Apple iPhone 14 - tavalyi termésből főzve

Kvázi újracsomagolta az Apple az iPhone 13 házába a 13 Prót, majd elnevezte 14-nek. Ezzel még nem is lenne baj, ha itthon nem ugrott volna 450 ezerre az induló ár.

Hardver, szoftver

Maradt az A15 Bionic a két alapmodellben és csak a Pro mobilok kapták meg az A16-ot, viszont idén a sima iPhone is öt GPU-maggal dolgozik négy helyett, ez pedig olyan teljesítménykülönbséget hoz az előző generációhoz képest, hogy lassított felvételen megnézve talán látni fogjuk, ahogy tizedmásodpercekkel gyorsabban rajzol ki valamit az iPhone 14, mint elődje. Ez egyrészt bizonyítja az Apple tervezte lapkának az időtállóságát, valamint a hatmagos CPU és a két 3,22 GHz-es Avalanche mag töretlen erejét, másrészt rávilágít arra is, ha eddig nem lett volna világos, hogy az iPhone 13 a mai napig egy remek telefon.

Teljesítmény-teszt (a táblázat szétnyitható)
Benchmark Apple iPhone 14 Apple iPhone 13 Apple iPhone 12 Samsung Galaxy S22 Sony Xperia 5 IV Asus ZenFone 9
Rendszerchip Apple A15 Bionic (6GB RAM) Apple A15 Bionic (4GB RAM) Apple A14 Bionic Exynos 2200 Snapdragon 8 Gen 1 Snapdragon 8+ Gen 1
Geekbench 5 (single/multi) 1735 / 4624 pont 1727 / 4704 pont 1578 / 3826 pont 1145 / 3414 pont 1186 / 3481 pont 1320 / 4315 pont
GFXBench Car Chase onscreen 60 fps 60 fps 53 fps 33 fps 74 fps 88 fps
GFXBench Car Chase offscreen 89 fps 91 fps 72 fps 68 fps 86 fps 103 fps
GFXBench Man. onscreen 60 fps 60 fps 58 fps 96 fps 120 fps 120 fps
GFXBench Man. offscreen 199 fps 207 fps 182 fps 179 fps 219 fps 264 fps
AndroBench Sequential Read N/A N/A N/A 1617,93 MB/s 1378,51 MB/s 1909,76 MB/s
AndroBench Sequential Write N/A N/A N/A 981,61 MB/s 869,12 MB/s 1795,82 MB/s
AndroBench Random Read N/A N/A N/A 306,92 MB/s 228,1 MB/s 361,7 MB/s
AndroBench Random Write N/A N/A N/A 271,08 MB/s 243,13 MB/s 431,66 MB/s

De ha már szóba került az időtállóság, akkor érdemes megjegyezni, hogy a 14-es széria összes darabja 6 GB operatív memóriával rendelkezik, míg a 13 és a 13 Mini csak 4 GB-tal dolgozik, a több RAM pedig az évekre új telefont választóknak jól jöhet. Egyelőre a gyakorlatban annyit érezni a plusz 2 GB-ból, hogy ha egyszerre futtatunk egy rakás mindent, talán több alkalmazást tart meg a háttérben a 14-es. Szintetikus tesztekkel nem tudtuk kimutatni ezt a különbséget, az Apple lapkájának eredményeit pedig legtöbbször csak a speciális hűtővel szerelt gaming telefonok tudják hozni Android vonalon.

(forrás: Mobilaréna) [+]

Ez nem azt jelenti, hogy az iPhone nem melegedne vagy nem merülne, a hátlapon a kamera környékének és a keret felső részének a hőmérséklete az Apple telefonján is ugyanúgy emelkedik, ha hosszabb ideig játszunk, vagy szintetikus teszteket futtatunk. De a 4K videózást, a fotózást, a képszerkesztést, illetve az átlagos mindennapi feladatokat hiba és bármiféle hőemelkedés nélkül hozza a telefon, az iOS pedig továbbra is a felhasználó keze alá dolgozik szinte mindenben. Már ameddig nincsenek “speciálisabb” igényei a felhasználónak, mint egy normális fájlkezelő, hogy lássa, mi van a 128, 256, vagy 512 GB-os nem bővíthető tárhelyén telefonjában.

(forrás: Mobilaréna) [+]

A 14-es széria már az iOS 16-tal került piacra, a rendszerben újratervezték a főképernyőt, illetve lesznek élő értesítések, melyek egyelőre várják az október 24-re ígért frissítéssel a megjelenésüket. Egyébként maradt minden a szokásos, a telefont feloldva egyből a főképernyőre jutunk, ahol egymás mellé négy ikont lehet rakni, kiszúrhatók widgetek, melyek továbbra sem hajlandók interakcióra, csak információkijelzésre és alkalmazásuk megnyitására. A Spotlight kereső alul fix pontot kapott, ez kikapcsolható és maradhat a fentről lefelé suhintással való előhívása, jobbra lapozva megtalálható az Appkönyvtár minden programunkkal, fentről lehúzható a vezérlőközpont és az értesítések.

(forrás: Mobilaréna) [+]

A lezárt kijelzőre már lehet widgeteket kitűzni, ezek is csak információ mutatására vagy alkalmazás megnyitására jók, de megváltoztatható az óra stílusa, illetve lehet játszani a háttérkép mélységeffektjével. Ami ennél hasznosabb, hogy a főképernyő mellett immáron a zárképernyőt is lehet a különböző fókuszmódokhoz rendelni, így megoldható, hogy más widgetek és más háttérkép legyen az iPhone-on, amikor bent tartózkodunk a munkahelyen - vagy amikor munkaidőnk van -, s ugyanúgy beállítható az is, hogy a telefon az adott fókusz módokban milyen értesítéseket küldjön ki nekünk, melyik alkalmazásokat tiltsa le, vagy épp kiktől fogadjon bejövő hívást. Ha engedélyezzük, akkor Apple eszközöket használó ismerőseink láthatják, mikor használunk fókusz módot, ilyenkor nevünk és fotónk mellett egy apró ikon jelzi náluk, hogy például épp munka módban van készülékünk, vele együtt remélhetőleg mi is, így ne küldjön a macskájáról cuki fotót. Vagyis küldjön, de csak később.

Ha pedig sikerült a macskákra terelnem a szót, sajátom segítségével megmutatom, hogy immáron nem csak szöveget, de a képek tárgyát is ki tudja másolni az iOS a fotókról - bármilyenről, nem csak portrékról -, amit aztán be lehet illeszteni bárhova:

Maszat ManciMaszat Manci Maszat Manci [+]

Apple eszközök között továbbra is megy az AirDrop, van AirPlay kivetítés, a Handoff segítségével megy a közös vágólap, az egyik eszközön megnyitott program folytatása a másikon, lehet egymásnak üzeneteket küldeni iMessage-en, vagy lehet egymást hívogatni FaceTime-on. Utóbbiba immáron nem Apple felhasználók is behívhatók linkkel. Adott a Lokátor hálózat, ehhez az U1-es UWB lapka, az Apple Pay fizetéseket tesz lehetővé, van havi előfizetéses Music, Arcade, TV+ szolgáltatás és elérhető a felhőalapú iCloud tárhely, mely az iCloud+ formájában már szolgáltatásokat is kínál: jelszókezelés, email cím és IP elrejtése, nyomkövetők blokkolása a Safari böngészőben, és állítólag hamarosan jön egy automatikus CAPTCHA-kitöltő is az iOS 16 egyik frissítésével.

Jobbra az iPhone 13 is ugyanazt a szoftvert futtatja. Az új készülék beállításához elég mellé tenni a régit, s az új minden beállítást és tartalmat átemel.
Jobbra az iPhone 13 is ugyanazt a szoftvert futtatja. Az új készülék beállításához elég mellé tenni a régit, s az új minden beállítást és tartalmat átemel. [+]

Szóval minden adott, ami az összes többi, a rendszerrel kompatibilis Apple cuccban is, az iPhone 14 egyedibb extrája az USA és Kanada részére kifejlesztett és üzemeltetett, két évig ingyenes műholdas segélyhívás, valamint a mindenkinél elérhető balesetészlelés. Utóbbi a beállításokban a Vészhelyzet — SOS menüpont alatt található, gyárilag be van kapcsolva. Beállítási lehetőségként vészhelyzetben értesítendő kontakt megadását kínálja fel, de a segélyhívással kapcsolatban semmit. A telefon elvileg autóbaleset esetén, ha a felhasználó nem reagált és kapcsolta ki az automata segítségkérést, fel fogja hívni az adott ország központi segélyhívó telefonszámát, majd egy folyamatosan ismétlődő üzenetet fog lejátszani, melyben elmondja, hogy az iPhone tulajdonosa balesetet szenvedett, majd hozzáteszi a GPS-koordinátákat, hogy hol.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés