Apple iPhone 6s - Nyomás utána!

Hirdetés

3D Touch kijelző

Elérkeztünk ahhoz a ponthoz, ami az új generációs iPhone-ok legnagyobb vonzereje lehet, ez pedig a 3D Touch, amit egészen a legutóbbi bemutatóig Force Touch-nak emlegetett az Apple (a Watch okosóránál még ez volt a hivatalos neve). A technológia lényege, hogy a kijelző immár nem csak az érintéseket képes felfogni, vagyis hogy jó esetben maximum tíz ujjal mit szeretnénk elővarázsolni, hanem az érintés, jelen esetben a nyomás erősségét is képes felismerni. Hogy ez technológiailag hogy működik, arról a linkre kattintva lehet megtekinteni egy GIF-et. A mechanizmust egyébként egyelőre még csupán az Apple használja, ám később már megjelenik a Mate S 128 GB-os verziója, valamint a ZTE Axon, amik szintén nyomásérzékeny megjelenítővel hódítanak majd. Az egészet persze nem úgy kell elképzelni, mint annak idején a rezisztív képernyős telefonokat, hiszen itt egy üveglapra kell erőhatást kifejteni, vagyis mi konkrétan nem érezzük, hogy benyomnánk a kijelzőt, csupán a kiváltott hatást figyelhetjük meg.


[+]

Az Apple a 3D Touch köré építette az iOS 9-et, ami megannyi kényelmi funkcióval kecsegtet. Már eleve számos külső alkalmazás támogatja a megoldást (Shazam, Instagram, Facebook), és a közeljövőben még több fejlesztő profitál majd ebből, tehát ha most még nincs is láthatóan annyira sok értelme, ez a vélemény pár hónap elteltével biztosan változni fog. Hogy miként is néz ki a valóságban a dolog, vagy mennyire gyors, arról álljon itt egy rövid videó:

A rendszerszintű programok közül egyelőre még nem mindegyik "veszi a jelet". De menjünk szépen sorban. A tárcsázó ikonra nyomva a kedvencek listából az első három név ugrik fel azonnal, plusz rögtön új névjeggyel bővíthetjük kontaktlistánkat. Ha az ismerősök között kutakodunk, és akkor helyezzük rá erősebben ujjunkat a panelre, akkor több opciót láthatunk, így könnyedén hívhatjuk partnerünket, vagy e-mailt, esetleg SMS-t küldhetünk neki. Az üzenetekbe lépve szintén megannyi szolgáltatással kényeztet el minket a 3D Touch. Egy beszélgetésre rátapicskolva egy kis betekintés kapunk az utolsó pár csevegésbe, ha pedig közben felfelé húzzunk ujjunkat a képernyőn, akkor több gyorsválaszolási szöveg ugrik fel. Az e-maileknél hasonlóan működik a dolog, elég csak erősen rákattintani egy levélre, és felugró ablakban láthatjuk a tartalmát, majd csúsztatással több műveletet végezhetünk.


[+]

A galériában ugyanaz a sneak-peak fogad, mint az előbbieknél, viszont itt jön képbe a Live Photos, amit úgy tudunk visszanézni, hogy erősebben megérintjük a kijelzőt. Ekkor nagyban megjelenik az alkotás és végignézhetjük a pár másodperces momentumot. A kamera esetén a plusz fícsörök közé a szelfi, a videó, a lassított felvétel és a fotó tartozik, az ébresztőóránál a jelzést tudunk létrehozni, vagy elindíthatjuk az időzítőt és a stoppert, a jegyzeteknél pedig írást, képet, vagy firkát csatolhatunk könnyedén (a vonalak lehetnek vékonyak és vastagabbak is).


[+]

Az App Store esetén a keresésre vagy a redeem kódok beváltására nyílik lehetőség, a videóknál a legutóbbi filmeket játszhatjuk le azonnal, a böngészőnél pedig az olvasási listához, a könyvjelzőkhöz és a privát lapokhoz férünk instant hozzá, ha egy weboldalt olvasunk, és közben linkkel jelölnek valamit, akkor sem kell új lapban megnyitni, hanem a hivatkozást először kis ablakban is megtekinthetjük. Amelyik alkalmazás nem támogatja a 3D Touch-ot, ott erős megnyomás esetén berezzen a képernyő és háromszor a telefon.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés