Apple iPhone 6s - Nyomás utána!

Hirdetés

Adatkommunikáció, akkumulátor, összegzés

Az Apple A9 chipset minden 4G/LTE hálózattal megbirkózik, így a világon mindenhol használható a telefon. Optimális esetben akár 300 Mbps letöltési sebesség is elérhető mobilnetezés esetén, ilyenkor 50 Mbps-mal tölthetünk fel adatokat a webre. Ha esetleg csak 3G-s tornyok állnak rendelkezésre, akkor sem kell csigalassúságra számítani, hiszen 42 Mbps-mal lehet le, és 5,76 Mbps-mal pedig felfelé nyomni a fájlokat. A beszélgetési hangszóró hangminősége kimondottan jó, a maximális hangerővel elégedett voltam, még zajosabb tereken is tisztán és érhetően hallottam beszédpartnereimet, akik szintén nem panaszkodtak külső zajra. A telefon a 4G-n kívül rendelkezik kétcsatornás, internetmegosztásra képes WiFi modullal, ami kétszer gyorsabb elődjénél, köszönhetően a IEEE802.11ac MIMO (a/b/g/n/ac) chipnek. Bluetooth-ból immár 4.2-es verzió dukál, méghozzá A2DP-vel és LE-vel (alacsony energiafelhasználás). Van NFC, bár ez egyelőre csak az Apple Pay mobilfizetési megoldáshoz használható, és van GPS (plusz GLONASS), ami szélsebesen talál jelet, amit utána stabilan tart, egy hosszabb navigálás esetén sem kellett csalódni benne.


[+]

A Safari böngésző egyszerűen, de nagyon jól és gyorsan működik, a már kevésbé releváns SunSpider tesztben 212,4 ms-os eredménnyel kapásból az élen találta magát a program. Alul ikonok segítségével érjük el a megnyitott lapokat, a könyvjelzőket és a megosztást, felül pedig három vonal jelzi, ha elérhető az olvasómód, amivel nem csak a betűméretet változtathatjuk, hanem az éjszakai mód is aktiválható, így kényelmesebb sötétben a tartalmak között böngészni. A Flash nem támogatott. A görgetés sebessége kiváló, bár még mindig viszonylag kis lépésekben lehet a webhelyek aljára érni.

Külsőleg ekkora a különbség az LG G4 és az iPhone 6s között
Külsőleg ekkora a különbség az LG G4 és az iPhone 6s között [+]

Hogy a 3D Touch kijelző egyik hátrányos következménye-e, azt nem lehet tudni, de tény, hogy az Apple az iPhone 6-ban lévő 1810 mAh-s telephez képes még kisebb, 1715 mAh kapacitású akkumulátort szerelt a burkolat alá, amit továbbra sem lehet cserélni. Sajnos a kisebb almás telefonok eddig sem a hosszú üzemidejükről voltak híresek, és ez most sem lesz másképpen, normál használat esetén egy nap az, amire maximum számíthatunk. A cupertinóiak azonban felismerték a hibát, és legalább szoftveres téren lehetőséget biztosítanak arra, hogy hosszabban lehessen nyomkodni a telefonokat. Megjelent ugyanis az alacsony töltöttségű mód, ami ideiglenesen csökkenti a teljesítményt, a levelek letöltésének időintervallumát hosszabbra tolja, a Sirit és a háttérben történő alkalmazásfrissítést pedig letiltja.

Ujjlenyomatot olvas a home gomb
Ujjlenyomatot olvas a home gomb [+]

Értékelés: Apple iPhone 6s
Külső
Ergonómia 8 pont
Anyaghasználat 10 pont
Összeszerelés minősége 10 pont
Kijelző minősége 9 pont
Belső
Kezelhetőség 9 pont
Sebesség 10 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 8 pont
Felhasználói felület élménye 9 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 9 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 9 pont
Multimédia
Vizuális 9 pont
Audio 7 pont
Egyebek
Üzemidő 6 pont
Ár/érték aránya 7 pont
Hogyan értékelünk?

Az kétségtelen, hogy az Apple megint egy olyan minőségi készüléket rakott le az asztalra, hogy bármelyik konkurens megirigyelné. A megerősített alumínium burkolattal napvilágot látott mobil ugyanis nagyon jól mutat a kézben, és tényleg azt az érzést közvetíti, hogy egy felső kategóriás eszközt tartunk a markunkban. Ennek viszont rendesen megkérik az árát, jelenleg még irreálisan magas összegért lehet birtokba venni a 6s-t (ez a 16 GB-os verzió esetében 270 ezer forintot jelent), de jövő péntektől már itthon, szolgáltatói kínálatban is elérhető lesz a kütyü, méghozzá kártyás konstrukcióban 229 ezer forint körüli áron (a 64 GB-nak borzasztó nagy felára van, hiszen 264 ezer forint lesz). Ennyi pénzért mindenesetre kapunk egy Retina kijelzőt, aminek a felbontása ugyan messze elmarad az androidos vetélytársak megjelenítőitől, mégis a kiváló fényerő és a hibátlan betekintési szögek miatt nem fogjuk érezni a gyengébb képpontsűrűségből származó hátrányokat. Az Apple ráadásul beépítette a 3D Touch technológiát, így nyomásérzékeny lett a képernyő, amit ugyan még kevés program támogat, de ha ezeknek a száma több lesz, akkor egészen döbbenetes kényelmi funkciókkal vonzzák majd a vásárlókat az iPhone-ok. A 12 megapixel felbontásúra növelt kamera és a 4K videofelvételi képesség mindenképpen logikus és kényszerű lépés volt, a dupla tónusú ledes villanó jól dolgozik, de almáéknál nem ártana valamilyen manuális móddal elkényeztetni a népet, mert az éjszakai fotók még nagyon messze elmaradnak például az LG csúcsmodelljének képességétől. A második generációs ujjlenyomat-olvasó szintén a 6s pozitív oldalához tartozik, veszettül gyors és precíz a szenzor. A bivalyerős hardver és az iOS 9 szélsebes párost alkot, a duplázott rendszermemória pedig kiváló társ ebben, nehéz néha bevallani, de ennél gyorsabb mobilrendszer aligha van most a piacon.

Van azonban egy nagy rákfenéje is az új generációs iPhone-oknak, ez pedig a még mindig elérhető 16 GB-os háttértár. iCloud vagy más felhőszolgáltatások ide vagy oda, kérem szépen ez a tárhelymennyiség óriási pofátlanság, alig fér rá valami, és még bővíteni sem lehet. A korábban említett áron pedig ne kelljen már ennyivel megelégedni. Jó, az egyik legfőbb konkurens, a Samsung Galaxy S6 (és S6 edge) esetén sem lehet már microSD-vel játszani, mégis ott a 32 GB a minimum. Konkurens még ráadásul az LG G4, ami aztán végképp győz ilyen téren és talán a kamerája is jobb egy kicsit, ha pedig abszolút a kompakt méretre hajtunk, akkor a feleennyibe kerülő Samsung Galaxy Alpha, vagy a kicsivel olcsóbb Sony Xperia Z5 Compact jöhet szóba. Ha szifonos fejjel gondolkodunk, akkor iPhone 6-ról nem, minden korábbi modellről azonban érdemes váltani, ha a pénztárcánk engedi. Az iPhone 6s tehát borsos ára ellenére is egy elképesztően jó készülék, az Apple ökoszisztémája pedig még magasabb szintre emeli a mobilt. Drága, de be kell vallani, a hiányosságai (nincs SMS-kézbesítési jelentés, tárhelybővítés, manuális kameramód, optikai képstabilizátor) ellenére mégis nagyon tetszett.

Apple iPhone 6s

A tesztkészüléket az XXL GSM küldte el nekünk, a vásárláshoz kérem, kattintson ide.

A cikk elkészítésében a Telekom 4G/LTE mobilinternet volt segítségünkre.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés