Apple iPhone 6s - Nyomás utána!

Hirdetés

Hardver, sebesség, iOS

Ugyan az iPad Pro mellett az iPhone 6s testvérével együtt csak a második legerősebb Apple eszköz (a tablet megjelenésééig viszont az első helyen tanyázik), a 64 bites A9 chipset lélegzetelállító teljesítményt nyújt, a cég szerint 80 százalékkal jobb az A8-nál. Kiemelendő ezzel kapcsolatban az ARMv8 architektúra, illetve a csíkszélesség, ami a Samsung által gyártott chipeknél 14, a TSMC által fabrikáltaknál pedig 16 nanométert jelent. A processzor ugyan még mindig csak két Typhoon magot tartalmaz, ezek egyenként 1,84 gigahertzen futnak, a hatmagos PowerVR GT7600 grafikus gyorsítóval és a 2 gigabájtnyi rendszermemóriával kiegészülve pedig durva triumvirátust alkotnak. Az SoC-ben még egy M9 segédprocesszort is találunk, ami állandóan működik és a mozgásokkal kapcsolatos számításokat végzi. Az eddig elhangzottakkal ellentében az már egy kicsit arcon csapás, hogy az Apple még mindig nem száműzte a 16 gigabájtos verziót, hanem van ez, van 64, és van 128 gigabájtos adattárolóval szerelt változat. Hiába az iOS 9 új tömörítési megoldása, így is elfoglal 4,4 gigabájtot a rendszer, a maradékot pedig könnyű megtölteni adatokkal, a legkisebb adattárolóval szerelt iPhone-ra például kiszámolták, hogy csupán fél órányi 4K videó fér. Memóriabővítési lehetőség pedig nincs, őszintén reméljük, hogy az iPhone 7-nél a felhőszolgáltatások ellenére sem fogja már erőltetni a 16 gigabájtos verziót a techóriás. A hardveres részhez tartozik még a rezgőmotor, ami nagyon erősen képes megmozgatni a telefont, ebben sokat fejlődött a cég az elmúlt években, illetve főszereplőnk esetén már más technológiát is használt az újfajta kijelzőnek köszönhetően.

Még mindig alul található a hangszóró
Még mindig alul található a hangszóró [+]

Teljesítmény-teszt
Benchmark Apple iPhone 6s Apple iPad Air Apple iPhone 6 Apple iPad Air 2
SunSpider 1.0.2 214,6 ms 445,3 ms 367,5 ms 291,8 ms
Geekbench 3 (single) 2550 pont 1484 pont 1588 pont 1820 pont
Geekbench 3 (multi) 4433 pont 2692 pont 2916 pont 4550 pont
GFXBench Manhattan onscreen 55,3 fps 8,9 fps 29,8 fps 24,4 fps
GFXBench Manhattan offscreen 1080p 40,0 fps 13,3 fps 17,8 fps 29,3 fps
GFXBench T-Rex onscreen 59,0 fps 22,1 fps 51,0 fps 50,4 fps
GFXBench T-Rex offscreen 1080p 80,3 fps 28,5 fps 42,7 fps 60,4 fps

Mint látható, a lapka rendkívül sokat fejlődött az iPad Air 2-ben szolgálatot teljesítő A8X-hez képest, főleg grafikus téren hagyja állva tesztalanyunk a korábbi modelleket. Az Apple sem fukarkodott a teljesítmény méltatásával, hiszen egyszerűen laptop szintűnek nevezik a processzoros képességeket. A Geekbench jól mutatja, hogy a két mag bivalyerős együtt, nem véletlen tehát, hogy a lényegében HD felbontású kijelzőt a legnagyobb természetességgel hajtja meg, egy pillanatnyi megakadás sincs soha, sem az alkalmazások közötti váltáskor, sem pedig például az eddig mindig megdöccenő Spotlight kereső megnyitásakor. Szavak nincsenek rá, hogy mennyire fürge a rendszer, egyszerűen nincs olyan, amire pár század másodpercnél többet kellene várni. A készülék nem melegszik vészesen, még akkor sem, ha a navigáció és a zenelejátszó egyszerre fut, és közben még szivargyújtóról töltjük a telefont (mondjuk egy nyári melegben érdekesebb lett volna, mert azt az iPhone 6 nem tűrte jól).


