- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Mobil flották
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Ne legyetek bátorak, ha ezt a rollert választjátok - OOTD T10
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Apple Watch
- Google Pixel topik
- Honor 200 Pro - mobilportré
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Csaba_20_
őstag
Itt az adatlapja: Deskstar 180GXP
Eszerint a +12V-on pluszban 10%, minuszban pedig 8% eltérés megengedett a 12V-tól. Ezért nem okozott eddig igazából gondot az eltérés. Mivel az alaplapon nincs 4 érintkezős +12V-os tápcsatlakozó, ezért a tápnak ezen ágát egyáltalán nem terheli le semmi. A tápot pedig úgy tervezték, hogy ezen az ágon is terhelés lesz. Tehát ha azt szeretnéd, hogy ne legyen ekkora feszültségeltérés, akkor vagy régi tápot veszel, vagy beterheled az érintett csatlakozót is, vagy pedig új alaplapot veszel. -
Bile Demon
őstag
Ok, akkor lezárhatjuk a témát
használd nyugodtan.
Búcsúzóul:
Utoljára nekem még a celeronos (300A@450) gépemben volt fesz ingadozós Acorp táp, ott úgy oldottam meg a dolgot, hogy a CPU hűtőt egy 7809-el stabilizált feszre kötöttem, így terhelés alatt nem zúgott fel a ventilátor és alapból csendesebb lett. -
Bile Demon
őstag
Egy régi 300 vagy 400W-os DTK vagy Macron táp-pal (vagy sok másmilyennel is, de ezekkel biztosan) orvosolható a probléma, ezek erősebb 5V-os ággal rendelkeznek (30A-40A), mint a mai tápok és a 12V sem szalad meg akkor sem ha csak kis terhelés van, pl csak 1db HDD, ezt tapasztalatból mondom.
Lehet hogy a tápnál megengedett max terhelésnél a 10% eltérés, de ezt hiába magyarázod el mondjuk egy Hitachi HDD-nek, aminek csak 5% eltérés van megengedve. Ez az amit el kell bírjon, aztán ha nagyobb az eltérés lehet reménykedni. 99%, hogy 13V-ot is elbír és normálisan működik, de ezt nem garantálja neked senki.
Nem ilyesztgetni akarlak, csak felhívom erre is a figyelmet. Ha eddig is így használtad és nem volt semmi gond akkor akár maradhat is így.Egyébként az 5V helyett 4.65V se valami megnyugtató. Mulitméterrel nézd meg mivan és ha 4.75V alá megy a feszültség, akkor érdemes lenne vagy egy rági tápot vagy egy új alaplapot beszerezni.
-
Találtam itt közben egy hasznos hozzászólást egy másik topicból, szóval úgy néz ki a semmin idegeskedem
-
-
Bile Demon
őstag
Szerintem az a baj, hogy minden fogyasztód az 5V-os ágat terheli, akkor szokott ez lenni. Mármint hogy a 12V megemelkedik az 5V meg leesik. Meg van adva egy alap terhelés, ami az új tápoknál általában 1A, ennek meg kell lennie.
Ugye nincs az alaplapodon 4 polusú 12V-os csatlakozó?
Ha van és bekötötted, akkor NEM EZ A PROBLÉMA amit írtam.Én utoljára egy Athlon XP-s konfiggal jártam így, ott szerencsére elég volt + egy vinyót betenni és az megoldotta a problémát, egy vinyó nem volt elég alap terhelésnek a 12V-ra.
-
Hequila
őstag
Akkor is el lett mondva, de most el elmondom:
DIGITÁLIS FESZÜLTSÉGMÉRŐVEL MÉRJ!
Az alaplapi mérőeszköz nem számít annak. Nálam is fél V-tal magasabb értékeket saccol a Winbond, de nem foglalkozok vele.
Dugj multimetert a megfelelő helyekre, és terhelten - terheletlenül figyeld a feszültségértékét. -
Guruk segítsetek!!!
újra ez a probléma merült fel nálam, az új tápommal (fsp saga+ 350P, a régi codegen300w meghalt) és nem tudom mire vélni. Félek hogy ez is tönkremegy
, bár van rá 2 év gari, szal visszavihetem
A problem ugynúgy jelentkezik csak kicsit gyengébben, nem változnak annyira durván a feszültségek "csak" 12,7-re ugrik fel a +12V-os fesz terhelésnél. Alap hiba lehet gond??
Biztosan nem a feszmérővel van a gond, mert a ventiken hallani hogy emelkedik a fesz, így a hangjuk magassága is.
UI: egy harmadik táppal amit ideiglenesen használtam nem volt ilyen probléma
, pedig az már télleg noname volt, csak annyi volt ráírva h P4 táp, 300W
-
Hequila
őstag
A rák egye meg ott, ahol van, vegyél normális tápot pár ezer forintért.
Egyébként ha a +5VSB valóban 5V, és a PW-ON-t leföldelve semelyik ágon nem jelenik meg feszültség, akkor szerintem a vezérlő IC tájékán lehet a hiba. De ha baromságot beszélek, majd úgyis kijavítanak. -
Hequila
őstag
Ha a tápon belül lett volna zárlat, a vezetékek nem olvadtak volna meg. Vélhetően az alaplapon keletkezett valahol hiba, ami a zárlatot okozta (vagy valamelyik alaplaphoz csatlakoztatott eszköznek). Esetleg rosszul érintkezett az alaplap és a táp csatlakozója, és az így létrejövő ellenállás hevült fel ennyire (bár ebben az esetben a vezeték nem szokott megégni, csak a csatlakozó).
A táp az szerintem kuka (márcsak azért is, mert rövidzárvédelem nem működött benne), az alaplapot meg ki kellene próbálni egy minőségi táppal.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4)
- Villanyszerelés
- Alakul a SpaceX Starlink európai ellenfele
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- weiss: Pant* rant
- Nintendo Switch 2
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Vezetékes FEJhallgatók
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Mobil flották
- További aktív témák...
- Corsair RM850X 850W Gold Moduláris Tápegység
- FSP DAGGER PRO ATX3.0(PCIe5.0) 850W Sfx tápegység
- ASUS ROG STRIX 1000W Aura moduláris táp eladó /Garanciás/
- BESZÁMÍTÁS! NZXT Kraken Elite 360 RGB vízhűtés garanciával hibátlan működéssel
- Csere-Beszámítás! Asus Rog Thor II 1200W 80+ Platinum tápegység! Olvass!
- Eladó szép állapotban levő Apple iPhone 8 Plus 64GB / 12 hónap jótállás
- Telenor 5G Indoor WiFi Router (FA7550) + töltő (bolti áruk 100.000Ft)
- Lenovo magyar laptop billentyűzetre van szükséged? Akármelyik verzióban segítünk!
- Keresünk dokkolókat
- AKCIÓ! Gigabyte H610M i5 13600K 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Zalman S2 TG Seasonic 650W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest