Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • oxox

    addikt

    válasz Dalai Láma #4498 üzenetére

    A börtönbüntetés utáni "igazság szolgáltatás" nem indulatból történne, hanem megfontolásból. Nem hiszem, hogy ne lenne jobb annak a szerencsétlennek, akinek Muki a fenti bünt elkövette a lányán. Szerintem jobb lenne...ha másnem legalább a tudat, hogy egy féreggel kevesebb van a világon.

    Nagyon fejletnek gondolja magát a nyugati civilizáció, de azért több ezeréves kúlturákban is fellelhető (nem is kevés helyen, a mai napig) a vendetta. Milyen jogon mondhatnánk, az alig 2000 éves vallás/tanitás jobb?

    Olaszliszkai eset nagyon rossz példa!
    Az olaszliszkai baleset, nem szándékos gyilkosság lett volna, ha a kislány meghal...ha mégis az lett volna (szándékosan ráhúzza a kormányt és gázt ad, akkor nem érdemelte volna meg az életet a soffőr), de egy balesetet ne keverjünk össze egy szándékos brutális gyilkossággal (a törvényeink se egyként kezelik...ahogy sehol a világon). Azoknak akik olaszliszkán "bátran" meglincselték a tanárt, etnikumtól függetlenül választási lehetőséget adnék...kötél vagy villamosszék...de miután sokat nem értenek egyet a szintén több ezeréves igazszágszolgáltatással, akkor a középkori szintre fejleszteném vissza a börtöni ellátást...annak talán lenne némi elrettentő szerepe.

    "Az anya pontosan ezt teszi a gyermeke életével." Szerintem a magzat még nem tekinthető teljes értékü embernek (igaz sokan élnek akik szintén nem :N )....ha farkasok közé tennéd születése után, nem valószinü, hogy viselkedésbe külömb lenne egy másik farkasnál....lehetne sokat vitatkozni, hogy az ember a fogantatás pillanatától az-e. Szerintem nem, szerinted igen...kár egymást győzködni (hiszem vassal nem lehet senkit megtéreiteni), egy biztos, mi most éppen baba projecten dolgozunk az oldalbordával, és már beszéltünk a gyermekhalálról, és mindketten (ő is mint leendő mama), azon volt, hogy inkább vetéljen el a hasába, mint haljon meg szülés után. A fájdalmunk nagyobb lenne megszületése után.

    A szabad öngyilkosság, már több "fejlett nyugati álamban" elfogadott...eutanázia...tehát fejlett szerinted is a nyugati világ a maga kétezer éves vallásával, avagy fejletlen? Egyébként aki meg akar halni, az meghal,humbuk, hogy nem rendelkezel a haláloddal....más az öngyilkossági kisérlet (segitség kiáltás), és más aki tényleg meg akar halni..az meghal másodjára, ha elsőre meg is mentik.

    oxox

    Ki gépen száll fölébe.... SC2 nick: oxox character code: 698...dio3/ow: oxox#1525 + #21838

  • lao ce

    aktív tag

    válasz Dalai Láma #4500 üzenetére

    hmmm. van benne valami. lehet hogy kicsit tul gyorsan lesoportem az asztalrol ezt a dolgot, es hibasan irtam le hogy az 'lenyegtelen'.

    azt hiszem igazad van, adhat hozzajarulast, magyarazatot, erdekesseget (tortenelmit, kulturalisat stb), ettol lehet a ralatas a vallasunkra egy kerek egesz. igy habar ha nem is a 'hozadek' a lenyeg, de azert nem lenyegtelen. arnyaltabban kellett volna fogalmaznom.

    nicht kompot

  • Dalai Láma

    őstag

    válasz lao ce #4502 üzenetére

    Nem is gondoltam, hogy úgy értetted.
    Csak úgy gondolom, a régi dolgok nem elvetendők. Emellett pedig az újak sem. Nem kéne, hogy ellentmondás legyen a konzevativizmus és a haladó gondolkodásmód között. Érett gondolkodásra van szükség, hogy átlássunk például a dolgokra rakódó kulturális hordalékon, és értékelni is tudjuk közben.

    Egy katolikus szentmise nagyon jó példa. Az 1 órás miséből kb 10-15 perc az, ami valóban 2000 éves hagyomány. A központi rész; az átváltoztatás és az áldozás. A bűnbánattól a hirdetésig a többi mind rárakódott az évszázadok során. A prédikáció, az olvasmányok, és az evangélium mind fontosak, és hozzátesznek valamit a liturgiához, el nem vesznek belőle. De ezek nélkül is ugyanolyan "érvényes" lehet a mise.

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

  • Dalai Láma

    őstag

    válasz oxox #4501 üzenetére

    Annyit még akartam írni az előzőhöz, hogy a gyilkosnak nem ismered a hátterét. Nem tudod, mi hozta ki belőle az ölést. Sokszor meg is bánják. Te pedig megölnéd. A véletlen emberölést szerinted sem így kéne büntetni. De az már nem is igazi szemet-szemért elv, csak a halálbüntetés egy durva és fura formája.

    Ölni nem jó. Szokott lenni álmom, mikor bántanom kell valakit, mert az életemről van szó. Egy állatot is nehéz bántani, nem, hogy egy embert. Főleg megölni. Még, ha hatalmas bűnt is követett el. Az meg nem gyakori, hogy a már lenyugodott hozzátartozók azt gondolnák, ha puszta kézzel ők maguk ölhetnék meg a tettest, visszaállna a lelki békéjük. Ráadásul ez nem is lenne így. A szerettük nem tér vissza, viszont ők is hatalmas teherrel kéne, hogy tovább éljenek.

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

  • lao ce

    aktív tag

    válasz Dalai Láma #4503 üzenetére

    en egy kicsit foldhozragadtabb dolgokra gondoltam mikor irtam a 'szennyet', ritualekra, hiedelmekre, bunbocsato cedulakra, egyes periodusok alatti allaspontokra, 'hivatalos' ertelmezesekre, olyasmikre amik kymco hozzaszolasara jutottak eszembe. de, ezek is hozzatartoznak a teljes sztorihoz.

    persze van olyan valtozas ami a vallas fo aramlataba beepulhet es teljes erteku reszeve valik, vegulis igy alakulnak es fejlodnek a dolgok. ugy gondolom hogy a lenyeg, a mondanivalo viszont sosem valtozik.

    neha nehez szetvalasztani hogy egy adott dolog ittmaradt ertektelen 'hozadek' ami csak vitat gerjeszt (elterjedt hulyeseg) vagy valoban egy hozzaadott ertek ami csak elso latasra nem nyilvanvalo.

    nicht kompot

  • kymco

    veterán

    válasz lao ce #4497 üzenetére

    mindenhatosag egy orszagon? mondom, hogy igazad van De ugye érted, hogy a hozzászólásomnak ehhez köze sincs?

    www.refujvaros.hu

  • oxox

    addikt

    válasz Dalai Láma #4504 üzenetére

    továbbra is azt mondom, hogy egy balesetet ne keverjünk össze egy megfontolt gyilkossággal, azt se, hogy 30 ember ver brutálisan halálra egyet ...ha az én gyermekem csapták volna el, az első és LEGFONTOSABB, hogy az Ő álapotát megvizsgálom, és ha kell mentőt hivok...ha szándékos volt az elkövetés, és megölte...akkor ha kell igazságot szolgáltatok (valószinü csak azután, hogy az impotens törvényeink nem teszik...vagy felindulásból, de minden esetben a szerettem az első!).

    Öltél már embert? Gondolom nem...ha mégis gondolom nem megtorlásból/bosszúból/vagy általad vélt igazságérzetből. Mégis úgy beszélsz, mintha tudnád ki mit érez, mit tenne, és azután mit érezne. Az, hogy nem lenne nekik jobb, sőt lelki teher lenne...csak egy elmélet részedről, ne próbáld tényként közölni, mert nem voltál még abban a helyzetben (gondolom nem). Szerintem meg jobb lenne...de mégsem jelentem ki tényként, hogy: jobb lenne.

    A különbség köztünk, hogy Te rendelkeznél egy más által hordott magzat felett, én úgy érzem nem jelenthetek ki a nevében semmit, hiszen nem vagyok a bőrében, nem érzem a problémáit, (legyen az bármilyen tőről fakató) te azt mondod...mi több kijelented, hogy nem lenne jobb egy áldozat hozzátartozójának, ha a bünős megbünhődne...szerintem jobb lenne...ugyanezt jelented ki az abortuszról..volt már abortuszod???? hány intézeti gyereket nevelsz???? Már mondtam...könnyü más ...val verni a csalánt.

    s ha már legalizáljuk vagy tiltjuk az abortuszt semmiképpen ne a vallás mögé bújva tegyük. Szerintem is bün elvetetni egy babát (főleg, hogy mások éveket várnak, mire összejön, vagy mire adoptálhatnak egyet), de ennek ellenére nem tenném tiltás alá...legyen szigorúbb ellenőrzés alatt, az okokat, a gyakoriságot (felelőtlenséget), és sok egyéb mást megitélve....aki nem akarja megtartani, úgy is elfogja vetetni, csak max nem egy steril korházba, hanem egy garázsban, valami "hentesnél", vagy szegény baba az emésztőben végzi.

    [ Szerkesztve ]

    Ki gépen száll fölébe.... SC2 nick: oxox character code: 698...dio3/ow: oxox#1525 + #21838

  • Dalai Láma

    őstag

    válasz oxox #4507 üzenetére

    Hogyan rendelkeznék már más magzata felett? Én azt mondom, a magzat rendelkezzen magáról. Az nem rendelkezés felette, hogy azt mondom, csak ő rendelkezzen maga felett.

    Öltek már téged meg magzatként? Akkor könnyű más f...ával.

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

  • oxox

    addikt

    válasz Dalai Láma #4508 üzenetére

    aha ez aztán érv..."a magzat rendelkezzen magáról"...nem öltek még meg magzatként, de elvettem az esélyt az életre, jópár millió testvéremtől...akkor gyilkos vagyok??...a spermium nem ember??? Ő is csak élni akar....honnan tudod, hogy csak a magzat lenne képes rendelkezni magáról? .ha ember, akkor te is gyilkos vagy.

    Nem az álláspontoddal van bajom...azt elfogadnám ill. megérteném, hogy ez az álláspontod. Az inkább zavar, hogy olyan vagy mint az egyház aki egy utat fogad el, és minden más téves...tény amit mondasz, nem egyéni vélemény....és hadd ne irjam le, hogy mennyi szörnyüséget tesz, támogat, és elsunnyog az egyház a mai napig (az origo-n pont van egy cikk az I'r javitointézetekről...és, hogy sikálja el az egyház, ahelyett, hogy példásan "mágjára" küldené az elkövetőket)

    [ Szerkesztve ]

    Ki gépen száll fölébe.... SC2 nick: oxox character code: 698...dio3/ow: oxox#1525 + #21838

  • Dalai Láma

    őstag

    válasz oxox #4509 üzenetére

    Miért kevered ide az egyházat? Nyilván a saját véleményemet írom le, mint ahogy te is. Ennek semmi köze ahhoz, hogy milyen emberek miket sunnyogtak el valaha, és most is.

    Ha ez kielégít, képzeld oda a mondandóm elé az "szvsz" szócskát.

    De akkor kérlek, te is hangsúlyozd, hogy az csak a te véleményed, hogy olyan vagyok, mint az egyház. Ami ugye elég fura összevetés, meg akkor már tisztázhatnád, hogy mit értesz egyház alatt. De segítek: te a katolikus egyházat, mint világi szervezetet érted alatta. Ezt is lehet, de csak mert nem nagyon van rá külön szavunk. Az egyház eredeti és számomra fő jelentése az azonos vallást gyakorló emberek közössége. Ebben a papok is benne vannak, de csak mint a közösség tagjai.

    Az egyházellenességeddel nem tudok mit kezdeni, nyilván a téged ért behatások alapján egy ilyen kép alakult ki benned. Bár jobban örülnék, ha nem ezen a szűrőn kersztül olvasnál mindent, amit írok.

    Másrészt meg hogy fogadhatna el az egyház több utat is? Mondhatná, hogy volt is Jézus, meg nem is? És bármit gondolsz, az jó? ha hiszel Jézusban, akkor keresztény vagy, és tagja az egyháznak, ha nem hiszel, akkor nem. Te dönthetsz. akár saját egyházat is alapíthatsz. Semmi értelme így fújni a katolikus egyházszervezetre. Ez ilyen, ha nem jön be, kereshetsz mást.

    Az ír papokról meg mit lehetne mondani? Elítélendő. Úgy tudom maga a pápa is elítélte az ilyen pedofil papok esetét. De ez egy szervezet, nagyon sok taggal. Ha mondjuk egy cégben valaki lopja a nyomtatópapírt, az nem helyes dolog, de kérdés, hogy mennyiben jogos az egész céget lopással vádolni. Az alkalmazott bűnt követett el, de nem a cég utasítására. A pápa sem tehet ez ellen semmit.

    Véleményem szerint a papnevelést kéne szigorítani, és jobban megválogatni, hogy ki, milyen indokkal és miért akar pap lenni, és a nem oda valókat az elején kiszűrni.

    De attól, hogy vannak pedofil papok, én sok olyat ismerek, aki igazi példakép, hiteles ember, és az egész életét az embereknek szenteli.

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

  • Dalai Láma

    őstag

    válasz oxox #4509 üzenetére

    Nyilván jobb lenne ha keményebb lenne az elhatárolódás az egyházi vezetés részéről.

    Vannak dolgok, amikből tényleg nem tudok engedni, és ez nem is a katolikus tanítás hatása. Az emberi élet védelme a legfontosabb dolog. És nem szabad relativizálni. Így is épp elég ember hal meg, az élet nem kellő tisztelete miatt. Ez nem kéne, hogy vita tárgya legyen. A szemet szemért elvet már te is felpuhítottad azzal, hogy a nem szándékos gyilkosságot nem büntetnéd így. Eszembe jutott az is ,hogy mi van, ha te az elvet alkalmazva megölöd a rokonod gyilkosát. Akkor az ő rokona megölhetne téged, mert te megölted a rokonát. Így aztán a te rokonod is megölhetné a téged megölőt. Persze mondhatod azt is, hogy csak 1 cilkus-ideig él az elv. Önkényes választás, lóg a levegőben. Ha pedig következetesen alkalmazzuk, akkor remek, mert az egész világ kinyírhatná egymást.

    Igazából ezzel már nincs is kedvem vitázni, mert nagyfokú primitívségnek tekintem, ha valaki egy ilyen elvet vall. Egy igen archaikus fekete-fehér, igen-nem világkép van a hátterében. Az egyetlen megoldásnak azt látnám, ha egy általad tisztelt tekintélyszemély segítené a személyiségfejlődésed. (vagy az idő, és önmagad)

    Tudom, hogy ez fölényeskedő, lenéző hozzászólás, de őszintén nem tudok mást írni. Az emberölés nem lehet "szerintem" kérdése. És ezért nem is tartható tiszteletben.

    A spermium pedig spermium. Számold meg, hány kromoszómája van, nézd meg a genetikai állományát. Bárhogy táplálod, bármilyen környezetbe helyezed, sosem lesz belőle felnőtt ember. De ezt a vitát korábban lejátszottuk, tessék elolvasni az erről folyó vitát.

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

  • oxox

    addikt

    válasz Dalai Láma #4511 üzenetére

    A szemet szemért elvet nem puhitottam. Az elv lényege, hogy a büntett súlya megegyezzen az elkövetett bün súlyával...kb már 3x leirtam, sebaj. A baleset a vallás tanitásai alapján se bün, hiszen nem szándékos. (azért mert valaki egy pillanatra figyelmetlen volt, s ezzel akár tragédiát idéz elő, az sem szándékos). A szemet szemér elvnek lényege, ami ugye évezredeken keresztül müködött, anélkül, hogy az emberiség kiirtotta volna magát, az, hogy kioltja egymást ha a bünös elnyeri büntetjét.

    Igen kezd a stilusod lekezelőbe átmenni (lelked rajta), de 30 körül vagyok, nem aggodók a személyiség fejlődésem miatt. Én megértem az álláspontod (ezt is irtam korábban), igy neveltek. Ahogy azt is irtam korábban: szép az elképzelés, hogyha megdobnak kővel dobd vissza kenyérrel, csak nem emberi (szerintem álszent, ha valaki meg ehhez ragaszkodik), ami sajnálatos, de az ember minél jobban köti az ebet a karóhoz, annál hiteltelenebb...márcsak azért is, mert az egyik fél mond valamit, a másik meg se próbálja megérteni, és primitivnek tartja, csakmert nem egyezik az álláspontja....az egyháznak meg csupán annyi köze van a valláshoz (nem csak a kereszténynek), hogy Ő alakitotja formálja a vallást.a Biblia első irott jegyzete is ha jol emlékszem 369 körül került papirra...300-400 év alatt azért elég sok minden megváltozhatott a "szájról-szájra" történetből...nálunk ha mondok valamit a munkahelyen, mire a folyosó végére ér már más lesz belőle....ezzel csak a megmásithatatlan véleményre/vallásra/tanitásokra célzok.

    Egy háboruban mint tennél? (ne adj Isten Észak korea használná az atomot, Irán, és egy-két álam melléjük álna...robbant ki háború kevesebb miatt is) Néznéd és imádkoznál, ahogy lerohannak minket?...ha ezt tennéd vagy tényleg fanatikus vagy, vagy csak bolond (nem bántásként, csak egy értelmes ember vagy menekül, és várja, hogy majd valaki valahol megvédi áldozatok árán, vagy fegyvert fog és megpróbálja megtenni maga...hányan haltak meg az "Úr nevében?")

    [ Szerkesztve ]

    Ki gépen száll fölébe.... SC2 nick: oxox character code: 698...dio3/ow: oxox#1525 + #21838

  • oxox

    addikt

    válasz oxox #4512 üzenetére

    A kereszténységnél maradva (hamár a megdobnak kővel Vs kenyérnél vagyunk)

    Remélem azért nem kell nagyon vitatkozni azon, hogy a Bibliát amit olvashatunk az egyház állitotta össze, amit sok sok évszázadon keresztül nem irásos formában adtak tovább, majd jó sokszor jópár nyelvről-jópár nyelvre forditottak, tettek hozzá, elvettek belőle. Majd (ill folyamatosan) az az egyház aki összeállitotta, a hatalmából adodóan megölt leigázot, megkinzott, és ki tudja milyen humánus dolgott tett jópármillió emberrel....és mint pásztor a nyáját a mai napig hirdeti (szerencsére már kevésbé véresen). Ha nem baj, nem vagyok olyan "primitiv", hogy azért zokszó nélkül elhiggyem amit mondanak...aztán kiküldik a már befizetett egyházadó után az újjabb csekket, hogy köszönjük, de többre gondoltunk....

    A tanitások nagyon szépek, és nagyon jó lenne ha megvalósithatóak lennének (persze azt mondod, erre, hogy csak rajtunk múlik, de azért ez nem igy müködik...az idő amibe eljutottunk idáig, mindig a harcról szólt, az elemekkel, a természettel...ha az ember a fejlődése során a kő kenyér elvet vallotta volna, kihalt volna néhány millió évvel korábban (szerintem)

    Istenben hiszek, tényként fogom fel Jézus létét (akit jó, ritka, embernek tartok..hogy Isten fia-e...ezt nem tudom.., talán...nem kell mindennek fekete-fehérnek lennie...remélem, hogy az volt, és talán tényleg az volt.) De aki a tanitásait vallását viszi a mai napig...hát, hogy is mondjam nem értek vele egyet....Jézus vajon egy a Szent Péter Bazilikához hasonló monumentális csodáról álmodott, vagy arról, hogy azt amibe kerül, került, és kerülni fog inkább adták volna a rászorulóknak...csak le kell menni a pápai hintókhoz, vagy el kell olvasni néhány pápa hatalomra kerülését, életét....

    [ Szerkesztve ]

    Ki gépen száll fölébe.... SC2 nick: oxox character code: 698...dio3/ow: oxox#1525 + #21838

  • oxox

    addikt

    válasz oxox #4513 üzenetére

    természetesen az újszövetségről beszéltem fentebb mint kereszténység

    kieg.
    az első töredékről amiről tudnak
    125 körüli

    az első kanonikus irat származik 367-ből (nem 369-ből), ami tartalmazza az Újszövetség 27 könyvét..

    [ Szerkesztve ]

    Ki gépen száll fölébe.... SC2 nick: oxox character code: 698...dio3/ow: oxox#1525 + #21838

  • lao ce

    aktív tag

    válasz Dalai Láma #4510 üzenetére

    "Az ír papokról meg mit lehetne mondani? Elítélendő. Úgy tudom maga a pápa is elítélte az ilyen pedofil papok esetét. De ez egy szervezet, nagyon sok taggal. Ha mondjuk egy cégben valaki lopja a nyomtatópapírt, az nem helyes dolog, de kérdés, hogy mennyiben jogos az egész céget lopással vádolni. Az alkalmazott bűnt követett el, de nem a cég utasítására. A pápa sem tehet ez ellen semmit."

    azert alljunk mar meg egy szora. nem ugyanaz gyerekeket lelki nyomorekka tenni meg nyomtatopapirt lopni, semmilyen szinten nem ugyanaz, sem erkolcsileg sem a torveny szemeben.

    te is tudod, hogyha kiderulne hogyha egy ceg egyik leanyvallalata szervezett bunszovetkezetkent gyerekeket eroszakolna a felso vezetes tudtaval, es azt a felso vezetes megprobalja eltussolni es belso ugykent kezelni, akkor bizony a bunosok es a vezerkar bortonben rohadna elete vegeig, beleertve a dragalatos fonokot is. nem tehet ellene semmit? tennie KELL, ez torvenyi kotelesseg, kulonben bunsegedlet amit muvel.

    nem sirnek ha ugy ahogy van ez az egesz bunszovetkezetet kivernek a vilagbol es nullarol kellene felepulniuk. mocskos banda, erkolcsileg velejeig zullott tarsasag, ez bebizonyosodott. lelkiismerete rajta ha valaki ezt a maffiat tamogatja erkolcsileg vagy anyagilag is netan, vagy akar szo nelkul elturi es szemet huny felette. maffia? mit is irok. a maffia egy lovagrend ezekhez kepest, hiszen meg a legelvetemultebb bunozoi korok is kivetik magukbol az ilyeneket.

    semmifele, SEMMIFELE mentseguk nincsen arra amit muveltek. (most nem irom le az erveket ehhez, de) aki vedi ezeket, aki mentseget es kibuvot probal talalni ezeknek a mocskoknak, sot, aki akarcsak hallgat errol es szegyenlosen azt mondogatja magaban hogy "nalunk a mi kozossegunkben ez ugysem fordulhat elo", az magat a keresztenyseget es a dragalatos jezusat huzza le a legaljabb civilizalatlan buzos mocsarba. igy gondolom.

    ----
    szeretnem hangsulyozni, hogy ez a hozzaszolasom nem vallasrol es hitrol szolt.
    ez a hozzaszolas emberekrol szolt.

    [ Szerkesztve ]

    nicht kompot

  • oxox

    addikt

    válasz lao ce #4515 üzenetére

    Kár offba tenni, ha nincs ember nincs vallás...igen a lényeg a cikkból, és amire utaltam az volt, hogy mit tesznek azokkal akik elkövették...(sunnyognak, védik őket, és magukat)...betegek vannak mindenhol. Japánban szeppuku lett volna a vezetők második lépése :D (és ez nagyon sokszor nem is vicc!)

    [ Szerkesztve ]

    Ki gépen száll fölébe.... SC2 nick: oxox character code: 698...dio3/ow: oxox#1525 + #21838

  • lao ce

    aktív tag

    válasz oxox #4516 üzenetére

    hidd el, off, dupla off.

    tisztelem a vallasokat, semmi bajom egyikkel sem. nincs olyan vallas vagy vallasos iras (azok kozott amiknek nagyobb a jelentosege mint egy tortenelmi erdekesseg) ami az ilyesmit tamogatja - persze a vannak erdekes forditasok a talmudrol, de hiszem, hinnem kell hogy az csak rosszindulat szulte hazugsag.

    aki az ilyesmit muveli az csak az ember: a vallas alarca moge rejtozott bunozo, es az ezeket rejtegeto aljadekok egyhazon belul es persze azon kivul is! de, ez egy vallas topik, szoval ugy erzem, hogy maximum egy off lehet a velmenyem a tragediarol amit a katolikus egyhazrendszer mukodese okozott.

    [ Szerkesztve ]

    nicht kompot

  • Dalai Láma

    őstag

    válasz lao ce #4515 üzenetére

    Tökéletesen igazad van, hogy aki bűnt követ el, az viselje is a következményeket. Még ha egy egyzházszervezet tagja, akkor is. Sőt, akkor főleg. Akik ezt tették, ki kell zárni a szervezetből, mert megsértették az ott elfogadott normákat. Mint ahogy egy cégnél a túl sokat lopó alkalmazottat is kirúgják. De a példám ott is sántított, hogy az alkalmazott a saját cégét lopja meg, itt pedig egészen más történt. Inkább olyan, mintha egy rendőr bűnt követne el. Ilyenkor jó esetben kizárják az állományból.

    Egyébként az a véleményem, hogy azok az emberek, akik ilyet tesznek, önmaguk is sérültek lehetnek. És talán már korábban észre kellett volna venni a problémát. Főleg, mert ez egészen nagy méreteket öltött.

    Amit írtam, úgy értettem, hogy a pápa nem tudja megakadályozni, hogy egy katolikus pap pedofil bűncselekményt kövessen el. Bizonyos óvintézkedéseket megtehet, de nincs olyan szigorú felügyelet alatt az egész egyházszervezet. Egyes keresztény egyházaknál nincs is ilyen közös vezető, hanem nagyfokú önállóságot élveznek az adott tartományok. Persze a megelőzésben, és a már kiderült ügyben pont az egyházfőnek kell a legérthetőbben, legkorrektebben kiállnia, és rendet tennie.

    Az számomra nem teljesen világos, hogy az egész katolikus egyházra, mint szervezetre gondolsz a maffiázással, vagy azokra, akiket valóban illet ez a vád?

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

  • kymco

    veterán

    válasz oxox #4516 üzenetére

    Most őszintén mi a felelőssége pld egy karakószörcsögi református iskolának ahhoz, hogy a jászkarajenői pap veri a feleségét?
    Ennek ellenére, ha cikket hoz le egy...száz bulvárújságíró, akkor az egész egyházat stigmatizálja... Nem védem a katolikus egyház deviáns papjait, akik számarányában vsz. nincsenek többen, mint az egész társadalomban a hasonló elemek, de ezt a problémát nem könnyű egy heterogén, területileg szétszórt, egymást nem feltétlen ismerő közösségnek elhordozni, helyesen kezelni, a sajtóbeli túlzásokkal és példányszám/nézettség/kattintás növelő csúsztatásokkal szembeállva jól lereagálni.
    Az egyházat emberek alkotják, akik sokszor olyan emberként viselkednek, mint más közösségek tagjai, más átlagemberek. És én azt látom, hogy mindenki igyekszik takargatni a szennyesét, még sokszor a másét is, nehogy gyanúba keveredjen...
    Ez totál elcseszett dolog a kereszténységnél, mert nekünk Jézust kellene tükrözni... de ez ma csak töredékesen megy.. és nagyon hálás lehet a világ, ha millióból egy embert talál, akinél ez sokkal teljesebb...
    De a kereszténység nem is erről szól, mármint nem arról, hogy mit teszek én, hanem arról, hogy mit tett és tesz az Isten.

    www.refujvaros.hu

  • oxox

    addikt

    válasz kymco #4519 üzenetére

    Nyílván nem azt várná az ember, hogy azért legyen mise, és személy váltás Kuncsorbán a templomban, mert Tatán egy lelkész fajtalankodott...a cikk lényege számomra az, hogy az egyház magasabb szinten sikálja a dolgokat (sőt levédi magát előre), tudom, hogy a mai médiának a rossz hír a legjobb, és sokszor rátesznek egy lapáttal, vagy hírt kreálnak a semmiből...de a hasonló ál hírekre azért válaszolni szoktak, vagy per, és korrekció követi..ez nem tünik azért teljesen kacsának ...ahogy senki nem lepődött meg itt sem.
    A fenti "remek", és ideillő példánál maradva :DDD . Egy cégnél ahol rendszeresen lop papírt egy alkalmazott, nem csak Ő felel érte..aki azt állítja az még nem dolgozott (multinak), és csak mesél. Az második aki seggbe rúgnak érte az a felettese. Nálunk is volt már példa (sajnos nem elég), de külföldön teljesen elfogadott akár állami szintig terjedő felelőségre vonás (miniszterekre gondolok). Nem azt mondom, hogy mondjon le a pápa :DDD ("monj'on le!"), hanem igérjenek teljes kivizsgálást, a papnevelés szigorítását, és azok felelőségre vonását, akik megpróbálják eltusolni a dolgot.

    "Jézust kellene tükrözni... " maximálisan egyetértek ezzel a kijelentéseddel!!!!

    oxox

    [ Szerkesztve ]

    Ki gépen száll fölébe.... SC2 nick: oxox character code: 698...dio3/ow: oxox#1525 + #21838

  • Dalai Láma

    őstag

    válasz oxox #4520 üzenetére

    Igen, ezt meg kéne lépniük. De engem, mint a katolikus egyház tagját bizonyosan nem terhel semmi féle felelősség, és nem is kívánom vállalni. Akik elkövették a szörnyű tetteket, azok vállalják a következményeket. Ha bűncselekményt követtek el, akkor az erre hivatott világi szervnek kell eljárnia, és természetesen az egyházi szerveknek is lépniük kell. Remélem fognak is. De az egyház malmai lassan őrölnek. De nem lennék meglepődve, ha a közeljövőben megszületnének a várt egyházi intézkedések is.

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

  • oxox

    addikt

    válasz Dalai Láma #4521 üzenetére

    Akkor valamiben azonos a véleményünk :)
    Megkérdezhetem milyen formában van az egyház tagja?

    Ki gépen száll fölébe.... SC2 nick: oxox character code: 698...dio3/ow: oxox#1525 + #21838

  • Dalai Láma

    őstag

    válasz oxox #4522 üzenetére

    Isten egyházának milyen formában vagyok a tagja? Tagja akarok lenni, Krisztust akarom követni. Egyedül, és közösségben. Katolikus közösségben. De híve vagyok az ökumenizmusnak. Szeretem közösségben megélni hitem. És törekszem Jézus tanítésai szerint élni.

    Ez persze nem jelenti azt automatikusan, hogy el is fogom érni azt a szintet. Nem is várja el Isten, hogy tökéletesek legyünk, sokkal fontosabb, hogy teljesek legyünk. Ehhez pedig rá is szükségünk van az életben.

    Kérdésedre a válaszom az, hogy nem az egyháznak, mint egy világi szervezetnek vagyok a tagja. Nem a "vállalat alkalmazottja" vagyok, hanem Krisztus egyházának tagja. Én így tekintek az egyházra, legyen az katolikus, vagy beszélhetünk a keresztény egyházról is. Számomra csak így van értelme. Az meg sajnálatos, hogy az egyházszervezetre nincs külön szavunk.

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

  • kymco

    veterán

    válasz oxox #4520 üzenetére

    A pápa számtalanszor beszélt már főleg az amerikai esetek kapcsán a papok alkalmassági szűréséről, tehát részben azért tett lépéseket, bár szerintem keveset. A paphiányt másképpen kellene megoldani, de akkor már nem katolikusok lennének :)

    www.refujvaros.hu

  • lao ce

    aktív tag

    válasz Dalai Láma #4518 üzenetére

    az, hogy kizarjak az egyhazbol az eroszakoskodokat vagy nem az engem nem erdekel kulonosebben, mert az az egyhazat minositi (lehet ervelni mind a ket oldalon). viszont az, hogy ezek nem ulnek sitten, az a tarsadalmat minositi, es nagyon szomoru ilyen erkolcsileg zerus tarsadalomban elnem.

    bevallottan tudtak rola a vezetok hogy ez tortenik. mondtak is ok maguk hogy (kb) "hat igen sajnos ez elofordul", es raadasul ugye megtortent esetek utan athelyeztek papokat masik helyre, azaz tenyszeruen tudtak mi folyik, konkret eseteket es neveket.

    senki sem gondolja hogy a papa fizikailag meg tud akadalyozni barmit is. de tudott a bunesetekrol es kb a felrenezesben merult ki amit csinalt (o meg az elodei is meg az osszes haverja a vezetesben). igy cinkossa valt ami viszont buntetojogi kategoria. olyan nincs hogy eltussolja a cegvezetes a bizonyitekokat egy bunesettel kapcsolatban, megtagadja az egyuttmukodest a bunuldozo szervekkel, es akkor mar mentesul is a felelosseg alol ha megis kiderul hogy a beosztottak mit muveltek.

    arrol nem is beszelve hogyha o a jelkepe az egyhazszervezetnek, akkor o a jelkepe az egyhazszervezet buneinek is, es o a vegso felelose ezeknek - kulonben minek van ott, hogy integessen?
    szerk: jelen pillanatban ugy fest, hogy a nyilvanossagra kerult informaciok alapjan teljes erkolcsi nulla az ipse, meg a tobbi is amelyik hasonlo helyzetben volt.

    aki elkovetett ilyesmit az is csupan egy fokkal lehet jobb (ahogy irtad is), mert egyetlen mentsege azert lehet: megtevesztett felrevezetett szexualisan degeneralt agymosott beteg hulye idiota.

    aki errol nem tudott, nem hallott, azzal senkinek semmi baja ugye. viszont mivel nyilvanvaloan teljesen atszovi a vezetes osszes szintjet ez a fereg, en komolyan elgondolkoznek egy teljes disband parancson es ujra kezdeni az egeszet.

    [ Szerkesztve ]

    nicht kompot

  • oxox

    addikt

    válasz Dalai Láma #4523 üzenetére

    értem...dicséretes (tényleg, kellenek akik így próbálnak élni). Járok Én is templomban elvétve...legfőképpen az oldalborda miatt. Nem mondanak a templomban hülyeségeket, csak Én csupán úgy élem meg mint tanácsok az életre, nem törvény. Úgy vélem az alap ösztöneinket nem tudjuk megváltoztatni, "cég"-ről meg azt hiszem nem kell tovább ragoznom a véleményem :) .

    Azt hittem cii'ges vagy.

    És hiszel az "egy egyetemes keresztény anyaszentegyházban" vagy misén ilyenkor bölcsen hallgatsz :)) ?

    [ Szerkesztve ]

    Ki gépen száll fölébe.... SC2 nick: oxox character code: 698...dio3/ow: oxox#1525 + #21838

  • kymco

    veterán

    válasz oxox #4526 üzenetére

    Te mit értesz az egyetemes keresztény anyaszentház alatt?

    www.refujvaros.hu

  • Dalai Láma

    őstag

    válasz oxox #4526 üzenetére

    Huh, nekem a mise ennél többet jelent... És egyszerre több mindent, elég összetett. Tény, hogy van egy tanító jellege, egy kis szellemi táplálék, plusz az evangélium és ó és újszövetségi bibliarészek megismerése, összefüggéseinek meglátása.

    Hely a befelé fordulásra, az Isten felé fordulásra.
    Hely az ünneplésre, hiszen ez egy ünnep az ember számára.

    És legfőképp átélni azt, amit Jézus is tett az utolsó vacsora alkalmából. Majd az áldozás, a kenyér és a bor - jelenleg ostya és bor- ahol mindannyian egy tálból egy kenyeret eszünk, Krisztus testét, ez számomra a mise fénypontja.

    Nekem mindegy, hogy ki van szabva, hogy mindig részt kell venni, meg van még sok ilyen szabály. Sokszor én magam akarok menni és szomorú lennék ha nem mehetnék.

    Istent dicsőíthetem más emberekkel együtt. Egy közösség leszünk, egymás kezét fogva imádkozzuk el a Mi atyánk-ot, énekelünk, megbocsátjuk mások bűneit, és bűnbánatot tartunk...

    A prédikáció csak egy része a misének, de ha teljesen kimarad, az sem baj.

    És emellé hozzájárul a kulturális hozadék, az, hogy ezt 200 év óta így csinálják. És az idők során kibővült, és elnyerte mai formáját. Egy mise nagyon sokat tud adni. És a pap személye nem is kell, hogy fontos legyen, mert nem ő a főszereplő.

    Az anyaszentegyház csak egyetemes tud lenni. Egy református lelkésztől olvastam, hogy ő is katolikus, csak ő úgymond genfi katolikus. Ha jól emlékszem. Jézus egyháza egyetemes. Katolikus.

    És ebben a protestánsok is benne vannak.

    Vannak ösztöneink. Mégsem ösztönlények vagyunk, mert képesek vagyunk kordában tartani az ösztöneinket. Az alap ösztöneink sokszor a segítségünkre vannak, de bajt is hozhatnak ránk. De mivel emberek vagyunk, és képesek vagyunk nem az ösztöneink szerint cselekedni, elkerülhetjük a bajt.

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

  • oxox

    addikt

    válasz kymco #4527 üzenetére

    Nem jársz misére...ott hangzik el, a misén résztvevők megismétlik...nemtudom mit értek alatta :) ...a teljes keresztény egyházat szőröstől-bőröstől.

    a létfentartás az egyik legelemibb ösztön, és vészhelyzetben azt nem lehet szerintem ésszel felülirni...de ne kerüljön egyikünk se olyan helyzetbe.

    [ Szerkesztve ]

    Ki gépen száll fölébe.... SC2 nick: oxox character code: 698...dio3/ow: oxox#1525 + #21838

  • Dalai Láma

    őstag

    válasz oxox #4529 üzenetére

    Most arra gondolsz, hogy ha választanék, hogy lopok, és nem halok éhen, vagy nem lopok és éhen halok, akkor az elsőt választanám? Nyilván igen. De ezzel nincs is probléma. A kérdés, hogy mikor jön az éhenhalás-érzés. Valakinél akkor, ha audi helyett csak volkswagenje van. Ő nem nagyon tudja az ösztöneit visszaszorítani, és ellopja a te audidat.

    Szerencsére az embernek mégis jól megy az ösztönök kordában tartása. Nem szexelünk a szembejövő bomba nővel, nem üvöltjük le egymás fejét, aránylag ritkán verekszünk... Sok ember összezárva elég jól el tud lenni. Még a fingást is visszatartja a legtöbb ember. Szóval mégis elég jól működik az ösztönök kordában tartása.

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

  • oxox

    addikt

    válasz Dalai Láma #4530 üzenetére

    Az elemi ösztönöket kordában lehet tartani (nem is nehéz a példáidban szereplőket), de van olyan szélsőséges helyzet ahol a "fenevad" átveszi a hatalmat...pl. éhség egy jó példa...csak legyen pl. az andokban egy replőgép baleset egyik túlélőjeként, sok-sok nap éhezés után...az első fázis a halottak hasznosítása (a példa ugye eddig nem példa, hanem történelem), és még jópár nap után csak az a kérdés, kinek jön felszinre elsőként a vad(ász)....vannak egyéb megoldások is...kivételek amik erősitik a szabályt (öngyilkosság, éhhalál...magyarázni nem tudom ezek okát...talán a természetes szelektálás..., s az ember nem tudhatja, hogy melyik csoportba tartozna. Alamuszi nyuszi nagyot ugrik :DD

    [ Szerkesztve ]

    Ki gépen száll fölébe.... SC2 nick: oxox character code: 698...dio3/ow: oxox#1525 + #21838

  • lao ce

    aktív tag

    válasz Dalai Láma #4530 üzenetére

    Dalai

    eszembe jutott valami arrol amit irtal :)

    az osztonokrol irsz de a peldaid rosszak. nincs verekedes oszton, nincs uvoltes oszton, veszekedes stb, a sok ember osszezarva eleg jol elvan, az sem az osztonok legyurese miatt van. a bomba novel valo szexeles, meg ha elsore sikerul is akkor sem osztonre utal. nem allitom hogy etologiai nagymester lennek, de egy kicsit olvasgattam errol.

    az allati osztonok ugyanugy egyutt elnek velunk a mai napig, es mukodesbe lepnek mikor kell, csak legfeljebb 'megmagyarazzuk' az intellektusunkkal miert is cselekedunk epp ugy ahogy. persze vannak osztonok amik elhalvanyultak es jelentoseget veszitettek. de tobben azt mondjak hogy meg az erzelmek is allati eredetuek, sot, meg a szerelem is.

    en ugy gondolom az ember cselekedeteit atszovi az osztonviselkedes, legyen az oroklott viselkedes, genetikailag beegetett program, vagy epp egy, a kornyezeti hatasaira nyitott folyamat. es mivel sok oszton az utobbi kategoriaba tartozik, attol lehet az az erzesed hogy 'uralkodsz felette' de ettol meg az oszton az ami a folyamatot beinditotta, mindossze egy nyitott vegu programrol van szo amit lehet 'modositani'. ilyen nyitott program peldaul a menekules egy veszely elol, a tanulas (amire azert ugyanugy vonatkozik az allati es emberek vilagaban hogy vannak fajra nezve egyedi "osztonvezerelt" korlatai), vagy a haboru azaz a fajtatars irtasa ami az egyedek eloszlasat szabalyozza, a fajgyulolet ami talan egyszeruen imprinting kovetkezmenye, vagy akar a szex az emlitett bomba novel, ami nem csak a fajfentartas miatt, hanem a stresszoldas es parkapcsolat erositese miatt is biologiai szukseglet.

    gondoltal mar ra miert tolakszanak az emberek -foleg a ferfiak- az autopalyan?
    tudod miert teszi minden anya szules utan a bal karjara a gyereket fuggetlenul attol hogy jobb vagy balkezes?
    hol tanultak sirni a csecsemok? :)

    [ Szerkesztve ]

    nicht kompot

  • Dalai Láma

    őstag

    válasz lao ce #4532 üzenetére

    Valóban nem minden ösztön.

    És nem meglepő, hogy az állati létből hoztuk az ösztöneinket. Mert az ember is egy állatfaj. Viszont sokkal kevésbé az ösztönei vezérlik, mint más állatokat. Sokkal több szerepe van a tudatos viselkedésnek. Olyan dolgokra vagyunk képesek, amik az ösztönöknek teljesen ellentmondanak.

    Az ösztönöknek, ahogy írtam is, fontos szerepük van. Szükség van rájuk. De az ember mégsem ösztönlény. Ezt sok példával tudnám alátámasztani. És persze megvannak az ösztönök, amik ha belépnek az életünkbe jókor és jó helyen, az csak segít nekünk.

    De képesek vagyunk elhalkítani az ösztönöket, képesek vagyunk késleltetni a bekövetkező jó dolgokat. Képesek vagyunk megszenvedni a nagyobb jóért a pilanatnyi siker helyett. ÉS igen, sok esetben győznek az ösztönök. De még több esetben nem. Ennek megvan a maga dinamikája, az összhang, ami a leghelyesebb működést adja. Ehhez pedig kontrollálnuk kell az ösztönöket. És ez tud sikerülni.

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

  • kymco

    veterán

    válasz oxox #4529 üzenetére

    Misére nem, istentiszteletre igen :) és gyakran mondom én is.
    Egyrészt a misén általában az egyetemes szó helyett katolikust használnak, ami ugyanazt jelenti csak latinul, de jobban hangzik egy katolikus templomban :)
    Az egyetemes egyház alatt a reformátusok alapvetően nem egy intézményt értenek élén a vallási vezetővel. Szerintünk minimum két egyház léteik. Van egy látható, amit a templomba menet mindenki láthat, és van egy láthatatlan. A láthatatlan az eddig üdvösségre jutottak közössége. Ebben baptista, katolikus, református, evangélikus pünkösdista, stb testvérek egyaránt benne vannak. A kettő egyház fogalom max metszetet alkot, de nem azonos. És az egyházban, amely Krisztus láthatatlan teste (így tudunk/tudnánk Jézusra hasonlítani) nincs Krisztuson kívül más igazi vezető. Tehát egyetemes egyrészt térben és időben, nem az intézmény, nem köthető egy felekezethez és nem pont az, ami látható és nyilvánvalónak látszik....

    www.refujvaros.hu

  • lao ce

    aktív tag

    válasz Dalai Láma #4533 üzenetére

    Sok kijelentesed volt ebben ami meglepo szamomra:
    - az embert kevesbe vezerlik az osztonei mint az allatot
    - tobbsegben van a nem oszton altal vezerelt viselkedes.
    - osztonok "amik ha belepnek az eletbe" vs. az ahogy en gondolom megpedig hogy az osztonok atszovik az egesz eletet, a mindennapokat

    "De az ember mégsem ösztönlény. Ezt sok példával tudnám alátámasztani."
    kerlek tamasszad, erdekelne.

    nicht kompot

  • Dalai Láma

    őstag

    válasz lao ce #4535 üzenetére

    Ilyen példa a lemondás. Amikor meglátom, hogy másnak nagyobb szüksége van valamire. Amikor valami elvont dologért teszek erőfeszítéseket. Stb.

    És elmondom, miért így van: az állatoknak (írhatnám azt is ,hogy a többi állatfajnak) kevésbé fejlett a központi idegrendszere. Az ő működésükhöz jóval több mindent kellett már előre beprogramozni, hogy működjenek. Nem tud egy állat tervezni, az ösztönei vezérlik, mikor mondjuk a termeszek várat építenek. Az ember az alkotás folyamatában nem az ösztöneit használja, hanem más képességeket. Természetesen sok ösztönt hozunk a múltunkból. De ezek vagy kevésbé hangsúlyosak bizonyos esetekben, vagy pedig átvette a szerepüket az agyunk más funkciója.

    A mai világban a hozott ösztöneink kevésnek bizonyulnának csak önmagukban. Egy holdutazás megtervezésében nem sok pluszt tesznek hozzá, legfeljebb az életösztön szól, hogy egy ilyen veszélyes küldetésre talán nem kéne elmenni.

    A tanulás pedig képesség, és nem ösztön. Ezeket sem árt letisztázni, különben elbeszélünk egymás mellett. Ösztönöket nem tanulunk. Azok velünk születettek. A tanult viselkedés minták sem ösztönök. A szeretet sem ösztön.

    Érdemes lenne továbbá az "ösztönlény" fogalmát is definiálni. Talán az az ösztönlény, amikor ez a genetikailag meghatározott program vezérli, és nem képes ezeknek a programoknak a módosítására. Az ember képes felismerni az ösztöneit, és befolyásolni is tudja őket. Azaz sok esetben nem az ösztönei szerint cselekszik. Persze amikor az ösztönös cselekedetnek nincs akadálya -nem okozunk ezzel senkinek és semminek bajt, és valóban nyereségünk származik belőle- akkor nem kell őket befolyásolni. Az anyai ösztön is ilyen. Minden nőben megjelenik, de mégis sok nőnek nincs gyereke. Vagy nem vállal anyagi, és egyéb indokok miatt, abortuszt végeztet, stb. Az abortuszhoz nem egy genetikailag meghatározott program vezeti el a nőt.

    Remélem így már érthetőbb. A rossz példák pedig nem jelentik azt, hogy ne lenne igazam :)

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

  • oxox

    addikt

    válasz Dalai Láma #4536 üzenetére

    korábban irtam egy példát ami azért döngeti az általad leirt elmélet falait.

    Ember kisded kiket farkasok nevelnek....teljes egészében ösztönlény lesz "más állat faj" (márha túléli), nem lesz külömb a csordánál. A fejlet idegrendszer még kevés ahhoz, hogy az ember több legyen mint egy farkas. Egyébként több fejlet állatnál figyelték meg, hogy képesek tanulni, sőt a jővőre tervezni...tapasztalatból...és azt később tovább is adják, vagy el lesik (pl. eszközhasználat)...és nem ösztönös előre tervezésre gondolok mint mikor télire gyüjtenek.

    [ Szerkesztve ]

    Ki gépen száll fölébe.... SC2 nick: oxox character code: 698...dio3/ow: oxox#1525 + #21838

  • kymco

    veterán

    válasz oxox #4537 üzenetére

    Szerintem nem döngeti, mert az ösztönnel szemben a tanulás, a differenciált szocializáció áll. Ahol a szocializációban rendszerszintű hibák keverednek, ott az üres halmazból az ösztönön túl nem sok bújik elő...

    www.refujvaros.hu

  • oxox

    addikt

    válasz Dalai Láma #4536 üzenetére

    olyan dolgot tenni másért ami nem tünik logikusnak, és az ösztön ellen van szintén nem csak ránk jellemző. ugye a létfentartás az egyik legerősebb ösztön (ha nem a legerősebb), mégis egy nem túl bonyolúlt életformánál megfigyelhető, hogy a másikért hajlandóak feláldozni. Méhek.

    lódarázs támadásnál a méheknek egyetlen esélyük van, ha a támadóra repülnek, és a szárnyukkal elkezdik heviteni (ugye a fullánkal támadni értelmetlen), a lódarázs közben kb úgy viselkedik mint elefánt a porcelán boltban...de a testének "hőhatára" 1-2 celsiussal a méheké alatt van...megsütik. Ez is ösztönös (eszembe nem jutna azt mondani, hogy kigondolt megtervezett jelenség), csak arra utalok, hogy a lemondás nem ránk jellemző (ebből kifolyólag mondhatjuk ösztönös jelenségnek...bár valószinü minden cselekedetre lehetne akkor ösztönt találni :) )

    Ki gépen száll fölébe.... SC2 nick: oxox character code: 698...dio3/ow: oxox#1525 + #21838

  • oxox

    addikt

    válasz kymco #4538 üzenetére

    nem mondom, hogy teljesen értem. Annyira utaltam, hogy az emberi test, és lélek szocializácó nélkül még nem emelné ki a mai embert az állatok közül.

    [ Szerkesztve ]

    Ki gépen száll fölébe.... SC2 nick: oxox character code: 698...dio3/ow: oxox#1525 + #21838

  • oxox

    addikt

    a szocializáció is megfigyelhető az állatoknál...hogy mi bonyolult/kifinomúlt meg csak idő kérdése...

    Ki gépen száll fölébe.... SC2 nick: oxox character code: 698...dio3/ow: oxox#1525 + #21838

  • lao ce

    aktív tag

    válasz Dalai Láma #4536 üzenetére

    lemondas, onfelaldozas: csaladi vagy tarsas csoportban elo allatoknal a csoport tulelese miatt ez nem kizarolag emberre jellemzo. evolucios elony a csoport tulelese.

    elvont dologert tenni erofesziteseket? ugy erted templomba jarsz meg ilyesmi? tehat a csoportba tartozas, tarsak kozotti biztonsagerzet jutalma, a hatalmas falkavezer joindulatanak keresese lenne a bizonyitek az osztonok legyozesere?

    "Az ő működésükhöz jóval több mindent kellett már előre beprogramozni, hogy működjenek. Nem tud egy állat tervezni, az ösztönei vezérlik, mikor mondjuk a termeszek várat építenek. Az ember az alkotás folyamatában nem az ösztöneit használja, hanem más képességeket."
    egyetertek.
    hozzateszem,kb a korai 70-es evekben gondoltak azt hogy oszton = elore programozott viselkedesek gepies lejatszodasa.
    erdekes az alkotas kerdese is. egy matekkonyvet megirni = 1% oszton, 99% tudatos elemzes, romantkus regeny, legyen mondjuk 50%. mozart zeneje: 99% oszton, beethoven legyen mondjuk kis joindulattal 50% :)

    "A mai világban a hozott ösztöneink kevésnek bizonyulnának csak önmagukban. Egy holdutazás megtervezésében nem sok pluszt tesznek hozzá, legfeljebb az életösztön szól, hogy egy ilyen veszélyes küldetésre talán nem kéne elmenni."
    igy is van. csak azt ne teveszd szem elol, hogy bar a holdutazason sok ezer vagy tizezer ember dolgozott, az megis csak egy kis szazalekot tesz ki az o mindennapi eletuk perceiben, es csak egy icuripicuri szazalekocskaja az egesz emberiseg mindennapi eleteben tortent osztonos dolgoknak. peldaul az arckifejezesek osztonosek. hanyszor tortenik egy nap?

    "A tanulás pedig képesség, és nem ösztön."
    a tanulas genetikai adottsag. a modern etologia szerint oszonok altal beinditott es vezerelt folyamat. az indok roviden kb annyi hogy minden fajnak vannak evolucios es biologiai teruletei es korlatai ezen a teren. ne ugy ertsd hogy nem lehet megtanulni a telefonkonyvet, hanem hogy olyan korlatok amit nem, vagy csak hatalmas nehezsegek aran tud legyozni valaki, mivel nem illeszkedik az eletterehez, nincs rajta a faj fontossagi terkepen (ezt szebben is irhatnam, de keptelen vagyok megfogalmazni szepen). meg a legfejletlenebb allatok is tanulnak, es most nem csak kondicionalasra gondolok.
    masik pelda az oszton altal vezerelt tanulasra: imprinting. a fiatal allatoknal (es embereknel is) az elet korai szakaszaban a bevesodes folyamata egy eleten at meghatarozo. tudod, a kiskacsak akik totyognak az ember utan mert ot lattak meg eloszor es ugy tanultak hogy o a mama. ebben a fajta tanulasban az oszton a foszereplo es a 'kepessegnek' szinte nincs is szerepe, megis tanulasi folyamat.

    "Ösztönöket nem tanulunk. Azok velünk születettek. A tanult viselkedés minták sem ösztönök."
    ez mind igaz. am a tanulas az osztonok resze, vagy inkabb ugy mondom hogy tarsa, hozadeka, faroknyulvanya :) bar velunk szulettek programok es a programot aktivizalo kulcsok, az osztonok 'elsulesenek' is megvan az ideje, es bar bennunk vannak, de sok nem aktivizalodig amig nincs itt az ideje (de neha rosszkor is elsul). vagy akar sohasem, vagy csak mestersegesen teremtett korulmenyek kozott.

    "A szeretet sem ösztön."
    hat akkor mi lenne?
    utodok felnevelese hosszu ideig tart, a biztonsagos parkapcsolat es az eros csaladi kotelek a "falka" tulelesi sikeret megdobja. kb ennyi. cserebe jon a jutalom endorfin formajaban, a szeretet jo erzest valt ki abbol aki szeret, ezert az ember (es talan a fejlett allat is) hajlamos kiprobalni a szeretetet mindennel kapcsolatban ami a keze ugyebe esik, es ha azok nem jonnek be akkor kitalal maganak dolgokat amiket szerethet. osztonos belso kesztetes.

    "Az ember képes felismerni az ösztöneit, és befolyásolni is tudja őket. "
    igy van de nem csak az ember. az osztonok egy fajtajanak ahogy mondtam nyitott program a vege. barmelyik allat kepes befolyasolni ezeket. viszont az amikor almossagot vagy ijedten jobbra nezel mert valaki a fuledbe tusszent azt nem tudod befolyasolni, az oszton program lefut es kesz. de tudod kesleltetni a program lefutasat igy vagy ugy, pont mint a fiokait vedo, a roka orra elott centikkel verdeso anyamadar a sajat menekulo osztonet. persze minden egyednel kicsit mas szett van jelen, mas erossegben, ez az evolucio hatasa (embernel meg meg sokkal nagyobb a szoras).
    gondold el peldaul, menekules veszely eseten. eloszor is a veszelyforrast sokszor tanulassal lehet beazonositani. honnan jon a veszely, levegobol, foldrol, akkor bizony donteni kell. a menekuloutvonal is a kornyezettol fuggo dolog, szoval jo osszetett az egesz. de, ezt az egesz folyamatot az osztonok vezerlik. az osztonos viselkedes nagyon osszetett tud lenni, sokszor nem is lehet megallapitani hogy hol er veget az osztonos viselkedes es hol kezdodik a tudatossag.
    az igaz hogy az embernel ez a 'szabad' resz a programban olyan hosszu idoszakra nyulik hogy az valik meghatarozova minosegileg. ettol alakulhatott ki az intelligencia, tarsadalom, kultura, hiszen volt eleg 'mozgastere' letrejonni.

    "Az anyai ösztön is ilyen. Minden nőben megjelenik, de mégis sok nőnek nincs gyereke."
    csak a szules utan/alatt indulnak be ezek az osztonok egy bizonyos ideintervallumban ha jol emlekszek talan 24 ora korul van. legtobbszor beindul, de nem mindenkinel (a tej, a hiszti meg hasonlok az hormonalis alapon van, nincs koze az osztonhoz). sok tanult mintaval egeszulnek ki ezek az osztonok is.

    hogy hozza is adjak valami keveset ahhoz amirol beszelgetunk:
    bar sokat gondolkoztam ezen, de egyetlenegy tettet vagy cselekedetet sem tudtam kipreselni magambol ahol nincs a hatterben egy biologiai szorito szukseglet, egy melyen gyokeredzo allati osztonviselkedes uk-uk-ukunokaja. legkozelebb all ehhez szerintem az erdek es visszajelzes nelkuli tett, valami vagy valaki iranyaban. az erzelem- es erdekmentes cselekedet. es ez itt kapcsolodik a vallashoz, az en vallasomhoz legalabbis biztosan, szerintem a tiedhez is.

    [ Szerkesztve ]

    nicht kompot

  • oxox

    addikt

    válasz lao ce #4542 üzenetére

    érdekeseket írtál, de valamiben nem értek egyet.

    Anyai ösztön: az nem igaz, hogy minden nőben kialakul...van akiben nem. (bár ezt Dalai állította), nem nagy százalék, de létező. És nem szüléskor vagy utána indul be. Annak is lehet anyai ösztöne aki adoptál, nem kell vérszerinti gyereknek lennie....akárcsak állatoknál...hányszor nevel tigris malacot az álatkertben....ez érdekes, mert az éhségre a reakció ösztönös, az egyik legerősebb...az anyai pedig képes ezt felülírni....tehát nem lehet a szülés folyamatához kötni. A terhes anyák már ösztönösen a hasukat védik.

    szeretet/szerelem: nem ösztön..érzés. A kettőt ne kavarjuk. Ösztön, hogyha elkapod a fejed, de szerintem a szeretet, szerelem több mint endorfin hatás....Japán áruházakba már a légkondin nyomnak be endorfint, hogy a vásárló kedv megnőjön, mégse lesz orgia az egész kóceráj.

    Álmosság sem ösztön...ez állapot, a test, az agy kimerültsége, ami álmosságként jelentkezik...az éhség se ösztön..az is állapot...az az ösztönös cselekedet az amit kivált (létfentartás, és ez akár lehet állati/elemi megnyilvánulás.)

    Úgy gondolom vannak született ösztönök, és tanult ösztönök... az ösztöneink később a tanulás szoros részévé válnak, egymás támaszai. Az előbbieket (született) hívhatjuk állati részünk belénk égetett részének. pl. emlősöknél a szopási reflex...a feléd irányuló tárgy elkerülése pl nem az!!! ezt azért emliteném külön, mert ez már tanult dolog. Volt egy film (Val Kilmer főszereplésével), mely egy megtörtént eseményt dolgozott fel, miben egy élete kezdetétől vak középkorú férfi egy rövid időre visszanyeri a látását...számára a közeledő autónak csak a mérete nőt, nem érzett veszélyt..nem is ugrott el előle...mert nem állt át az agya térlátásra...nézet de nem látott. Ösztönös a rossz szagra, látoknál az éles fényre, a bőr csipésére reagált védő, kerülő mozdulat. Tanult ösztönre számomra az egyik legjobb példa a küzdősport, csak az lehet profi aki a megfelelő időben ösztönösen cselekszik...egy birkozó pl nem gondolkodhat azon, hogy na most elkaptam a karját, földrevitel, moszkvai, vagy váldobás legyen a következő mozdulat...és aki próbált hosszabb ideig valamilyen küdzősportot, az tudja, hogy egy idő után tényleg nem átgondolt folyamat, csak jönnek a mozdulatok...annyit gyakorolja, tanulja, hogy ösztönösen választ a helyzethez vagy megfelelően, vagy nem (mert ugye erre szerencsés esetben reagálnak)

    Ki gépen száll fölébe.... SC2 nick: oxox character code: 698...dio3/ow: oxox#1525 + #21838

  • oxox

    addikt

    válasz kymco #4543 üzenetére

    igen :D

    Ki gépen száll fölébe.... SC2 nick: oxox character code: 698...dio3/ow: oxox#1525 + #21838

  • lao ce

    aktív tag

    válasz oxox #4544 üzenetére

    anyai oszton:
    mivel nem emlekszem hogy honnan van az informaciom, ezert nem tudok sokat ervelni, lehet hogy igazad van. csak pontosithatom amit irtam. nem ugy ertettem hogy 24 ora es aztan se elotte se utana, de a szules, siras, baba megolelese a kulcsa egy sor osztonnek amit megfigyeltek (talan Salk). ha ez elmarad ES az anyanak ez az elso gyereke, akkor egyszeruen 'kimaradnak' ezek az aprosagok, amit aztan 'tanulni' kell esetleg ha szukseges. a tigris csak akkor neveli a malacot ha vannak vagy voltak kolykei. ha nem, akkor inkabb megeszi. :)

    az erzesek allatvilagbol jonnek, osztonok valtjak ki ezeket. szeretet / szerelem oszton-e vagy nem, ezt nem en kavarom, hanem etologusok. persze hogy tobb mint endorfin, az endorfin a test hormonalis visszajelzese es nem a kivalto ok. a ok az oszton, azon belul egy aktivizalo kulcs (nagy cicik mondjuk - elnezest). az emberi kapcsolatoknak nyilvanvaloan vannak lepesei, szakaszai. a szerelem olyan szakasz ami elosegiti a parkapcsolat kialakulasat, elmelyuleset es stabilizalodasat. ami a tarsadalomra es a fajra nezve ugye elonyos.

    almossag es alomba merules (a biologiai orad), viszolygas, nyelvre valo fogekonysag, pislogas ilyesmik mind osztonok. ebben nem velem vitazol mert nem a sajat allaspontomat kepviselem, csak megprobalom huen tolmacsolni ami manapsag tobbe-kevesbe elfogadott. gondold el, ezeknel ugyanaz a folyamat mint a szerelemnel. valami kivaltja, lefut a program, ertesitve van a vezerlo kozpont, belindul a kemia (hormonok, enzimek, neuronok) aztan beindulnak az izmok, gondolatok, erzesek stb stb.

    amit te tanult osztonnek nevezel azt ugy hivjak (a peldad alapjan), hogy kondicionalas (ismetles altali tanulas). egyebkent nem csak kuzdosportban van, hanem mindenfele sportban, es muveszetben is (meg a hetkoznapokban is). bizony egy rachmaninov koncert vagy schumacher leggyorsabb kore kozott az biologia szintjen komoly osszefuggesek vannak :)

    egyebkent azt amit Dalai Lama siman ugy hiv hogy tanulas az meg ize... megint elillant.... asszociativ tanulas, nno, o arra gondol azt hiszem. a csudaba is, eleg regen foglalkoztam ezekkel :)

    [ Szerkesztve ]

    nicht kompot

  • Dalai Láma

    őstag

    válasz lao ce #4542 üzenetére

    Csak annyit kérek, nézz utána az ösztön definíciójának.

    Kommunikáció is van az állatoknál, mégsem ösztön. Van sok tanult viselkedésmintánk, ami nem ösztön. A szeretet tanulható, tehát nem ösztön. Attól, hogy egy dolog az állatvilágban is megtalálható, még nem ösztön. Először tisztázzuk a fogalmakat.

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

  • Dalai Láma

    őstag

    válasz oxox #4541 üzenetére

    Az ösztön nem egyenlő azzal, ami az állatvilágban is megtalálható. Vannak ösztönök, és más dolgok is, ne keverjünk már össze mindent.

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

  • Dalai Láma

    őstag

    válasz lao ce #4546 üzenetére

    Most vitázni próbálsz velem? :)
    Igen, vannak ösztöneink, de nem mindenünk ösztön.

    A természet több utat is kitalált. Vannak az ösztönök, amik segítik a túlélést. És van egy másik út is, az pedig a jó alkalmazkodó képesség, tanulás. Ehhez nagy és bonyolult idegrendszert kell kifejleszteni. Ez képes előre nem programozott esetekben is biztosítani a túlélést.

    Az ember esetében nem csak az ösztönök vannak jelen, csak az ösztönök segítségével nem lehetnénk ilyen sikeres faj. Elműködgetnénk alapvető ösztönökkel, de a bonyolult társadalmainkban nem vinnénk velük sokra, ha nem lenne egy központi szervező erő, ami el tudja csitítani ezeket az ösztönöket.

    Kicsit azt érzem, hogy most is elbeszélünk egymás mellett. Mintha úgy próbálnál meg vitázni, hogy nem az általam írtakra reflektálsz, és amit írunk, azok szépen megférnek egymás mellett. Ez meg már nem is vita. Mert ahogy olvastam az írásod, sok mindenben igazat adok, de ezek nem befolyásolják az általam írtak érvényességét. Persze ez nem baj, csak akkor jelezned kéne valahogyan, hogy én se keressem az írásaimra a cáfolatokat.

    Még egy kiegészítés: tanult ösztönnek nem nevezek semmit, mert az ösztön nem lehet tanult. Ami tanult, az nem lehet ösztön. A tanulás képessége az állatvilágban is megvan, de nem ösztön.

    És még egy: ez már messze van a vallástól. Az ember képes szabadon döntést hozni, képes elérni, hogy ne az ösztönei mentén éljen, egészen extrém eseteket is láthatunk (amik persze nem mindig követendők).

    Talán onnan indult ki az egész, hogy mennyiben valósíthatók meg az emberek által a keresztény tanítások, és mennyire működhet Krisztus követése (oxox felvetése volt). A válaszom az ,hogy tökéletesen nem valósulhat meg, de ez nem is reális elvárás. A célok viszont mindenképp kellenek, hogy a helyes utat megtaláljuk, és azon járjunk. Mert ez viszont elvárható. És ennek az a neve, hogy kereszténység, Krisztus követése. És aki őt követ, az az ő egyházához tartozik. Egyetemesen és személyesen is.

    És még egy fontos: most látom ,hogy ezt a hsz-t oxox-nak címezted, ami magyarázatot ad a vitátlanságra, és a tanult ösztön fogalmára is. Így tiszta már :)

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

  • Dalai Láma

    őstag

    válasz oxox #4544 üzenetére

    No, csak össze áll a kép, hogy ki kinek mit írt.
    Szóval neked kell azt mondanom, hogy tanult ösztön nem létezik, mert ami tanult, az már nem ösztön. Definíció szerint.

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

Új hozzászólás Aktív témák