-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
csiben1 #15903 üzenetére
Szerintem jól teszed a váltást és igazából nincs is más lehetőséged. A Manjaro mint fentebb írták, rolling release, azaz itt folyamatosan jönnek a frissítések. Valójában csak addig találkozol a verziószámmal, amíg feltelepíted. A telepítés maga éppen olyan pofon egyszerű mint az Ubuntunál. Az Arch Linux topikban meg nálam jóval szakavatottabb és nagyon-nagyon segítőkész srácoktól kaphatsz akár szájbarágós segítséget. Egyébként magyar nyelven is elég komoly irodalma van. Talán a legkomolyabb a disztrók közül.
Van egyébként Ubuntura épülő lehetőség is ami Unity hiányában járható út, például a Mint. Ön dönt, iszik vagy vezet... ;-) -
-
BoB
veterán
válasz
csiben1 #15903 üzenetére
KDE Manjaro jó. A végtelenségig támogatott, vagyis amíg elérhető lesz ez a disztró ezzel az asztali környezettel.
Gördülő frissítési modell miatt itt sosem kell újratelepíteni új verzió miatt.
Xubuntu - Lubuntu:
Nem csak a felület tér el, de felhasználóként Te leginkább csak ennyit veszel észre. Hardware igény eltérő, L kevesebbet kér mint X. Kinek mi jön be, van akinek ez tetszik van akinek az.
-
törölt tag
válasz
csiben1 #15890 üzenetére
Rakj fel egy másik felületet!
Lubuntu, Xubuntu, esetleg gnome-session-fallback.
A Unityt meg minden járulékával töröld le!(#15891) énvagyokAdam
Direkt szívattad magad a 13.10-zel? Két hónap múlva lejár, nem lesz több frissítés, és válthatsz másra. Ha jót akarsz magadnak, akkor LTS-re (12.04 vagy 14.04), de hogy melyikre, az már csak kísérletezéssel fog kiderülni. -
Fritz Teufel
addikt
válasz
csiben1 #15890 üzenetére
Ezt a hibát már jelentettem a Canonical felé és kernel gondra gyanakszanak. A probléma az, hogy ugyan ez a kernel hiba nélkül fut nálam Manjaro alatt. A javaslatukra próbáltam a legújabb kernelt is, azon is fagyott, még gyorsabban. Vagyis valóban nem kernel probléma, hanem inkább WM. Ugyanígy kimerevedett nálam is a kijelző olyan 6 óránként, de a rendszer stabil maradt. Onnan tudom, hogy a rendszer sértetlen, hogy egy alkalommal éppen filmnézés közben ütött be a ménkü, így kiderült, a rendszer futott tovább csak a Unity és a billentyűzet lett kiütve. Nekem nem tudtak megoldást ajánlani erre a problémára, ez a 14.04 sajátossága és másoknál is előfordul. Tehát vagy 13.10 vagy más disztró vagy együtt élsz ezzel a problémával és egyszer csak megoldják.
-
stopperos
senior tag
válasz
csiben1 #15887 üzenetére
Javítsd meg annak a kettőnek a telepítését. Csinálj egy sudo apt-get update && sudo apt-get -y dist-upgrade et, utána futtasd őket.
Nem kell a képet berakni ide a fórumba, igazából csak mondam 4 pontot amit figyelj. Ha legközelebb belassul akkor meg nézz rá ezekre, hogy valami eltér e a normálistól. -
Fritz Teufel
addikt
válasz
csiben1 #15887 üzenetére
Az Ubuntu v14.04 nálam is fagyott, az a verzió hibás. A v13.10 stabil vagy ajánlom figyelmedbe: Manjaro. Ez még nálam nem fagyott le egyszer sem az elmúlt 4-5 nap alatt és végtelenül egyszerű az Ubuntuhoz képest is. A GNOME Edition-t használom az hasonlít picit a Unity-re, csak sokkal szebb és hibamentes.
~1200 telepített csomag az Ubuntu 2300 csomagjával szemben. Az exFat nem háborog, ha kikapom a microSD kártyát stb. Hibaüzenettel még nem találkoztam egyszer sem. Pár képernyőmentés linkeltem korábban...
-
stopperos
senior tag
válasz
csiben1 #15883 üzenetére
OS verzió (32/64 bit), memória mennyiség, Alap+cpu típusa, grafikuskártya típusa, HDD/SSD méretek érdekelnének.
Továbbá tarts nyitva a háttérben egy terminált 4 tabbal a következő parancsokat futtatva:
htop - telepíteni kell, indítás után F6 - sort by cpu
sudo iotop - telepíteni kell ezt is előtte
tail -f /var/log/syslog
tail -f /var/log/dmesgHogy lásd mi történik a gépeden ezek kellenének, és mond ha valami furcsát látsz.
-
kispx
addikt
válasz
csiben1 #15766 üzenetére
Transmission a neve.
Nyitsz egy terminált, és elkezded gépelni a program nevét, és közben nyomkodod a TAB billentyűt ekkor felkínálja azokat a programokat amiket elérhetsz. Próbáld ki. Nem kell megijedni a termináltól, segít.
Vagy a system monitor alkalmazásnál megnézed, hogy milyen programok futnak.
-
kispx
addikt
válasz
csiben1 #15761 üzenetére
Melyik programot akarod elindítani?
Először terminálban próbáld megnézni ha nem megy. Ott a TAB billentyű nyomkodásával felajánlja az elérhető programokat.
Általában ezekben a könyvtárakban vannak a futtatható fájlok (browse gombbal innen is kiválaszthatod)
/bin
/sbinA többit jól gondolod.
-
kispx
addikt
válasz
csiben1 #15758 üzenetére
Általában nem szükséges az elérési útvonalat beírnod mivel a PATH változóban benne van (= Ha kiadsz egy parancsot akkor az ebben a változóban szereplő könyvtárakban keresi + az aktuális könyvtárban)
Szóval elég csak a parancs nevét oda beírnod, nem kell elérési útvonal. Kivéve, hogyha a csomagkezelőt megkerülted. (Ez esetben neked kell tudni, hogy hova telepítetted az alkalmazást.)
-
-
RBJ
addikt
válasz
csiben1 #15541 üzenetére
miért nem firefox bővítményként teszed?
Nekem elég zavaros a xubuntu wall kezelése. Ha beteszek egy saját képet, vagy próbálgatok utána nem hozza az eddigieket vagy a gyári képeket és saját kezűleg kell megadni az útvonalat.
Az elementary vagy más mindig jegyezte a volt wallokat és egybe hozta a választási lehetőségek között.
Most meg megint nem tudom a gyári elérési útvonalat az eredeti wallokhoz.Na megvan volt gógyim mentettem anno.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
- Hálózati / IP kamera
- Yettel topik
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Anime filmek és sorozatok
- Google Pixel topik
- World of Tanks - MMO
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Mielőbb díjat rakatnának a görögök az olcsó csomagokra az EU-ban
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy S24 Ultra 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- Azonnali A320 B350 X370 B450 X470 A520 B550 X570 chipset alaplap felvásárlás személyes/csomagküldés
- Eladó Apple iPhone Xr 64GB fekete / ÚJ KIJELZŐ / 100% AKKU / 12 hónap jótállással!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest