Apple iPhone 6s - Nyomás utána!

Hirdetés

Külső

Lehetett számítani arra, illetve kvázi nyílt titok volt, hogy külsőleg nem változnak az iPhone-ok, hiszen minden második generációnál történik nagyobb váltás, az "s" utótagot kapó készülékek inkább a motorháztető alatti frissítésekről híresek. A 4S például duplázta a processzormagok számát, az 5s pedig bevezette az ujjlenyomat-olvasót. Főszereplőnknek szintén több nagy erénye is van, ezek közé tartozik a rendkívül minőségi anyaghasználat, a cupertinóiak pedig a nagy bandgate (meghajlítási) botrány úgy gondolták, hogy még erősebb, 7000 series típusú alumínium ruhába öltöztetik újdonságukat, ami a legfrissebb videók alapján tényleg sokkal ellenállóbb elődjénél. Lehet egyébként szidni az Apple-t, de ez a telefon annyira highend érzést kelt, annyira jó a fogása, hogy tényleg fejet kell hajtani a mérnökök előtt. A vízállóság viszont még mindig nem téma az almáéknál, hogy ez a következő generációnál változik-e, arról még nem lehet tudni. Az összeszerelési minőség szintén példás, nyomogathatjuk és tekergethetjük ide-oda, meg sem mukkan. Ugyan első blikkre külsőleg ugyanúgy néz ki a 6s, mint elődje, azért a 138,3 x 67,1 x 7,1 milliméteres méretek (6,9 milliméter vékony volt a tavalyi modell) és a 143 grammos tömeg egy hajszálnyival különböznek.

Szép elölről, de még lehetne miből lecsípni, hogy kisebb legyen
Szép elölről, de még lehetne miből lecsípni, hogy kisebb legyen [+]

Az előlap terjedelmes részét a 4,7 hüvelykes kijelző foglalja el, aminek felbontása nem változott, pedig egy Full HD-nak lehetett volna örülni. Maradt tehát a 750 x 1334 pixel, ami 326 ppi-s képpontsűrűséget jelent. Ezzel a telefon nagyon-nagyon messze elmarad az androidos zászlóshajók által nyújtott 500+ ppi-től, nem beszélve a Sony csúcsmodelljéről, ami a 806 ppi-jével kicsit az értelmetlen kategóriát súrolja. Az Apple IPS panelje viszont még mindig az egyik legjobb a piacon, száznyolcvan fokos betekintési szöggel, rendkívül jó fényerővel, kiváló kontrasztaránnyal és különleges érzékeléssel. A 6s nagy vívmánya ugyanis az, hogy immár nem csak tíz ujjunk érintését képes feldolgozni, hanem a nyomás erősségét is felismeri, ami számos új funkcióval kecsegtet.

Kijelző-teszt
Mérés Apple iPhone 6s Sony Xperia Z5 Compact Apple iPhone 6 Samsung Galaxy Alpha
Fehér fényerő (max.) 552 nit 636 nit 576 nit 301 nit
Fehér fényerő (min.) 5,9 nit 5,0 nit ? nit ? nit
Fekete fényerő 0,35 nit 0,48 nit 0,38 nit 0 nit
Kontrasztarány 1576:1 1326:1 1517:1 n/a
Színhőmérséklet 6994 K 9028 K + kézi 7321 K 7455 K

Hogyan mérjük a kijelzőt?

A megjelenítő alatt kizárólag a home gombot találjuk, amibe továbbra is a Touch ID névre keresztelt ujjlenyomat-olvasót szerelték. A kör alakú billentyű a biometrikus szenzor második generációs változatát kapta, az Apple szerint ez kétszer gyorsabb felismerést jelent. A mindennapos használatban nehéz észrevenni a különbséget a korábbi verziókhoz képest, az egyértelmű tény, hogy elképesztően gyors és pontos a felismerés, bár a nedves ujjakat továbbra sem veszi jó néven. A felső rész már egy kicsit több mindent rejt, itt lelhető fel a beszédhangszóró, az 5 megapixeles kamera (ez jelentős ugrás a korábbi 1,2 megapixelhez képest), valamint a fény- és távolságérzékelő szenzor. A jövőre debütáló iPhone-oknál egyébként azért lesz még dolga a dizájnereknek, hiszen az alsó és a felső részből is bőven van mit lecsípni, hogy még kompaktabbak lehessenek a mobilok.

Oldal könnyedén némíthatjuk (rezgő módba tehetjük) a telefont
Oldal könnyedén némíthatjuk (rezgő módba tehetjük) a telefont [+]

A lekerekített oldalak miatt nagyon kényelmes a telefon fogása, hibátlanul illeszkedik a tenyérbe, a karcsú kivitel miatt pedig könnyű elérni a kijelző minden pontját, vagy ha mégsem, akkor a Touch ID-ra kell kétszer rákoppintani, és az egész menü lejjebb ereszkedik. A hangerőt továbbra is balról tudjuk szabályozni, ugyanitt található az a billentyű, amivel némítható/rezgő módba tehető a készülék. A mobil átellenes oldalán a bekapcsológombot találjuk, ami alatt a nanoSIM foglalat helyezkedik el, ennek kipattintásához a dobozban mellékelt tűre lesz szükség. Alul zsúfolták össze a 3,5 milliméteres jack kimenetet, a beszédmikrofont, a Lightning csatlakozót, valamint a hangszórót, a felső rész teljesen üresen maradt, nem ártana már valami ötlet ide, például egy infra vagy bármi más hasznos dolog.

Minőségi és erős alumínium, csak hát azok a csíkok...
Minőségi és erős alumínium, csak hát azok a csíkok... [+]

A hátlap mindig az egyik legvonzóbb pontja volt az iPhone-oknak, a mostani dizájn viszont egy kicsit megosztja a felhasználókat és még a rajongókat is. A matt alumínium borítás egységét ugyanis felül és alul egy-egy műanyag csík vágja át, ami nyilván az antennák miatt lett így megoldva, de nem feltétlenül néz ki jól. A bal felső sarokban nem csak a dupla tónusú villanó és a másodlagos mikrofon tekinthető meg, hanem az új, immár 12 megapixeles iSight fényképező. A dizájnereknek továbbra sem tudták megoldani, hogy a kamera ne álljon ki, pedig ezért nem kevés kritikát kapott korábban az Apple. Üsse kavics, ennél érdekesebb, hogy az almás logó mellett "iPhone s" feliratot láthatunk, a hatos szám lemaradt a betű elől, aminek oka egyelőre tisztázatlan. A borítást nem lehet leszedni, az akkumulátor gyors cseréjét tehát továbbra sem engedi a vállalat.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés