Android N Developer Preview bemutató

Hirdetés

A felszín alatt

A motorháztető alatt is komoly változásokkal találkozhatunk, az újdonságok a teljesítményre és az akkumulátoridőre is jótékony hatásokkal vannak. A Marshmallow óta jelenlévő Doze mód immár két fázisban operál. Az eddigivel ellentétben már a kijező lekapcsolása esetén is bekapcsol, a telefon bizonyos idejű mozdulatlansága után pedig mély hibernációba kerül a rendszer. Ez a háttérben futó szolgáltatások korlátozását vonja maga után, a hálózati és egyéb munkák csak időközönként, egyszerre futnak le, megdobva ezáltal az üzemidőt.

A Doze Mode immár akkor is teszi a dolgát, ha a készülék nem mozdulatlan.
A Doze Mode immár akkor is teszi a dolgát, ha a készülék nem mozdulatlan. [+]

Az ART környezet is fejlődött, az Ahead Of Time fordítási módszer mellé egy (a Dalvikból is ismerős) Just In Time mechanizmus került. Utóbbi nem telepítéskor, hanem a program indításakor fordítja futtathatóállománnyá a fájlokat. Ezek kéz a kézben, egymást kiegészítve működnek: a környezet minden app számára részletes statisztikákat tart nyilván a használati szokásokról, az adaptív algoritmus ez alapján határozza meg, hogy az alkalmazások mely részei legyenek előre lefordítva, a többit pedig futási időben intézi el. Ez a felhasznált RAM méretére is kedvező hatással van, ráadásul az AOT fordító csak akkor dolgozik, ha a készülék nyugalmi állapotban van, töltőre csatlakoztatva, ezáltal az üzemidőt is kíméli.

A visszafogott mennyiségű operatív memóriával rendelkező készülékeket megcélzó Project Sveltén is gyúrtak a Google-nél, az Android N esetén a háttérben futó folyamatok optimalizálása volt a cél. A fejlesztők számára fontos hír továbbá, hogy immár néhány Java 8 feature is használható a kódolás során (lambdák, ismétlő annotációk és statikus interface függvények) az új Jack Toolchainre áttérve, mindezt egészen Gingerbreadig bezárólag. Zárójeles megjegyzés, hogy ha az ember odafigyel arra, hogy modern eszközökkel fejlesszen, már úgyis a Kotlin nyelvet használja.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

 • Google Nexus 5X - szép kort megélhet

  Az LG referenciakészülékén már az Android Marshmallow rendszer fut, méghozzá rendkívül sebesen. Jó a felhasználói élmény, az ujjlenyomat-szenzor, a kamera, csak az árazás nem.

 • Google Nexus 6P - referencia fémcsomagolásban

  Az Android 6.0-t teljes csatafelszerelésben demonstráló Nexus phabletet ezúttal a Huawei szállította, és most tényleg ráfeküdtek a kamerákra.

 • Google Nexus 6 - hatosfogat

  Jócskán megnőtt a Google új referenciamobilja, és minden földi jóval meg lett áldva optikai képstabilizátortól a QHD-s kijelzőig, ám az árcédulára is vastagabban írták fel a végösszeget.

 • Google Nexus 9 - ötödik fokozat

  A Google és a HTC 64 bites referencia-táblagépe komoly előrelépés hardveresen és szoftveresen egyaránt, ám a verziószám mellett az árképzés is felfele változott. Enyhítő körülmények azért vannak.

Hirdetés