Android N Developer Preview bemutató

Hirdetés

Beállítások

Nagy változáson ment át a rendszerbeállításokat tartalmazó alkalmazás is, a UI és a struktúra megújulása és a navigációs panellel való kiegészítés mellett okosabb is lett az app. Az aktuálisan fontos kapcsolók kiemelve láthatóak a főoldalon, például aktív tethering esetén egy mozdulattal letilthatjuk az internetmegosztást. Emellett a mindenkori kontextustól függő ajánlásokat is láthatunk, ami elég furcsán hangzik egy settings app esetében, és az is. Jó példa a hangvezérlés bekapcsolására vagy a háttérkép megváltoztatására felhívó üzenet; reméljük, ezt majd ki lehet kapcsolni a végleges verzióban.

A hangerővel kapcsolatos opciókat a Sound menüpontba szervezték ki (ezeket eddig csak a hangerőgomb megnyomásával lehetett elérni), ennek ideje volt már. A Data Saver szintén újdonság, mely hű marad a nevéhez, az aktiválása a mobil adatforgalomra és az üzemidőre egyaránt jó hatással van. Bekapcsolás után a háttérben futó alkalmazások szinronizálása WiFi-hálózatokra van korlátozva. Az algoritmus az előtérben lévő szoftvert sem kíméli, ahol lehet, megpróbál fogni a csomagokon, például streaming esetén a bitrate csökkentésével, vagy a képek minőségének butításával. A Data Saver tehát menő dolog, ráadásul egy szabadon szerkeszthető kivétellistát is kapunk mellé, az itt engedélyezett appokra semmilyen korlátozás nem vonatkozik.

A tavaly debütáló System UI Tuner jelen sorok írójának egyik nagy kedvence volt, segítségével az állapotsáv tisztán tartásának új dimenziója nyílt meg. Az N megjelenésével tovább durvult a szitu, szinte minden ikont ki lehet irtani (nagy hiba, hogy a Data Savert egyelőre nem), plusz egy rakás más jellegű extrával is bővült a repertoár. Ilyen például a nagy visszatérő sötét téma, a kijelzőt f.luxosító éjszakai mód és a kijelző R, G és B csatornánkénti kalibrálása. Az elővarázsolásához egyébként a gyorsbeállítások felület jobb felső sarkában található fogaskerek pár másodperces nyomva tartása szükséges, majd pedig irány a beállítások app.

Apróság, ám a gyengén látók számára nagy előrelépés, hogy immár a tartalom méretét is lehet szabályozni a kijelző opciói között, a módszer leginkább a retina MacBookok képernyőjének skálázására hasonlít.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

 • Google Nexus 5X - szép kort megélhet

  Az LG referenciakészülékén már az Android Marshmallow rendszer fut, méghozzá rendkívül sebesen. Jó a felhasználói élmény, az ujjlenyomat-szenzor, a kamera, csak az árazás nem.

 • Google Nexus 6P - referencia fémcsomagolásban

  Az Android 6.0-t teljes csatafelszerelésben demonstráló Nexus phabletet ezúttal a Huawei szállította, és most tényleg ráfeküdtek a kamerákra.

 • Google Nexus 6 - hatosfogat

  Jócskán megnőtt a Google új referenciamobilja, és minden földi jóval meg lett áldva optikai képstabilizátortól a QHD-s kijelzőig, ám az árcédulára is vastagabban írták fel a végösszeget.

 • Google Nexus 9 - ötödik fokozat

  A Google és a HTC 64 bites referencia-táblagépe komoly előrelépés hardveresen és szoftveresen egyaránt, ám a verziószám mellett az árképzés is felfele változott. Enyhítő körülmények azért vannak.

Hirdetés