Samsung Galaxy Watch3 - óramű(vészi) pontosság

A Samsung legkomplexebb, legkiforrottabb, legintegránsabb okosórája lett a Watch3 és már a méret miatt sem kell kompromisszumokat kötni. Csak az a szerencsétlen EKG kapna már engedélyt.

Hirdetés

Bevezető

A nevezéktannal személy szerint kicsit bajban vagyok. Az első fizikai funkciógyűrűvel ellátott modell a Samsung Gear S2 volt 2015-ben. Nem túlzás állítani, és ebben általában nagy az egyetértés, hogy a valaha volt legkézenfekvőbb, legkifinomultabb és legjobb megoldás egy órának látszó okosóra kezelésére. Aztán jött az újabb generáció Gear S3 néven, majd a Galaxy Watch. Értelemszerűen a Gear termékvonal megszűnt, az óra viszont nem, úgyhogy végül is lehetett elölről kezdeni a számozást.

Samsung Gear S2. A funkciógyűrű kétségtelenül zseniális húzás volt.
Samsung Gear S2. A funkciógyűrű kétségtelenül zseniális húzás volt.

Csak aztán megérkezett a Galaxy Watch Active, ami tudásában nem jelentett szignifikáns változást, a formanyelv viszont teljesen eltérő. Oké, új széria. Az első generációban kizárólag egyetlen méret és adatkapcsolati lehetőség állt rendelkezésre, cserébe az egész készülék kompaktabb (39,5 mm) és egyszerűbb megjelenésű lett. A Watch Active2 viszont, megtartva a kevésbé karakteres, de elegáns és kompakt formát, elérhetővé vált két méretben (40 és 44 mm), illetve eSIM opcióval (ehhez nyilván a mikrofon mellett már hangszóró is jár).

Samsung Galaxy Watch Active és Watch Active2. Teljesen más stílus.
Samsung Galaxy Watch Active és Watch Active2. Teljesen más stílus. [+]

De alapvetően nem ez lett volna a selling point. Hanem a virtuális lünetta és az EKG. A virtuális lünetta kétségtelenül ötletes megoldásnak mutatkozott a funkciógyűrű hiányának kompenzálására, az EKG pedig az iparági trendeknek megfelelően elvárható a csúcskategóriában. Csak az engedélyezés nem olyan egyszerű. Egészen konkrétan annyira nem az, hogy Európában még mindig nem használható ki a készülék teljes funkcionalitásában, pedig nyilvánvaló, hogy a szívritmusfigyelés lett volna az képesség, ami az új modellt vonzóvá teszi. Mármint annyira, hogy a Watch Active felhasználók váltsanak.

A rozsdamentes acél Gear S3 "picit" nagy volt.
A rozsdamentes acél Gear S3 "picit" nagy volt. [+]

Pláne azután, hogy a gyártó szoftveresen elérhetővé tette a virtuális lünettát az első generációs eszközön is. Ez egyrészt roppant méltánylandó lépés volt, másrészt érthetően frusztráló azok számára, akik részben emiatt váltottak Watch Active2-re. Még akkor is, ha az EKG engedélyezésének most már valóban kényelmetlen mértékű csúszása nem a gyártó hibája. A karakteresebb megjelenésű Galaxy Watch vagy Gear S3 felhasználóknak pedig feltehetően nem is volt opció a tekerőgyűrű nélküli alternatíva.

A 41 mm-es Galaxy Watch is termetesebb darab, mint a 40 mm-es Watch3.
A 41 mm-es Galaxy Watch is termetesebb darab, mint a 40 mm-es Watch3.

Főleg annak tükrében, hogy a Samsung még mindig frissíti a régebbi modelleket, legutóbb az idén öt éves Gear S2 kapott márciusban egy kisebb stabilitásnövelő csomagot, miután egy halom Gear S3-mal bemutatott képességgel szerelték fel, a négy éves Gear S3 és a három éves Gear Sport pedig már Tizen alapú One UI-jal fut és egyes Galaxy Watch funkciókat is élvezhetnek. A Samsung időmérői mondhatni elég időtállónak tűnnek, a tekerőgyűrűs szériában pedig szintén az EKG lenne az igazi újdonság. De ez errefelé még mindig nem opció, pedig a Galaxy Watch3 hardveresen alkalmas a feladatra. Úgyhogy a kiforrott dizájnnal és egy rakás más, esetenként kevésbé látványos, de annál hasznosabb fejlesztéssel kell beérnünk. Viszont tök jó, hogy ezt így összeszedtem, csak még mindig nem jöttem rá, miért Watch három. Mindegy is.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés