Elindult az Apple műholdas vészhívó szolgáltatása

November 15-től elérhető az USA és Kanada számára, decembertől pedig Németország, Franciaország, Írország és a UK is használhatják.

Sajtóközleményben jelentette be az Apple, hogy az iPhone 14-ek egyik legfontosabb funkciója, a műholdas segélyhívó rendszer november 15-től használható az Egyesült Államokban és Kanadában. A közlemény ezen felül jelzi azt is, hogy a szolgáltatást 2022 decemberében kiterjesztik az Egyesült Királyságra, Írországra, Németországra és Franciaországra is. Újdonság a szolgáltatásban, hogy a szöveges üzeneten keresztül történő műholdas segélyhívás mellett az iPhone 14-ek immáron képesek megosztani a Lokátor applikációban családtagokkal vagy barátokkal is a telefon (és remélhetőleg gazdája) helyzetét is műholdon keresztül. Ezt nem automatikusan csinálja a rendszer, manuálisan kell belépnie a felhasználónak a Lokátorba, majd a műholdas megosztást választania. A funkció csak akkor elérhető, ha nincs érzékelhető mobilhálózat vagy Wi-Fi kapcsolat az iPhone közelében, s 15 percenként frissíthető a megosztott helyzet manuálisan.

Műholdas helyzetmegosztás a Lokátorban.
Műholdas helyzetmegosztás a Lokátorban. (forrás: Apple) [+]

A műholdas segélyhíváshoz szoftveres segítséget is tartalmaz az iPhone rendszere. Ez elsőként megpróbál segítséget nyújtani ahhoz, hogy a felhasználó megfelelő irányba tartsa a készüléket, majd kérdéseket tesz fel a vészhelyzettel kapcsolatban. A kapott válaszok alapján a legfontosabb információkat egy átlagos SMS méretéhez képest 300%-kal kisebbre tömörített üzenetben továbbítja egy átjátszó központon keresztül a vészhelyzeti szervezetnek, mely vissza is tud jelezni az adott központon keresztül. Az üzenet tömörítésére azért van szükség, mert a műholdas hálózaton alacsony sávszélességgel zajlik az adatcsere, s az Apple szerint így is minimum 15 másodpercre van szüksége az iPhone-nak ahhoz, hogy elküldje a vészjelzést. Rossz időjárási viszonyok, vagy például fákkal takart ég alatt akár több időt is kérhet a telefon.

Balra a demó, jobbra az éles helyzet a műholdas segélyhíváshoz segítséget nyújtó felületről.Balra a demó, jobbra az éles helyzet a műholdas segélyhíváshoz segítséget nyújtó felületről. Balra a demó, jobbra az éles helyzet a műholdas segélyhíváshoz segítséget nyújtó felületről. (forrás: Apple) [+]

Az SOS-hívás mellett a készülék képes az Egészség alkalmazásban megadott egészségügyi adatokat, például gyógyszerallergiáról szóló infókat is továbbítani a mentőcsapatok felé, így azok felkészültebben érkezhetnek. Miután megtörtént a segélyhívás, és reagált a mentőcsapat, a központon keresztül az iOS-ben megadott vészhelyzeti kontaktok is értesítve lesznek egy üzenetben a helyzetről, s megkapják a SOS-helyzet átiratát, valamint a vészhívó helyzetét.

Balra: ha nincs elérhető hálózat, a telefon automatikusan javasolja a műholdas segélyhívást. Középen: a műholdon át elküldött információkról visszajelzést kap a felhasználó, a mentőcsapatok kérhetik a helyzet pontosítását. Jobbra: az iOS-ben megadott vészhelyzeti névjegyek is értesítve lesznek a műholdas segélyhívásról.Balra: ha nincs elérhető hálózat, a telefon automatikusan javasolja a műholdas segélyhívást. Középen: a műholdon át elküldött információkról visszajelzést kap a felhasználó, a mentőcsapatok kérhetik a helyzet pontosítását. Jobbra: az iOS-ben megadott vészhelyzeti névjegyek is értesítve lesznek a műholdas segélyhívásról.Balra: ha nincs elérhető hálózat, a telefon automatikusan javasolja a műholdas segélyhívást. Középen: a műholdon át elküldött információkról visszajelzést kap a felhasználó, a mentőcsapatok kérhetik a helyzet pontosítását. Jobbra: az iOS-ben megadott vészhelyzeti névjegyek is értesítve lesznek a műholdas segélyhívásról. Balra: ha nincs elérhető hálózat, a telefon automatikusan javasolja a műholdas segélyhívást. Középen: a műholdon át elküldött információkról visszajelzést kap a felhasználó, a mentőcsapatok kérhetik a helyzet pontosítását. Jobbra: az iOS-ben megadott vészhelyzeti névjegyek is értesítve lesznek a műholdas segélyhívásról. (forrás: Apple) [+]

A műholdas vészhívás elérhető az iPhone 14, iPhone 14 Plus, iPhone 14 Pro és iPhone 14 Pro Max telefonokon, iOS 16.1 vagy frissebb rendszer kell hozzá, s pár kivétellel minden telefonon működik azokban az országokban, ahol elérhető a szolgáltatás. Kivételt képeznek a Kínában, Hong Kongban, Makaóban árusított iPhone készülékek. Az Apple leírása szerint a funkció a 62 szélességi kör felett egyes helyeken lehet, hogy nem használható. A műholdas vészhívás folyamatához az iOS tartalmaz egy demót, ezt a rendszerbeállításokban a vészhelyzeti menüpont alatt találja meg a felhasználó. A szolgáltatás az iPhone 14-es telefonok vásárlóinak a készülék aktiválásától számított két évig ingyenes, angol, francia és spanyol nyelven működik.

Értesítés a műholdas vészhívásról.
Értesítés a műholdas vészhívásról. (forrás: Apple) [+]

A műholdas szolgáltatásra az Apple idén 450 millió dollárt költ, írja a CNBC, a pénz nagy része a kaliforniai cég partneréhez, a Globalstarhoz kerül. A Globalstar mellett a szintén kaliforniai Cobham Satcom is részt vesz a projektben, utóbbi fejleszti és gyártja a földi antennákat, melyek segítenek a Globalstar 24 alacsony pályán keringő műholdja, a cég földi kommunikációs állomásai és az iPhone 14-ek közötti jeltovábbításban. A befektetés az infrastruktúra fejlesztése mellett részben fedezi a szolgáltatáshoz szükséges emberi erőforrásokat is, az átjátszó és kapcsolattartó központokban 300-nál is több Globalstar dolgozó adja majd az Apple-nek szükséges emberi személyzetet. A befektetést az Apple Advanced Manufacturing Fund alapja fedezi, melyből 2017-es létrehozása óta 1,4 milliárd dollárt fektetett be a cég amerikai beszállítóinak támogatásába.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés