alakú billentyű a biometrikus szenzor második generációs változatát kapta, az Apple szerint ez kétszer gyorsabb felismerést jelent. A mindennapos használatban nehéz észrevenni a különbséget a korábbi verziókhoz képest, az egyértelmű tény, hogy elképesztően gyors és pontos a felismerés, bár a nedves ujjakat továbbra sem veszi jó néven. A felső rész már egy kicsit több mindent rejt, itt lelhető fel a beszédhangszóró, az 5 megapixeles kamera (ez jelentős ugrás a korábbi 1,2 megapixelhez képest), valamint a fény- és távolságérzékelő szenzor. A jövőre debütáló iPhone-oknál egyébként azért lesz még dolga a dizájnereknek, hiszen az alsó és a felső részből is bőven van mit lecsípni, hogy még kompaktabbak lehessenek a mobilok.

Oldal könnyedén némíthatjuk (rezgő módba tehetjük) a telefont
Oldal könnyedén némíthatjuk (rezgő módba tehetjük) a telefont [+]

A lekerekített oldalak miatt nagyon kényelmes a telefon fogása, hibátlanul illeszkedik a tenyérbe, a karcsú kivitel miatt pedig könnyű elérni a kijelző minden pontját, vagy ha mégsem, akkor a Touch ID-ra kell kétszer rákoppintani, és az egész menü lejjebb ereszkedik. A hangerőt továbbra is balról tudjuk szabályozni, ugyanitt található az a billentyű, amivel némítható/rezgő módba tehető a készülék. A mobil átellenes oldalán a bekapcsológombot találjuk, ami alatt a nanoSIM foglalat helyezkedik el, ennek kipattintásához a dobozban mellékelt tűre lesz szükség. Alul zsúfolták össze a 3,5 milliméteres jack kimenetet, a beszédmikrofont, a Lightning csatlakozót, valamint a hangszórót, a felső rész teljesen üresen maradt, nem ártana már valami ötlet ide, például egy infra vagy bármi más hasznos dolog.

Minőségi és erős alumínium, csak hát azok a csíkok...
Minőségi és erős alumínium, csak hát azok a csíkok... [+]

A hátlap mindig az egyik legvonzóbb pontja volt az iPhone-oknak, a mostani dizájn viszont egy kicsit megosztja a felhasználókat és még a rajongókat is. A matt alumínium borítás egységét ugyanis felül és alul egy-egy műanyag csík vágja át, ami nyilván az antennák miatt lett így megoldva, de nem feltétlenül néz ki jól. A bal felső sarokban nem csak a dupla tónusú villanó és a másodlagos mikrofon tekinthető meg, hanem az új, immár 12 megapixeles iSight fényképező. A dizájnereknek továbbra sem tudták megoldani, hogy a kamera ne álljon ki, pedig ezért nem kevés kritikát kapott korábban az Apple. Üsse kavics, ennél érdekesebb, hogy az almás logó mellett "iPhone s" feliratot láthatunk, a hatos szám lemaradt a betű elől, aminek oka egyelőre tisztázatlan. A borítást nem lehet leszedni, az akkumulátor gyors cseréjét tehát továbbra sem engedi a vállalat.

Hardver, sebesség, iOS

Ugyan az iPad Pro mellett az iPhone 6s testvérével együtt csak a második legerősebb Apple eszköz (a tablet megjelenésééig viszont az első helyen tanyázik), a 64 bites A9 chipset lélegzetelállító teljesítményt nyújt, a cég szerint 80 százalékkal jobb az A8-nál. Kiemelendő ezzel kapcsolatban az ARMv8 architektúra, illetve a csíkszélesség, ami a Samsung által gyártott chipeknél 14, a TSMC által fabrikáltaknál pedig 16 nanométert jelent. A processzor ugyan még mindig csak két Typhoon magot tartalmaz, ezek egyenként 1,84 gigahertzen futnak, a hatmagos PowerVR GT7600 grafikus gyorsítóval és a 2 gigabájtnyi rendszermemóriával kiegészülve pedig durva triumvirátust alkotnak. Az SoC-ben még egy M9 segédprocesszort is találunk, ami állandóan működik és a mozgásokkal kapcsolatos számításokat végzi. Az eddig elhangzottakkal ellentében az már egy kicsit arcon csapás, hogy az Apple még mindig nem száműzte a 16 gigabájtos verziót, hanem van ez, van 64, és van 128 gigabájtos adattárolóval szerelt változat. Hiába az iOS 9 új tömörítési megoldása, így is elfoglal 4,4 gigabájtot a rendszer, a maradékot pedig könnyű megtölteni adatokkal, a legkisebb adattárolóval szerelt iPhone-ra például kiszámolták, hogy csupán fél órányi 4K videó fér. Memóriabővítési lehetőség pedig nincs, őszintén reméljük, hogy az iPhone 7-nél a felhőszolgáltatások ellenére sem fogja már erőltetni a 16 gigabájtos verziót a techóriás. A hardveres részhez tartozik még a rezgőmotor, ami nagyon erősen képes megmozgatni a telefont, ebben sokat fejlődött a cég az elmúlt években, illetve főszereplőnk esetén már más technológiát is használt az újfajta kijelzőnek köszönhetően.

Még mindig alul található a hangszóró
Még mindig alul található a hangszóró [+]

Teljesítmény-teszt
Benchmark Apple iPhone 6s Apple iPad Air Apple iPhone 6 Apple iPad Air 2
SunSpider 1.0.2 214,6 ms 445,3 ms 367,5 ms 291,8 ms
Geekbench 3 (single) 2550 pont 1484 pont 1588 pont 1820 pont
Geekbench 3 (multi) 4433 pont 2692 pont 2916 pont 4550 pont
GFXBench Manhattan onscreen 55,3 fps 8,9 fps 29,8 fps 24,4 fps
GFXBench Manhattan offscreen 1080p 40,0 fps 13,3 fps 17,8 fps 29,3 fps
GFXBench T-Rex onscreen 59,0 fps 22,1 fps 51,0 fps 50,4 fps
GFXBench T-Rex offscreen 1080p 80,3 fps 28,5 fps 42,7 fps 60,4 fps

Mint látható, a lapka rendkívül sokat fejlődött az iPad Air 2-ben szolgálatot teljesítő A8X-hez képest, főleg grafikus téren hagyja állva tesztalanyunk a korábbi modelleket. Az Apple sem fukarkodott a teljesítmény méltatásával, hiszen egyszerűen laptop szintűnek nevezik a processzoros képességeket. A Geekbench jól mutatja, hogy a két mag bivalyerős együtt, nem véletlen tehát, hogy a lényegében HD felbontású kijelzőt a legnagyobb természetességgel hajtja meg, egy pillanatnyi megakadás sincs soha, sem az alkalmazások közötti váltáskor, sem pedig például az eddig mindig megdöccenő Spotlight kereső megnyitásakor. Szavak nincsenek rá, hogy mennyire fürge a rendszer, egyszerűen nincs olyan, amire pár század másodpercnél többet kellene várni. A készülék nem melegszik vészesen, még akkor sem, ha a navigáció és a zenelejátszó egyszerre fut, és közben még szivargyújtóról töltjük a telefont (mondjuk egy nyári melegben érdekesebb lett volna, mert azt az iPhone 6 nem tűrte jól).


[+]

Az iPhone 6s az iOS 9-cel a fedélzetén startolt el, de még ki sem bontották a dobozt az újdonsült felhasználók, máris megjelent a hibajavításokat tartalmazó, körülbelül 43 megabájtos iOS 9.0.1 frissítés, a cikk publikálásakor pedig már a 9.0.2-es verzió is elérhető. Az almás szoftver új főverziója nem hozott akkora dizájnváltozást, mint anno az iOS 7, viszont rengeteg apróságot fejlesztettek benne, amiről a következő oldalon lesz szó. Az alapfelépítés nem lett más a tavalyi változathoz képest, továbbra sincs klasszikus menü, minden ikont a főoldalakon találunk. A widgeteket nem lehet kirakni a lapokra, viszont a legördülő információ sávba már igen, nem véletlen, hogy az időjárással, a tőzsdével vagy más, gyári és harmadik fél által készített alkalmazásfelületekkel könnyedén színesíthető ez a felület. Itt leljük fel az értesítéseket, amiket egyesével is ki lehet törölni.


[+]

Alulról felhúzható egy másik lap, amiről a gyorsbeállításokhoz tartozó kapcsolókat (nem lehet változtatni, maradt a WiFi, a Bluetooth, repülőgép és éjszakai üzemmód) érjük el, vezérelhetjük a fény- és hangerőt, valamint a zenelejátszót, plusz megnyithatjuk az ébresztőórát, a számológépet, a kamerát, aktiválhatjuk a zseblámpát. Megújult az alkalmazáskezelő, immár egymás mögé helyezett nagy kártyalapok formájában tekinthetjük meg a háttérben szüneteltetett programok listáját. A tárcsázóképernyőről sajnos nem tudunk prediktíven, azaz betűk és számok szerint keresni a kontaktok között, ezt a problémát lefelé legyintő mozdulttal elővarázsolható Spotlight keresővel hidalhatjuk át. A névjegyekhez név, telefonszám, fénykép, cím, email, csengőhang, rezgés, születésnap, dátum, webhely, közösségi profil és jegyzet rendelhető hozzá.


[+]

A billentyűzet ekkora képernyőn már precízen működik (mondjuk egyébként is jó gépelni az Apple eszközökön), bekapcsolhatjuk a prediktív bevitelt, a diktáláshoz pedig elég egy gombot megnyomni. A magyar szöveget meglepően jól felismeri a rendszer, az írásjelekkel viszont vigyázni kell, mert nem mindig írja be jól őket a rendszer, néha fonetikusan jelöl. Jó taktika erre, ha például egy kicsit rövidebb ő-vel és sz-szel ejtjük a vesszőt. A rendszer alapeleme lett Siri, a személyi asszisztens, ami immár töltőre csatlakoztatás nélkül is mindig működik (ha engedélyezzük persze). A helyes konfiguráláshoz angolul kell háromszor mondani, hogy "Hey Siri" (ezzel egyébként elég precíz lesz a dolog), majd ugyanígy angolul szükséges két előre meghatározott mondatot elmondani. Ezután már bármikor hozzászólhatunk a telefonhoz a jellegzetes mondattal, persze még mindig csak idegen nyelven, alig várom, hogy ezt magyarul is meg lehessen tenni, mert a "Siri, vátsz dö vedör lájk tudéj" felvisításom az icipicit hunglish kiejtésem miatt még mindig viccesen hat például villamoson. Mondjuk villamoson egy telefonnal fennhangon beszélgetni egyébként is kissé megütközést keltő.

3D Touch kijelző

Elérkeztünk ahhoz a ponthoz, ami az új generációs iPhone-ok legnagyobb vonzereje lehet, ez pedig a 3D Touch, amit egészen a legutóbbi bemutatóig Force Touch-nak emlegetett az Apple (a Watch okosóránál még ez volt a hivatalos neve). A technológia lényege, hogy a kijelző immár nem csak az érintéseket képes felfogni, vagyis hogy jó esetben maximum tíz ujjal mit szeretnénk elővarázsolni, hanem az érintés, jelen esetben a nyomás erősségét is képes felismerni. Hogy ez technológiailag hogy működik, arról a linkre kattintva lehet megtekinteni egy GIF-et. A mechanizmust egyébként egyelőre még csupán az Apple használja, ám később már megjelenik a Mate S 128 GB-os verziója, valamint a ZTE Axon, amik szintén nyomásérzékeny megjelenítővel hódítanak majd. Az egészet persze nem úgy kell elképzelni, mint annak idején a rezisztív képernyős telefonokat, hiszen itt egy üveglapra kell erőhatást kifejteni, vagyis mi konkrétan nem érezzük, hogy benyomnánk a kijelzőt, csupán a kiváltott hatást figyelhetjük meg.


[+]

Az Apple a 3D Touch köré építette az iOS 9-et, ami megannyi kényelmi funkcióval kecsegtet. Már eleve számos külső alkalmazás támogatja a megoldást (Shazam, Instagram, Facebook), és a közeljövőben még több fejlesztő profitál majd ebből, tehát ha most még nincs is láthatóan annyira sok értelme, ez a vélemény pár hónap elteltével biztosan változni fog. Hogy miként is néz ki a valóságban a dolog, vagy mennyire gyors, arról álljon itt egy rövid videó:

A rendszerszintű programok közül egyelőre még nem mindegyik "veszi a jelet". De menjünk szépen sorban. A tárcsázó ikonra nyomva a kedvencek listából az első három név ugrik fel azonnal, plusz rögtön új névjeggyel bővíthetjük kontaktlistánkat. Ha az ismerősök között kutakodunk, és akkor helyezzük rá erősebben ujjunkat a panelre, akkor több opciót láthatunk, így könnyedén hívhatjuk partnerünket, vagy e-mailt, esetleg SMS-t küldhetünk neki. Az üzenetekbe lépve szintén megannyi szolgáltatással kényeztet el minket a 3D Touch. Egy beszélgetésre rátapicskolva egy kis betekintés kapunk az utolsó pár csevegésbe, ha pedig közben felfelé húzzunk ujjunkat a képernyőn, akkor több gyorsválaszolási szöveg ugrik fel. Az e-maileknél hasonlóan működik a dolog, elég csak erősen rákattintani egy levélre, és felugró ablakban láthatjuk a tartalmát, majd csúsztatással több műveletet végezhetünk.


[+]

A galériában ugyanaz a sneak-peak fogad, mint az előbbieknél, viszont itt jön képbe a Live Photos, amit úgy tudunk visszanézni, hogy erősebben megérintjük a kijelzőt. Ekkor nagyban megjelenik az alkotás és végignézhetjük a pár másodperces momentumot. A kamera esetén a plusz fícsörök közé a szelfi, a videó, a lassított felvétel és a fotó tartozik, az ébresztőóránál a jelzést tudunk létrehozni, vagy elindíthatjuk az időzítőt és a stoppert, a jegyzeteknél pedig írást, képet, vagy firkát csatolhatunk könnyedén (a vonalak lehetnek vékonyak és vastagabbak is).


[+]

Az App Store esetén a keresésre vagy a redeem kódok beváltására nyílik lehetőség, a videóknál a legutóbbi filmeket játszhatjuk le azonnal, a böngészőnél pedig az olvasási listához, a könyvjelzőkhöz és a privát lapokhoz férünk instant hozzá, ha egy weboldalt olvasunk, és közben linkkel jelölnek valamit, akkor sem kell új lapban megnyitni, hanem a hivatkozást először kis ablakban is megtekinthetjük. Amelyik alkalmazás nem támogatja a 3D Touch-ot, ott erős megnyomás esetén berezzen a képernyő és háromszor a telefon.

Touch ID, szoftverek

A szoftveres repertoár bőséges, melyből egyértelműen a Touch ID, azaz az ujjlenyomat-olvasó emelkedik ki. Az immár második generációs szenzorhoz öt azonosító rögzíthető, és használható a készülék feloldására (szempillantás alatt megtörténik a művelet), valamint az App és iTunes Store-on belüli vásárlásra. Itt meg kell jegyezni, hogy lehetne még bővíteni a funkciókat, például appok zárolására, vagy – a Samsunghoz hasonlóan – a böngészőben tárolt jelszavak gyors beillesztésére. Fontos kiemelni, hogy jelkódot is meg kell adni, hiszen ha újraindítjuk a telefont, akkor minden esetben kérni fogja a számsort a telefon. Az iCloud továbbra is 5 gigabájt szabad tárhelyet biztosít a mentéseknek, ám az Apple csökkentette a havidíjakat, így aki többre vágyna, annak sem kell túl nagy költséggel számolnia. A FaceTime még mindig az egyik legjobb videocsevegő applikáció, cserébe csak iOS és OS X eszközök között működik.


[+]

A naptár minden fontos információt megjelenít az értesítési függönyben és az alkalmazásban, választhatunk, éves, havi és napi nézetet. A teendőket időrendi sorrendben mutatja, új esemény létrehozása esetén pedig nevet, helyszínt, időpontot, utazási időt, meghívottakat, webcímet, jegyzetet és jelzést kapcsolhatunk hozzá. Az e-mail kliens kezeli a Google-t, az iCloudot, az Exchange-t, a Yahoo-t, az AOL-t, az Outlookot, plusz hozzáadhatunk IMAP és POP3 fiókokat is (hozzá kell tenni, a BlackBerry Hub mellett ez az egyik legjobb levélkezelő a piacon). Az időjárásban láthatjuk az aktuális, a napi várható, és a következő bő egy hét viszontagságait, az információkat a The Weather Channelről gyűjti be a telefon.


[+]

Alkalmazásboltból többet is kapunk, eleve ott van az App Store, amiben több százmillió alkalmazást találunk, az iTunes Store, ami még ennél is több számot és videót rejt, valamint az iBooks könyvolvasó, amihez szintén külön boltszekció tartozik. A közösségi oldalak közül már egy ideje rendszerszinten beépült a Facebook és a Twitter, így könnyedén posztolhatunk életünkről, ne adj Isten arról, hogy éppen mit ebédeltünk. Navigálni az Apple Maps-szel is jól lehet, ráadásul Budapest már 3D-s térképpel szerepel a listában (képernyőkép az utolsó oldalon). Az alkalmazásfelhozatal közé tartozik még a Watch, az iránytű, a Részvények, és a Game Center, utóbbin keresztül akár online is kihívhatjuk barátainkat (legalábbis az eredmény összemérése miatt).

Kamera, videó, audió

Az Apple négy év után, vagyis az iPhone 4S óta először lépett előre felbontás terén (más értelemben bőven volt fejlődés), es egy 12 megapixeles, f/2.2 apertúrájú (ennél azért láttunk már jobbat), 1.22µ pixelméretű iSight kamerát szerelt a hátlapra. A lencse öt elemből áll, hibrid IR filterrel és dupla tónusú ledes villanóval rendelkezik, és akár 63 megapixeles összefűzött panoráma képek készíthetők vele. Az előzetes hírek ellenére viszont a kisebbik modell nem kapta meg az optikai képstabilizátort (csak a 6s Plus), ami megint egy érthetetlen és rendkívül bosszantó lépés az Apple-től, amikor már a két éves LG G2-ben is volt ilyen, nem utolsó sorban pedig az egyik leghasznosabb szolgáltatás a mobilos kamerák esetén. Jó hír viszont, hogy az előlapi, f/2.2 apertúrájú optika jelentősen fejlődött, így most már 5 megapixelben lehet vele képeket lőni vagy videotelefonálni. Vakuként a "Retina flash" használható, ilyenkor a kijelző fehér színben az elérhető maximum fényerőnél is világosabban villan fel (elég jó fehéregyensúlyt lő be a szoftver).


[+]

Normál videókat az elsődleges fényképezővel már 4K-ban lehet rögzíteni (30 képkocka/másodperccel), 1080p-ben 30/60 fps, 720p-ben 30 fps engedélyezett. Lehet lassított, úgynevezett slo-mo alkotásokat készíteni, ilyenkor 1080p-ben 120 fps, 720p-ben pedig 240 fps sebességű mozikat lehet elmenteni. Megjelent egy új funkció, ami Live Photos névre hallgat, ennek aktiválásakor a sima fotó mellé az exponálás előtti és utáni nagyon rövid időszakot is felveszi a kamera, így a galériában ha erősen rányomunk az adott képre, akkor kvázi egy minivideót láthatunk. Sajnos manuális mód nincs, helyette még a time-lapse és a különböző jelenetek (monó, tonális, halványulás, króm, noir stb.) emelhetők ki.

Most pedig jöjjenek a vakuval és az éjjel készített felvételek.

Sokat vártunk a 12 megapixeles kamerától, de csak részben kaptuk meg. A nappali felvételek továbbra is csodálatosak, az automatikus HDR rengeteget segít a dinamikatartományon, ami egyébként alapállapotban is elég nagynak mondható. A vonalélesség kiváló, a részletek gyönyörűen látszódnak, ahogy a zaj is, mivel ezeket nem mossa el az algoritmus, néhol már-már zavaró mértékben vannak jelen. Ahogy csökkennek viszont a fényviszonyok, úgy küzd egyre jobban a szenzor. A dupla tónusú led nagyon jól végzi a dolgát, a fényereje bőven elegendő a két-három méterre lévő tárgyak megvilágításához, az előlapi "vaku" (=kijelző) úgyszintén jól teljesít. Az éjszakai felvételek vállalhatók, de ilyenkor hiányzik igazán a manuális mód, mert azért vannak ennél sokkal jobb teljesítményt nyújtó mobilfényképezők már a piacon, persze ettől még az iPhone 6s kamerája mindenképpen az élmezőnybe tartozik.


[+]

Két tesztvideót készítettünk, az egyik 4K felbontású, a másik pedig 1080p-s. A felbontást a menün belül a fotóknál tudjuk változtatni, hiszen alapesetben Full HD-ban és 60 fps-sel rögzít a kamera. Érdekesség, és egyben mindenképpen hasznos, hogy a szoftver előre jelzi, melyik méretből mennyi adatot emészt fel egy perc, így nagyjából ki tudjuk számolni, hogy a fennmaradó tárhelyre mennyi film fér el.

