Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Weareus

    addikt

    válasz jones965 #48681 üzenetére

    Értem.

    Annyi észrevételem lenne, hogy az általad írtak részben megerősítik, hogy nem feltétlenül a glikol fog önmagában kiválni, inkább a színezőanyag, noha adott esetben a glikol is reakcióba léphet bizonyos körülmények között, ahogy pl. írod is, hogy egy-két műanyagot nem szeret.

    Pont most találtam egy cikket, ahol etilénglikol-víz és propilénglikol-víz elegyek stabilitását vizsgálták különböző hőmérsékleten különböző fémek (alumínium, réz) jelenlétében.

    A kiválás (bomlás) mértéke ált. ppm-ben volt mérhető, (464 oldal) kvázi önmagában ez nem okozna ilyen mértékű csapadékot, ami nálad megjelent. Mondjuk az, hogy ezeket a méréseket 75 és 100 fok celsius fokon nézték, inkább csak a kiválás sebessége szempontjából lehet mérvadó. (Ha az oldatban nincs olyan anyag, ami ilyen hőmérsékleten hőbomlást szenved).

    Egy másik cikkben olvastam, hogy a glikolszármazékok tárolásához, szállításához nem javasolják a gumit. Sajnos a cikk nem tért ki rá részletesebben és csak "rubber"-ként említette, ezért nem tudom, hogy akkor most a klasszikus kaucsuk gumira (vagy a térhálósítással előállított műkaucsukra) gondolt-e, de vsz. igen.
    Gondolom a mai gumitömítések - amiket guminak nevezünk, pl. a vízhűtésben is - nem klasszikus kémiai értelemben vett "gumik".

    [ Szerkesztve ]

    Soul of the mind, key to life's ether. Soul of the lost, withdrawn from its vessel. Let strength be granted, so the world might be mended. So the world might be mended.

Új hozzászólás Aktív témák