WWDC 2022: újdonságok az iOS és iPadOS 16-ban, watchOS 9-ben

Elkezdődött az Apple fejlesztői konferenciája, a rendezvény nyitóeseményén a cég bemutatta legújabb szoftvereit. Fejlesztői béta holnaptól, publikus béta júliustól, a stabil szoftver ősszel érkezik.

iOS 16

Megújult zárképernyő! “Biggest update ever”, vagyis az értesítések alulra kerülnek, kitűzhetők lesznek widgetek, a háttérképhez igazodik majd az óra színe, változtatni lehet a betűtípusokon, azon, hogy mennyi információ jelenjen meg (például több widget is mehet egymás mellé), valamint lesznek előre elkészített, de személyre szabható témák, amiket lehet böngészni és letölteni a felhasználónak. A fejlesztők megkapják a Widget Kitet, amivel tervezhetnek alkalmazásaikhoz a zárképernyőre widgeteket. Szintén érkezik az iOS 16-ban a Live Activities API, ami egy folyamatosan alkalmazkodó értesítéshez kell: merre jár az Uber, mennyi épp a meccs? Ezentúl sok értesítés helyett egy, folyamatosan frissülő lesz az iPhone zárképernyőjén, ha az applikáció hasznosítja a Live Activities API nyújtotta lehetőségeket.

Újdonságok a zárképernyőn az iOS 16-ban.Újdonságok a zárképernyőn az iOS 16-ban.Újdonságok a zárképernyőn az iOS 16-ban.Újdonságok a zárképernyőn az iOS 16-ban. Újdonságok a zárképernyőn az iOS 16-ban. (forrás: Apple) [+]

Ezentúl a Fókusz módokhoz a főképernyőn kívül alkalmazkodik a zárképernyő is, sőt, az alkalmazások is. A Safariban, Naptárban, Üzenetekben ezentúl beállíthatók például a Fókusz - Munka módhoz azok a weboldalak, kontaktok, események, amik megjelenjenek 9 és 17 óra között, a többi pedig rejtve maradjon. A fejlesztők kapnak API-t, amivel saját alkalmazásaikba is implementálhatják ezt.

Fókusz módok, élő sporteredmények.Fókusz módok, élő sporteredmények.Fókusz módok, élő sporteredmények. Fókusz módok, élő sporteredmények. (forrás: Apple) [+]

Az iMessage üzenetek ezentúl küldés után is szerkeszthetők lesznek, de ha olyat írtunk, aminek nem elég a szerkesztés, vissza is lehet vonni az elküldött üzenetet. A fejlesztőknek érkezik a Shared with You API, amit használva az iMessage üzenetben megosztott linkek feltűnhetnek az adott alkalmazásban az üzenetet fogadó félnél. A SharePlay megosztott lejátszás ezentúl elérhető az Üzenetekben is, nem csak a FaceTime-on, bővül a harmadik féltől származó, a SharePlay-t támogató alkalmazások száma.

Visszavonhatók lesznek az iMessage üzenetek!
Visszavonhatók lesznek az iMessage üzenetek! (forrás: Apple) [+]

Frissül a FaceTime, megkapja a Handoff lehetőséget, vagyis egy iPhone-on elkezdett hívás folytatható lesz a számítógépen, ha közben leülünk a Mac elé. Az iPhone kameráit ezentúl használni lehet majd a Mac kamerájaként is, a Mac automatikusan felismeri a telefont és annak a hátlapi kamerájára vált, ha érzékeli a mobilt. A prezentáció szerint az új macOS Ventura és az iOS 16 vezeték nélkül, automatikusan felismeri majd egymást, viszont kérdés, hogy kell-e hozzá az a MagSafe kiegészítő, amit a demóban használtak. Valószínűleg igen, mert azt megemlítették, hogy a Belkin gyártja majd az első Macre csatolható iPhone-tartókat.

FaceTime hívás számítógépen az iPhone kameráját használva.FaceTime hívás számítógépen az iPhone kameráját használva. FaceTime hívás számítógépen az iPhone kameráját használva. (forrás: Apple) [+]

Az Apple szerint 18 milliárd alkalommal használják egy hónapban az iOS alapértelmezett billentyűzetének diktálás funkcióját. Ezentúl a diktálás közben megnyitva marad a billentyűzet, így bele lehet nyúlni a diktált szövegbe kézzel és bele lehet beszélni az éppen pötyögött szövegbe is. A Siri ezentúl képes lesz külön manuális beállítás nélkül használni a diktálást és a hangparancsokat az App Intents API-t adaptáló programokban. Frissül a Live Text API is, ezentúl nem csak fotókon és a kamera alkalmazásban, de videóban is képes az iOS felismerni, kijelölni és kimásolni a szöveget. Fotókban képeket kijelölve - hasonlóan a szöveg kijelöléséhez - ezentúl kiválaszthatók különböző témák, például állatok, emberek is. A kijelölt részek képből kimásolhatók, máshová pedig fotóként beilleszthetők lesznek. Hogy ez mennyire működik majd pontosan, az jó kérdés, a demóban nem meglepő módon pontos volt.

A kamera felismeri a szöveget, egyből képes másolni, vagy akár váltani is.
A kamera felismeri a szöveget, egyből képes másolni, vagy akár váltani is. (forrás: Apple) [+]

Az Apple Pénztárcát használva ezentúl megoszthatók a különböző kulcsok (hotelszoba, autó), a cég dolgozik rajta, hogy iOS-en kívül is működjön a megosztás. A hónapban indul a Tap to Pay funkció, amiről korábban már írtunk. Indul az iOS 16-tal az Apple Pay Later, egy virtuális hitelkártya-szerűség az Apple Pay rendszeren belül. Arról egyelőre nem volt szó, hogy ez a “vedd meg most, fizesd vissza részletekben” szolgáltatás elérhető lesz-e az Egyesült Államokon kívül, nagy összeget nem tennék rá, hogy igen. Az Apple Pay-jel fizetett megrendelések kiszállítását ezentúl követheti a felhasználó a Pénztárca alkalmazásban.

Apple Pay részletfizetés és csomagkövetés.Apple Pay részletfizetés és csomagkövetés.Apple Pay részletfizetés és csomagkövetés. Apple Pay részletfizetés és csomagkövetés. (forrás: Apple) [+]

Frissül az Apple térkép, részletesebbek lesznek az amerikai nagyvárosok 3D-s madártávlat nézetei. Francia, angol és svájci városok is kapnak részletesebb nézetet. Ami érdekesebb talán, hogy frissül a tömegközlekedési információk megjelenítése, ezentúl az almás térkép kiszámolja, hogy mennyibe kerül majd az út. A Map Kitet használva a megosztáson alapuló közösségi közlekedési alkalmazások ezentúl megjeleníthetik rollereiket, bringáikat az Apple térképen, így a felhasználó tervezhet utat például egy Lime vagy Tier rollert használva anélkül, hogy el kellene hagynia a térkép alkalmazást. A térkép ezentúl képes lesz több megállós utakat is tervezni.

Frissítések az Apple Térképben.Frissítések az Apple Térképben.Frissítések az Apple Térképben.Frissítések az Apple Térképben. Frissítések az Apple Térképben. (forrás: Apple) [+]

Ha valaki az Apple TV-n vagy az Apple News-on keresztül követi a sporthíreket, a Siri az iOS 16-ban okosabb válaszokat fog adni a kérdésekre. A TV-n keresztül futó közvetítések nézhetők lesznek a News-ban is az USA, a UK, Kanada és Ausztrália lakóinak extra előfizetés nélkül. A News alkalmazásban egy My Sports menüpont alatt gyűjti majd az iOS a meccseket és eredményeket, de szinkronizál majd a többi Apple eszközzel is.

Egy helyen minden sporthír.
Egy helyen minden sporthír. (forrás: Apple) [+]

Extra funkciókat kap a családi megosztás. A kezdőképernyőről beállítható lesz új Apple eszköz a családban gyerekeknek. Az iMessage-en keresztül lehet majd növelni a gyerekek képernyőidejét, de érkezik egy Family Checklist nevű funkció is, amin keresztül látható és kezelhető lesz minden, a családon belül megosztott dolog anélkül, hogy a beállítások között kellene turkálni. Az iCloud Fotókban megosztott mappákba ezentúl közvetlenül a kamerából lehet majd képet küldeni: ha elmegy a felhasználó egy hétvégi kalandra, beállítható lesz, hogy az összes ott készült fotót egyből feltöltse az iPhone egy megadott mappába, nem kell utólag a Fotókon belül keresgélni.

Újdonságok a Családi megosztásban.Újdonságok a Családi megosztásban. Újdonságok a Családi megosztásban. (forrás: Apple) [+]

A családon vagy kapcsolaton belüli erőszak áldozatainak védelme érdekében lesz egy Safety Check menüpont, amit használva át lehet nézni, ki fér hozzá a különböző fiókokhoz, kiknek adott hozzáférést a felhasználó különböző alkalmazásokhoz, jelszavakhoz. Ezek visszavonhatók lesznek a Safety Checken keresztül, az viszont egyelőre kérdéses, hogy ez is csak az USA-ban lesz elérhető-e.

Safety Check az iOS 16-ban.Safety Check az iOS 16-ban. Safety Check az iOS 16-ban. (forrás: Apple) [+]

Az iOS nem áll meg azonban a telefonon, így frissülnek az okosotthonos funkciók. Az Apple Home Kit ezentúl a Mattert használja majd, egy új okosotthonos keretrendszer standardot, ami platformokon átívelve működik. A Matterről a Google az I/O-n is beszélt, már csak működés közben kellene látni. Az Otthon alkalmazás kezelőfelülete is frissül, ahogy ezentúl képes lesz widgeteket használni a zártképernyőn is.

Így néz majd ki az új Otthon UI.
Így néz majd ki az új Otthon UI. (forrás: Apple)

Megújul a CarPlay is, ami az Apple szerint hatalmas siker: az Amerikában eladott autók 98%-án fut a CarPlay, az új autót vásárlók 79%-a pedig csak akkor érdeklődik egy jármű iránt, ha azon működik az Apple CarPlay. Teljesen új ezentúl az autóban megjelelő UI, kijelző formájától és méretétől függetlenül működik és képes megjeleníteni a menet közbeni információkat (sebesség, RPM, távolság a céltól, idő, töltöttség / üzemanyag mennyisége, hőmérséklet, szél, stb.). Az új CarPlay biztos támogatói: Mercedes, Porsche, Land Rover, Nissan, Ford, Lincoln, Audi, Jaguar, Acura, Volvo, Honda, Renault, Infiniti, Polestar.

Így is kinézhet a CarPlay a kocsiban.
Így is kinézhet a CarPlay a kocsiban. (forrás: Apple) [+]

Egyebek az új iOS-ben: bővebb Memoji opciók, gyors jegyzetek, személyre szabható Spatial Audio, gyors biztonsági reakciók.

Az iOS 16 fejlesztői béta a mai naptól, a nyílt béta jövő hónaptól elérhető. Az Apple a telepítéshez minimum követelményként az iPhone 8-at adja meg, így az iPhone 6S, iPhone 7 és az első generációs iPhone SE már nem kapja meg az iOS 16-ot.

iPadOS 16

A táblagépes rendszer újdonságai.
A táblagépes rendszer újdonságai. (forrás: Apple) [+]

Az iPad is megkapja az iOS 16 összes új funkcióját, néhány extrával megszórva. Ezek között van például az, hogy állítható lesz az ablakok mérete multitasking közben (Stage Manager), valamint állítható lesz a megjelenített tartalom mérete ezentúl rendszerszinten. Ha valaki külső kijelzőre csatlakoztatva használja az iPadjét, az M1-es modellek ott is tudják majd külön kis ablakokban futtatni az appokat. Teljes képernyőn viszont továbbra sem lehet úgy rendezni az ablakokat, mint egy asztali operációs rendszeren, még a Stage Managerrel sem, marad az oldalról behúzós, osztott kijelzős módszer, vagy a lebegő ablakos variáció. Olyan érzésem van, mintha az Apple szándékosan túlbonyolítaná az iPad multitaskingot…

Multitasking iPaden az iPadOS 16-tal.Multitasking iPaden az iPadOS 16-tal.Multitasking iPaden az iPadOS 16-tal. Multitasking iPaden az iPadOS 16-tal. (forrás: Apple) [+]