[+]

Az iPhone 6s az iOS 9-cel a fedélzetén startolt el, de még ki sem bontották a dobozt az újdonsült felhasználók, máris megjelent a hibajavításokat tartalmazó, körülbelül 43 megabájtos iOS 9.0.1 frissítés, a cikk publikálásakor pedig már a 9.0.2-es verzió is elérhető. Az almás szoftver új főverziója nem hozott akkora dizájnváltozást, mint anno az iOS 7, viszont rengeteg apróságot fejlesztettek benne, amiről a következő oldalon lesz szó. Az alapfelépítés nem lett más a tavalyi változathoz képest, továbbra sincs klasszikus menü, minden ikont a főoldalakon találunk. A widgeteket nem lehet kirakni a lapokra, viszont a legördülő információ sávba már igen, nem véletlen, hogy az időjárással, a tőzsdével vagy más, gyári és harmadik fél által készített alkalmazásfelületekkel könnyedén színesíthető ez a felület. Itt leljük fel az értesítéseket, amiket egyesével is ki lehet törölni.


[+]

Alulról felhúzható egy másik lap, amiről a gyorsbeállításokhoz tartozó kapcsolókat (nem lehet változtatni, maradt a WiFi, a Bluetooth, repülőgép és éjszakai üzemmód) érjük el, vezérelhetjük a fény- és hangerőt, valamint a zenelejátszót, plusz megnyithatjuk az ébresztőórát, a számológépet, a kamerát, aktiválhatjuk a zseblámpát. Megújult az alkalmazáskezelő, immár egymás mögé helyezett nagy kártyalapok formájában tekinthetjük meg a háttérben szüneteltetett programok listáját. A tárcsázóképernyőről sajnos nem tudunk prediktíven, azaz betűk és számok szerint keresni a kontaktok között, ezt a problémát lefelé legyintő mozdulttal elővarázsolható Spotlight keresővel hidalhatjuk át. A névjegyekhez név, telefonszám, fénykép, cím, email, csengőhang, rezgés, születésnap, dátum, webhely, közösségi profil és jegyzet rendelhető hozzá.


[+]

A billentyűzet ekkora képernyőn már precízen működik (mondjuk egyébként is jó gépelni az Apple eszközökön), bekapcsolhatjuk a prediktív bevitelt, a diktáláshoz pedig elég egy gombot megnyomni. A magyar szöveget meglepően jól felismeri a rendszer, az írásjelekkel viszont vigyázni kell, mert nem mindig írja be jól őket a rendszer, néha fonetikusan jelöl. Jó taktika erre, ha például egy kicsit rövidebb ő-vel és sz-szel ejtjük a vesszőt. A rendszer alapeleme lett Siri, a személyi asszisztens, ami immár töltőre csatlakoztatás nélkül is mindig működik (ha engedélyezzük persze). A helyes konfiguráláshoz angolul kell háromszor mondani, hogy "Hey Siri" (ezzel egyébként elég precíz lesz a dolog), majd ugyanígy angolul szükséges két előre meghatározott mondatot elmondani. Ezután már bármikor hozzászólhatunk a telefonhoz a jellegzetes mondattal, persze még mindig csak idegen nyelven, alig várom, hogy ezt magyarul is meg lehessen tenni, mert a "Siri, vátsz dö vedör lájk tudéj" felvisításom az icipicit hunglish kiejtésem miatt még mindig viccesen hat például villamoson. Mondjuk villamoson egy telefonnal fennhangon beszélgetni egyébként is kissé megütközést keltő.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés