Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • skype

    tag

    Weöres Sándor:
    A teljesség

    Van Isten? Nincs Isten? - Abban, ami független a tértől, időtől és minden káprázattól: a Van és Nincs ugyanaz.
    Van öröklétem? Nincs öröklétem? - Túl a téren, időn és minden káprázaton: a lét és a nem-lét ugyanaz.
    Minden ismereted csupán arra jó, hogy a változók közt eligazítson, de a változatlanról nem nyújt semmi bizonyosságot. Ismeret csak a változóban van és csak a változóról, mert benne külön-külön vizsgálható a Van és Nincs, helyes és helytelen, domború és homorú; de a teljességben mindez bontatlanul azonos, ezért nincs benne semmi megnevezhető. A teljesség nem egy és nem több, nem én és nem más, nem valami és nem semmi.
    Ha a teljességet ismerni akarod, ne kérdezz semmit, mert rávonatkozólag minden"igen" és"nem" ugyan azt jelenti; hanem merülj önmagadba, személyed alá, s ahol nincs tovább, ahol minden mindennel azonos: ez a teljesség.

  • SystemRoot

    őstag

    válasz pc-user #3794 üzenetére

    Pár reakció:

    "Ha nincs célom, értelmetlennek érzem az életem, vagyis siralmas az állapotom..."
    1. Nem értetted meg amit mondtam, amikor azt mondtam hogy nincs semmiféle cél az azt jelentette hogy nincs adott cél / felsőbbrendű cél. A célokat magad határozod meg saját belátásod szerint nem pedig kivetítik rád. Tehát nincs alapvetően célod, de magad kitalálod idővel.
    2. Az Isten nem ad választ egyébként ezekre a kérdésekre, önmagát mondja válasznak. Ezen gondolkozz el.
    3. Egyébként miért gondolod hogy mások a céljai egy hívőnek és egy nem hívőnek? Valójában nem mások. Ugyanis nem mond különösebben semmi eget rengető célt az embernek a hit. (pár fanatikus hit felfogástól eltekintve). Az céljai egy hívőnek és nem hívőnek nagyon hasonló alapjaiban véve.

    "Én nem akarok siralmas állapotban élni és gondolom, te sem..."

    Hahaha. Mert én siralmas állapotban élek? Hát persze. A boldogságnak, magabiztosságnak, ismeretnek semmi köze a hithez. A hit azért hit, mert egy bizonytalan dolog, aki teljesen belegabalyodik annak már nem hit, hanem vélt tudás. Csakhogy ő sem tud semmivel többet a világról mivel nincs amit megtudhatna róla a hit által / Isten által, ugyanis csak egy illúzió az egész. Ugyanannyira nem tudsz többet a világról hívőként mint nem hívőként a különbség annyi hogy az egyik tudja magáról hogy nem tud többet míg a másik nem. És ezáltal a tudással az ateista többet tud. (ez asszem véletlenül egy Szókratészi utalás lett:) )

    [ Szerkesztve ]

    Wisdom is the principal thing; therefore get wisdom: and with all thy getting get understanding.

  • SystemRoot

    őstag

    válasz Dalai Láma #3795 üzenetére

    "Miért nem tudod, hogy van Isten? Olvasd el a legutóbbi 2D-s emberes és radíros példámat."

    Már régi példa ez, Carl Sagan is használja ezt bár ő némelyest más vonatkozásban. Ha mi a 2D-s világban élők közé benyúlunk a 3D-s világunkból, akkor a 2D-s világban történik egy jelenség aminek ők érzékelik a 2D-s vonatkozásait. Most akkor kérlek mond meg hogy milyen datált jelenségekre gondolsz amik pont itt a földön történtek és valószínűsíthetően valami felsőbbrendű lény következményeképp. Egyébként pedig 2D-s világ nem létezhet egy 3D-s világgal egy kölcsönhatási térben.
    A dimenziókkal pedig el vagy szerintem tévedve, nem lehet csakúgy hasraütve beszélni olyan dimenziókról ahol Isten lenne, mert ez humbug. A húrelmélet 26 dimenziója csak egy feltételezés, semmiféle kísérlet nem bizonyítja, és főleg semmi köze ahhoz amiről te beszélsz, csupán az általános relativitás elméletet és a kvantummechanikát próbálják összhangba hozni matematikai modellezéssel.
    Tehát amikor Te arról beszélsz hogy Isten egy extra dimenzióban van az olyan sületlenség mint a most betett kuglóf nálunk a konyhában.

    Egyéb:
    A világegyetemet nem kellett megteremteni mert mindig is volt csak más viszonyokban és állapotokban. Mellesleg csupán a probléma tovább pofozása az hogyha azt mondod hogy van egy Isten (aki mindig is volt) és ő teremtette ezt a szutykot. Mellesleg ahhoz hogy Isten létezhessen és tudjon cselekedni már bizonyos természeti törvényeknek kellett lennie. Tehát matematika és logika feltétlenül előbb volt mint Isten, és ezek biztosan voltak, Isten pedig nem.

    "Isten pedig valóban mindenre képes, mert van egy olyan tulajdonsága, hogy mindenható."

    Mint mondtam ez szó szerint végtelenül sok logikai paradoxont vet fel. Ezért ha te azt mondod hogy ilyen az Isten, akkor én rögtön mondhatom hogy nincs Isten, ugyanis levezethető hogy ilyen nem lehet. Aquinói Szent Tamás okosabb volt nálad, ugyanis ő ezt belátta. Egyébként tudományra vonatkozólag hatalmas a jelentősége, csak ezt nem szokás ismerni manapság.

    "Ha már a logikánál tartunk, akkor ez nem valami logikus dolog, nem?"

    Hahaha. Hát nem sok közöd van a logikához barátom, pedig én sem értek hozzá igazán normális szinten. Itt állításokról van szó amik igazságértékét a logika önmagában el tudja dönteni anélkül hogy empirikus vizsgálat szükségeltetne. Sok ilyen van. És sok dolog amit ti mondtok az ezzel rögvest eldönthető. "mégis bizonyos állításokat igazabbnak gondolsz rá, mint másokat" Ezek pont ilyen dolgok amikről beszélek. Filozófiailag definiálható kvázi korrektül Isten, és bemutatható hogy egyes definíciók biztosan rosszak, itt én erről beszélek és ezért vitatkozok dolgokkal, amikor én egyáltalán nem hiszek Istenben.

    [ Szerkesztve ]

    Wisdom is the principal thing; therefore get wisdom: and with all thy getting get understanding.

  • Dalai Láma

    őstag

    válasz SystemRoot #3803 üzenetére

    Egy mindenható Isten attól mindenható, hogy képes az általad is írt megállíthatatlan ágyugolyót átjuttatni az áttörhetetlen falon. Úgy, hogy sem a megállíthatatlanság, sem az áttörhetetlenség nem sérül. És ha mindenható, akkor számára a paradoxonok sem azok. Ezt mi képtelenek vagyunk megérteni, mert ehhez végtelen nagy értelemre volna szükségünk. Isten nem foglya az általa teremtett világnak, hiszen nem is a világ része.


    De ha gondolod játszhatunk tovább, én írok valamit, te rávágod, hogy mekkorát tévedek, leírod egy-két régebben élt híres és okos ember nevét, de továbbra sem vagy hajlandó megérteni, amit írok. Így megint újra próbálkozom, te megint ugyanúgy válaszolsz. És a válaszaid a te gondolatrendszeredben lehet, hogy hibátlanok is. Az enyémben viszont nem azok. És nem tudod bizonyítani, hogy a te gondolatrendszered a helyes. Én sem a sajátomról, de a hitnek ilyen a természete, nem bizonyítható a szó tudományos értelmében. Ráadásul a paradoxonokat is jobban tudja kezelni, mint a tiéd. Mint az ágyugolyó. Az én esetemben van megoldás, nevezetesen Isten. A tiédben pedig nincs. Mint bizonyos másodfokú egyenleteknek a valós számok halmazán.
    Pontosan tudom, mi zajlik le benned ilyenkor. Nagyon is át tudom érezni. Ja, és ilyen isteni beavatkozás nyomára ott van az ősrobbanás, ~13,5 mrd évvel ezelőtt.

    [ Szerkesztve ]

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

  • skype

    tag

    válasz Dalai Láma #3804 üzenetére

    Ja, és ilyen isteni beavatkozás nyomára ott van az ősrobbanás, ~13,5 mrd évvel ezelőtt.

    Na ezeken a számokon csak röhögni tudok.Valami okos tudós kitalálta, persze ezt bizonyítani nem lehet. Mikor millió, meg milliárd évekről beszélnek, és megvannak győződve az igazukról, na ez aztán a humbuk.
    Amúgy a teremtő Isten már rég nincs egyenes kapcsolatban a Föld emberkéivel. Ez az úgynevezett bűnbeeséskor megszakadt teljesen. Na nem a Bibliai bűnbeesésre gondolok, mert az csak mese.Mindettől függetlenül vannak emberek, akiknek sikerült minden korban kapcsolatba lépni a Szentszellemmel. Ezek az emberek a tudás igazi ismerői, hordozói. Nem az úgynevezett papok, most teljesen mindegy, hogy milyen vallásról beszélünk.
    És , hogy ez hogy lehetséges, hát úgy, hogy a fizikai Én a Lélek közvetítésével képes létrehozni ezt a kapcsolatot. De természetesen akik Istent tagadják, azoktól nem várható el, hogy a Lélek létezését elismerjék. Hát ezek aztán az igazán Lelketlen emberek.

  • Dalai Láma

    őstag

    válasz skype #3805 üzenetére

    Azt hiszem, két tűz közé kerültem. Feladom.

    Az egyik a hitet nem érti meg, a másik meg a tudományban kételkedik. Szerintem ezt egymással beszéljétek meg. ;]

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

  • SystemRoot

    őstag

    válasz Dalai Láma #3804 üzenetére

    "hogy képes az általad is írt megállíthatatlan ágyugolyót átjuttatni az áttörhetetlen falon."
    Ha a fal áttörhetetlen akkor a golyó nem juthat át rajta, de a golyó viszont megállíthatatlan. Az egyik nem teljesülhet, tehát az Isten nem volt mindenható. Ezen problémát nem tudod feloldani, Isten nem lehet mindenható. Ezt észre kéne venned, mert elég sokan (hívők) észrevették és nem bonyolult megérteni. :U
    És mint mondtam végtelen ilyen probléma merül föl. Süssön Isten egy akkora kuglófot nekem ammekkorát csak bír és lehetséges, majd csináljon egy nagyobbat. Menjen vissza időben és akadályozza meg saját létrejöttét, és aztán szóljon hogy mi történt.:) Csináljon még egy mindenható lényt, de ellentétes akarattal mint az övé, majd próbáljon meg bármit is csinálni.:DDD
    A példák sora végtelen. És ezek a logikai paradoxonok nem emberi találmányok, ilyenek az univerzumban nem jöhetnek létre, ezek a legalapvetőbb összefüggések. Ha van Isten nem tudja ezeket áthágni. Talán egyszer majd sikerül megértened, pedig nagyon egyszerű tényleg.

    Egyébként az ősrobbanást inkább 15-15,5 mrd év körülire teszik manapság.

    Wisdom is the principal thing; therefore get wisdom: and with all thy getting get understanding.

  • SystemRoot

    őstag

    válasz skype #3805 üzenetére

    Aham.

    Inkább nem is mondok semmit.:D

    [ Szerkesztve ]

    Wisdom is the principal thing; therefore get wisdom: and with all thy getting get understanding.

  • Noddy

    senior tag

    válasz SystemRoot #3807 üzenetére

    Az ágyúgolyós paradoxont még egy óvodás is megoldja :)
    " A falon van egy kapu, az előtt egy őr, ha az őr látja, hogy jön az ágyúgolyó kinyitja a kaput."

    Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.

  • sh4d0w

    nagyúr

    LOGOUT blog

    válasz SystemRoot #3807 üzenetére

    Ez a sok sületlenség csak úgy jön saját kútfőből, vagy erre külön gyúrsz?

    https://www.coreinfinity.tech

  • SystemRoot

    őstag

    válasz sh4d0w #3811 üzenetére

    Ezzel csak magadat minősíted mind modor, mind intellektus tekintetében.

    [ Szerkesztve ]

    Wisdom is the principal thing; therefore get wisdom: and with all thy getting get understanding.

  • sh4d0w

    nagyúr

    LOGOUT blog

    válasz SystemRoot #3812 üzenetére

    Kétlem, hogy modor és intellektus tekintetében bármi probléma lenne a feltett kérdéssel - egyszerűen csak érzékeltetni akartam, hogy az óvodás- és "ideges kismalac"-szintnél lényegesen komolyabban illene foglalkozni Istennel, vallással, hittel.

    https://www.coreinfinity.tech

  • SystemRoot

    őstag

    válasz sh4d0w #3813 üzenetére

    Kétled?

    Nézd kedves fórumtárs, ha úgy gondolod hogy képes vagy érdemlegesen és intelligensen bekapcsolódni a témába, akkor mond amit mondani akarsz, de az hogy ideböfögsz egyet, és kinyilvánítod az "ítéletet", ráadásul bunkó stílusban, hát meglehetősen szánalmasnak állítod be vele magad. Tehát egyelőre hiába kétled, te vagy egy butuska óvodás szintjén. Pontosabban, nem. Te lejjebb vagy, egy óvodás nem lenne bunkó.

    [ Szerkesztve ]

    Wisdom is the principal thing; therefore get wisdom: and with all thy getting get understanding.

  • sh4d0w

    nagyúr

    LOGOUT blog

    válasz SystemRoot #3814 üzenetére

    Egyelőre még semmiféle ítéletet nem nyilvánítottam, mint ahogyan nem is tehetem, mert nem az én dolgom. A mondanivalódról másnak is akadhat hasonló véleménye, mint nekem, legfeljebb nem tették szóvá. Én is azért, mert egy bizonyos szint alá ment a kommunikáció és jeleztem, hogy illenék e témáról komolyabban vélekedni.

    A véleményem meg sok-sok hozzászólásban megtalálható ebben a topicban (esélyesebb egyébként az archívum, ha van), ha kívánod, visszaolvashatod.

    https://www.coreinfinity.tech

  • skype

    tag

    válasz SystemRoot #3808 üzenetére

    Pedig nyugodtan mondhattál volna valamit. Én úgy érzem, hogy az érveid megállják a helyüket, mint olyan emberé, aki csak anyagi szinten látja a világot. Ha ateista lennék, talán még barátok is lehetnénk. De így???????????

  • SystemRoot

    őstag

    válasz sh4d0w #3815 üzenetére

    "Egyelőre még semmiféle ítéletet nem nyilvánítottam"

    Úgy látszik akkor te nem vagy tisztában azzal amiket írsz. Egyébként megismétlem magamat, ne becsméreld a vitát és a véleményemet érvek/reakciók nélkül, ezt legfeljebb egy neves tudós tehetné meg, bár tőle sem fogadnám el ha nem ejtene el egy két ellenérvet. De meg kell nekem bocsásd hogy téged nem ismerlek és ezért semmibe veszem a véleményed, főleg hogy semmi kommentet nem írtál, viszont helyette mocskolódó stílust használtál.
    A véleményed természetesen innentől fogva nem érdekel, és csak remélni tudom hogy amennyiben nincs érdembeli hozzáfűznivalód a fenti viták egyikéhez akkor csöndben maradsz és nem szólogatsz be mint egy rosszul nevelt kamasz kölyök akinek épp nem tetszik valami.

    [ Szerkesztve ]

    Wisdom is the principal thing; therefore get wisdom: and with all thy getting get understanding.

  • SystemRoot

    őstag

    válasz skype #3816 üzenetére

    Ha megnézed azt amit írál, te ott tényként sorakoztatsz fel mindent:

    pl:

    "Mikor millió, meg milliárd évekről beszélnek, és megvannak győződve az igazukról, na ez aztán a humbuk."

    "Amúgy a teremtő Isten már rég nincs egyenes kapcsolatban a Föld emberkéivel. Ez az úgynevezett bűnbeeséskor megszakadt teljesen."

    "Mindettől függetlenül vannak emberek, akiknek sikerült minden korban kapcsolatba lépni a Szentszellemmel. Ezek az emberek a tudás igazi ismerői, hordozói."

    stb, stb...

    Nos, én nem tudok ilyen tényekről, nem fogadom el tőled hogy igazak lennének, te pedig vitát nem tűrően tényként fogalmazol. Nincs miről beszélni.

    Wisdom is the principal thing; therefore get wisdom: and with all thy getting get understanding.

  • sh4d0w

    nagyúr

    LOGOUT blog

    válasz SystemRoot #3817 üzenetére

    A vitáról még egy szót sem ejtettem, nemhogy becsméreltem volna, mocskolódásban meg még szerintem nem volt részed, ha az általam írottakat annak érezted. Mocskolódás ügyben javaslom néhány szélsőséges nézetet terjesztő oldal meglátogatását - na ott megy a mocskolódás, valóban.

    A továbbiakról annyit, hogy ez egy nyilvános fórum, tehát akkor írok ide, ha kedvem szottyan rá. Amennyiben úgy érzed, hogy alapelvekbe ütközik, amit és ahogyan írok, javaslom Moderátor megszólítását. Az érdemi hozzászólásokat tekintve nem hiszem, hogy szégyenkezhetnék az "áttörhetetlen fal és a megállíthatatlan ágyúgolyó" említésének fényében. Harmadik alkalommal is megjegyezném, hogy az ilyen jellegű hozzászólások méltatlanul alacsonyra degradálják e topic színvonalát.

    Ezügyben ez az utolsó hozzászólásom, előre jelzem, ha a továbbiakban ezzel kapcsolatban nem reagálok, akkor az ennek az oka.

    https://www.coreinfinity.tech

  • Dalai Láma

    őstag

    válasz SystemRoot #3817 üzenetére

    Te imádod a neves tudósokat :) Hány publikáció fölött számít valaki nálad elfogadhatónak? Csak mert akkor belehúzok :D

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

  • SystemRoot

    őstag

    válasz sh4d0w #3819 üzenetére

    Jahj, jahj.

    Egyébként csak annyit írtam hogy remélem nem folytatod ezt a szánalmas dumádat, egy szóval sem beszéltem arról hogy nem írhatnál ide, úgy látszik nem sikerült értelmezned a mondandómat.

    Egyébként az ágyúgolyós példát hiába nézed le, csak a saját butaságodat igazolod vele.:)

    A topicot pedig a hozzád hasonló beszólások teszik rossz hangulatúvá és színvonaltalanná, főleg hogy te eddig egyetlen érdemi hozzászólást sem voltál képes leírni, de nem is értem miért csodálkozok rajta.

    "Ezügyben ez az utolsó hozzászólásom"

    Ez rendkívül örvendetes, máris javul a színvonal.

    [ Szerkesztve ]

    Wisdom is the principal thing; therefore get wisdom: and with all thy getting get understanding.

  • Noddy

    senior tag

    Az egész ateista - keresztény vitának az a legnagyobb problémája, hogy aki igazán keresztény az napi élő kapcsolatban van Istennel. Ezért ha egy ateista neki kezd mindenféle bonyolult tudományos képlettel és filozófiai eszmefuttatással bizonygatni, hogy nincs Isten akkor szegény keresztény csak pislog, hiszen "tudja" és nem "hiszi", hogy van Isten. A kereszténnyé válásnak csak egy fázisa a vak hit, amit felvált egy Isten tudás, ahogy napról napra megtapasztalja Isten jelenlétét.
    Ezért ennyire meddők ezek a viták. Az ateistáknak egy más szemszögből kellene megközelíteniük a dolgot, sztem, legalábbis ha "valódi" keresztényeket (Jézussal járó, hiszen Jézus azt mondta hogy velük van a világ végezetéig) akarnak "felvilágosítani", és nem csak néhány kóbor lelket, akik még Bibliát sem olvastak.

    Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.

  • SystemRoot

    őstag

    válasz Noddy #3822 üzenetére

    ácsi. Azért meglehetősen sok olyan hívő van, aki nem úgy hisz Istenben hogy azt mondaná hogy napi kapcsolatban él vele. Az a babonaságnak egy súlyosabb fázisa az én értelmezésemben. Nagyon sok hívőnek nincs bizonyossága Isten létéről csak hisz benne, és ezt is mondja magáról, őszintén.

    Wisdom is the principal thing; therefore get wisdom: and with all thy getting get understanding.

  • Dalai Láma

    őstag

    válasz SystemRoot #3823 üzenetére

    A hitnek is nagyon sok fázisa, szintje van. A hit fejlődik. Egy általános iskolás gyerek hite teljesen más, mint egy felnőtté. Jó esetben. Sokszor a hitbeli fejlődés nem olyan mértékű, mint ahogy például az ismeretanyag bővül. A hitnek a nagyon felszínestől a nagyon mélyig több lépcsőfoka van, mindegyik más sajátosságokkal bír. Teljesen különböző hitfázisok kívülről tűnhetnek ugyanolyannak, de belül mégis különböznek.

    De egyik sem nevezhető rossz hitnek. Legfeljebb fejlődési szakasznak. Egy ilyen szakasz az ateizmus is. Legalábbis a hitnek is van egy olyan szakasza, amikor a hívő megkérdőjelez dolgokat. Nem szimplán elfogad, hanem kemény kérdéseket tesz fel. És ha a válaszokat a gyermeki hitétől várja (ezt ismeri csak), akkor nem fog kimerítő helyes választ kapni, és a hitében előrébb lépni sem. Innentől egy mélyebb megértés következik.

    Noddy elég jól leírta a lényeget a vitával kapcsolatban. És Kymco is hasonló gondolatot írt le, mikor azt írta, hogy a hit nem pusztán annyi, hogy elhiszem, hogy van Isten. Valóban vannak, akik ezen a szinten tartanak jelenleg. De jó sokan már túl vannak ezen a lépcsőfokon. Túl a kétkedésen is. Innentől kezdődik az a rész, amikor te valóban a legzseniálisabb logikai összefüggéseket leírhatod, amik akár még helyesek is lehetnek, mégsem "használ" semmit. Mivel az ilyen hívő embereknek egy olyan mély megbizonyosodása van, ami elég ahhoz, hogy kitartson benne ez a hit. Ezt viszont te ateistaként nem fogod tudni megérteni, mert ennek nincs köze a tudományhoz, és racionalitáshoz.

    Isten tudása nem egy bizonyítható tudás, nem egy köznapi értelemben vett megbizonyosodás. Lehet, hogy egyszer te is átéled, és akkor tudni fogod, mi is ez. Isten létezik és itt van velünk. És felvetődik rengeteg kérdés ezzel kapcsolatban, amit nem tudunk megérteni sehogy sem. Ilyen szempontból egyszerűbb a dolga a kétkedőknek. De nekünk itt van a hit ereje, ami itt ismételten inkább bizalmat jelent, mintsem annyit, hogy pusztán elhisszük valaminek a létét.

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

  • SystemRoot

    őstag

    válasz Dalai Láma #3824 üzenetére

    Hát nem tudunk valós statisztikákat felsorakoztatni, de a vallások visszaszorulása a mai világban azt látszik alátámasztani hogy kevés (és egyre kevesebb) az olyan ember aki biztos lenne Isten létezésében. (Sőt aki egyáltalán hinne benne).
    Ez természetesen csak a Te saját magad előtti magyarázatod arra hogy a hitben van ilyen fejlődés. Sok hívő (nagyszüleim is) teljesen másként hittek és mély indulattal tekintettek volna rád ha alsóbbrendűnek vagy egyszerűbb fokozatúnak titulálnád a hitüket. :U

    "Isten tudása nem egy bizonyítható tudás, nem egy köznapi értelemben vett megbizonyosodás."

    Nektek ez nem szokott feltűnni, de ez ellentmond azzal amit előzőleg mondtok. Amennyiben neked vagy kymconak biztos tudása lehet istenről akkor az valamilyen értelemben bizonyítható és levezethető. (hiszen te is az alapján fogtad fel)
    Csakhogy ugye az a nagy helyzet hogy valójában nektek a "biztos tudásotok" nem valós megbizonyosodáson alapszik, hanem a hitetek túlerősödésén. Ennyi az egész mizériára a válasz.

    [ Szerkesztve ]

    Wisdom is the principal thing; therefore get wisdom: and with all thy getting get understanding.

  • Dalai Láma

    őstag

    válasz SystemRoot #3825 üzenetére

    A te válaszod ennyi. De neked ateistaként nem is szabad máshogy gondolnod.

    A hit fejlődését, a hitfázisokat nem én találtam ki, csak úgy szólok. Sőt, egy nagy kísérlet is irányult ennek felderítésére többezer ember bevonásával.Így a hitfázisok kérdése bizonyított tény. Azokat úgy is szereted.

    Senkit nem neveztem alsóbbrendűnek, ezt te is tudod. Te is egy bizonyos szinten állsz, sőt különböző területeket nézve különböző szinteken. Pl párkapcsolati szinten, egszisztenciális szinten, kultúráltsági szinten ,stb. Ilyen szintek természetesen vannak.

    Én is tudom, hogy az én jelenlegi hitfázisomnál még legalább két felsőbb szint létezik, szóval van hová fejlődnöm. Mégsem haragszom senkire. Ez természetes folyamat.

    Látom sehogyan sem birkózol meg a felfoghatatlannal. Semminek nem mond ellent, legfeljebb nálad. Mondom, az Isten-tudás egy alapvetően más kategória. Nem is csoda, hogy nem érted, miről van szó. Ha ateista lennék, én is értetlenül állnék az előtt, hogy ezek miért nem fogják fel a teljesen racionális érvelésemet.

    Azt hiszem, amíg nem fogod megélni Isten közeledését feléd, addig nem fogsz minket megérteni. Mi viszont értjük magunkat és téged is. Legfeljebb ismételgetheted önmagad teljesen hatástalanul. És nem fogod megérteni, miért nem ismerjük el az igazadat. Tulajdonképpen bármekkora terjedelműt is írhatsz. Én elolvasom, talán válaszolok is rá. De te engem, vagy minket hívőket soha nem fogsz megérteni. Hacsak nem nyitsz ki egy ajtót. De egyelőre nem úgy tűnik. Az ajtó mögülről nézve meg hülyének tűnünk számodra, ezzel mi sem tudunk mit kezdeni.

    A hit visszaszorulása a világban pedig érdekes téma, de most nem kezdenék bele. Sok aspektusa van, és alapvetően nem csökken a hívők száma sem. De ennek az elemzésébe most hadd ne menjek bele.

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

  • SystemRoot

    őstag

    válasz Dalai Láma #3826 üzenetére

    "Így a hitfázisok kérdése bizonyított tény."

    Nem mindegy hogy mi bizonyított, hogy léteznek különbözőféle hit szintek (ami triviális mindenki számára), vagy hogy egyirányú fejlődési irány fedezhető e fel ebben. Ez utóbbi nyilvánvalóan nincs bizonyítva. Egyébként minden babonára jellemző az őskor óta hogy amennyiben elég emberben megtelepszik akkor elmélyül a benne való hit és nagyon nehezen irtható csak ki az emberekből (pogány hitek). Máig hány ember babonás, hisz szellemekbe, tulajdonít jelentőséget tárgyaknak, teliholdaknak, stb. Számomra egyébként rémisztően sok ember babonás.
    Nade miről is akartam beszélni... Ja igen, fontos.

    A logikátlanságok, összeférhetetlenségek a történelemmel és sok egyéb inkonzisztencia a valósággal amit az Istenhit felvet, természetesen utólag amikor hiszel Istenben már könnyebb elhessegetni ha nem gondolod át eléggé mélyen (miért is gondolnád át amikor úgy hiszed hogy Isten van). Csakhogy mi az amiből kiindul az Istenhit? Sokszor olyan dolog amire Isteni választ képzelsz bele, ez vezet el a hitedhez, aztán amikor már benne vagy a hitben, és észrevehetnéd a valós, racionális és szimpla választ a kérdésre, már a hit visszatart tőle hogy észrevedd.

    Ha te most nem hinnél a mindenható Istenben és átlátnád azokat amiket én értek a logikai paradoxonokról, akkor már nem tudnál többé hinni egy mindenható Istenben hiába térnél meg. Csak mivel már eleve hiszel mindenható Istenben és nem csak feltételezés szintjén ezért képtelen vagy befogadni a valóságot ami egyértelműen mutatja hogy ez úgy nem lehet.

    Egy másik tényező:

    A babonák makacsak és ragadósak szokták mondani. A kisgyerek meglát egy fekete macskát és köp egyet, nehogy balszerencséje legyen (asszem csinálnak ilyet nem?). Namost soha nem fog előtte bebizonyosodni hogy a babona alaptalan hiszen akárhányszor találkozik fekete macskával mindig köp egyet és utólag nem tudja belátni hogy ez most segített az ő szerencséjén vagy nem tett rá semmi hatást. Ugyanez van a gondoskodó Istennel is amikor valaki fohászkodik hozzá hogy jó élete legyen, nézze el bűneit, segítse ki a rosszból stb. Hisz benne ezért mindig belemegy a babona játékába és soha nem tudja meg hogy ugyanez történt volna ha nem csinálja a rituálét.

    Ez volt a második csapdája a hitnek.
    Van még persze sok. A hit erősödése egyébként mint egy láncreakció megy végbe sokszor. Elkezdesz gyengén hinni benne, aztán ahogy egyre jobban befogadod a hitet, az csak annál jobban erősödik mivel már minden hétköznapi jelenség mögé elhiszed hogy az Isten műve. Miatta futsz össze egy csinos lánnyal a liftben, miatta betegszik meg a főnököd és lazsálhatsz, stb, stb. Amint valaki eldönti és őszintén befogadja hogy hisz, már nagyon nehezen van vissza út, és könnyű belülről kimagyarázni dolgokat.
    Ez a pszichológiai működése és katalizálója a hitnek. Csak az elfogulatlan, önbíráló és kételkedő ember az aki ezektől meg tud szabadulni. És van rá példa bőven. Sokan hisznek, aztán rájönnek hogy ez a világ valójában sokkal bonyolultabb. :)

    szerk:

    egyébként nem megtéríteni akarlak, nem hiszem hogy ez ily módon lehetséges. Magadtól veszed majd észre az igazságot, ha valaha is észreveszed, én talán csak rámutatok kis jelekre amik hozzásegítenek.

    egyébként aranyosan naiv és őszinte hitet tükröz részedről hogy úgy véled egyszer hozzám is eljut a Isten.:)

    [ Szerkesztve ]

    Wisdom is the principal thing; therefore get wisdom: and with all thy getting get understanding.

  • kymco

    veterán

    válasz SystemRoot #3823 üzenetére

    Akikről írsz valójában kultúrkeresztények, ha a kereszténységről van szó... örökölték a kultúrkörnyezetükben, szocializációjukban... ellenben a hitet nem lehet örökölni, az minden esetben egyéni döntés kell, hogy legyen... akikről te írsz, mint általad ismert példa, azok valójában nem is keresztények....
    Önmagában, hogy hiszem, hogy van Isten, még nem nevezhető hitnek... nagyon kevés... ez kb olyan, hogy hiszem, hogy ez a palack víz éltető nedű, megakadályoz abban, hogy meghaljak szomjan... no de ha nem iszom meg, és mást sem iszom, szomjan halok...

    Azért meglehetősen sok olyan hívő van, aki nem úgy hisz Istenben....
    És önmagában, hogy te kit tartasz hívő kereszténynek, nem igazán jelent semmit, max magadnak egy téves meghatározást....

    www.refujvaros.hu

  • kymco

    veterán

    válasz SystemRoot #3825 üzenetére

    de a vallások visszaszorulása a mai világban azt látszik alátámasztani hogy kevés (és egyre kevesebb) az olyan ember aki biztos lenne Isten létezésében. (Sőt aki egyáltalán hinne benne).
    Már ne is haragudj, de ez olyan arrogáns és pökhendi hozzászólás... hogy nem látsz tőle...
    Ha igaz lenne a következtetésed, akkor a világ legfontosabb dolgai a valóságshowk és a szappanoperák lennének, mert egyre többen nézik, ellenben az olvasás háttérbe szorul, nem szeretnek olvasni az emberek, tehát az olvasás jó....
    Felvilágosítalak, a valóságos hívő keresztények minden korban szinte elenyésző kisebbségben voltak....

    www.refujvaros.hu

  • pc-user

    aktív tag

    A szóban forgó "szekularizáció" témához kapcsolódóan találtam egy érdekes szociológiai adalékot:

    "Az első és legfontosabb ellenvetés a szekularizációval szemben, hogy a kutatási
    eredmények és a hétköznapi tapasztalat gyakran nem támasztják alá a hipotézist.
    Amennyiben a szekularizáció alatt a modernizációval párhuzamosan a racionális
    gondolkodás elterjedését, és ezzel együtt a vallás fokozatos hanyatlását és végső
    soron annak elkerülhetetlen eltűnését értjük, akkor a modern világ egy sor
    jelenségéről állapíthatjuk meg, hogy ellentmond ennek a feltételezésnek. Nem új
    keletű tény, hogy világ legmodernebb állama, az Egyesült Államok lakossága
    minden tekintetben jóval vallásosabb sok kevésbé modernizálódott ország
    lakosságánál (Sherkat-Ellison, 1999). De a világ sok más pontján is tapasztaljuk,
    hogy a modernizáció a szekularizációs várakozásokkal ellentétben a vallásosság
    iránti igény erősödését, a vallási mozgalmak növekedését hozza magával. A modern
    világ áttekinthetetlensége, a biztonság iránti vágy, vagy éppenséggel az idegen
    kultúra megnyilvánulásának tekintett modernizáció elleni reakció mind a korábbi
    vallási gyökerek újra felfedezéséhez, vagy új vallási mozgalmak sikeres
    térhódításához vezethetnek (Kaufmann, 1989, Berger, 1999, Huntington, 1996)."

    forrás:http://phd.lib.uni-corvinus.hu/92/

    [ Szerkesztve ]

  • skype

    tag

    válasz SystemRoot #3818 üzenetére

    Ahhoz, hogy valakinél kialakuljon valamilyen hitféle, és ezt ő tényként, és valóságként élje meg, szerintem nagyon hosszú az út. Legalábbis a legtöbb embernél.

    Nos, én nem tudok ilyen tényekről, nem fogadom el tőled hogy igazak lennének, te pedig vitát nem tűrően tényként fogalmazol. Nincs miről beszélni.

    Amikről írok, azokról azért úgy írok, mert megvagyok győződve róla, hogy ez úgy van, tehát hiszek benne. Ahhoz, hogy eddig eljussak, nálam elég sok időbe tellett.Namármost, ez egy folyamat, része, mint ahogy a Dalai Láma is írta.Nem kívánom, sőt nem is kívánhatom, hogy az általam leírtakat Te tényként elfogadd. A hitnek nem feltétlenül a gyerekkortól számítva kell kialakulnia. Én jártam templomba gyerekkoromban, de utáltam, mert hideg volt , és unalmas,és hosszú, és nem hiszem, hogy a hitemhez bármi köze lenne az ott eltöltött időnek. Elárulok egy titkot, már nem vagyok fiatal, de a kornak semmi köze a hithez. Nálam a dolgoknak egy összetett folyamata váltotta ki azt, hogy elkezdtem hinni valamiben, először csak valamiben, később már másban is. Régebben már írtam bizonyos dolgokról, amik hatására talán még le ií hülyéztek. Már nem emlékszem pontosan, de ez nem is számít.Írtam róla, hogy találkoztam egy emberkével, aki energiaátadással gyógyított. Láttam, és tapasztaltam. Erre belekötöttek abba, hogy mit értek én energián, meg több ilyen apróságba. De hisz nem ez volt a lényeg, hogy én a dolgokat hogyan fogalmazom meg, hanem maguk a Tények. Nos nálam ekkor kezdődött el az , hogy kezdtem hinni valamiben. Ahhoz, hogy dolgokról tényként beszéljek, nagyon sok időnek kellett eltelnie. Na egyenlőre ennyi, mert már így is sokat írtam.

  • Dalai Láma

    őstag

    válasz SystemRoot #3827 üzenetére

    Próbáld ki. Nyisd meg magad a hit előtt. Tegyél egy próbát. Ha nincs semmi az ajtó mögött, akkor nem történik majd semmi. De mi van, ha mégis? Nem egy embert ismerek, aki kemény ateista volt, majd megtért. Csak keresni kell, és nem bezárkózni.

    Sok hívőnek is ez a baja, de úgy látom, az ateisták közül is van, aki ebbe a hibába esik. Legyél nyitottabb. Én rengeteg kérést tettem és teszek fel magamnak, folyamatosan foglalkozom a témával, belülről. Most tartok valahol ezen az úton. És az teljesen mindegy, hogy katolikus vagyok. Mert egy protestáns is ugyanúgy meg tudja találni a helyes utat az ő vallásának keretei között. Isten számára nem ez a lényeges. Mert a vele való kapcsolat a fontos.

    És persze a szeretet. Aminek a tapasztalása Isten megtapasztalása is egyben.

    Az a bekezdésed eléggé zsákutca, amiben azt fejtegeted, mitől alakult ki a hitem. Vagy bárkié. Lehet, hogy van, aki csodának vélt természeti jelenségeket, véletlen egybeeséseket, és ettől hisz. És vannak a kultúrkeresztények, kymco jól megfogalmazta. De ők sokszor legalább annyira bezárkóznak, mint amennyire te teszed.

    A hitemnek semmi köze olyan eseményekhez, amiket isteni eredetűnek véltem, holott volt rájuk tudományos magyarázat.

    A hit fejlődése alatt nem a folyamatos erősödését értem. Fejlődési szakasz az is, mikor teljesen meggyengül, és elbizonytalanodik. Magasabb szinten meg abszolút nem a vak hitről van szó. Ahhoz ,hogy valaki a legmagasabb szintekre érjen, sok gondolkodás és egy bizonyos értelmi szint is szükséges. De egyik fázis sem rossz, vagy elítélendő.

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

  • Kag8655

    csendes tag

    válasz kymco #3829 üzenetére

    kymco, hogy megnyugtassalak akit az Isten meg akar találni, és hívővé akar tenni azt megtalálja, akár járt templomba előtte akár nem akár elfogadta előtte az Isten létezését akár nem ezt a saját példámon tanultam meg mert mielőtt megtalált volna mégcsak kultúrkeresztény sem voltam.

    szerk: DL nagyon is igazad van mindig is kerestem valamit, és amikor találtam valamit megvizsgáltam és kiderült hogy nem ezt kerestem majd amikor nem kerestem semmit megtalált az amit kerestem és kb egy év filozofálásába, gondolkodásába, vizsgálatába, tanulmányozásába tellett mire rájöttem kit kerestem és ki talált meg engem.

    Ahogy olvasgattam a jelenések könyvét, és összevetettem a jelenlegi helyzettel, hát... szerintem nem kell további 30 év ahhoz hogy az ateisták is belássák a keresztényeknek igazuk volt.

    [ Szerkesztve ]

    A Pannon NET mire való? Csak nézegetni, használni NE PRÓBÁLD!

  • kymco

    veterán

    válasz Kag8655 #3834 üzenetére

    kymco, hogy megnyugtassalak akit az Isten meg akar találni, és hívővé akar tenni azt megtalálja, akár járt templomba előtte akár nem akár elfogadta előtte az Isten létezését akár nem ezt a saját példámon tanultam meg mert mielőtt megtalált volna mégcsak kultúrkeresztény sem voltam.

    Én nyugodt vagyok :)... nekem sincsenek kultúrkeresztény alapjaim... első generációs keresztény vagyok, engem is megtalált... de ettől még a föld népességének kicsi része keresztény... és ez nem Isten erőtlenségét jelzi....

    www.refujvaros.hu

  • Dalai Láma

    őstag

    válasz kymco #3835 üzenetére

    De feltétlenül az sem baj, ha valaki kultúrkeresztény gyökerekkel rendelkezik. Bizonyos szempontból könnyebb a dolga, de neki is ugyanúgy fel kell magának fedeznie Istent. Máshogy nem megy. Meg persze Isten akarata is kell, de az általában (mindig) adott.

    Az a kis rész meg nem is olyan kicsi. Nyilván más más hitfázisokban, de nagyon sokan azok. Persze attól függ, mennyire vagyunk szigorúak a definiáláskor. De ebbe meg fölösleges belemenni, mert ezt valójában úgysem mi döntjük el. Ítélkezni meg pláne nem mi fogunk.

    Nekem konkrétan vannak kultúrkeresztény alapjaim, amiknek nagyon örülök, mert rengeteg értéket tudtam belőle meríteni.

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

  • SystemRoot

    őstag

    válasz pc-user #3831 üzenetére

    Jó, itt ugye most arról van szó hogy mit értünk szekularizáció alatt ugyanis ez egyáltalán nem egyértelmű. Attól hogy az USÁban magas a keresztények aránya, még nem változtat azon a tényen hogy az egyházak hatalma visszaszorult, vagyonaikat elvesztették, politikai befolyásuk minimális lett. És ez jelentős részben a támogatottságuk és híveik apadása miatt következett be.

    Persze nagyon sok féle definíciója létezik a dolognak.

    Egyébként a dolog mérhető és mérték is az alapján hogyan alakulnak a templomba járások száma. (Aufbruch (New Departures) nemzetközi vizsgálat 2007)
    A kelet európai eredményeket megnézve kb tíznehány százalékra átlagolható a minimum havonta egyszer templomba járók száma, ami nem túl sok valljuk be.

    Kymco véleménye, miszerint az "igazi hívők" száma mindig is alacsony volt és ez nem változott mára, természetesen teljesen önfejű és hipotetikus megközelítés. Értelmetlen ilyesmit állítani. Mi alapján mondja ő meg hogy valaki tényleg hisz e Istenben vagy sem.

    [ Szerkesztve ]

    Wisdom is the principal thing; therefore get wisdom: and with all thy getting get understanding.

  • SystemRoot

    őstag

    válasz Dalai Láma #3833 üzenetére

    "Próbáld ki. Nyisd meg magad a hit előtt."

    Ez nagyon aranyos. De naiv a feltételezésed. Én nem vetek el semmit. Ha látnék egy szellemet nem fordítanék hátat. Ha Deus ex machina történne előttem, nyitva tartanám a szemem hidd el. Egy ateista sem akar ateista lenni, mert ő elfogulatlan, ellenben ők nyitott szemmel járnak. Nektek kéne észrevenni hogy amit Isteni kapcsolatnak gondoltok, csupán a saját agyatok játéka veletek.

    Wisdom is the principal thing; therefore get wisdom: and with all thy getting get understanding.

  • SystemRoot

    őstag

    válasz skype #3832 üzenetére

    Egy általános jó tanács:
    Ne fogadj be tényként olyan jelenségeket amikről az idős, világot átfogó és működtető, valós tudomány egyenesen az ellenkezőjét állítja és szerencsétlen próbálja irtani. Ilyenek a gyógyászati babonák, amiket említesz, és még sok sok más.

    De legalábbis minimum erősen szkeptikusnak kéne lenned ezekkel szemben. Bár a legjobb ha teljesen elveted az efféle dolgokat.

    Üdv.

    Wisdom is the principal thing; therefore get wisdom: and with all thy getting get understanding.

  • Dalai Láma

    őstag

    válasz SystemRoot #3838 üzenetére

    Mert ami fizikailag nem megtapasztalható, az számodra nincs. Tényleg nyitott vagy :D A szellem meg attól szellem ,hogy láthatatlan, tehát sosem fogsz szellemet látni. Mint ahogy ami kívül esik a tudomány területén, azt nem fogod tudni megfogni tudományos eszközökkel.

    Nem, nem vagy eléggé nyitott, elfogulatlan meg pláne nem. Legalábbis az eddigi hozzászólásaid, és a belőlük olvasható érzelmek nem ezt sugallják.

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

  • SystemRoot

    őstag

    válasz Dalai Láma #3840 üzenetére

    Ó, nagyon tévedsz, barátom. Én nem csak az empirikusan megtapasztalható dolgokat fogadom el, az elég súlyos dolog lenne. Elfogadom sok embernek a véleményét, nem tudok sajnos mindent magam leellenőrizni.:)
    Én a tudomány feltárási képességein kívül eső dolgokat nem fogadom el, mert bármi feltételezése csak tudomány által lehet helyes és megalapozott, holmi butuska ősi tudománytalan népek által nem. A tudományból nem következik hogy van Isten, és nem támasztja alá azt hogy értelmes dolog feltételezni létezését. És hangsúlyozom a tudomány már messze többet tud mondani a világról mint ami fizikailag megtapasztalható.

    Babonák befogadása, mindenféle racionális megalapozottság nélkül, pedig az emberi psziché ismert malfunkciója.:)

    Az elfogultság és nyitottság mind velem vannak, nyitott vagyok minden valós megismerés felé, csak a valótlan és téves megismeréseket ítélem el, és nem lehetek elfogult az ateizmushoz hiszen az nem egy hit amit képviselni kéne, nem fűződik hozzá semmi érdek és személyes kötődés.

    [ Szerkesztve ]

    Wisdom is the principal thing; therefore get wisdom: and with all thy getting get understanding.

  • Dalai Láma

    őstag

    válasz SystemRoot #3841 üzenetére

    igen, ott a különbség, hogy szerinted, ami tudományosan nem megfogható, az egyszerűen NINCS.

    A hit meg abból indul ki, hogy van. De mivel a tudományon kívül esik, ezért csak a hit segítségével lehet megérteni. Azaz részben van csak így, mert itt a Földön is volt ezernyi jel, megnyilvánulás, a Biblia megszületése, Jézus tevékenysége. Jézus ittléte már-már bizonyossággá változtatja a hitet.

    Ha megtalálnák Jézus holttestét, vagy sikerülne bizonyítani tudományosan, hogy nem támadt fel, vagy meg sem halt, vagy hogy egy csaló volt, akkor megdőlne az egész kereszténység. De ilyen tudományos bizonyíték egyelőre nincs. A hívőknek megerősítő bizonyítékra sincs szükségük, mert elég nekik Jézus szava. Innentől a kétkedők oldalán van a labda.

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

  • pc-user

    aktív tag

    válasz SystemRoot #3837 üzenetére

    Egyébként ehhez az észrevételedhez szántam ellenérvként a fentebbi szociológiai meglátást:
    "a vallások visszaszorulása a mai világban azt látszik alátámasztani hogy kevés (és egyre kevesebb) az olyan ember aki biztos lenne Isten létezésében. (Sőt aki egyáltalán hinne benne)."

    Én is úgy látom, hogy összetett kérdés a szekularizáció.

    "Mi alapján mondja ő meg hogy valaki tényleg hisz e Istenben vagy sem."
    Én Kymco hozzászólását úgy értelmeztem, hogy alapvetően léteznek 1. egyházba beleszületett ("belekeresztelt") tagok. 2. önként, saját meggyőződés alapján hitvallóvá lett keresztények.

    [ Szerkesztve ]

  • kymco

    veterán

    válasz SystemRoot #3837 üzenetére

    Kymco véleménye, miszerint az "igazi hívők" száma mindig is alacsony volt és ez nem változott mára, természetesen teljesen önfejű és hipotetikus megközelítés. Értelmetlen ilyesmit állítani. Mi alapján mondja ő meg hogy valaki tényleg hisz e Istenben vagy sem.

    Kymco nem mondta meg, hogy ki a keresztény és ki nem, de jegyek vannak, amik alapján lehet következtetni... Aki pld nem tudja megmondani Jézus keresztnevét (hiteles forrásból ismerek olyan történetet, ahol a magát vallásosnak tartó Máriának gondolta Jézus keresztnevét... "Jézus Mária" miatt...) vagy nincs tisztában az alapvető hitvallásokkal tartalmi szinten sem... nem nevezhető kereszténynek (max vakhitűnek, mert fogalma sincs, hogy miben hisz... a Biblia alapján a hit mellé tudást is kell ragasztani) annak ellenére, hogy dagadhatna a mellkasom azért, mert a népszámláláson bejelölte valamelyik felekezetet... Én nem mondok kritériumokat és nem is ítélek senkit... megteszi ezt Isten igéje...

    Ha a nekem tulajdonított szelekció önfejű és hipotetikus, akkor a tiedről is érdemes lenne egy-két szó erejéig kritikát mondani... de én nem teszem...

    Érdekes, hogy úgy minősítetted a a nekem tulajdonított szelekciót, hogy érdemileg nem is tudtad az alapját... Ez a megközelítés eléggé mellbevágó egy a tudományosságot és az érveket másokon gyakran számon kérő személytől....

    www.refujvaros.hu

  • SystemRoot

    őstag

    válasz Dalai Láma #3842 üzenetére

    "ami tudományosan nem megfogható, az egyszerűen NINCS."

    Nem egészen, úgy helyes hogy azt nem feltételezzük hogy van.
    (és ugye itt megint kivétel a még nem bizonyított de megalapozottan feltételezett dolgok halmaza, mint pl neutrino)

    "De mivel a tudományon kívül esik, ezért csak a hit segítségével lehet megérteni."

    Itt a kulcsszó: megérteni? És egy kérdőjellel a végén.:) Befogadni hit által lehet, megértést nem tud segíteni a hit mivel nem tud semmi extrát mondani a világ működéséről.

    "a Biblia megszületése, Jézus tevékenysége. Jézus ittléte már-már bizonyossággá változtatja a hitet."

    Ezek Isteni eredete egyáltalán nem bizonyított. A Biblia telis tele van ellentmondásokkal a valóságra nézve, sőt az önellentmondás is igen gyakori benne, Isteni eredetét könnyű megkérdőjelezni. Jézust a négerek feketének ábrázolják, az arabok arabnak, Michelangelo pedig általában egy elképesztően izmos nagydarab fehér férfinak.:)
    (mások általában vékonynak ábrázolják)

    szerk: amúgy erre a képére gondolok:

    hát nem állnék ki vele birkózni.:D

    Egyébként létezése sem bizonyított, bár valószínűsíthető hogy élt egy ilyen ember, és ennyit én is valószínűnek tartok.

    De hogy Jézus jelenléte akkora nagy újdonság lenne az súlyos tévedés. Tisztában vagy vele te is hogy abban az időkben kb minden sarkon egy "próféta" állt. Még a Biblia is ír róla.

    Üdv.

    [ Szerkesztve ]

    Wisdom is the principal thing; therefore get wisdom: and with all thy getting get understanding.

  • SystemRoot

    őstag

    válasz kymco #3844 üzenetére

    Te ezt írtad eredetileg:

    "Felvilágosítalak, a valóságos hívő keresztények minden korban szinte elenyésző kisebbségben voltak...."

    Namost ez eléggé erősen olyan szagú, mintha mindig csak egy kiválasztott elit volna igaz hívő a többi meg nyavalyás kultúrkeresztény. :U

    Ne mond hogy megalapozott ez az állításod. Teljes joggal tituláltam ezt hipotetikusnak.

    Egyébként az Isten hitet is eléggé össze vissza definiálod. Pedig oly egyszerű lenne annyit mondani hogy az hívő aki őszintén és valóban hisz Istenben. De most bele akarod kutyulni az ismereteket is, ezzel kizárva sok szerencsétlen aboriginit és vadonban élő indiánt.:DDD
    Ez már régi problémája az egyháznak egyébként.

    Wisdom is the principal thing; therefore get wisdom: and with all thy getting get understanding.

  • Dalai Láma

    őstag

    válasz SystemRoot #3845 üzenetére

    Na hogy a Jézus-ábrázolások hogyan kerülnek ide, azt komolyan nem értem :) Abban, hogy élt, elég nehéz kételkedni, mert rengeteg írásos forrás számol be a ténykedéséről. És hogy miért pont ő, és nem egy másik próféta? Rá illenek a jövendölések, a tanításai is erről árulkodnak. És a hit. Neked nem kell hinned, és akkor nem fogadod el isteni mivoltát. Legfeljebb nem neked van igazad.

    A tudomány pedig a rajta kívülálló dolgokra nem azt mondja, hogy nem léteznek, hanem hogy azokhoz neki semmi köze nincs, és semmilyen eszköze sem ebben a kérdésben dönteni. De ezt már sokszor körüljártuk.

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

  • SystemRoot

    őstag

    válasz Dalai Láma #3847 üzenetére

    Ha a Jézus ábrázolások egységesek lennének, akkor az egy utalás lehetne hogy valós személyről van szó. De nem azok, ezért bár lehet nektek nem tetszik ez a következtetés de egyáltalán nem biztos hogy létezett Jézus. Nagyon gyakoriak a mesék.

    A megjövendölésről meg annyit, hogy Cortez-t is megjövendölték hogy eljön, el is jött.:D

    Wisdom is the principal thing; therefore get wisdom: and with all thy getting get understanding.

  • Dalai Láma

    őstag

    válasz SystemRoot #3848 üzenetére

    Bocs, ez elég nagy hülyeség most, amit írsz. Azért, mert sokféle az ábrázolása, ne létezett volna? Tőled egy kicsit több realitásérzéket vártam volna. Életében nem készült róla kép, nem került rá pénzérmére, még jó, hogy ahány művész, annyi ábrázolási mód. Valójában azonban senki nem gondolja, hogy tényleg ferdeszemű lett volna, esetleg néger. Ráadásul az adott korhoz is igazítják a dolgokat. Most hadd ne kezdjek sorolni a történelemből százszámra példát, ahol a művészeti alkotások és a valóság aránylag távoli kapcsolatban vannak. De ott van pl a Dávid szobor. Szerinted úgy nézett ki Dávid? Biztos? Ja, akkor nem is létezett... :F

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

  • Dalai Láma

    őstag

    válasz SystemRoot #3845 üzenetére

    Egyébként valszeg nem volt egy gyenge ember, mert azt a strapát bírni kellett, folyamatos vándorlás, tanítás, meg hát előtte az ács mesterség. Ha nem lett volna elég stramm, nem is bírta volna a kiképzést.

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

Új hozzászólás Aktív témák