Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • KilgoreTrout

    senior tag

    válasz SystemRoot #3550 üzenetére

    Én pl. tök sovány vagyok. Sosem tudtam miért. Köszönöm! :)

    Algieba: Míg te korlátozott eszközöddel böködsz, egyesek megpróbálnak gondolkodni. Nekem eddig bejött, de egyszer kipróbálom a böködést is majd. ;)

    [ Szerkesztve ]

  • SystemRoot

    őstag

    válasz KilgoreTrout #3551 üzenetére

    Hmm, most hogy mondod én is sovány vagyok.:)
    Manapság még fogytam is sajna. Lehet a lassú éhhalált választotta nekem az Úr.:D

    Wisdom is the principal thing; therefore get wisdom: and with all thy getting get understanding.

  • frame>24

    addikt

    válasz SystemRoot #3544 üzenetére

    Fú, Te! :DDD

    De akkor most mi a lényeg? Fel akarsz szabadítani minket a hit alól, miáltal vakon és sután koptatjuk a bolygó kérgét?
    Mer' érted, valamit írtál, hogy a vita azért jó + kell, mert az abszolút igazság megismerése a cél, és akkor denagyon-úgyvan, hogy nincs Isten, jajj!

    Csakhogy:

    "Amúgy tényleg nagyon lehalt ez a topik. :("
    "Lehet, az én Ateizmus topikom annyira jó lett, hogy a vallás topiknak leáldozott.:D ;]"
    "De hagyjuk ezt a gondoskodó Isten dolgot, számomra értelmetlen ilyenről beszélni."
    "Amúgy egész jól beindult a topik, csak ide kellet flamelnem.:D :DDD"

    (link)

    Én úgy látom, unod magad. Semmi más értelme nincs a "vitádnak", mint az új avatart mutogatni.

    Próbáltam rávilágítani, hogy a legújabb biológiai-genetikai eredmények szerint a legvalószínűbb, hogy az alapvető, minimálisan szükséges élet-alapok tekintetében tervezés van. Erre nincs teljes és véges, diszkrét bizonyíték, de a jelenlegi ismereteket nézve pont ez a valószínűbb. Tehát, még pont neked kéne felülvizsgálni igen nagy meggyőződésedet, miszerint semmi van. (arra a hsz-emre nem is reagáltál, pedig te jössz itt a "science érvelés embereként."

    Linkelek neked valamit, egy, a közelmúltban megjelent film szövegkönyvét! A film annyira ismeretlen, hogy illegális formában sincs fenn a neten, azonban ha érdekel a dolog, el tudom juttatni hozzád a bolti verizót. (Nem, nem én árulom, ajándékba kaptam 1 DVD-példányt.) A szövegkönyvet azért linkeltem, mert önmagában olvasva is elgondolkodtató - természetesen a film illusztrációival érdekes igazán. (még akkor is, ha címe kicsit bugyután merész - ezt az egyet nézd el neki)

    Külön kiemelnék belőle egy részt:

    "Paul Nelson: Amikor a molekuláris gépeket vagy a komplikált sejtosztódási folyamatot látom, kénytelen vagyok megkérdezni: „Elképzelhető, hogy ezek mögött a dolgok mögött egy értelem rejtőzik? Vajon van oka és célja ezeknek a rendszereknek?
    A tudománynak az a célja, hogy kiderítse az igazságot a világ dolgairól. Nem dönthetjük el előre, hogy mi lesz az igazság. Nem mondhatjuk azt: „Nem szeretem ezt a magyarázat, inkább félretolom”.
    Ha valamit nem értünk a természetben, akkor inkább minden lehetséges okot számba kell vennünk, amivel megoldhatjuk a rejtélyt. Az evolúcióelmélettel az az egyik bajom, hogy elutasít egy lehetséges okot, még mielőtt a bizonyítékok önmagukért beszélhetnének. Indokolatlanul kizárja az intelligenciát a lehetséges okok közül."

    [ Szerkesztve ]

    ▏▎▍▋▊▉ "I would never go bungee jumping. A broken rubber brought me into this world, it sure as hell isn't gonna take me out."(DanielDFizzle) // LOAD "*",8,1

  • KilgoreTrout

    senior tag

    válasz frame>24 #3553 üzenetére

    A tudomány nem utasít el semmit anélkül, hogy ne adna rá jobb magyarázatot. A hipotéziseit is logika alapján alkotja, figyelembe a véve az egyes változatok valószínűségét.

    Linkelj valami olyan általánosan (tudományos körökben) elfogadott kutatást/publikációt, ami szerint "az alapvető, minimálisan szükséges élet-alapok tekintetében tervezés van".

    AZ evolúcióelmélet nem elutasít valamit, hanem valamire egy tökéletes magyarázat, számtalan bizonyítékkal, amit korábban istennek tulajdonítottak.
    Amúgy ha szerinted mindenhol elfogadható alternatív magyarázatként isten, akkor mi értelme van a kutatásnak? A "keresztény kutatók" mindenféle ID bizonyító intézete többek között a rendes evolúciókutatástól veszi el a pénzt, miközben nekik már megvan a válaszuk.

    Ezek a szupertitkos filmek meg... Manapság fillérekbe kerül egy digitális kamera. Attól, hogy valaki felmondja a véleményét, még nem feltétlenül igaz belőle minden.

    Amúgy az isteni teremtésre mint végső magyarázatra Occam borotvája, hm?

  • SystemRoot

    őstag

    válasz frame>24 #3553 üzenetére

    Ki mondta hogy én itt most szent céllal jöttem titeket téríteni?:DDD
    Mondtam én valahol olyat hogy titeket akarlak meggyőzni? Mondtam egyáltalán olyat hogy meg akarok győzni bárkit is? Nem. De azt sem hogy nem.:)
    Hogy minek írogatok? Miért ne? Minek válaszolsz ha nem tetszik?:D Nem köteleztem rá senkit. Egyébként ha gonosz lennék, megjegyezném hogy hitetek gyengesége hogy itt most védeni próbáljátok, ha tudnátok hogy valóban úgy van, csak mosolyognátok hogy látja ezt az Úr is és majd dönt sorsom felől hogy jobb belátásra bír e vagy sem, nyilván nem lenne szükség rá hogy ti győzködjetek engem vagy védjétek hitetek tételeit. Látszik hogy féltitek, bizonytalanok vagytok, és önmegerősítés magatok előtt az hogyha érdemben tudtok reagálni. De most gonosz voltam.:) Én szeretem a hívő embereket is, mert jó emberek többségükben.

    "Próbáltam rávilágítani, hogy a legújabb biológiai-genetikai eredmények szerint a legvalószínűbb, hogy az alapvető, minimálisan szükséges élet-alapok tekintetében tervezés van"

    Tudományos cikket linkelj légyszíves hogy ezt mivel támasztod alá. Nem hinném hogy egyáltalán lehetne ésszerűen feltételezni vagy bármi indok lenne arra hogy feltételezzünk tervezést csak azért mert nem értjük hogyan történt és jött létre az első sejt.

    A filmet szívesen megnézném, beleolvastam a szöveg elejébe érdekesnek tűnt de nem valóságalapúnak. :U Viszont amit itt idéztél az már butaság szagú eléggé. Mély ellenzője vagyok az intelligens tervezés elméletének, és ezzel nagyon sok tudós így van.
    Menj el a BME-re a szkeptikusok találkozójára legközelebb, és kérdezd meg az előadók véleményét.:DDD

    Üdv.

    [ Szerkesztve ]

    Wisdom is the principal thing; therefore get wisdom: and with all thy getting get understanding.

  • frame>24

    addikt

    válasz KilgoreTrout #3554 üzenetére

    Az a baj, hogy az evolúció elmélet sajnos nagyon NEM tökéletes magyarázat. Olyannyira nem, hogy ezt pl. az én tanáraim is elismerték, még az egyetemen is.
    Ha vennéd a fáradtságot, és elolvasnád, amit linkeltem, legalább megismernél egy érv-rendszert. De nem, megin, mivan? Keresztény hülye vagyok. Legalább azt vedd észre, akik ezen a vonalon (ID) vannak, eleinte maximálisan kutatási alapokon nézték a világot.

    Ezt nem veszitek észre, próbálom a ti oldalatok felől közelíteni a dolgot, hát azt is sutba dobjátok. Akkor mit akartok? Tényleg, mit?

    És nem tudok neked linkelni általánosan (tudományos körökben) elfogadott kutatást/publikációt, ugyanis azokat a kutatókat, akik csak egyszer megpedzették (akár csak 1 mondat ereéig,) hogy intelligens tervezés lehet, azonnali hatállyal menesztették. Mások arc nélkül nyilatkozták, az evolúció-elmélet roskadozik. Mind kutatók.

    Hogy is van ez? A kutató is hülye? Rájuk, az ő eredményeikre hivatkoztok, de ha számotokra kényes következtetésre jutnak, húzzanak el? Ki akkor az elfogult???? Hmmm?

    Hogy mi értelme akkor a kutatásnak? Pl. az, hogy a kétkedőknek egy másik megközelítési lehetőséget kínál.

    [ Szerkesztve ]

    ▏▎▍▋▊▉ "I would never go bungee jumping. A broken rubber brought me into this world, it sure as hell isn't gonna take me out."(DanielDFizzle) // LOAD "*",8,1

  • frame>24

    addikt

    válasz SystemRoot #3555 üzenetére

    "Tudományos cikket linkelj légyszíves hogy ezt mivel támasztod alá. "

    Apám, linkeljem neked a molekuláris biológia teljes ismereti anyagát?! Tanultál molekuláris biológiát? Sejttant? Genetikát? Élettant? Fejlődésbiológiát? Biofizikát? Mikrobiológiát? Hány éven keresztül, külön-külön is? - Azzal támasztják alá, szintén sok "okos embör", amit mostanra mind felfedeztünk ezeken a diszciplínákon keresztül.

    Haljandó lennél legalább elolvasni, amit linkeltem? Nem az csak első 3 mondatot?

    [ Szerkesztve ]

    ▏▎▍▋▊▉ "I would never go bungee jumping. A broken rubber brought me into this world, it sure as hell isn't gonna take me out."(DanielDFizzle) // LOAD "*",8,1

  • SystemRoot

    őstag

    válasz frame>24 #3556 üzenetére

    "Az a baj, hogy az evolúció elmélet sajnos nagyon NEM tökéletes magyarázat. "
    Ó igazán? Sorold a hibáit. Isszuk szavaid. De inkább linkelj tudományos disszertációkat, ahol ezt ecsetelgetik, pl Princeton, Harvard, Cambridge, egyetemek publikációi közül szívesen olvasunk.
    Melyik egyetemre jársz ha megkérdezhetem, mert felkeltette az érdeklődésemet.

    Az intelligent design-ról rengetegen elmondták már hogy miért egy áltudományos duma az egész. Olvass utána. De ha a szemtől szembeni szavaknak hiszel csak, akkor gyere el a BME szkeptikus találkozóra és kérdezd meg Magyarország legnevesebb professzoraitól személyesen.
    Egyébként csodálkozom hogy nem furcsállod hogy tabu és ciki téma az ID tudományos körökben, ugyanis ez azért van mert hülyeség az egész. Miért lenne elfogult bárki is? Gondold már végig, hogy semmi érv nincs amellett hogy miért kéne védeni az evolúcióelméletet vagy az ateista szemléletet. Ezt már megjegyeztem korábban kymconak is.

    Üdv.

    Wisdom is the principal thing; therefore get wisdom: and with all thy getting get understanding.

  • SystemRoot

    őstag

    válasz frame>24 #3557 üzenetére

    "Apám, linkeljem neked a molekuláris biológia teljes ismereti anyagát?!"
    Figy, nem ezt kértem. Hanem azt hogy elismert körökben publikált anyagot linkelj, elismert professzoroktól, mint például a legnevesebb egyetemek tanszékének disszertációi. Én hiába olvasnék el egy teljes anyagrészt nyilván nem érteném meg annyira mint a neves egyetemek nagynevű professzorai. Ők majd elmondják erről véleményüket (el is mondták), nekem nem kell, én mással foglalkozom.

    Wisdom is the principal thing; therefore get wisdom: and with all thy getting get understanding.

  • KilgoreTrout

    senior tag

    válasz frame>24 #3556 üzenetére

    Nem. Az ID nem azért jött elő, mint kutatási terület, mert a keresztények kíváncsiak voltak hogy hogyan is volt apontosan az a bizonyos hét nap.Egyetlen célja van: hogy tudjanak mit mondani azon hívőknek, akik megzavarodtak az evolúciótól és attól hogy a tudósok ezt mondják. Kitalálták ezt, és azóta annyit tesz, hogy az evolúció bizonyítékait próbálja meg hiteltelenné tenni (jópár évig ment a harc a kormeghatározáson a dínóleletek és a fosszíliák apropóján), majd mikor elbuknak egy harcot, mennek tovább. Semmiféle konstruktív kutatást nem végeznek, csak először megtámadják az éppen aktuális legújabb bizonyítékot, majd miután felsülnek, megpróbálják beleilleszteni az ő elméleteikbe (amik ugye a biblián alapszanak, csak azóta finomítottak rajta az előzőekben leírt módon). Szerintem ez káros a tudományra és az emberiségre nézve is. Mert gondolj bele, mondjuk most hatalomra került volna Palin, és hopp, hirtelen átirányította volna a támogatásokat az ID intézeteknek. És a biológia és a genetika megtorpant volna 4-8 évre.
    Egy korábbi hozzászólásomban leírtam már (lehet h nem ebben a topicban), hogy nincs olyan, hogy rossz tudomány. Vagy elfogadjuk a tudományt, mint hatékon világmegismerési eszköz. Vagy nem. De nem mondhatjuk azt, hogy az orvostudomány jó, a chiptervezés, és az azt támogató fizika jó, de a biológia az nem. Mert ugyanazon az elven működnek.
    Akkor már szerintem tisztességesebb az amish-ek hozzáállása. Ők en bloc elutasítják a tudományt. De nem is használnak számítógépet meg MRI-t.

    Nem azért kéne hinni, mert isten van, hanem azért mert hinni akarunk. És tény, hogy hinni számos esetben jó.

  • frame>24

    addikt

    válasz SystemRoot #3558 üzenetére

    Olvasd el még1x azt a hsz-t, amire válaszoltál...ha ebből nem érted, miért nem írhatok többet érdemben, akkor azt kell feltételeznem, csak betűket látsz, magát a szöveg értelmét nem.

    ▏▎▍▋▊▉ "I would never go bungee jumping. A broken rubber brought me into this world, it sure as hell isn't gonna take me out."(DanielDFizzle) // LOAD "*",8,1

  • SystemRoot

    őstag

    válasz KilgoreTrout #3560 üzenetére

    Sarah Palin tényleg egy idióta, de amit a kreacionizmus támogatásáról mondott azt is megbánta szerintem mert eléggé szétcincálták, persze tudja a fene. Mindenesetre nekem McCain szimpatikusnak tűnt, és szerintem nem lett volna olyan súlyos baja hogy az a hülye szépségkirálynő vegye át a vezetést. Mondjuk tényleg nagy szégyen hogy ezt az ostoba nőszemélyt rakták szerencsétlen McCain alá helyettesnek.(ugyanis nem ő választotta)

    Wisdom is the principal thing; therefore get wisdom: and with all thy getting get understanding.

  • KilgoreTrout

    senior tag

    válasz SystemRoot #3562 üzenetére

    Hát amit az alapkutatások befagyaszátásáról mondott, az alapján nekem nem lenne túl sok reményem. Konkrétan a Franciaországban zajló valamilyen légy kutatásával példálózott, hogy az mekkora baromság, majd elmondta, hogy inkább az autizmus kutatására kellene ezeket a pénzeket fordítani. A mostani leghatékonyabb autizmus kezelő gyógyszert egy hasonló légyfaj enzimjeinek a tanulmányozása segítségével fejlesztették ki. Érted, ennyire hülye emberekkel veszi magát körbe, hogy ennek nem néznek utána.

  • SystemRoot

    őstag

    válasz KilgoreTrout #3563 üzenetére

    Jah, tudom hogy az a nő totál agyilag nulla. Engem is felháborít hogy ilyen magas pozíciót képes megszerezni. De szerintem nem sok beleszólása lett volna a dolgokba, Alaszkán kívül.

    Wisdom is the principal thing; therefore get wisdom: and with all thy getting get understanding.

  • SystemRoot

    őstag

    válasz frame>24 #3561 üzenetére

    Szerintem hagyjuk a témát. Akár milyen meglepő számodra tudtam értelmezni azt amit mondtál, és a válaszom rá sem volt teljesen értelmetlen.
    Ha te ennyire ragaszkodóan akarsz hinni az ID-ben hát egészségedre, nem változtat semmin. Én csak elmondtam hogy mi a valós helyzet és az általános vélemény a kutatók legtöbbje felől.

    Azért a BME szkeptikusokon szívesen látunk.:)

    Üdv.

    Wisdom is the principal thing; therefore get wisdom: and with all thy getting get understanding.

  • frame>24

    addikt

    válasz SystemRoot #3558 üzenetére

    Bocsánat, mielőtt bújkálással vádolhatnának:

    PTE-n végeztem biológusként, 2006-ban.

    Megkérdezhetem ugyanzen infokat, rád és KilgoreTrout-ra vonatkozóan?

    ▏▎▍▋▊▉ "I would never go bungee jumping. A broken rubber brought me into this world, it sure as hell isn't gonna take me out."(DanielDFizzle) // LOAD "*",8,1

  • kymco

    veterán

    válasz SystemRoot #3544 üzenetére

    Szerintem fejlődök a dologban. csupán ennyi volt a szándékom... sem harag, sem utálat gerjesztése... részemről egyik sincs...

    www.refujvaros.hu

  • kymco

    veterán

    válasz SystemRoot #3544 üzenetére

    Azért rakom ide, mert logikailag ide tartozik.
    Nehéz helyzetben vagyok valóban, mikor bibiliai dolgokról kell vitatkoznom. Vegyük példának, hogy az ó és újszövetségi Isten nem azonos...
    Egyrészt érvelni én csak a Biblia alapján fogok, ami neked eleve gázos, másrészt bármikor, bármit hozok fel ennek alátámasztására könnyen lesöpörheted egy-egy általánosított sztereotip (esetenként személyeskedő) gondolattal...
    De mégis TIT szinten megpróbálom.

    Az Úszövetség Istene az Ószövetségben:
    Már a Biblia első lapjai, közvetlenül megjövendöli, hogy lesz egy személy, akiasszony gyermekeként le fogja rontani a kisértő munkáit. Ez azért izgalmas, mert az ókori emberek az apa alapján azonosították a gyermekeket. Régi nevek is ezt erősítitk... pld Bartimeus név jelentése Zimeus FIA. Nem csak hogy szokatlan, de már már botrányos az ókori, közelkeleti ember számára hogy egy nagy személyiség jöttét az asszonyhoz köti.... Ez csak úgy lehetséges, és csak úgy válik érthetővé, ha az újszövetségi karácsonyi történetre gondolunk, ahol Jézus fogantatásakor nincs szerepe férfinak, csak egy asszonyt, Máriát láthatjuk. Vitatkozgathatnánk a szűznemzésről, de kérem, hogy ne tegyük, mert szeretnék a főcsapásban maradni....
    Az Ószövetség első lapjai utalnak az Újszövetség első lapjaira és fordítva...
    Az Ószövetségben számos zsoltár és számos prófétai könyv (nagyon érdekes pld a 21. zsoltár és az Ézsaiás próféta könyvének 53. része.... szinte szó szerint ezek történtek Jézussal) ír a Messiás eljöveteléről, aki Jézus Krisztus. Szinte minden ószövetségi ige úgy beszél Jézusról, mint az (az ószövetségi) Isten által küldött Megváltóról.
    Nagyon érdekes képi látványt tár elénk Dániel próféta látomása, ahol együtt van a kettő. Az Atya és a Fiú. Itt egyébként a Megváltót Emberrfiának hívja Dániel. De számos más finom vagy erőteljes utalás köti össze az Ószövetség magát a még születésekor nem létező Újszövetséghez.

    Az Ószövetség az Újszövetségben:
    Vsz számított Jézus arra, hogy más Istent akarnak egyesek kihozni az Ő szavaiból, mint az Ószövetség Istene. Ezt akár vádként, akár tévtanításként is lehetett és lehet a kereszténység ellen felhozni.
    Nagyon fontos, hogy mikor Jézus megszületik, ószövetségi próféciák teljesednek be... mint amikor egy ujjlenyomat barázdái illeszkednak egy ujjhoz, kb olyan mértékben igaz... Ezt Máté evangéliuma követi végig... Akit ez érdekel, olvassa Mátét, mert szinte minden mondata kötődik egy-egy ószövetségi történethez, kijelentéshez, jövendöléshez. Bizonyára a hangsúly azon volt az evangélium születésekr, hogy látható legyen a zsidók számára, hogy a két Isten valójában egy. És hogy ez mennyire meggyőző volt az mutatja, hogy az első többezres keresztény gyülekezet Jeruzsálemben komoly vallásos zsidókból alakult. Az is izgalmas, hogy az első megtért keresztények továbbra is jártak a zsinagógákba, és tovább gyakorolták a régi szertartások nagy részét, mert zsidónak tartották magukat. Pál apostolt is így fogták el Jeruzsálemben, a megtisztulási zsidó szertartás után a templomban, ahol nem akart, agitálni semmi mellett és semmi ellen, csak felismerték.
    De folytatva a megkezdett gondolatmenetet. Jézus színrelépése Názáretben úgy kezdődött, hogy ószövetségi próféciát olvasott fel a zsinagógában a Megváltóról, akit Isten küldött, majd kijelentette, hogy most teljesedett be az Irás. Az Ószövetség Istene által megígért Megváltó itt áll előttetetek - mondta egy kissé általam leegyszerűsítve a több mondatot.
    Majd, hogy a tanítványoknak is egyértelmű legyen egy alkalommal megjelent a tanítványoknak és Jézusnak Mózes és Illés szelleme.... ezen jót lehet nevetni, de valójában nem ez az érdekes momentuma a történetnek, sokkal inkább az, hogy az Ószövetség két legjelentősebb személye Mózes, a törvénykönyv jelképe, és Illés a másik nagy ószövetségi személy a prófétai könyvek nagy jelképe.
    Ha most egy rendezőnek kellene kifejezni, hogy a két nagy egység összetartozik (Ószövetség és Újszövetség), akkor ma sem tudná jobban megfogalmazni, mint az ott és akkor megtapasztalt csoda.
    És akkor nem beszéltünk Jézus többi szaváról, aki a legfontosabb eseményeknél ószövetségi igékkel indokolja tetteit, nem beszéltem arról, hogy megjegyzi, hogy nem azért jött, hogy eltörölje, hanem hogy betöltse a törvényt, hogy nem akar egy kicsi vesszőcskét sem elvenni a törvényből, meghogy az Atya akaratát jött cselekedni...

    És az már csak a kor kultúrájának jól ismerői számára ütős, hogy Jézus áldozati halála egybeeski a legnagyobb zsidó ünnepek egyikének az évenként megismétlődő áldozás ünnapével a pészah-kal, ahol a nép bűneiért hibátlan bárányt áldoztak. Erős párhuzam, és erős kapcsolat.
    Én most csak a teljesség igénye nélkül csak a hirtelen eszembejutott párhuzamokat, kötődéseket emeltem ki, de a Biblia két nagy egysége lépten-nyomon összefűződik, az Ószövtség Istene előremutat az újszövetségi történésekre, az Újszövetslég Istene visszamutat az ószövetségi történésekre, és Jézusban válik érthetővé, hogy mit jelent a bűn miatt haragvó Isten és a szerető Isten.

    Nézdd el nekem a másik nagy hibámat, hogy a saját magam által megtapasztalt dolgokról írok, és nem felelek meg így mindenben a te váradalmaidnak. Isten munkájáról személyesen megélt dologkat említek, így a környezetemről fogok ezután is írni. Tekintsd ezeket egy-egy kisérlet empírikus megtapasztalásának, mint amikor leírom, hogy a kémcsben a folyadék milyen színűvé vált.
    Nem tudok és nem tisztem bár ténylegesen létező, de számomra még csak sztori szintjén sem ismert emberi sorsok történésének megmagyarázására. Nem fogok vitázni, érvelni az etiop éhezőkön, mert nem lenne tisztességes erről konkrét sorsok ismerete nélkül bármit is mondani.
    De tudok beszélni konkrét esetekről, egy gyülekezetünkben található hajléktalanról, aki bűnelkövető is volt, sőt alkoholista is. Az ő konkrét élettörténetét ismerem. Beszélt arról, hogyan dolgozza fel életét Istent megismerve, és látom, hogy egy totál nulla életből hogy születik meg az új és értékes élet...

    Persze, ha a személyes dolgok helyett szivesebben vitázol az etiop emberek sorsáról, akiket max fényképen láttunk, és nem tudunk semmi mást róluk, akkor legyen ez, bár én ezt azon túl hogy nem tartom etikusnak, értelmetlennek is találom, sőt alapvetően terelésnek... de mégegyszer leírom: beszélgethetünk erről, bár már most leszögezem eredmény nélkül, mert csak skatulyákban ismerjük a sorsukat, és bár megérint bennünket, de ez mex arra elég, hogy kiéljük vitaszenvedélyünket, nem pedig arra, hogy a lehetőségünkhöz képest segítsünk....

    Mondok egy példát, hogy érthető legyek.
    Az önkormányzati testület heteken keresztül vitázhat elméletben arról, hogy mit tegyenek azokkal a gyermekekkel, akiknek a szülők se pénzt, se uzsunnát nem adnak... láthatóan éheznek. Jobbnál jobb átcsoportosítások, alapítványi megoldások sziporkáznak. Ez nyílván később megalapozhatja politikus társaink politikai karrierjét, fényezheti egóját....
    A hitoktaónk pedig csendben, vita nélkül vásárol rendszeresen a saját pénzéből reggelit azoknak a gyerekeknek, akiről tudja, hogy éheznek....

    www.refujvaros.hu

  • zoltanz

    nagyúr

    válasz SystemRoot #3545 üzenetére

    Nem vagyok pesszimista típus, de csekély az emberi faj túlélésének az esélye ezek a tények én csak tisztán látok. A természet törvényei meg működtek már a világegyetem kialakulása elött, időtlen idők óta, teljesen mindegy mi áll az útjába ember vagy más. Ez a természet rendje, lehet csak egy zsákutca vagyunk ilyen szemszögből és jönnek életképesebb inteligens lények.

    [ Szerkesztve ]

    Manapság egy előnye van ha nem vagy szegény, színvonalasabb ellenségeid lehetnek

  • skype

    tag

    válasz SystemRoot #3544 üzenetére

    "Másrészről pedig az elfogulatlanságom egyértelmű, hiszen én sem örülhetek annak hogy nincs Isten aki gondoskodik rólam és nincsen lelkem ami által én majd tovább létezem. Ezen szerintem nem is kell mit magyaráznom. "

    Van lelked, de te a halálod után nem létezel tovább. Te mint személyiség, mint egó, meg szűnsz létezni. De a lelked örök.

  • KilgoreTrout

    senior tag

    válasz skype #3570 üzenetére

    Lehet, hogy már felmerült, de ha mindenkinek van lelke, akkor ez hogyan egyeztethető össze a népességgyarapodással/népességfogyással? Folyamatosan teremtődnek az új lelkek, illetve egy időre "nyugdíjba vonulnak", pl. pestisjárvány idején, amikor nem születik annyi csecsemő, mint ahányan meghalnak?

  • kymco

    veterán

    válasz KilgoreTrout #3571 üzenetére

    Nem értem a kérdést...
    Az ember fogantatásával születik a lélek.... (a Biblia szerint, vagy legalábbis erre következtetek belőle) mi köze ennek a népességfogyáshoz?
    A kereszténységben nincs szó a lélekvándorlásról... egy ember - egy lélek - egy esély.

    [ Szerkesztve ]

    www.refujvaros.hu

  • KilgoreTrout

    senior tag

    válasz kymco #3572 üzenetére

    Miután leírtam, nekem is kicsit gyanús volt, h benéztem valamit. De igen, erre vonatkozott a kérdés. :)

  • dabadab

    titán

    válasz frame>24 #3556 üzenetére

    "Az a baj, hogy az evolúció elmélet sajnos nagyon NEM tökéletes magyarázat."

    Nos, ha tenyleg elvegeztel egy egyetemet, akkor:

    1. Teljesen tisztaban vagy, hogy barmely tudomanyteruleten tetszoleges idopontban lehet talalni hianyossagokat.

    2. Az "intelligens tervezes" nem tudomanyos elmelet.

    3. Ha egy adott jelensegre eppen nem tudunk magyarazatot adni, akkor max. egy idiota csinal olyat, hogy feldobja a kezet, hogy "biztos Isten muve". Rendes kutato ilyenkor inkabb azt teszi, ami a dolga: kutat.

    (Egyebkent nem tudom (csak sejtem), hogy miert pont az evoluciot szemeltek ki maguknak a vallasserultek: a fizika teruleten a kvantum- es a relativitaselmelet is joval problemasabb, megsem akarja senki sem azt megmagyarazni, hogy a gravitacio hulyeseg, igazabol Isten keze huz minket a fold fele.)

    [ Szerkesztve ]

    DRM is theft

  • kymco

    veterán

    válasz dabadab #3574 üzenetére

    megsem akarja senki sem azt megmagyarazni, hogy a gravitacio hulyeseg, igazabol Isten keze huz minket a fold fele.

    Talán azért nem, mert a Biblia sem mond ilyet.... :)

    www.refujvaros.hu

  • dabadab

    titán

    válasz kymco #3575 üzenetére

    "Talán azért nem, mert a Biblia sem mond ilyet...."

    Nekem ugy tunik, hogy csak elszanas kerdese, hogy az ember tetszoleges allitashoz talaljon olyan Biblia-helyet, amit igazolasul felhozhat ;)

    DRM is theft

  • SystemRoot

    őstag

    válasz kymco #3568 üzenetére

    Én nem ismerem kellő mélységben a Bibliát, de azért tudok így is reagálni.
    Egyrészről ha annyira egyértelmű lenne Jézus az igazi próféta eljövetele az Ószövetségből mint ahogy Te írod akkor a zsidók miért nem fogadják el megváltóként? :U
    Ez szerintem több mint elgondolkodtató. De az is elgondolkodtató erről a próféciákról hogy Jézus idejében köztudottan rengetegen mondták magukat prófétáknak, majdhogynem minden sarkon belebotlottál egybe, még a Biblia is ír ezekről, Simon mágus története. Miért lenne hát annyira egyértelmű ez az egész?

    A másik pofonegyszerű érvem hogy szerintem az Újszövetséget pusztán az Ószövetségből merítve ihletet írták. Ezért fedezhető fel párhuzam a cselekményekben. És fontos hogy a cselekményekben, mert Te magad is jórészt ezekről beszélsz, és nem pedig arról amiről én beszéltem, miszerint az egy Isten személyiség kirívóan "érdekes" az Ószövetségben, és kissé más a hangulat az Újban.
    Egyébként nagyon szép, bár elképesztően logikátlan és butuska történetekkel van tele az Ószövetség. Viszont sokkal többre tartom mint a Koránt.

    Az etióp gyerekek sorsa, meglepően jól van dokumentálva, hatalmas alapítványegyüttesek foglalkoznak kisegítésükön és nagy mennyiségű misszió van kint ami beszámol nekünk a történésekről. Én éppenséggel utánaolvastam kellőképpen ezen sorsoknak, és van kellő ismeretem a borzalmakról, arról hogyan kutatnak az etióp gyerekek a kopár földben rovarok után, hogy enyhíteni próbálják gyötrő éhségüket. De Bangladesről is eleget olvastam, miként halnak meg vérhasban a gyerekek túlnyomó többsége.

    A hitoktatód nagyon aranyos és jó ember hogy vesz uzsit a gyerekeknek, de ez nem menti meg a többséget és nem válasz az általános problémára. Azt csak a politikusok tudják(tudnák) megoldani.

    Wisdom is the principal thing; therefore get wisdom: and with all thy getting get understanding.

  • kymco

    veterán

    válasz dabadab #3576 üzenetére

    Van, akinél igen, de szintén elszánás kérdése, hogy a tudományosság látszatába burkolva nyelessenek le emberekkel nyomorúságos dolgokat...
    És mint ahogy a te általad feltételezett indulat sem a kereszténység hibája, úgy az általam említett sem a tudományé....

    www.refujvaros.hu

  • skype

    tag

    Mivel ez egy vallási topic, úgy érzem, hogy ide sokmindenféle véleménynyílvánítás befér.
    Az természetes, hogy a legtöbb hozzászólás keresztények, és ateisták részéről történik,mivel Magyarországon élünk, és itt a keresztény vallás a domináns.
    Azonban figyelembe kell venni a máshogygondolkodók véleményét is, például buddhisták, krisnahívők, és a keresztény vallás egyéb ágazatait is.
    Úgy látom az etióp gyerekek,és a kőoroszlán közötti hasonlatom sok jóérzésű emberben váltott ki bizonyos érzelmi reakciókat.
    Természetesen én is sajnálom az éhező gyerekeket, de biztosan van valami oka, hogy ők ott élnek, és az a sors jutott nekik.
    Mindenkinek megvan a maga teóriája, a keresztény ragaszkodik a Bibliához, és ebből próbálja levezetni az érveléseit, míg az ateista a kutatásokat, a tudósok véleményét próbálja beilleszteni a saját elképzelésébe.
    De figyelembe kell venni az ezoterikus behatásokat is ,mivel lehet, hogy ez az út vezet az igazi megismerés felé.
    Mindenki azt fogadja el igaznak, amiben hisz.Én most megpróbálok levezetni egy teóriát arra vonatkozólag, hogy mi miért történik. Nem állítom azt, hogy ez az igazság, de azt sem akarom mondani, hogy nem. Mindenki maga döntse el, hogy van-e benne ráció, vagy nincs.
    Tételezzük fel, hogy volt valamikor egy teremtő erő, amely képes volt megalkotni a galakszisokat, az univerzumot, és ezzel együtt az életet.
    Ezt a későbbiekben nevezzük Istennek, mert valahogy csak kell nevezni, nem?
    Nos ez az Isten egyszer úgy döntött, hogy megalkotja az embert, a maga képére.Mivel ezt önmagából tette, ezért monjuk azt, hogy az ember hasonló az Istenhez, hisz a jóska bácsi fia is hasonló a Jóska bácsihoz.
    Ez az igaz ember azonban nem egyezik meg a mai emberrel, mivel itt fizikai testről még szó sem volt, de képes volt ugyanúgy alkotni, mint maga az Isten, hisz belőle származott.
    Mégegyszer hozzáteszem, ez egy teória, de miért is ne lehetne ugyanúgy igaz, mint hogy Mózes kettéválasztotta a tengert,vagy a tudomány által felállított tézisek bármelyike.
    Na folytatom.Mivel ez az első ember képes volt alkotni, hát alkotott is ,de ezt tette nemcsak a jó érdekében, mint ahogy a mai tudósok is tesznek dolgokat, amely nem biztos ,hogy éppen az emberiség érdekeit szolgálja. Pl atombomba.
    Mivel ezeket a kis csintalanokat valahogy megkellett fékezni, hát egy hosszú folyamat során bezárták őket egy fizikai világba, fizikai testbe, ahol már képtelenek voltak szabadon azt tenni, amit akarnak.
    Itt nem büntetésről volt szó, egyszerűen elkellett szigetelni őket, mert kárt okozhattak volna önmaguknak, és más teremtményeknek.
    Az eddigi szellemember állapot megszűnt.A kapcsolatot korlátozták a lélekállapotra.A szellemet bezárták egy erőtérbe, amelyet nevezzünk mikrokozmosznak, és megszakították kapcsolatát az Isteni erőtérrel.
    Tevékenységét korlátozták a földi életterületre. A mikrokozmoszon belül kapott egy társat, egy személyiséget, akit nevezzünk embernek.Ez az ember már csak a léleken keresztül tudja tartani a kapcsolatot a szellemmel.
    ennyi az én teóriám. Bővebbet és pontosabbat a következőkben lehet olvasni.
    Egyáltalán nem lehet rajta csodálkozni, hogy éppen a keleti, s főként az indiai filozófia elemei és módszerei találnak nagy visszhangra nyugaton. Ezeknél a tanoknál a karma és a reinkarnáció fogalma áll a középpontban. Minthogy a nyugat teológiai és filozófiai gondolkodásának alappillérei leomlottak, a kereső ember most a keleti fogalmak és gondolatok felé fordul, amelyek – úgy tűnik – választ tudnak adni az élet és halál kérdéseire.
    A karma az okozatiság törvénye, az ok és az okozat törvénye. A karma egy ember jó és rossz cselekedeteinek a végösszege. Az eredmény azután meghatározza az ember anyagba való visszatérésének – a reinkarnációnak – a körülményeit és az ezen visszatéréshez kapcsolódó életet. Karma és reinkarnáció tehát szorosan összefügg egymással.

    A karma és a reinkarnáció tana fontos helyet foglal el a keleti ondolkodásban, és sok nyugati ember felfogása számára is logikusabbnak tűnik, mint a nyugati egyházak tanításai. Amikor a keresztény egyház a VI. században, a konstantinápolyi zsinat folyamán eltörölte a reinkarnáció tanát, akkor a hangsúly az egyszeri életre helyeződött. A hívőknek mint az egyház hű fiainak egyetlen életben kellett volna megszolgálniuk az üdvösséget, és akár szegények, akár gazdagok voltak, haláluk után ugyanazokat a gyümölcsöket élvezték volna. A gyanú, hogy itt valami bizonyára nincsen rendben, s mivel egy ilyen tan minden részletében ésszerűtlen, sokakat az egyházzal szembeni kétkedésre indított. Valami magasabb eszmény után kezdtek tehát kutatni.
    Másfelől viszont Keleten sem látszik valami nagy megszabadító hatás, pedig ott változatlanul a reinkarnáció tana van érvényben. Ott inkább késleltetésről beszélhetünk. Az ottani hívek abból indultak ki, hogy az egymásra következő életek egy fejlődési vonal mentén haladnak előre, s ily módon az ember előbb-utóbb elérheti rendeltetését. Ez a gondolat végzetközpontú életszemlélethez vezetett: „Ha ma nem sikerül, akkor majd holnap. Ha ebben az életben nem érjük el, akkor majd a következőben.”

    Ezzel szemben a nyugati típusú hívő gondolkodás – a reinkarnáció tanától megfosztva – az emberekben erőteljes önmegvalósítási késztetést váltott ki, s ilyenformán a materializmushoz és ahhoz az erőfeszítéshez vezetett, hogy mindent egyetlen életen belül próbáljunk meg elérni.
    A keleti hívő gondolkodás változatlan kedélyállapottal, örökös mosollyal és fatalizmussal ajándékozta meg az embert azáltal, hogy tekintetét a következő életekre irányítja.
    Az egyik rendszer nagymértékű felgyorsuláshoz vezet, a másik pedig késleltetően hat. Mindkét rendszerből hiányzik azonban valami: annak a megdönthetetlen ténynek a nyoma, hogy valójában nem az anyagi emberről van szó!EGY EGYIPTOMI AJÁNDÉKBOLT KIRAKATÁBAN VAN EGY BEKÖTÖTT SZEMŰ NŐI ALAK, AKI BAL KEZÉBEN MÉRLEGET TART, JOBBJÁVAL PEDIG EGY KARDOT FOG. EGYETLEN TURISTA SINCS TUDATÁBAN A NŐI FIGURA JELENTŐSÉGÉNEK.

    A kétserpenyős egyenlőkarú mérlegen a régi Egyiptom vallásában az elhunytak szívét mérték. Ehhez a méréshez ellensúlyként egy tollpihét használtak, a „Maat” hieroglifát. Az Ószövetség (Dániel 5) leírja, hogy egy kéz hogyan írta Belsacár király palotájának falára a következő szavakat:
    „Mene, Mene, Tekel, Ufarszin”.
    „Számba vette Isten a te országlásodat, és véget vet annak. Megmérettél a mérlegen, és híjával találtattál.” Ez a kép annak a rejtett igazságnak a szimbóluma, amely olyan nagy jelentőségű, hogy ha feltárják, teljesen megváltoztathatja az ember életét.

    A bekötött szemű Istennőt, kezében a karddal, Nemezisnek hívják. Az igazságosságot jelképezi, amely serpenyőivel mindent kiegyenlít és egyensúlyba hoz. Ezt a törvényt személyválogatás nélkül, előítélet, gyűlölet és öröm nélkül alkalmazzák, amint arra a bekötött szem is utal. Nemezis törvénye gondoskodik arról, hogy származzon akár egyéntől, akár csoporttól, minden cselekedetre, érzésre és gondolatra egy ennek megfelelő reakció, vagyis válasz következik. Ezért kétélű a kard: jutalmaz vagy kijavít. A Bibliában pedig, a Galáciabeliekhez írt levélben, a következő áll: „Mert amit vet az ember, azt aratándja is” (Gal. 6:7). Salamon is azt mondja példabeszédében: „Aki vet álnokságot, arat nyomorúságot” (Péld. 22:8).
    Az eredeti, isteni természetben ez a kijavító törvény nem hat, mivel ott nincsenek ellentétek. A bukott természet ezzel szemben kétsarkú, és állandóan ide-oda hánykódik valamely ellentétpár végletei között. E két pólus között lép fel Nemezis korrigáló, kiegyenlítő törvénye. Egy olyan világban azonban, ahol a jó nem tulajdonság, hanem maga a teljesség, amelyben a világosság átható, mindent átölelő erőként van jelen, ott nincs hely a sötétség számára, és nincs szükség dorgálásra vagy jutalmazásra.

    Bár az ember súlyosan görnyed a karma törvényeként is ismert kiegyenlítő törvény igája alatt, mégis ebben rejlik annak esélye és lehetősége, hogy feleszmélvén megtaláljuk a belső megszabaduláshoz vezető utat.
    A hányattatások közepette, melyek a boldogságtól a nyomorúsághoz, a szegénységtől a gazdagsághoz, a vereségtől a győzelemhez, a szeretettől a gyűlölethez, a kegyességtől a rosszindulathoz, a rokonszenvtől az ellenszenvhez vezetnek, és melyek sok életen át tarthatnak, hébe-hóba mégis hallható az „ősemlékezés” hangja. Olykor egészen gyenge, alig érzékelhető. Attól a perctől kezdve azonban, amikor a hang a személyes problémákon keresztül áthallatszik, és az embert arra ösztönzi, hogy kivonja magát a dialektikus mozgalmasság alól, megszületett az igazságkereső. Akkor az ember elindul, hogy megkeresse e hívás eredetét.
    Így tévelyeg egyik felismeréstől
    a másikig, s csaknem belevész az ötletek sokaságába, melyek okkult, misztikus és vallásos hullámokat vetnek személyes életének tengerén. A tévelygés, a keresés sok testetöltésen át tarthat. Az ember egyre csak keres és keres, amíg rá nem jön, hogy az igazság sem poros könyvekben vagy elsárgult pergameneken, sem az imaházakban, sem a guruknál vagy fennkölt mestereknél nincsen, hanem elképzelhetetlen idők óta a saját szívében rejlik.

    KARMA ÉS MEGNYILVÁNULÁS A MIKROKOZMOSZBAN

    Mi a „halál”? A halál a szükségrend egyik lényeges alkotóeleme, azé a világé, amelyben élünk és amelyet dialektikus élettérnek nevezünk. Amikor a modern Rózsakereszt karmáról és reinkarnációról beszél, akkor ennek csak a mikrokozmosszal összefüggésben tulajdonít értelmet. Sok ember számára ismeretlen a mikrokozmosz tana. Pedig ez a valóság kulcsa. Ezért állt a delphoi templom bejárata fölött a felirat, hogy „Ember, ismerd meg magad!” Ha a kereső meg akarja érteni élete titkát, akkor meg kell barátkoznia azzal a gondolattal, hogy ő mint személyiségember egy mikrokozmosz része.
    A Rózsakeresztes Rend szellemi hagyatéka nyomatékosan rámutat, hogy az embernek meg kell értenie, miért nevezik mikrokozmosznak. A Szerzet napjainkban is azt tekinti feladatának, hogy megmutassa az emberiségnek a megszabadító utat, hogy aztán az emberek betölthessék az istentervben elhatározott rendeltetésüket.
    Ehhez a mai személyiségembernek meg kell értenie, hogy ő egy halandó lény. Tudatára kell ébrednie, hogy az igazi ember, az örökkévaló ember benne foglaltatik a mikrokozmikus rendszerben, de ott fogva is tartják!

    AZ EGÉSZ TEREMTÉS SUGÁRZÁSBÓL ÁLL

    Korunk felvilágosult embereként tudjuk, hogy voltaképpen minden sugárzás. Az anyagi Földet különböző rezgésállapotú elektromágneses térségek veszik körül és hatják át a legkisebb részecskékig. Ebben az összefüggésben beszélünk kozmoszról is, amelyet a makrokozmosz hat át. A hermészi alaptételt – „Mint fent, úgy lent” – követvén megállapíthatjuk, hogy ez az anyagi személyiségre is érvényes. A személyiség körül is találni egy gömb alakú elektromágneses sugárteret, amely őt áthatja és élteti. Ez a tér a mikrokozmosz. A föld mágneses terében különböző síkú nehézségi erőhatások vannak mind anyagi, mind pedig szellemi értelemben. Ebben a térben törvényszerűség uralkodik, mely kötve és fogva tarthatja a mikrokozmoszt, mert ugyanolyan rezgésű, mint a mikrokozmosz jelenlegi mágneses tere. Az emberiség életterébe behatoló új sugárzásoknak azonban tudatossá kellene tenniük ezt a fogságot az ember számára.

    Arról van szó, hogy ebből a fogságból ki is kell törni. Ahhoz, hogy ez a megszabadulás végbemehessen, az eredeti, mennyei „járműveknek” újra meg kell születniük a mikrokozmoszban. Az eredeti szellemlélek-alakot újra fel kell támasztani a mikrokozmoszban. Ha ez nem történik meg, akkor az egész mikrokozmikus rendszer a születés és a halál kerekéhez kötözve marad, azaz a mikrokozmosznak újra fel kell vennie egy anyagi személyiséget, hogy tapasztalatokat szerezvén megértse fogságát. Ha ezt nem fogja fel, akkor a személyiség teljesen feloszlik a halálban, és a születés és halál folyamatának meg kell ismétlődnie.

    AZ EMBER ÉLETE NEM MÁS, MINT A MIKROKOZMOSZÁBAN LEJÁTSZÓDOTT SOK-SOK ÉLETNEK ÉS AZOKNAK A KÖRÜLMÉNYEKNEK AZ ÖSSZEGE, MELYEK KÖZÖTT PILLANATNYILAG – MINT MIKROKOZMOSZÁNAK LAKÓJA – TALÁLJA MAGÁT. A MIKROKOZMOSZ – VAGY KIS VILÁG – EGY MEGNYILVÁNULÁSI TÉR, AMELYBEN ÚJRA MEG ÚJRA EGY MÁSIK TEST SZÜLETIK. EZ A TEST VAGY EZEN TESTEK RENDSZERE A MIKROKOZMOSZ ESZKÖZÉÜL SZOLGÁL, ÉS MEGNYILVÁNÍTJA AZ EZEN MIKROKOZMOSZBAN REJLŐ ERŐKET ÉS LEHETŐSÉGEKET.

    A bukott világban való tévelygése során az eredeti isteni mikrokozmosz erősen megsérült. Hajdani tiszta állapotát elveszítette, és a mindenkori új lakó által belevitt torzulásokat és ferdüléseket mutatja. Ezért különbözik minden ember az embertársaitól, ezért viselkedik másként és él tőlük eltérő körülmények között. Ebben az értelemben beszélhetünk tehát reinkarnációról, újra megtestesülésről, de ez semmiképpen sem a személyiségre vonatkozik.
    A korábbi életek tapasztalatának összege formálja a tudatot, amely egy aktuális új személyiségben fejeződik ki. Ahogyan minden ember a vérében hordozza szülei örökletes tényezőit, ugyanúgy magán viseli a mikrokozmosz korábbi lakóinak „örökletes tényezőit” is. Ezekből él és cselekszik. Ez azt jelenti, hogy az ún. karma nem mindig feltétlenül rossz. Ha például a korábbi lakók azon fáradoztak, hogy az eredethez visszavezető utat megtalálják, akkor ezek a fáradozások szintén belevésődtek a mikrokozmoszba – ebben az esetben azonban mint „jó karma”, mint pozitív segítség.

    Ha az ember saját magát és embertársait vizsgálja, hamar észreveszi, hogy az eredeti isteni természetből nem valami sok maradt meg. A mindennapi élet viszályok, gondok, betegségek, háborúk, iszonyatos vérontások és megsemmisítések közepette zajlik. Az ember halottnak nyilvánította istent, amivel egy mennyei létezés minden kilátását elveszítette, így kénytelen megkísérelni, hogy a földön valósítson meg valamiféle mennyországot. Közelebbről szemügyre véve az is nyilvánvaló, hogy minden ember saját földi mennyországának megteremtésével foglalatoskodik. Ezt egyesek eszmékkel, mások fegyverrel, pénzzel és hatalommal próbálják meg. Minden ember megkísérli életét tökéletesíteni, erősíteni és meghosszabbítani.

    Ami néhány évtizede esetleg még értelmetlen borúlátásnak tűnt, az ma minden normális érzületű ember számára érzékelhető ténnyé vált. Az ember a létért küzd, miközben hullákon tapos keresztül. Ebben semmi magasztos sem található.

    AKI EZEN A VILÁGON MÉLY, BELSŐ SZÜKSÉGBŐL KÖZELÍT AZ IGAZSÁGOSSÁG PROBLÉMÁJÁHOZ ÉS AZT MEGPRÓBÁLJA TISZTÁZNI, ÓHATATLANUL RÁBUKKAN A KARMA TANÁRA. A SZANSZKRIT EREDETŰ KARMA SZÓ JELENTÉSÉT A „TETT” VAGY „CSELEKEDET” SZAVAK CSAK HOZZÁVETŐLEGESEN ADJÁK VISSZA: A KARMA UGYANIS A FÖLDI ÉLETTERÜLET OK-OKOZATI ÖSSZEFÜGGÉSEINEK KOZMIKUS EREJŰ TÖRVÉNYE.

    E törvény emberi vonatkozásait csak akkor érthetjük meg, ha a mikrokozmoszok újratestesüléséből (reinkarnációjából) indulunk ki. Pál ezt a Galátziabeliek-hez írt levelében így fejti ki (6:7): „Ne tévelyegjetek, Isten nem csúfoltatik meg; mert a mit vet az ember, azt aratándja is.” E törvény hozzájárulhat az ok-okozat jelenségének helyes gyakorlati felfogásához: senki sem várhatja, hogy rózsa nőjön, amikor bogáncsot vetett. A karma a világegyetem egyik alaptörvé-nye és a világ minden szintjében tükröződik. A newtoni mechanikaelmélet példá-ul így utal rá: minden hatás ugyanolyan mértékű ellenhatást vált ki. Az ok-okozati kapcsolatra vonatkozó fizikai törvény és az egyetemes karmatörvény közötti egyetlen különbség mindössze annyi, hogy ez utóbbi az élet minden te-rületére kiterjed. A karma törvénye – melynek tehát e dialektikus természet bukott mikrokozmosza is alá van vetve – olyan árnyalt, oly hatalmas és kiter-jedt működési területen s oly változatos módon hat, hogy annak teljességét és kozmikus intelligenciáját a természettudat sohasem lesz képes befogadni.

    „Az Úrnak törvénye tökéletes, megeleveníti a lelket... Az Úrnak ítéletei változhatatlanok s mindenestől fogva igazságosak.” (Zsoltárok 19:8,10.)

    A karma törvénye az embert olyan szükséges életfeladatok elé állítja, melyek által önismeretre tehet szert és bepillantást nyerhet a teremtésbe.

    Az Egyetemes Tan egyik alaptétele így hangzik: „Minden mindennel összefügg.” Nem lehet elkülönítve szemlélni azt, ami az élet nagy folyamához tartozik. Akár egy gyapjúgombolyag: folytonos fonadék sző össze mindent mindennel. A dialektikus élettenger karmikus hullámverése is ekként tartja fogva az emberi élethullám mikrokozmoszait: a súlyos következményekkel járó cselekedetek sok megtestesülésen át, mintegy körforgásban láncolják őket egymáshoz. Így téve-lyegnek a mikrokozmoszok az anyagban – az önmaguk által teremtett labirintus-ban. A tisztánlátást, az igazság kibogozását egy mégoly változatos életmodell sem teszi lehetővé. Ha próbáltunk már kusza fonalkötegben egy hurkot kibonta-ni, miközben óhatatlanul újabb gubancokat hoztunk létre, akkor esetleg felde-reng előttünk a behálózottság, a bukottság mélysége és értelmetlensége.

    Amit az Ószövetség törvénye alatt álló énembernek kerülnie kell, ha nem akar egyre rosszabb karmát teremteni magának, azt többek között Mózes tízparancsola-tában is megtalálhatjuk (II. 20:1-17). A ne ölj, ne lopj, ne hazudj, vagy ne kövess el házasságtörést – egy egymásrautalt életközösségben megvalósítható védelmi előírások. (Az ember elfajulása egyébként abból is megítélhető, hogy az uralkodó korszellem még ezen egyszerű élettörvények jelentőségét is mindin-kább kétségbe vonja.)

    Az ember nemcsak saját mikrokozmoszával áll kölcsönhatásban, hanem egyúttal egy makrokozmikus közösség része is. Egyéni karmánk szálai tehát szorosan összefonódnak a családi, a nemzeti, a faji és a világkarmával is. Minden mindennel összefügg. Ezért olyan a világ, amilyennek az emberi élethullám formálta; ezért van minden egyes ember az összes többivel karmikusan össze-kötve és ezért részese mindenki a világ eseményeinek. Ebben az értelemben minden egyes cselekedet az egész emberiségre kihat. Életünkből általában csak annyit érzékelünk, amennyit látóhatárunk és éntudatunk korlátozott köre megen-ged és abból szoktunk kiindulni, hogy befolyási körzetünk is csupán ugyanennyi-re terjed ki. Ez persze csak a halandó személyiség rendkívül szemellenzős néző-pontját tükröző felfogás.

    Aki a karma törvényét meg akarja fejteni, annak ezt a rövidlátó vélekedést le kell vetkőznie, hogy ezáltal nagyobb távlatok nyílhassanak meg előtte.

    „Ne gondoljátok, hogy jöttem a törvénynek vagy a prófétáknak eltörlésére. Nem jöttem, hogy eltöröljem, hanem inkább, hogy betöltsem. Mert bizony mondom nék-tek, míg az ég és a föld elmúlik, a törvényből egy jóta vagy egyetlen pontocs-ka el nem múlik, amíg minden be nem teljesedik.” (Hegyi beszéd, Máté 5:17-18.)

    A FELEMELKEDÉS LEHETŐSÉGE

    A karma nagyon összetett jelenség. Nem azonos jelentésű az emberi akarat és cselekvés szabadságának korlátozott voltát valló felfogással és a végzetet, az eleve elrendelt sorsot hirdetőknek sem ad alapot elképzelésükhöz. Életünk ugya-nis nincs teljesen előre meghatározva, de nem is teljesen szabad: mert jólle-het egy meghatározott alapminta szerint épül fel, de többdimenziós lényünk egésze a változás és az új fejlődés tömérdek lehetőségét rejti. Ennek életre keltésében döntő szerepet játszanak a szeretet segítő sugarai – a Krisztus-erők –, melyek a bennünk szunnyadó istenszikrán keresztül érnek el minket. Ha ez az isteni szikra hatni kezd, általa megkapjuk a kulcsot, mely az új élet ka-puját nyitja. A szellemszikra érintése olyan erőt szabadít fel, amely a múlt-ban történt dolgokat – legalábbis részben – semlegesíti. A múltban gyökerező sorserőket persze nem tudjuk teljesen kioltani. Annyira azonban le lehet kötni őket, hogy rendszerünkben olyan új erők szabadulhassanak fel, melyek más irá-nyultsághoz vezetnek. Minden mikrokozmoszhoz tartozik egy aurikus lény, melyben az egész karma benne van. Amit az előző személyiségek az Önök mikrokozmoszában gondoltak és tettek, az mind fel van jegyezve karmaként az aurikus lényben. Nos, ebben a karmában van egy olyan rész, amely a plexus sacralison keresztül áramlik a személyiségbe, az élet menetétől függően. Ugyanakkor egyesek mikro-kozmoszában létezik egy olyan karma is, mely tulajdonságokból, képességekből, minőségekből, megbízatásokból és hatalmas fáradozásokból áll, Isten és az emberiség szolgálatának érdekében. Ez a karma akkor áramlik be a személyiség-be, ha az érintett személy az irányultságával és mindenekelőtt a magatartá-sával felhívja.”

    A karma nem szünteti meg a tudatlanságot. Erre csak a megismerés, azaz a Gnózis képes, ahogyan a sötétséget is csak a fény űzi el. Szóval a dolgok ok-okozati lefolyása – mint örök természeti körforgás – az időben játszódik le, ezért nem vezethet az időn túlra. Az időtől való megszabadulás csak ott lehet-séges, ahol az örökkévalóság behatol a mulandóságba. Ez csak az egyéni akarat teremtő önmegtagadása révén érhető el, miáltal mintegy légüres tér keletkezik, amelybe az örökkévalóság beáramolhat. Maga az időben végbemenő ok-okozati folyamat éppoly kevéssé tud a mulandóságból a megszabaduláshoz vezetni, mint ahogyan a víz sem képes olyan zárt edényben bizonyos szint fölé emelkedni, amelynek tetejébe levegő szorult. A vízszintes sorsfolyást ezért csak egy teljesen más, függőlegesen beáramló felettes természet, az isteni természet által lehet keresztülhasítani. Ahhoz, hogy ezt a beáramlást fel tudjuk hívni és el tudjuk viselni, s hogy a téridő világának természettörvényétől való meg-szabaduláshoz eljuthassunk, se többre, se kevesebbre nincs szükség, mint az em-ber teljes átváltozására.

    A SZENVEDÉS NEMES VALÓSÁGA, TI SZERZETESEK, A KÖVETKEZŐ: SZENVEDÉS MEGSZÜLETNI, MEGÖREGEDNI, SZENVEDÉS A BETEGSÉG S A HALÁL; SZENVEDÉS EGYNEK LENNI AZZAL, AMIT NEM KEDVELÜNK. A SZERETETTŐL VALÓ ELVÁLASZTOTTSÁG: SZENVEDÉS. SZENVEDÉS, HA KÍVÁNSÁGAINK NEM TELJESÜLNEK. SZÓVAL A SZENVEDÉS A RABSÁG ÖT TÁRGYÁHOZ VALÓ KÖTŐDÉS.

    A SZENVEDÉS KELETKEZÉSÉNEK NEMES VALÓSÁGA, TI SZERZETESEK, A KÖVETKEZŐ: EZ AZ ÚJRASZÜLETÉSRE HAJSZOLÓ SZOMJÚSÁG, MELYET GYÖNYÖR ÉS VÁGY KÍSÉR, S AMELY HIÁBAVALÓSÁGOKBAN LELI ÖRÖMÉT, VAGYIS: AZ ÉLVEZETEK, A KELETKEZÉS, A LÉTEZÉS ÉS AZ ELMÚLÁS SZOMJÚHOZÁSA.

    A SZENVEDÉS MEGSZÜNTETÉSÉNEK NEMES VALÓSÁGA, TI SZERZETESEK, A KÖVETKEZŐ: A FÖLDI VÁGY MARADÉKTALAN FELSZÁMOLÁSA RÉVÉN EME SZOMJ KIOLTÁSA, HAGYNI TOVATŰNNI, LEMONDVÁN ARRÓL, HOGY SZÁMÁRA LAKHELYET NYÚJTSUNK.

    (BUDDHA, KR.E. 5. SZ.)

    Szenvedés, gond, öregség, betegség és halál – alapvető élettapasztalat, amit egyetlen természetszülte lény sem kerülhet el. Erről az emberiség minden nagy tanítója tanúskodott. A fogékonyak számára azonban emellett mindig megpróbáltak rámutatni az emberiség óriási közös szenvedésére is, mégpedig a kiútnak, a megváltás ösvényének – mint lehetőségnek, s nemkülönben szükségnek – az egyidejű feltárásával. Attól fogva, hogy az isteni erőkkel való visszaélés miatt a tökéletes természetrendből kibukott, az emberiséget tökéletlenség és egyenetlenség kíséri.

    A mulandó természetrend legnyilvánvalóbb – jóllehet leginkább figyelmen kívül hagyott – velejárói az ellentét és a körforgás megcáfolhatatlan törvényei. E világ minden dolga viszonylagos és a kétsarkúság jegyében áll. Az élet olykor rövidebb, máskor irdatlanul hosszú ciklusokban hullámzik ide-oda e pólusok között, mint pl. ár és apály, nappal és éj, fény és sötét, háború és béke, egészség és betegség, öröm és szenvedés, múlt és jövő, születés és halál – legyen szó akár egy emberről, akár egy teljes naprendszerről. A dialektikus élettengerben ezek határozzák meg az ismert téridőrendi létvalóságot.

    A kérdésre, hogy miért kell ebben a világban élnünk és mindegyre meghalnunk, a Szentírás többek között azt válaszolja: ez a „bűn zsoldja”, vagyis az ember mindezeket saját maga okozza magának. A bűn eredeti jelentése szerint – amely az isteni egységtől való elszakadásban áll – az emberiség mindmáig bűnben és vétekben él, ahogyan arra az eredendő bűn fogalma is utal. Ilyen értelemben eszi az emberlény folyamatosan a „jó és gonosz tudása fájának” gyümölcsét. (I. Mózes 2:17)

    Ami az isteni üdvgondolattól idegen, az mulandó és kénytelen bejárni minden földinek az útját, egészen a felbomlásig. Minden megkristályosodás és diszharmónia okozója az önfenntartás ösztöne, a saját akarat, valamint az ebből feltörő vágy, amely a mulandó értékek és jelenségek megtartására irányul. Ezt a rögeszmét és alapvető zavart viszont csak szenvedés és betegség, s legvégül a halál által lehet megszüntetni. Minden szenvedést és halált jogos és létszükségből eredő iránymódosításnak lehet tehát tekinteni, amely hosszú távon az ember halhatatlan lényének megszabadulását célozza. A szenvedés, betegség, szükség és halál értelme így abban áll, hogy az embernek világosan tudtul adja a határokat, s emellett szívében – tudatosan vagy ösztönösen – feltámasztja az élet értelmét firtató kérdést. Csakis a szív ilyetén nyíltságában kezdhet hatni a belátás és az igazi felismerés, vagyis a gnosztikus érintés.
    Az eredeti lélek – mint a szellem kifejezése – visszaélt szabadságával, s ennek következménye lett a halál. Mivel azonban a lélek Istenből való volt, egy élő tulajdonság, létét folytatva egy személyiséget alkotott magának, ezt céljának tekintvén.
    Amilyen mértékben az első lelkek letértek az útról, úgy szakadt meg fokozatosan a kapcsolat a szellemmel. A lélek akkor még elképzelhetetlenül sokkal tovább élt, mint a mai halandó lélek. Majd a kozmokrátorok befolyásával alkalmat kapott arra, hogy egy személyiséget alkosson magának, amely fokozatosan a mai állapotáig fajult. A szellemszikra pedig elnémulva nyugszik a mikrokozmosz szívében.

  • dabadab

    titán

    válasz skype #3579 üzenetére

    Lehet am linkelni is, nem kell idekopipesztelni mindent.

    "Mégegyszer hozzáteszem, ez egy teória, de miért is ne lehetne ugyanúgy igaz, mint hogy Mózes kettéválasztotta a tengert,vagy a tudomány által felállított tézisek bármelyike."

    Ismetelten felhivnam a figyelmet arra, hogy a tudomany rendkivul pragmatikus dolog. Az, hogy "F=m*a" vagy "I=U/R" nem csak hosszuszakallu tudosok elmelkedesenek a targya, hanem ennek alapjan keszitenek autokat, szamitogepeket, gyogyszereket, egyebeket, marpedig az elet kemeny itelobira, ha hulyeseg az elmelet, akkor az az alapjan keszulo cuccok sem mukodnek. Na ez, a valosaggal valo szoros es direkt kapcsolat hianyzik a vallasokbol - ahol meg megis osszeer a ketto, ott annak vagy az a vege, hogy a vallasos oldal visszavonulot fuj, vagy pedig ostoban vaknak tetteti magat, ahogy azt oly' szepen demonstraljak a kreacionistak.

    [ Szerkesztve ]

    DRM is theft

  • zoltanz

    nagyúr

    válasz skype #3579 üzenetére

    Szerint Magyarországon és máshol is névleg keresztények, de nem gyakorolnak aktív vallásos életet az átlagemberek. Ami most még a semmiben nem hívőkön kívűl érdemleges az a valláspótlékok közé sorolható és elég sokan beletartoznak a New Age.

    Manapság egy előnye van ha nem vagy szegény, színvonalasabb ellenségeid lehetnek

  • SystemRoot

    őstag

    válasz skype #3579 üzenetére

    Pár reakció:

    "De figyelembe kell venni az ezoterikus behatásokat is ,mivel lehet, hogy ez az út vezet az igazi megismerés felé."

    A megismerés egyetlen biztos módja a tudományos. A többi humbug. Az ezoterikus tételek ismerten hülyeségek, sokan elszörnyülködtek már rajta hogy mennyire áltudományos.

    "Mindenki azt fogadja el igaznak, amiben hisz."

    Hát nem. Én csak azt fogadom el igaznak ami bizonyított vagy szükségszerűen igaznak kell lennie(logikai axiómák érvényessége). A többire legfeljebb feltételezések teszek, de nem hiszek bennük és nem tartom őket igaznak. De főleg nem is teszek feltételezéseket mert nem kell.

    "Mégegyszer hozzáteszem, ez egy teória, de miért is ne lehetne ugyanúgy igaz, mint hogy Mózes kettéválasztotta a tengert,vagy a tudomány által felállított tézisek bármelyike."

    A tudománnyal ezt ne hasonlítsd össze, mert semmi köze hozzá, főleg mert a tudomány nem mondogat csakúgy hasraütve ilyen volumenű dolgokat. A tudományos modellek teljesen más elven jönnek létre.

    Egyébként röviden kifejtve ez a baj az egésszel amit itt mesélsz. Ez teljesen spekulatív, így semmi értelme, csak mese mese habbal. Ki lehet találni száz meg száz ilyesféle sztorit.

    "Egyáltalán nem lehet rajta csodálkozni, hogy éppen a keleti, s főként az indiai filozófia elemei és módszerei találnak nagy visszhangra nyugaton."

    Ez egész egyszerűen nem így van. A keleti filozófiát nyugaton nem tartják filozófiának hanem ezoterikus dumának veszik. Ami filozófia keleten az nyugatról jött.(ma! régebben történelmi jelentőségben beszélhetünk keleti filozófiáról, de mai értelemben már nem). A nyugati filozófia az tudomány, és a logika az eszköze, semmi köze a keleti Osho és társai marhaság áradatához.

    Egyelőre ennyi, ha lesz idő+erőm+kedvem reagálok többet is.

    Üdv

    Wisdom is the principal thing; therefore get wisdom: and with all thy getting get understanding.

  • frame>24

    addikt

    válasz frame>24 #3566 üzenetére

    Miért is éreztem, hogy erre a kérdésre nagy hallgatás lesz a válasz?
    Csak mer a BME-n a net szerint kapásból 8 kar van, gondolom karonként több szakiránnyal, tehát ugye nem kell csak azt feltételeznem, hogy mindenki csakis informatikus onnan.

    Tehát akkor én meg sem tudhatom, hogy itt milyen szakemberek szerint vagyok hülye?

    LoL

    [ Szerkesztve ]

    ▏▎▍▋▊▉ "I would never go bungee jumping. A broken rubber brought me into this world, it sure as hell isn't gonna take me out."(DanielDFizzle) // LOAD "*",8,1

  • kymco

    veterán

    válasz SystemRoot #3577 üzenetére

    Ószövetségből mint ahogy Te írod akkor a zsidók miért nem fogadják el megváltóként?

    Ez egy nagyon izgalmas és érdekes kérdés.
    Először le kell szögezni, hogy a kérdés által megfogalmazott állítás, mármint hogy a zsidók nem fogadták el Jézust Megváltóként önmagában nem igaz.
    A zsidók egy nem is olyan kis része elfogadta.... voltak közöttük harcos zelóták, konszolidált farizeusok, hellénizált előkelők is, sőt esetenként vallási elöljárók is... De pld az Apostolok cselekedetében leírt első pünkösd pont az egyház megszületése több ezer fővel zsidók között zsidó ünnepen zsidókkal született meg. Olyannyira igaz volt ez, hogy a Római birodalom nem is tudta megkülönböztetni a kereszténységet a zsidó vallástól jó ideig, mert ugyanazokból kerültek ki... Sőt tovább bonyolítja a dolgot, hogy a zsidó-keresztények hosszú ideig még jártak a zsinagógákba is rendszeresen, annyira nem különült el a dolog, és a prozelita vagy diaszpóra közösségek is befogadták sok esetben a Jézusról szóló tanítást. De persze elkezdődött a keresztényüldözés, és elsősorban a zsidó vallási vezetők részéről, majd később egészen más indíttatásból ez a Római birodalom erőszakszervezeténél ért véget....
    Az érdekessége a szétválásnak ott kezdődik, hogy a fogságból visszatért zsidóság egy idő után nem a tórát tanulmányozta, hanem kialakított egy szabálygyűjteményt, ami a Tóra gyakorlati értelmezését hivatott betölteni, valójában aprópénzre váltották a parancsolatokat.... itt alakul ki a szombat napi járóföld (mennyit lehet gyalogolni szombaton, hogy ne minősüljön még munkának), itt határozzák meg, hogy pld az orvosi beavatkozás tilos szombaton, mert munka, részletezik a tizedet, részletezik, hogy mikor válhat el a zsidó ember stb.... ennek már nincs sok köze Isten kijelentéséhez....
    Jézus sokat bírálja a vallási vezetőket ezért az elhajlásért.
    Ez biztos nem tetszett a vallási vezetőknek.
    Nem tetszett továbbá Jézus radikalizmusa sem, és az, hogy félő, hogy felbomlik a törékeny status quo a Római birodalommal.
    De a legnagyobb ellenérzést az váltott ki, hogy hogyan jelenhet meg Isten dicsősége egy emberben, hogy képzelheti valaki magát nagyobbnak Mózesnél, és ezt még fokozta
    Jézus kereszthalála... ugyanis a Biblia szerint átkozott az, aki fán függ.... Jézus, a Megváltó hogyan lehet átkozottá?
    Még sok apró részlet van, amit érdemes lenne megemlíteni, a bőség zavarával küszködöm, de nem is biztos, hogy most ennél több kell....

    A másik pofonegyszerű érvem hogy szerintem az Újszövetséget pusztán az Ószövetségből merítve ihletet írták.
    Érvelhetnék ez ellen, de felesleges, mert a vita fősodra nem ez, viszont ez a felütés megingatja az állításod, miszerint az Ószövetség Istene és az Újszövetség Istene nem ugyanaz.... Ha az egyik a másik ihletője, akkor ez engem erősít.... de mint mondom vitatnám szívem szerint az állításod.... Én tartom magam ahhoz, hogy egy Istent látunk legalább 66 szögből.... (ennyi bibliai könyv van). Magában az Ószövetségben is igen eltérő hangulatú könyvek vannak... De még a zsoltárok sem egységesek bizonyos szempontból...

    Az etióp gyerekek sorsa, meglepően jól van dokumentálva, hatalmas alapítványegyüttesek foglalkoznak kisegítésükön és nagy mennyiségű misszió van kint ami beszámol nekünk a történésekről. Én éppenséggel utánaolvastam kellőképpen ezen sorsoknak, és van kellő ismeretem a borzalmakról, arról hogyan kutatnak az etióp gyerekek a kopár földben rovarok után, hogy enyhíteni próbálják gyötrő éhségüket. De Bangladesről is eleget olvastam, miként halnak meg vérhasban a gyerekek túlnyomó többsége.

    Az isten adott nekem három gyereket. Sokat olvastam előtte az apaságról, azt hiszem "szakértője" is lettem a témának, de az elmélet és a gyakorlat ég és föld. Nem tudod mit jelent apának lenni, ha nincs gyereked, nem tudod mit jelent a halál igazán, ha még nem vesztettél el valakit....
    sajnos igaz, hogy minél távolabb történik valami, annál kevésbé érint meg a dolog....
    Isten a probléma megoldását politikusokra is, de nem csak politikusokra bízza. Könnyű kibújni a felelősség alól, ha másra lehet tolni azt. De felelősséget igazán azért vállalhatsz, ami a környezetedben van. Isten a másik emberen keresztül akar és tud segíteni... vagy nem tud, ha kiutasítják... Tudok történetekről, ahol inkább hagyta z ország vezetése pusztulni az embereket, de nem engedte be a keresztény segélyszervezeteket....
    folyt köv később, lehet, hogy napok múlva... bocs a befejezetlenségért...

    www.refujvaros.hu

  • KilgoreTrout

    senior tag

    válasz frame>24 #3583 üzenetére

    Akkor tessék: BME-re járok, termék és formatervező szakra. Ennek nem tudom mi köze van a vitához. Olvasni mindnyájan tudunk, a logikus gondolkodás, illetve a kritikai érzék pedig nem az egyetemi oktatástól függ. Gondolom te sem kizárólag saját kutatási eredményeidre támaszkodsz, amikor bármi biológiával kapcsolatos vitában veszel részt, hanem különböző helyeken olvasott dolgokkal érvelsz.
    A különbség köztünk az, hogy kinek hiszünk. Én például azoknak a tudósoknak, akik minden esetben működő/reprodukálható dolgokat/elméleteket készítenek, te pedig azoknak, akik szerint ha valami jó történik velük, az isten műve.
    Gratulálok a diplomádhoz.

  • ollie

    MODERÁTOR

    válasz SystemRoot #3577 üzenetére

    Jézus nem próféta volt, hanem A Megváltó.
    A zsidók egy olyan megváltót vártak (és várnak még ma is), aki fizikailag szabadítja fel őket (pl megjelenik egy nagy sereggel és legyakja a zsidóság ellenségeit, stb). Ennek ellenére az Ószövetség minden - a megváltóról szóló - próféciája pontosan ráillik Jézus Krisztusra.

    Ja és igen, mint ahogy már Kymco is írta, sok zsidó elfogadta, ők kereszténnyé váltak (az első sokezer keresztény pl. csak a zsidók közül került ki). A keresztény szó egyébként "Krisztust követő"-t jelent.

    [ Szerkesztve ]

    ***

  • ollie

    MODERÁTOR

    válasz KilgoreTrout #3538 üzenetére

    Ez nem ilyen egyszerű. A halottaságyon nem valószínű, hogy bárki is megtér a bűneiből, még ha azt is mondja, ugyanis a megtérés nem egy kijelentés, hanem életmódváltozást jelent.
    Tehát tegyük fel, hogy én rendszeresen lopok a közértből. Akkor térek meg a bűnömből, ha egyrészt megvallom, vállalom a következményeit (akár azt, hogy lecsuknak miatta), és soha többet nem lopok.

    Továbbá, Isten definíciójában nincs jó meg rossz ember. Olyan van, aki Isten akarata szerint él, és olyan, aki nem.

    Kizárólag a cselekedetek alapján való ítélkezést meg ne várj, mert senki sem tökéletes, az alapján mindenki a pokolra jutna. Igen, még egy példásan élő keresztény ember is követ el bűnt, hiszen elképzelhetetlen, hogy egész életében soha senkinek nem okoz fájdalmat. Az igazi különbség Jézus követői (akik tényleg Isten akarata szerint élnek, nem pedig csak mondják), és a többi ember között ott van, hogy az elöbbiek folyamatosan változnak, megtérnek, maximálisan törekednek arra, hogy ne kövessenek el bűnöket, az utóbbiak viszont nem.

    ***

  • frame>24

    addikt

    válasz KilgoreTrout #3585 üzenetére

    Kösz a választ.

    szerk: ha SystemRoot is beírná, akkor neki is, előre...

    [ Szerkesztve ]

    ▏▎▍▋▊▉ "I would never go bungee jumping. A broken rubber brought me into this world, it sure as hell isn't gonna take me out."(DanielDFizzle) // LOAD "*",8,1

  • SystemRoot

    őstag

    válasz kymco #3584 üzenetére

    Idézem Raj Tamás főrabbi szavait:
    "Jézust mi elsősorban azért nem tudjuk elfogadni messiásként, mert a próféták által hirdetett messiási kor még nem következett el. Így Önökkel együtt továbbra is várnunk kell, sőt, hitünk szerint tennünk is kell azért, hogy az a korszak mielőbb bekövetkezzék. Rgy ismert zsidó tudós, Schalom Ben-Chorin, egyszer egy teológiai vitában tréfásan azt mondta keresztény partnereinek: Köztünk csipán az a különbség, hogy mi várjuk Önök meg visszavárják a messiást. Ez nem probléma, hiszen ha eljön, majd megkérdezzük tőle: Jártál-e már itt a Földön?"

    Tudtommal csak egy prófétának tartják Jézust, de általánosan nem messiásnak mint ahogy a bölcs főrabbi is mondja.

    "viszont ez a felütés megingatja az állításod, miszerint az Ószövetség Istene és az Újszövetség Istene nem ugyanaz.... Ha az egyik a másik ihletője, akkor ez engem erősít...."

    Nem értem hogy ezt hogy gondolod. Ami én mondok aszerint a Biblia az egy műalkotás ami különböző idők során bővült, tehát nem is Isteni eredetű semmilyen szempontból. Legalábbis amit mondtam abból ez következik szerintem.

    "Isten a probléma megoldását politikusokra is, de nem csak politikusokra bízza. "

    Ha ez így van, akkor nem Isten gondoskodik az emberek életéről hanem a politikusok. Te csak egy plusz felső irányítást teszel oda ami szerintem a tészta nyújtása. Én magam is álmodozom politikai pályáról, és én nem Isteni sugallatra tennék jó, és raknám rendbe az országot, hanem mert úgy gondolom így racionális, ez az érdekünk hogy mindenkinek jóléte megadasson.
    Ok, akkor majd folyt köv.

    Üdv.

    [ Szerkesztve ]

    Wisdom is the principal thing; therefore get wisdom: and with all thy getting get understanding.

  • SystemRoot

    őstag

    válasz frame>24 #3588 üzenetére

    Megmondom őszintén jobb szeretem az anonimitást, mert nagyon, nagyon sokan skatulyáznak és komolytalannak vesznek ha megtudják hogy fiatal vagy, pedig semmi indokuk rá mert a tudás és a bölcsesség alapvetően nem idő függvénye. Kymco megérzése jó, fiatal vagyok.

    Budapesti Corvinus Egyetem: Pénzügy és Számvitel szakon tanulok jelenleg. Továbbá középiskola alatt(és késöbb is sokáig) bejártam a BME-re elméleti fizikát tanulni önszorgalomból(és Oxfordi mérnökkaros jelenetkezés miatt), Dr. Papp Zsoltnál tanultam(családunk barátja). Ezen felül Angliában is tanultam fél évet. A kezdetén vagyok még a dolgoknak és ha Isten is megsegít(:D) bejutok PPE szakra (Politics, Philosophy, Economics) Oxfordon, mondjuk jó drága.....:(

    Apám filozófus (mellette mérnök), talán ezért a hobbim a filozófia, de inkább genetikailag örököltem ezt a területet.:DDD Egyébként pedig informatikával és rendszer adminisztrációval is foglalkozgatok.

    Amúgy pedig mindenkit a hozzászólásai alapján ítéljünk meg, engem nem érdekel hogy ki 50éves, és hány unokája meg gyereke van. Pont itt a fórumon döbbentem rá hogy mennyire nem bölcs valaki pusztán azért mert mögötte van egy fél élet, és mennyire az agyad minősége határozza meg mindezt. Engem az sem érdekel hogy kinek van Phd-je, sok egyetemi professzornál látom hogy mekkora tudásuk van egyes területeken és emellett mennyire korlátoltak és ostobák más kérdésekben. Olyat mondjuk még nem láttam hogy egy BME-s prof hinne az ID-ban, vagy hogy hülyeségeket mondott volna a tudományról. Ellenben családunk egy ismerőse Dr Csókay András, híres agysebész, nagy tudású orvos. Na ő hajmeresztő hülyeségeket szokott mondani.

    Amúgy ha nem kérdezek rá véletlenül az egyetemedre, akkor most nem mondtam volna el hogy ki vagyok, egyrészt mert ez privát dolog, és nem érzek annyira baráti hangulatot még ebben a topikban hogy ilyesmiről beszélgessünk, tehát nem kellett volna kierőszakolnod. Másrészt meg, mert jól ismerem az emberi pszichét és tudom hogy feltétlenül okosabbnak és bölcsebbnek gondolja magát az aki idősebb, már a családnál tart vagy netán már azon is félig túl van. Emiatt pedig meghal az egyenrangú vita.

    Egyébként nem neveztünk téged hülyének, csak azt mondtuk hogy hülyeségeket beszélsz ami mindenkivel előfordul.:)
    Remélem családiasabb lesz a hangulat így, hogy mindenki jól megméricskélhette a másikat.

    Üdv.

    [ Szerkesztve ]

    Wisdom is the principal thing; therefore get wisdom: and with all thy getting get understanding.

  • ollie

    MODERÁTOR

    válasz SystemRoot #3589 üzenetére

    A zsidóság - mint vallás - nem fogadta el globálisan Jézust megváltónak, és szerintem nem is erről volt szó. De az tény, hogy az első században rengeteg zsidó vált Jézus követőjévé, vagyis kereszténnyé.

    ***

  • SystemRoot

    őstag

    válasz ollie #3591 üzenetére

    "A zsidóság - mint vallás - nem fogadta el globálisan Jézust megváltónak, és szerintem nem is erről volt szó. "

    De, pont hogy erről volt szó, és ezzel mutattam be hogy azért annyira nem következhet egyértelműen az Ószövetségből Jézus Megváltó léte ha maga a zsidóság akikhez oly közel áll az Ószövetség nem fogadja el őt csupán egy prófétának.

    [ Szerkesztve ]

    Wisdom is the principal thing; therefore get wisdom: and with all thy getting get understanding.

  • Noddy

    senior tag

    válasz SystemRoot #3592 üzenetére

    Jézust a zsidóság akkori vezetői nem fogadták el mint megváltó, a zsidó nép igen (lásd virágvasárnap). A vezetőség féltette a hatalmát azért nem fogadta el Jézust, hiszen az teljesen mást magyarázott, és teljesen lejáratta a főpapokat.

    Ha a zsidóság nem fogadta volna el Jézust, nem tértek volna meg több mint 3000-en az első Pünkösdkor. és nem terjedt volna robbanás szerűen a zsidóság körében (mert eleinte az apostolok is elsősorban zsinagógában "térítettek" és nem az utcán)

    Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.

  • SystemRoot

    őstag

    válasz Noddy #3593 üzenetére

    De most mit akarsz ezzel megmagyarázni? Nyilván voltak zsidók akik megtértek. Nyilván vannak zsidók akik azt választják. De maga a Zsidó hit és akik azt követik ma, azok nem fogadják el ICXC-t. Idéztem a főrabbi szavait hogy pontosan hogyan van kijelentve a dolog. Komolyan nem értem hogy mit akartok ezen most magyarázni.

    Wisdom is the principal thing; therefore get wisdom: and with all thy getting get understanding.

  • Vladi

    nagyúr

    válasz frame>24 #3553 üzenetére

    "A film annyira ismeretlen, hogy illegális formában sincs fenn a neten, "
    Fent van. Könnyen beszerezhető. Legálisan is.

    Nekem a 216 a lényege a dolognak.

    De ezzel ne nagyon érvelj, mert engem már rendesen lehurrogtak miatta. Igaz olyanok akik még csak nem is látták, és nem is mondták miért. :U

    [ Szerkesztve ]

    Nem félünk! Nem félünk! Itthon vagyunk e földön. Nem félünk! Nem félünk! Ez nem maradhat börtön!

  • dabadab

    titán

    válasz frame>24 #3553 üzenetére

    Mivel egy masik hozzaszolasomban mar elsiklottal efelett, ezert ujra:

    "Indokolatlanul kizárja az intelligenciát a lehetséges okok közül."

    Az u.n. "intelligens tervezes" elkepzeleset nem indokolatlanul zarjak ki, hanem azert, mert nem felel meg alapveto kovetelmenyeknek:
    1. Nem falszifikalhato.
    2. Nincs prediktiv ereje.
    3. (tobbe-kevesbe a fentiekbol kovetkezoen) Nem tamasztja ala semmi adat.

    [ Szerkesztve ]

    DRM is theft

  • skype

    tag

    válasz zoltanz #3581 üzenetére

    Szerint Magyarországon és máshol is névleg keresztények, de nem gyakorolnak aktív vallásos életet az átlagemberek.

    Szerintem így igaz.

    Ami most még a semmiben nem hívőkön kívűl érdemleges az a valláspótlékok közé sorolható

    Valláspótlék? Nem hinném, hogy csak keresztények,és ateisták alkotnák a föld népességét. Sőt a keresztény valláson belül is vannak keményvonalasok, akik nem olyan megalkuvók, mint például a római katolikusok.

    és elég sokan beletartoznak a New Age.

    Ezt nem értem.Kifejtenéd bővebben?

  • skype

    tag

    válasz kymco #3572 üzenetére

    A kereszténységben nincs szó a lélekvándorlásról... egy ember - egy lélek - egy esély.

    Amikor a keresztény egyház a VI. században, a konstantinápolyi zsinat folyamán eltörölte a reinkarnáció tanát, akkor a hangsúly az egyszeri életre helyeződött. A hívőknek mint az egyház hű fiainak egyetlen életben kellett volna megszolgálniuk az üdvösséget, és akár szegények, akár gazdagok voltak, haláluk után ugyanazokat a gyümölcsöket élvezték volna.

  • ollie

    MODERÁTOR

    válasz skype #3598 üzenetére

    Tökmindegy mit csinált a zsinat, a Biblia eleve kizárja a lélekvándorlást. Ne a katolikus egyházat hozd fel példának, mert nem sok köze van ahhoz a kereszténységhez, amit a Biblia leír.

    ***

  • skype

    tag

    válasz SystemRoot #3582 üzenetére

    Nyilván válaszaid a te nézőpontodat tükrözik. És ez így van jól.Mindettől függetlenül egy nagyon szűklátókörű embernek tartalak, és ez nem személyeskedés. Sajnos te tipikusan az a falyta emberke vagy , aki csak abban hisz, amit kézzel megfoghat.
    Ismered hitetlen Tamás történetét?

    De érdekesek az írásaid, és nagyra becsülöm hozzászólásaidat .Ezért várom további reakciódat a karmával, és a reinkarnációval kapcsolatban is.
    üdv

Új hozzászólás Aktív témák