12 év iPhone-nevezéktana

Néhány évvel ezelőttig rendkívül jól átlátható volt az Apple mobilok palettája, mostanra azonban igen zavaros lett a kép - ezen a téren is.

Hol marad az a bizonyos one more thing?

Tegye fel a kezét, aki őszintén meglepődött az idei iPhone-ok bármelyik új funkcióján, esetleg hallott-e bármi olyan extrát, ami nélkül eddig nem lehetett élni, és amiért érdemes a premierkor berohanni valamelyik Apple üzletbe. Érzett bárki hasonlót esetleg tavaly, amikor az iPhone XS, XS Max és az XR mutatkozott be? Csak mert nekem nem rémlik hasonló, és feltételezésemet az akkori generáció piaci XR-dominanciája is alátámasztja. Igazán lenyőgöző funkciókat véleményem szerint a tizedik évfordulóra szánt iPhone X sem hozott, és persze még visszább menve az időben sem emlékszem, hogy az iPhone 6S-7-8 széria között olyan elképesztő álleesések lettek volna, mint az almás mobilok hőskorában, amikor még az Android kifejezés szinte egybeforrt az instabil működéssel, és amikor a mobilok általános fejlődési üteme is lényegesen durvább tempót diktált a mostaninál.

A 2019-es iPhone-palettát az indukciós főzőlap-mémekkel kezdték kifigurázni, de én nem ebben látom a hibát
A 2019-es iPhone-palettát az indukciós főzőlap-mémekkel kezdték kifigurázni, de én nem ebben látom a hibát [+]

Az átlagfelhasználók, akik szeretik és használják az iPhone-t, ragaszkodnak az Apple-ökoszisztémához: hiába ismer a világ majdnem minden cupertinói szolgáltatásnál olcsóbb és jobb alternatívát, költözködni kényes és kockázatos dolog, az egyszeri ember pedig telefoncserekor inkább elfogadja a magasabb árat, de soha meg nem válna attól a bizonyos kiharapott almától. Pont ezért nem kellett idén sem megerőltetnie magát a cégnek, nem kellett Type-C-re váltani, nem kellett 5G-t integrálni, és persze nem kellett mindenáron esztétikusabbá tenni a hátsó kameratraktust. Aki iPhone-os, megveszi, ha más nem, legalább a sima 11-et, biztos vagyok benne, hogy azon is megvan ugyanaz a haszon, mint a drágábbakon.

Az iPhone-eladási darabszámok 2018 harmadik negyedévig - azóta nem kötik a befektetők orra alá
Az iPhone-eladási darabszámok 2018 harmadik negyedévig - azóta nem kötik a befektetők orra alá [+]

Persze ne legyünk ennyire negatívak, lássuk azt, ami miatt a mai napig ekkora tábora van ennek a terméknek: iPhone-t használni egyszerű és kényelmes dolog. Én a fent említett hiányosságoknál sokkal jobban sajnálom azt, hogy régen ezt abszolút fémjelezte a modellpaletta struktúrája is, mára azonban teljesen összekuszálták az elnevezéseket, és szinte lehetetlen kiigazodni. Ki tudja fejből, hogy mennyi idő telt el az iPhone 8 és az iPhone X között? Ügyes, aki most azt mondta, hogy semennyi sem, de az átlag valószínűleg nem ez, és bizonyára a betűs-számos kavarások sem könnyítették meg annak a júzernek a dolgát, aki éppen a lejárt hűségnyilatkozatával készül újból iPhone-vásárlásra.

Mára az olcsó iPhone is háromszázezres tétel lett, mire a felhasználó Magyarországon megveszi
Mára az olcsó iPhone is háromszázezres tétel lett, mire a felhasználó Magyarországon megveszi [+]

Vajon mindenkinek egyértelmű lesz, hogy az egykor iPhone 5C-vel, később az XR-rel feltámasztott színes, olcsó szériába tartozik ma a sima iPhone 11, és valójában nem az XS utódjaként kell kezelni? Érti valaki, hogy miért lett a Plus névből Max? Ilyen és ehhez hasonló kérdések tucatjai futottak át az agyamon, ahogy az élő streamet néztem néhány napja, és visszapörgettem fejben a legutóbbi iPhone-éveket. Merüljünk el kicsit az elmúlt 12 év elnevezésein.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • Apple iPhone XR - amikor az olcsóbb is drága

    Ebben a készülékben nincs különösebb izgalom, minden pont ott van és úgy működik, mint tavaly. Azt biztos nem mondhatjuk rá, hogy a ennyi pénzért hülyének is megéri.

  • Apple iPhone 8 és 8 Plus duplateszt

    Üvegre cserélték a fém hátlapot, van vezeték nélküli töltés, erősebb a hardver és jobb a kamera is, de senkit ne tévesszen meg a számozás: ez csak egy modellfrissítés.

Hirdetés