Frissül a fájlkezelő is, végre normális mappanézet lesz, egyértelműen látható és megváltoztatható lesz a fájlok kiterjesztése, lista nézetben is lehet majd használni a mappákat, dedikált (vagyis a Macben már ezer éve használt) gombokkal könnyebb lesz a navigáció.

iPad Pro külső kijelzővel.
iPad Pro külső kijelzővel. (forrás: Apple) [+]

Ha az Apple szoftvereit használjuk (Safari, Fájlok, Keynote, Numbers, Pages, Jegyzetek, Emlékeztetők), ezentúl tudunk úgy közreműködni másokkal, hogy közben folyamatos FaceTime hívásban veszünk részt velük, ők pedig valós időben látják azt, hogy mi mit csinálunk az említett programokban. Hasznos újítás, de csak ökoszisztémán belül működik. Erre képes a Freeform nevű új app is, annyi különbséggel, hogy itt az Apple Pencilt használva lehet egy hatalmas virtuális táblára közösen jegyzetelni, rajzolni és ötletelni. (Vajon az egymást trollkodni akaró gimisek mit rajzolnak majd egymás munkalapjára? Biztosan nem genitáliákat.)

Freeform működés közben három különböző eszközön.
Freeform működés közben három különböző eszközön. (forrás: Apple) [+]

Kicsit még asztalibb lesz a Safari iPaden, ezentúl a lapcsoportokat, könyvjelzőket egyszerűbb lesz csoportosítani és elérni, a lapcsoportok dedikált indítóoldalt kaphatnak, ezek ráadásul megoszthatók lesznek másokkal. Weboldalakra történő bejelentkezéshez ezentúl használható lesz a Safari jelszókezelője más, akár nem Apple eszközökről is. Ehhez QR-kódot kell leolvasni az iPad kamerájával, majd azonosítania magát a felhasználónak a Face ID vagy Touch ID rendszert használva a táblagépben.

Mindent megváltoztató újdonság (nem): az iPadOS 16-ban megérkezik az időjárás alkalmazás a táblagépre! (Fórumban jöhetnek a tippek, hogy natív számológép lesz-e valaha, ha igen, mikor?)

Jön az időjárás az iPadre!
Jön az időjárás az iPadre! (forrás: Apple) [+]

Azok, akik Macet és iPadet is használnak szerkesztéshez, ezentúl a Retina XDR kijelzős 12,9 hüvelykes iPad Próval képesek lesznek úgy dolgozni, hogy a tablet automatikusan alkalmazkodik a számítógépen használt képi világhoz, így  azt és úgy adja majd vissza, ahogy a szerkesztő a Macen is látta.

Az M1-es iPad Pro ezentúl jobban bevonható lesz a munkafolyamatokba, ígéri az Apple.
Az M1-es iPad Pro ezentúl jobban bevonható lesz a munkafolyamatokba, ígéri az Apple. (forrás: Apple) [+]

Az iPadOS 16 fejlesztői bétája a mai naptól, a publikus béta júliustól elérhető. A szoftver futtatásához a minimum követelmény az iPad 5. generációja vagy újabb, az iPad Air 3. generációja vagy újabb, az iPad Mini 5. generációja vagy újabb, vagy bármelyik iPad Pro modell.

watchOS 9

watchOS 9
watchOS 9 (forrás: Apple) [+]

Új számlapok érkeznek, ezek között interaktívak is vannak. Az Apple órán futó alkalmazásokból ezentúl gyorsabban és könnyebben megoszthatók lesznek például podcast epizódok. Frissíti az Apple a Fitnesz alkalmazást is, új módszer alapján mérik ezentúl a futást: a gyorsulásmérőt és a giroszkópot használva a futóforma, a lépéshossz és a talajérintés is látható lesz ezentúl az applikációban. Az új mérések mellett az Apple Watch ezentúl képes HR-zónákat is megállapítani, ezek alapján is beállíthatók lesznek edzések. A futás mellett például sétáláshoz, túrázáshoz is használja majd a Watch a méréseket. Érkezik a multisport-mérés, aki ilyen edzéseket végez, annak nem kell külön elindítania az úszást, futást, biciklizést, előre beállíthatja multisport edzésként.

Új adatok is megjelennek majd az órán a különböző edzések során.Új adatok is megjelennek majd az órán a különböző edzések során.Új adatok is megjelennek majd az órán a különböző edzések során.Új adatok is megjelennek majd az órán a különböző edzések során.Új adatok is megjelennek majd az órán a különböző edzések során.Új adatok is megjelennek majd az órán a különböző edzések során. Új adatok is megjelennek majd az órán a különböző edzések során. (forrás: Apple) [+]

Kicsit vissza az iOS 16-hoz: ezentúl a Fitnesz alkalmazás használatához nem kell Apple Watch tulajdonosnak lenni. Az iPhone szenzorait használva a program képes lesz lépéseket számolni, de megnyitja az Apple külső fejlesztők előtt is a Fitneszt, így például Garmin Connect, Strava, Fitbit által rögzített tevékenységek is megjelenhetnek majd a Fitneszben. Ezentúl akkor is lehet küzdeni a gyűrűkért, ha nincs Apple órája valakinek!

Így néz ki majd a Fitnesz alkalmazás óra nélkül.
Így néz ki majd a Fitnesz alkalmazás óra nélkül. (forrás: Apple) [+]

Az Apple Watch alvásfigyelése ezentúl külön kezeli a REM, mélyalvás, non-REM fázisokat. Bár valószínűleg sok Apple Watch felhasználó éjszaka töltőn tartja az óráját, lehet jelentkezni kutatásokhoz szükséges alváskísérletekbe is ezentúl az órával. Érdekes és hasznos újítás azonban, hogy ezentúl az órán és a telefonon az Egészség alkalmazásban hozzáadhatók lesznek a gyógyszerek, az alkalmazás pedig értesítést küld róla, ha be kell venni az orvosságot. Az iPhone kameráját használva beszkennelhetők lesznek a gyógyszerek, és az Egészség arról is szól, ha két olyan orvosságot ad hozzá a felhasználó, melyek nem tesznek jót együtt használva. Ez vélhetően egyelőre csak az Egyesült Államokban működik majd. Szintén újdonság, hogy átláthatóbban listázza ezentúl az Egészség alkalmazás, hogy mely más programokból szerzi adatait, illetve azt is, hogy milyen programoknak adtunk hozzáférést az egészségi adatokhoz, amiket az iPhone-on tárolunk.

Orvosság- és alvásfigyelés az iOS 16 - watchOS 9 kombóval.Orvosság- és alvásfigyelés az iOS 16 - watchOS 9 kombóval. Orvosság- és alvásfigyelés az iOS 16 - watchOS 9 kombóval. (forrás: Apple) [+]

Kezelőfelületileg is változik a watchOS 9, megújulnak az értesítések, hogy kevésbé legyenek zavarók. Változik az alkalmazásváltó kinézete és a dokk is. Ezentúl a Series 7 órán japán, német, olasz, francia és spanyol nyelven is elérhető a billentyűzet az angol mellett, az Emlékeztetők pedig támogatni fogják a különböző hozzáadott emlékeztetések szerkesztését azok mentése után is.

Pár az új interaktív számlapok közül.Pár az új interaktív számlapok közül.Pár az új interaktív számlapok közül.Pár az új interaktív számlapok közül. Pár az új interaktív számlapok közül. (forrás: Apple) [+]

A watchOS 9-es az Apple Watch Series 4 és újabb órákra elérhető, használatához egy iPhone 8 vagy második generációs iPhone SE a minimum követelmény, a telefonnak iOS 16-ot kell futtatnia. A fejlesztői béta a mai naptól, a publikus béta jövő hónaptól elérhető.

Beszélt még a cég a WWDC megnyitóján ezeken kívül az új macOS Venturáról, az Apple M2 lapkáról, valamint az ezzel szerelt új, 1199 dolláros (diákoknak 1099 dolláros) MacBook Airről, ami visszakapja a MagSafe töltőt és új színben is kapható lesz, illetve a frissített MacBook Pro 13"-ról, ami tök ugyanolyan, mint az elődje, csak M1 helyett M2 szilícium dolgozik benne.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés