Amazfit GTR 2 – az Amazfit félrelép

Újít de veszít is elődje tudásához képest a Huami mutatós, zenelejátszós órája.

Külső, csomagolás, üzemidő

Lényegretörő felületével, karakteres küllemével és edzésekkel együtt is közel egyhónapos üzemidejével az Amazfit GTR feladta a leckét a klasszikus óraformát bevető konkurenciának, kiváltképp a hasonló tudású Huawei és Honor ketyeréknek. Nem véletlenül vártam a Huami által gyártott folytatást, amely jó pár új trükköt eltanult – persze a Watch GT 2 Pro és GS Pro sem ült a babérjain: az előbbi anyaghasználatban és Qi töltéssel, az utóbbi még nagyobb teleppel gazdagodott.


[+]

A GTR 2 több kritikus ponton előrelépett, hogy tartsa a tempót: bekerült az egészségkövetésbe a véroxigén-telítettség mérés, igaz: egyelőre kézzel indítva, egész napos követést nem kínálva. Mellette optikai pulzusmérő, légnyomásmérő, gyorsulásmérő, háromtengelyes giroszkóp, GPS/GLONASS vevő és iránytű követi testmozgásunkat, illetve helyzetünket, a fényérzékelő pedig a remek AMOLED kijelző fényerejét szabályozza. Bekerült a Bluetooth 5.0 antenna mellé a WiFi 2.4 modem, méghozzá azért, hogy a 4 GB-nyi tároló kétharmadára zenét mozgassunk át, amit a megújult Zepp mobilalkalmazás tud le kissé lomhán a WiFi kapcsolat ellenére, de mégis megbízhatóan. Utána viszont pillanatok kérdése BT-füles csatlakoztatása az órához, és mehet az önálló zenehallgatás.


[+]

Megvan aztán a mikrofon és a hangszóró a hívásfogadáshoz a telefonról Bluetoothon továbbítva, ami, mint mindig, csendes környezetben az igazi, zajos helyen nem elég az óramikrofon és hangszóró teljesítménye. Ami viszont nem esett be az új Amazfit generációval, az a nyílt operációs rendszer szabadon telepíthető alkalmazásokkal, az EKG vagy vérnyomás mérése, illetve a nyugati piacokon az NFC és az órafizetés. A 471 mAh-s telepet is egyedi bigyóval kell tölteni a népszerű és elterjedt Qi szabvány helyett, aminek azért a 60 ezres keretbe bele kellett volna férnie – de hát nem is a töltés, hanem a lassú merülés volt az előd erénye.

A Huawei Watch GT 2 Pro az Amazfit GTR 2 mellett, szíj nélkül
A Huawei Watch GT 2 Pro az Amazfit GTR 2 mellett, szíj nélkül [+]

Éppen ezért lepett meg a GPS edzésekkel is bő három hetet bíró GTR után az öt nap alatt lemerülő GTR 2 – ez az üzemidő drasztikus visszaesése intenzív használat mellett. Visszafogottan, GPS edzések nélkül is bő egy hét a töltésgyakoriság, nem egy hónap, és ezt a merülésrátát más tesztek is megerősítik. Vajon az új hardver áll a sajnálatos visszalépés mögött, esetleg az új optikai pulzusmérő, amitől elvárjuk, hogy folyamatosan kövesse szívritmusunkat? Nem tudom, de a széria legfőbb vonzerejének ezennel lőttek – persze az ötnapos töltés még mindig jobb, mint egy Apple vagy Galaxy Watch 1-3 napos működése.


[+]

Szerencsére a küllem mutatós maradt, csak a karakteresebb fémkeretet elegánsabb, letisztultabb, széltől-szélig érő edzett üveg váltja némi lekerekítéssel és külső festéssel. Falhoz az órát emiatt lehetőleg ne csapjuk, mert könnyebben sérül az üveg, viszont bármelyik drágább rivális mellé oda lehet tenni 46,4 milliméter átmérőjű, illetve 10,7 milliméter vastag szerkezetét, mert nincs szégyelleni valója. A plasztik házhoz csatlakozó alumíniumötvözet sportváz (31,5 gramm) és az itt látható rozsdamentes acél változat (39 gramm) összeszerelése is kitűnő lett 5 ATM minősítéssel és sekély vizes úszás lehetőségével.

Azért a klasszikus változat fekete bőrszíját ne merítsük alá, szerezzünk be az úszáshoz inkább 22 mm szabványú szilikonpántot – a sportváltozat eleve ilyet kapott. A GTR 2 így is, úgy is férfióra középméretben – légiesebb és sokkal vaskosabb is kapható, a kütyü mindenesetre stabilan foglal helyet a csuklón a jófajta fémcsattal. Az 1,39” és 454 pixel átmérőjű, teljesen kerek AMOLED panelre pedig jó ránézni: közvetlen napfényben és éjjel is kényelmes leolvasni róla bármit, az érintési érzékenység átlagos egy kis késéssel, a rendszer nagyjából folyamatosan fut, csak nem tökéletesen gördülékenyen, a közepes rezgések mellé pedig akár hangjelzést is kérhetünk.


[+]

Más kérdés, hogy az óra néha túlérzékeny: előfordult éjjel, hogy a képernyő a másik karomhoz vagy a lábamhoz érve akaratomon kívül reagált, és mondjuk rezgés kíséretében kiválasztott egy másik óralapot, egyszer pedig elindította a zenelejátszót. Azért másfél hét alatt ez összesen csak néhány ilyen esetet jelentett, szóval nagy gond nincsen, a két jobb oldali fémgombot pedig kifejezetten jó érzés lenyomni. A felső főoldal és alkalmazásmenü funkcióval rendelkezik, az alsó pedig a sportlistát hívja elő, de más funkciót is hozzácsaphatunk. Az GTR 2 fehér dobozban érkezett hozzánk a Xiaomi.hu-tól töltőkábellel, leírással és jótállási jeggyel.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés