Hirdetés

Android N Developer Preview bemutató

Hirdetés

Bevezetés

A Google közel két éve indította útjára a Developer Preview programot, amely fejlesztők számára kínál betekintést a következő Android verzió újdonságaiba. Ez mindkét félnek jó: a Google rengeteg szakértővel bétateszteli az új rendszert a publikus start előtt, a fejlesztők pedig jó előre fel tudnak készülni a frissítés érkezésére, adaptálva az esetleges újdonságokat. Míg tavaly az I/O-n startolt el az előzetes, idén nagy meglepetésünkre több, mint két hónappal a konferencia kezdete (a pontos dátum május 18.) előtt letölthetővé vált az egyelőre csak Android N-ként aposztrofált variáns.


[+]

Az előzetes hat készülékre érhető el, azon valószínűleg senki nem lepődik meg, hogy Nexus eszközökről és egy Pixel C-ről van szó. A sort a lassan másfél éves Nexus 6 és Nexus 9 nyitja, melyek mellett a Nexus 5X, a Nexus 6P, a Nexus Player és a Pixel C is szerepel a listán. A telepítés módjában komoly előrelépés történt, immár ugyanis flash-elés nélkül is beszerezhető a rendszer. Ehhez nem is kell mást tenni, mint bekapcsolódni a betaprogramba a hivatalos weboldalon, és már érkezik is az OTA frissítés. Természetesen a klasszikus, adb-n keresztüli telepítési módszer is él és virul, a rendszerképeket itt lehet beszerezni.


[+]

A tavaly tapasztalthoz hasonlóan idén is kapunk egy előre definiált frissítési modellt, mely 5 mérföldkövet tartalmaz, egyenként 4-6 hetes átfutási idővel. A végleges verzió megjelenéséről nincs hivatalos információ, a Google hivatalos álláspontja szerint a gyártók számára a harmadik negyedév folyamán elérhető lesz, a publikus release kapcsán csak tippelni lehet. Ugyanez igaz a névre is, melyet a Lollipop és a Marshmallow esetén láttotthoz hasonlóan most is balladai homály fed. A madarak Nutellát csiripelnek, ám ha minket kérdezne a Google, az Android Nápolyi a nyerő.


[+]

Lassan már egy hete használjuk az Android N Developer Preview-t egy Huawei Nexus 6P fedélzetén, egyelőre nagy a megelégedés, a stabilitásba és a sebességbe sem tudunk belekötni. A Google közleménye csupán a nagyobb horderejű funkciókra tért ki, ám a használat során egy rakás kisebb és nagyobb újdonságra bukkantunk. És míg a Marshmallow a motorháztető alatti részek polírozására koncentrált, az idei verzió a külcsínt sem hanyagolja el. Mielőtt azonban belecsapnánk, fontos megjegyezni, hogy mivel egy előzetes verzióról van szó, a funkcionalitás változhat (pontosabban biztosan változni fog), mint azt az előző évek példái is mutatták.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

 • Google Nexus 5X - szép kort megélhet

  Az LG referenciakészülékén már az Android Marshmallow rendszer fut, méghozzá rendkívül sebesen. Jó a felhasználói élmény, az ujjlenyomat-szenzor, a kamera, csak az árazás nem.

 • Google Nexus 6P - referencia fémcsomagolásban

  Az Android 6.0-t teljes csatafelszerelésben demonstráló Nexus phabletet ezúttal a Huawei szállította, és most tényleg ráfeküdtek a kamerákra.

 • Google Nexus 6 - hatosfogat

  Jócskán megnőtt a Google új referenciamobilja, és minden földi jóval meg lett áldva optikai képstabilizátortól a QHD-s kijelzőig, ám az árcédulára is vastagabban írták fel a végösszeget.

 • Google Nexus 9 - ötödik fokozat

  A Google és a HTC 64 bites referencia-táblagépe komoly előrelépés hardveresen és szoftveresen egyaránt, ám a verziószám mellett az árképzés is felfele változott. Enyhítő körülmények azért vannak.

Hirdetés