Kicsi a vaku, de nagyon erős
Kicsi a vaku, de nagyon erős [+]

A gyári videolejátszó egy kicsit körülményes, hiszen kizárólag iTunes-on keresztül lehet ide filmeket másolni, vagy esetleg letölteni. Ha az Áruházból vásároltuk meg a videót, akkor minden részletet és leírást láthatunk, borítóképpel együtt. Túl sok mindent nem tud egyébként a program, sajnos nem fut kis ablakban a háttérben, mindössze a hangerőt szabályozhatjuk és beletekerhetünk a különböző fejezetekbe. A DivX-szel még mindig nem boldogul, helyette az MP4-gyel vagy más szoftverrel érdemes próbálkozni, de a felbontást legalább egészen 4K-ig vígan megeszi.


[+]

A gyári zenelejátszó már sokkal fejlettebb, itt szintén elérjük a telefonon és a felhőben tárolt muzsikákat. Előbbi esetében előadók, albumok, dalok, klipek és műfajok szerint osztályozhatjuk a fájlokat, amik közül minden ismert formátumot támogat az alkalmazás. A könyvtárban a már megvásárolt számokat láthatjuk, van rádió szekció, amihez természetesen internetelérés szükséges (nincs ugyanis FM-modul, soha nem is volt iPhone-ban). Van egy "önnek ajánljuk" fül, amiben mi magunk választhatjuk ki, hogy milyen zenei stílust kedvelünk, ezáltal pedig direkt a számunkra összeállított tartalmat ajánlja fel ezután a szoftver. Az alul lévő hangszóró elég hangosan tud ordibálni, nem is szól rosszul, de azért itt lehet érezni, hogy egy BoomSound vagy egy Sony sztereó előlapi megoldás sokkal jobb hangminőséget garantál. Persze zenélgetni jól lehet így is, de akkor válik teljessé az élmény, ha a gyári Earpod vagy egy még ennél is jobb minőségű fülest csatlakoztatunk, mert a DAC hibátlanul üzemel.

Adatkommunikáció, akkumulátor, összegzés

Az Apple A9 chipset minden 4G/LTE hálózattal megbirkózik, így a világon mindenhol használható a telefon. Optimális esetben akár 300 Mbps letöltési sebesség is elérhető mobilnetezés esetén, ilyenkor 50 Mbps-mal tölthetünk fel adatokat a webre. Ha esetleg csak 3G-s tornyok állnak rendelkezésre, akkor sem kell csigalassúságra számítani, hiszen 42 Mbps-mal lehet le, és 5,76 Mbps-mal pedig felfelé nyomni a fájlokat. A beszélgetési hangszóró hangminősége kimondottan jó, a maximális hangerővel elégedett voltam, még zajosabb tereken is tisztán és érhetően hallottam beszédpartnereimet, akik szintén nem panaszkodtak külső zajra. A telefon a 4G-n kívül rendelkezik kétcsatornás, internetmegosztásra képes WiFi modullal, ami kétszer gyorsabb elődjénél, köszönhetően a IEEE802.11ac MIMO (a/b/g/n/ac) chipnek. Bluetooth-ból immár 4.2-es verzió dukál, méghozzá A2DP-vel és LE-vel (alacsony energiafelhasználás). Van NFC, bár ez egyelőre csak az Apple Pay mobilfizetési megoldáshoz használható, és van GPS (plusz GLONASS), ami szélsebesen talál jelet, amit utána stabilan tart, egy hosszabb navigálás esetén sem kellett csalódni benne.


[+]

A Safari böngésző egyszerűen, de nagyon jól és gyorsan működik, a már kevésbé releváns SunSpider tesztben 212,4 ms-os eredménnyel kapásból az élen találta magát a program. Alul ikonok segítségével érjük el a megnyitott lapokat, a könyvjelzőket és a megosztást, felül pedig három vonal jelzi, ha elérhető az olvasómód, amivel nem csak a betűméretet változtathatjuk, hanem az éjszakai mód is aktiválható, így kényelmesebb sötétben a tartalmak között böngészni. A Flash nem támogatott. A görgetés sebessége kiváló, bár még mindig viszonylag kis lépésekben lehet a webhelyek aljára érni.

Külsőleg ekkora a különbség az LG G4 és az iPhone 6s között
Külsőleg ekkora a különbség az LG G4 és az iPhone 6s között [+]

Hogy a 3D Touch kijelző egyik hátrányos következménye-e, azt nem lehet tudni, de tény, hogy az Apple az iPhone 6-ban lévő 1810 mAh-s telephez képes még kisebb, 1715 mAh kapacitású akkumulátort szerelt a burkolat alá, amit továbbra sem lehet cserélni. Sajnos a kisebb almás telefonok eddig sem a hosszú üzemidejükről voltak híresek, és ez most sem lesz másképpen, normál használat esetén egy nap az, amire maximum számíthatunk. A cupertinóiak azonban felismerték a hibát, és legalább szoftveres téren lehetőséget biztosítanak arra, hogy hosszabban lehessen nyomkodni a telefonokat. Megjelent ugyanis az alacsony töltöttségű mód, ami ideiglenesen csökkenti a teljesítményt, a levelek letöltésének időintervallumát hosszabbra tolja, a Sirit és a háttérben történő alkalmazásfrissítést pedig letiltja.

Ujjlenyomatot olvas a home gomb
Ujjlenyomatot olvas a home gomb [+]

Értékelés: Apple iPhone 6s
Külső
Ergonómia 8 pont
Anyaghasználat 10 pont
Összeszerelés minősége 10 pont
Kijelző minősége 9 pont
Belső
Kezelhetőség 9 pont
Sebesség 10 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 8 pont
Felhasználói felület élménye 9 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 9 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 9 pont
Multimédia
Vizuális 9 pont
Audio 7 pont
Egyebek
Üzemidő 6 pont
Ár/érték aránya 7 pont
Hogyan értékelünk?

Az kétségtelen, hogy az Apple megint egy olyan minőségi készüléket rakott le az asztalra, hogy bármelyik konkurens megirigyelné. A megerősített alumínium burkolattal napvilágot látott mobil ugyanis nagyon jól mutat a kézben, és tényleg azt az érzést közvetíti, hogy egy felső kategóriás eszközt tartunk a markunkban. Ennek viszont rendesen megkérik az árát, jelenleg még irreálisan magas összegért lehet birtokba venni a 6s-t (ez a 16 GB-os verzió esetében 270 ezer forintot jelent), de jövő péntektől már itthon, szolgáltatói kínálatban is elérhető lesz a kütyü, méghozzá kártyás konstrukcióban 229 ezer forint körüli áron (a 64 GB-nak borzasztó nagy felára van, hiszen 264 ezer forint lesz). Ennyi pénzért mindenesetre kapunk egy Retina kijelzőt, aminek a felbontása ugyan messze elmarad az androidos vetélytársak megjelenítőitől, mégis a kiváló fényerő és a hibátlan betekintési szögek miatt nem fogjuk érezni a gyengébb képpontsűrűségből származó hátrányokat. Az Apple ráadásul beépítette a 3D Touch technológiát, így nyomásérzékeny lett a képernyő, amit ugyan még kevés program támogat, de ha ezeknek a száma több lesz, akkor egészen döbbenetes kényelmi funkciókkal vonzzák majd a vásárlókat az iPhone-ok. A 12 megapixel felbontásúra növelt kamera és a 4K videofelvételi képesség mindenképpen logikus és kényszerű lépés volt, a dupla tónusú ledes villanó jól dolgozik, de almáéknál nem ártana valamilyen manuális móddal elkényeztetni a népet, mert az éjszakai fotók még nagyon messze elmaradnak például az LG csúcsmodelljének képességétől. A második generációs ujjlenyomat-olvasó szintén a 6s pozitív oldalához tartozik, veszettül gyors és precíz a szenzor. A bivalyerős hardver és az iOS 9 szélsebes párost alkot, a duplázott rendszermemória pedig kiváló társ ebben, nehéz néha bevallani, de ennél gyorsabb mobilrendszer aligha van most a piacon.

Van azonban egy nagy rákfenéje is az új generációs iPhone-oknak, ez pedig a még mindig elérhető 16 GB-os háttértár. iCloud vagy más felhőszolgáltatások ide vagy oda, kérem szépen ez a tárhelymennyiség óriási pofátlanság, alig fér rá valami, és még bővíteni sem lehet. A korábban említett áron pedig ne kelljen már ennyivel megelégedni. Jó, az egyik legfőbb konkurens, a Samsung Galaxy S6 (és S6 edge) esetén sem lehet már microSD-vel játszani, mégis ott a 32 GB a minimum. Konkurens még ráadásul az LG G4, ami aztán végképp győz ilyen téren és talán a kamerája is jobb egy kicsit, ha pedig abszolút a kompakt méretre hajtunk, akkor a feleennyibe kerülő Samsung Galaxy Alpha, vagy a kicsivel olcsóbb Sony Xperia Z5 Compact jöhet szóba. Ha szifonos fejjel gondolkodunk, akkor iPhone 6-ról nem, minden korábbi modellről azonban érdemes váltani, ha a pénztárcánk engedi. Az iPhone 6s tehát borsos ára ellenére is egy elképesztően jó készülék, az Apple ökoszisztémája pedig még magasabb szintre emeli a mobilt. Drága, de be kell vallani, a hiányosságai (nincs SMS-kézbesítési jelentés, tárhelybővítés, manuális kameramód, optikai képstabilizátor) ellenére mégis nagyon tetszett.

Apple iPhone 6s

A tesztkészüléket az XXL GSM küldte el nekünk, a vásárláshoz kérem, kattintson ide.

A cikk elkészítésében a Telekom 4G/LTE mobilinternet volt segítségünkre.

Specifikáció

Apple iPhone 6s
Apple iPhone 6s Általános
Technológia GSM/UMTS/LTE
Méret 138,3 x 67,1 x 7,1 milliméter
Tömeg 143 gramm
Színvariációk Fekete, fehér, arany, rózsaszín
SIM-foglalat nanoSIM
Kijelző
Kijelző átlója 4,7 hüvelyk
Kijelző felbontása 750 x 1334 (326 ppi)
Kijelző típusa IPS-LCD kapacitív érintőkijelző
Színárnyalatok száma 16 millió
Hardver
SoC típusa Apple A9
Processzor típusa 1,84 GHz-es kétmagos, 64 bit
Processzor csíkszélessége 14 nm
Processzor utasításkészlete ARMv8
Grafikus chip PowerVR GT7600
RAM mérete 2 GB
Memória
Telefonkönyv kapacitása dinamikus
SMS memória dinamikus
Belső tárhely 16 / 64 / 128 GB
Memória bővíthetősége nincs
Adatátvitel
Frekvenciasávok GSM 850 / 900 / 1800 / 1900
UMTS 850 / 900 / 1700 / 1900 / 2100 MHz
LTE 700 / 800 / 850 / 900 / 1700 / 1800 / 1900 / 2100 / 2600 MHz
GPRS / EDGE van / van
UMTS / HSDPA / HSUPA / LTE van / 42 Mbps / 5,76 Mbps / 300 Mbps
LTE Cat.6
IrDA / Bluetooth nincs / 4.2 (A2DP, LE)
WiFi 802.11a/b/g/n/ac, dual band, hotspot, AirDrop
USB Lightning
Push-to-talk / RSS nincs / van
GPS vevő van
GLONASS van
NFC van
Alapfunkciók
Profilok Néma/rezgő
Vibra funkció van
Kihangosítás van
Hangtárcsázás / hangvezérlés van / van
Hangrögzítés van
Ébresztés van
Prediktív szövegbevitel van
Szoftverek
Platform iOS 9
WAP / HTML böngésző nincs / van
E-mail kliens van
Játékok telepíthetők
Valutakonverter telepíthető
Extra szoftverek Iránytű, Game Center, Részvények, Térkép, Újságos, Hírek, iTunes Store, App Store, Passbook, Egészség, iBooks, Game Center, FaceTime, 3D Touch, Touch ID
Multimédia
Fő kamera 12 megapixel, autófókusz
Másodlagos kamera 5 megapixel
Videófelvétel 4K (60 fps), 1080p (120/60 fps), 720p (240 fps)
Zenelejátszó szoftver van, háttérben is fut
Hangszínszabályzó van
FM-rádió nincs
Üzemidő
Alap akkumulátor 1715 mAh-s lítium-ion
Készenléti idő 240 óra
Beszélgetési idő 14 óra
Zenelejátszási idő 50 óra
Egyebek
3,5 mm-es jack kimenet, giroszenzor, barométer, alumínium hátlap, ujjlenyomat-olvasó, 3D Touch nyomásérzékeny kijelző
  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés