Hirdetés

Apple iPhone 13 mini - miért nem veszik elegen?

Lehet, hogy a következő generációs iPhone-ok között már nem lesz mini verzió. Pedig ez a telefon pont az, ami után folyamatosan sír egy hangos közeg.

Bevezető

Mi ez a tepsi már megint? Odáig olvastam a cikket, hogy 6,5 hüvelykes a kijelző. Jó lenne ez a telefon, de több mint 70 mm széles, én azt már nem érem át egy kézzel. Már megint egy batár nagy készülék, így nem is érdekel. Nem értem, hogy miért nem tudják ezt kisebb méretben is gyártani.

Hirdetés

Aha, persze.

Ha annyi millióm lenne, ahányszor ilyesmit olvastam és hallottam, már rég megvettem volna Mészáros Lőrincet. Andival együtt. Mindennek ellenére viszont az a helyzet, hogy az iPhone 12 mini volt a legkevésbé keresett modell a korábbi szériából, szóval most éppen azt pletykálják, hogy a következő generációból már nem lesz ilyen kicsinyített verzió, mert mégsem kell eléggé a népnek. És hogy ne álljon a termék annyira magányosan, az Asus is megcsinálta a kicsi, de erős csúcsmodellt nemrég, az sem döntöget értékesítési csúcsokat, szóval lássuk be, hogy bármennyire is adott egy hangos kisebbség, a nagy tömegek a tepsiket vásárolják.

Egy igazi tepsi mellett (Nokia G20)
Egy igazi tepsi mellett (Nokia G20) [+]

Ennek több oka is van. Egyrészt a tepsiken levő nagyobb kijelzőkön mindenféle tartalomfogyasztás egyszerűn jobb. Jobb, mert nagyobb. Jobb rajta játszani, filmet nézni, navigálni, böngészni, szöveget bevinni. Másrészt ha egy telefon nagy, akkor ott az akkumulátor is nagy. És bizony sem a korábbi mini, sem a Zenfone 8 nem az üzemidejéről volt híres. Harmadrészt pedig azok szeretnének kicsi okostelefont, akiknek amúgy van egy kicsivel nagyobb táblagépük is, amin mindazokat a kijelzőméret-igényes dolgokat végzik, amikre más, csak egy eszközt birtokló népek szintúgy a telefont használják. És az értelmezhető képességű tabletekkel rendelkező júzerek nincsenek olyan nagyon sokan.

És akkor már egy másik Nokia mellett is...
És akkor már egy másik Nokia mellett is... [+]

De azért annyira mégsem ment rosszul a kicsi iPhone, hogy az Apple azonnal a kukába dobja az egész koncepciót. Már csak azért sem volt erre olyan nagy szükségük, mert olyan nagyon sok dolgot nem változtattak az elődhöz képest, nem kellett a nulláról újratervezni a motyót, tehát relatív költséghatékonyan lehetett frissíteni, 2020-ban csak elpattintottak belőle 14,5 milliót, noha azóta csökkent az érdeklődés a termék iránt. 2021 januárjában hatszor több iPhone 12 és ötször több iPhone 12 Pro Max fogyott, mint mini. De kapott még egy ajándék évet a készülék, ami széltében és hosszában ugyanakkora, mint eddig, csak éppen 0,3 mm-rel vaskosabb, így uszkve 10%-kal nagyobb benne az akkumulátor, hogy az egyik legfájóbb hiányosságán tudjanak javítani. És ha a 2020-as SE-t kivonom a képből, akkor a jelenlegi lineup legolcsóbb tagja még mindig, éppen becsúszva 300 ezer forint alá úgy, hogy menet közben duplázódott a tárhely. Szerintem ez méltányos, ha éppenséggel nem is mondanám olcsónak, de Apple mércével mérve oké.


[+]

Eredetileg az iPhone 13 mini és a sima iPhone 13 egy közös cikkben került volna kivesézésre. De a mini továbbra is egy kuriózum a mérete miatt, noha mi is tudjuk, hogy a két telefon igen sok ponton hasonló, mégis inkább külön anyagot szentelünk nekik, mert a méretbeli eltérés ebben az esetben nem marginális, hanem kifejezetten markáns, a célcsoport pedig a jelek szerint szintén ennyire markánsan eltér.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés