- iPhone 16e - ellenvetésem lenne
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Mobil flották
- Prohardver app (nem hivatalos)
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Magisk
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Fotók, videók mobillal
- Azonnali mobilos kérdések órája
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
pinnacle #35410 üzenetére
cat /etc/apt/sources.list
Benne van a partner tároló? Mert ha nincs, akkor azért nem találja a csomagot.
Nekem amúgy flashplugin-installer az egyetlen csomag, ami fent van...Lehet, hogy jobb lenne, ha nem perzisztens módban tennéd, hanem rendes telepítésként a pendrive-ra (csak az macerásabb).
-
-
-
válasz
jbauer05 #35359 üzenetére
Attól még lehet, hogy jogokkal van baj. Magába a mappába pl. bele tud menni?
Egy chmod 777 is tud segíteni (csak ne hagyd úgy!), aztán lehet visszavenni a jogokat, ha működik. Nekem is rendszeresen az okozz az ilyet, hogy nem jók a jogok, és nem lát bele a megosztott mappákba a Samba. -
válasz
cacater #35356 üzenetére
Van egy külön program erre, "További illesztőprogramok" - verziótól függ, hol találod, van, amelyikben külön alkalmazás, van, ahol a csomagkezelő/frissítéskezelő része.
Az nem fog menni, hogy letöltöd a Nvidia-tól, és felpakolod, nem az a módja@t72killer : ACPI körül nézelődnék...
-
válasz
halhatatlan #35347 üzenetére
Kdenlive jó még, de készülj fel, hogy minddel macera megismerkedni. Egy Sony Vegas kezelőfelületéhez képest sehol nincs egyik sem. (Legalábbis az ingyenesek nem, mert amúgy elég komoly helyeken is vágnak Linuxon, csak azt halandó nem fizeti meg
)
-
-
-
-
-
-
-
MBR-es (meg az van rajta, amit ráteszek). Jelenleg egy BIOS only gépen próbálgatom (most már), így az UEFI nem tud bekavarni, de így sem lesznek meg az UUID-k boot közben.
@lev258 : Aszerint, tehát akkor az csak UEFI-hez jó (siettem, nem olvastam el részletesen, gondoltam sok baja nem lehet). Na mindegy, most akkor telepítek egyet mindjárt BIOS-sal is.
-
válasz
lev258 #35310 üzenetére
OK, de addigra ez a pendrive is várhatólag megszűnik
Most ott tartok, hogy nem szórakoztam további írással, fogtam egy GRUB rescue leírást, és szépen rápakoltam egy GRUB-ot kézzel a Live CD-ről. Bootol, de az initramfs Busybox shelljébe esik, mert nem találja a / -t.
Talán rosszul van megadva a GRUB konfignak a root (egy meghajtóval mintha odébb lenne), de ugyanaz a eredmény.Ezért kérdeztem, hogy van-e valakinél már bevált módszer...
-
-
Hello,
Van valakinek tuti leírása Ubuntu pendrive-ra telepítésére (nem Live, hanem normáls rendszert)?
Ez alapján szép fekete képernyőt kapok bootoláskor, és/vagy GRUB hibaüzenetet a telepítés végén, hogy cross-disk telepítéshez beágyaznia kéne, és az nem megy... -
Hello,
Sry, van egy ilyen bajom, hogy 16.04-en nem tudok CD bemenetet csiholni.
Apósnál van egy gép a régi TV tuneremmel (analóg kábelTV), ami CD-in-en adja át a hangot.
Amikor nálam volt a tuner, akkor nem volt ilyen gondom, mert nem volt a lapon CD-in, így kivezettem a cuccot hátul Line-in-re, és szólt.
A bajom az, hogy nem is tudom kiválasztani a CD-in bemenetet, A hnag kezelőpultban látni a Line-t (ha be van dugva valami), meg a mikrofont, de a nem bedugott eszközöket nem (ezt pl. hogyan lehet engedélyezni, hogy látsszanak...), de sehogy nem tudom elérni, hogy a CD-in hangja valahogyan rákeverődjön a kimenetre...Valakinek megvan, hogyan kell ezt?
Pulseaudio eszközök között van 2 input, Alsamixerben is látom a CD-in-t, de akármit csinálok, nem kerül a bemenetről semmi a hangkimenetre.
-
válasz
Neil Watts #33291 üzenetére
Az Ubuntu Servernek nem része egyik sem
Amúgy végül Shotwell lett. A RAID-ben meghalt egy winyó, és ugyan nem okozott nagy hbát, de annyira belassult a tömb tőle (nem döglött meg rendesen csak a fejet dobálta, szóval nem dobta ki a RAID magából), hogy valószínű az okozta, hogy annyira lassú volt az import, vagy annyi hiba történt közben, hogy nem ment le.Amúgy nagyon nem pont jó ez a progi sem, de most jobbat nem tudok, és végre működik. A duplikátumokat amúgy az import végén kiszűri, csak ugye addig sosem jutott el addig
-
válasz
Neil Watts #33304 üzenetére
Nekem is van Core2 gépem, már a 17-esis ezt csinálta. A telepítő megyen...
-
-
-
-
Hello,
Fotókategorizáláshoz valaki tud alkalmazást?
A követelmények
- ne másolja át a képeket, hagyja őket ahol vannak
- ne akadjon ki egy napnyi futás után
- legyen egy "minden létező kép" lista
- ismerje fel, ha egy kép már ott van az adatbázisban, ne duplázzaShotwell majdnem jó, de az 1 napnyi import (úgy 600GB kép) után kiakad, és még lenne... És duplikátumokat csinál, ha még egyszer lefuttatod ugyanarra a könyvtárra.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Hello,
Van valaki, aki Ubival (főleg Lubuntu) UPC-s modemet használ, USB-n bedugva? Hogyan kéne belőni?
-
-
-
-
-
-
-
-
-
válasz
PeeterssoN #31822 üzenetére
Azért egy olyan gépn nem fog fénysebességgel repülni, max. a Damn Small Linux... Vagy TCL...
-
válasz
PeeterssoN #31818 üzenetére
Mivel akarsz kiírni, és mit?
-
válasz
PeeterssoN #31812 üzenetére
Az IDE HDD nagyon visszafogja. Azona gépen egész jól elmegy bármi, ha gyors háttértár van alatta (Lubuntu azért ajánlott, mert mégsem egy erőmű az a gép).
-
-
-
-
Hello,
17.04 x64-gyel másnak is volt olyan baja, hogy feltelepül, Live mód megy, de a telepített cucc nem bootol? Nagyjából semmi, kernelpánik. 32 bites megy... Core2Duo, 4GB RAM, G41 chipset, SSD.
-
-
-
-
-
A NetworkManagerben kéne lennie kapcsolatként.
@ALFA : Scriptet is lehetne rá írni. Amúgy 100% hogy van ilyen progi, ami megcsinálja, de hirtelen én sem tudok ilyet. Mondjuk én úgy állnék neki, mint itt, de mostanában elég sok scriptet írok, szakmai ártalom
-
Itt én azt látom, hogy tárolóból fel lehet tenni )csak szokás szerint hülye neveket adta neki):
https://askubuntu.com/questions/627638/cisco-anyconnect-compatible-vpn-openconnect-in-ubuntu-15-04
https://askubuntu.com/questions/762183/openconnect-vpn-not-in-network-manager-in-16-04
-
-
-
-
-
-
-
Nnnna. Ubi 14-en még az 52-es Firefox is megy SSE2 nélkül. Hangom viszont nincs, ilyen mezei Creative 4570 meg hasonló bonyolultságú hangarikkal...
-
-
-
-
válasz
lev258 #31586 üzenetére
Lubuntu, csak eléggé este volt már, kimaradt
Nem indul el : elindítod, ablak bejön, kilép, error report. Wtf.
Este nézem parancssorból, hátha lesz hibaüzenet. Mondjuk olyat olvastam, hogy SSE2 támogatás nélkül már nem mennek a nagy browserek - szóval lehet, hogy ez bukta.
Viszont valami mainstream Linux kéne rá, mert a tulajnak az is meredek lesz, hogy Linux@Cyrin : Atom az érdekes, mert az is rendesen butított, ha azon megy, akkor talán az A.XP alatt is kéne.
-
Hello,
Matuzsálem gépen van valakinek 16-17-es Ubija? Ma tettem fek egyet (AthlonXP,Gf2MX,768MB RAM), de nem indulnak el a böngészők rajta. Van rá valami okosság, vagy downgrade?
Azt tudom, hogy a Flash okozhatja - nem az a baja. Azt is tudom, hogy dobjam ki a gépet
Minden tippet köszi -
-
-
-
Chip-es Süsüm nekem is van
És mekkora királyság volt - vagy lett volna, ha akkoriban normális csomagkezelők vannak, amik képesek függőségeket feloldani. Még a 10-esben is mindennek baja volt mindennel.
Ami abszolút jó volt, az a KDE-s Ubi 8 és 9, azokat szerettem legjobban. -
válasz
batai15 #30150 üzenetére
Nem tudom, mit csináltál, de ha recovery módba bemegy, akkor ez segíthet :
http://www.softpanorama.org/Commercial_linuxes/Startup_and_shutdown/root_password_recovery.shtml
Ebből a 2-es módszer az elején, és utána újracsatolni a /-t, és tudod szerkeszteni a fstabot.
Ha elindult, akkormount -o rw /dev/sda1 /mnt
, ezzel írható lesz a / , ésvi /etc/fstab
vagynano /etc/fstab
. A hibás sort kiszeded, ment ésreboot
.
A nano mondjuk felhasználóbarátabb, ott van menüd.@lev258 : Na leírtuk ugyanazt.
-
-
Hello,
Hülye kérdés.
LXDE-re van-e paneles USB notifier? Olyan, mint a KDE-ben pl.
Illetve, hogyan lehet átírni a LXDE menü alján a "Kijelentkezés" -t? Pár módszert próbáltam, de eskü, ha átírom a lx menü konfigját, semmi. Ha odateszem a bejegyzést kétszer, az egyiknek más a name= sora, nem zavarja, marad a felirat. -
-
-
-
-
-
-
-
Illetve, esetleg egy dist-upgrade-al jobban járok... :S Az az egy baj, hogy tetű itt a net, és jobb lenne, ha csak egy drivert kéne feltenni, de azt meg nem merem így, hogy láthatólag leszedne mindent, amit ér.
-
Az megvan, hogy az AMDGPU-t kéne feltenni, de ez jelöli eltávolításra az lubuntu-desktop csomagot. Wtf?
-
-
Hello,
Valakinek van ötlete, mit lehet tenni, ha egy Lubuntu 14.04-en a Catalyst nem indul el, és persze 1024x768-bsn ragadt...?
Google sokat nem segít... fent az fglrx, és a Catalyst közli, hogy nincs driver. -
-
-
Inkább video driver. Más kimeneti modullal sem jó? És más filmmel?
Nekem is vannak ilyen mpegek (jellemzően amit asszony vesz fel TV-ből), ami kicsi marad. Végső esetben bele lehet zoomolni.
Mplayerben kicsit jobb ez a funkció, ott finomabb lépésekben lehet nagyítani a videót. -
-
-
No. Telepítőlemez rescue módban kézzel felcsatoltam a filerendszereket, csináltam névfeloldást, telepítettem új kernelt. Semmi változás.
Az lesz a baja, hogy szerintem belegenerálja a lvmetad használatot az initrd-be, de az a rescue módban nincs... és így valami nem kerül bele. Vagy valamiért bot közben nem látja az initrd-t.Valakinek ötlete?
-
válasz
lev258 #28059 üzenetére
Haladóban nincs senki.
Direkt telepítettem LVM-re, mert látni akartam, hogy mennyire helyrehozható később, ha rendes NAS-ként fog szolgálni, és baja lesz.
Másrészt másnak is hasznos lehet, ha rájövök, mi a megoldás.Amúgy az a jó, hogy bedob az initramfs shelljébe (ash) de a billentyűzetet nem kezeli le
Mást meg nem tudok rádugni, mert nincs ps/2 port
-
Bootolt már valaki lvm-ről?
Van egy raid5-ön levő lvm-en levő tesztrendszerem. Minden az lvm-en van, boot is, minden.
Elindítottam -1 hdd-vel, össze is borult. A hiányzó hdd raidbe való visszarakása után már elindul, de nem találja valamiért az lvm-et. Azt mondja boot nözben, hogy, failed to connect to lvmetad, nincs ott a logical volume, és megáll.Na most az lvm ott van, rescue módban a telepítőlemez látja, a grub configban ott van a raid és lvm modul.
Mit lehet ezzel csinálni? Update-initramfs-t próbálgatok most, de mentés módban a telepítőről nem megy.
-
-
válasz
Thocy a ZAGY #28013 üzenetére
Megnyugtatlak, 6430-on Win8, 10 alatt is örültünk, ha hajlandó volt feléledni a lábnyomolvasó, hát ha még fel is ismerte az ujjad! Ugyanis volt kollega, akinek minden ötödikre hitte el, hogy a jó ujjat húzta le. Ami most van Lenovo T410-em, meg haver R61-ében, csont nélkül megy, Linuxon és Winen is.
Más.
Összeraktam egy RAID5, rajta LVM, Ubi szerver 16. A RAID+LVM-ről bootol, gondoltam miért ne. Elműködgetett (csak OS volt rajta, próbaképpen), majd sikerült ráindítani úgy, hogy egy winyó nem volt bedugva. Azóta nem indul el. Kernelpánikolt, nyomtam egy rescue-t, azóta GRUB sincs. A rescue rendszerről látni a RAID tömböt, meg ami rajta van, de GRUB-ot nem tudok rá tenni.
Elvileg fel kéne csatolni az md0 eszközt (? miért a raidet?) , de nem engedi. Gondolom az LVM miatt.
Perpill. hazavágtam a grubot is, csak annyit mond, hogy bad ELF magic.
Mit lehet ezzel csinálni?(Illetve lehet csak attól volt a pánik, hogy frissült a kernel, ezt lehet egy újratelepítéssel kipróbálom. Meg ez meredek lenne.)
-
válasz
megema #27985 üzenetére
Persze, hogy az volt, miután a 12.04 brutál régi, és azzal a kernellel már alig megy valami
@brickm : Ez a Döll szegénységi bizonyítványa, bár kérdés, ebben mennyi szerepe van a MS-nak (nem tudom, mennyire partnerek). User le van...
Mondjuk nekem csak üzleti Dell/Lenovo/Fujitsu lapossal volt dolgom már régóta, ezeken frankón megy az Ubi. Sajátom Lenovo, köszöni, hibamentes. -
válasz
megema #27976 üzenetére
és @brickm : Itt a topicban sok Döll volt, amihez olyan speckó driverek voltak befordítva, hogy sehol máshol nincs. Gyári 12 helyett felteszel egy 14, és nincs wifi, stb...
Dell konzumer szívatás. Üzleti E6420, 6430-on a pendrive-os Ubim meg szépen ment.@Syl, Dave : Ubiban gondolkodok egyenlőre.
-
Hello,
Tippet keresek
Összedobtam egy NAS-nak valót. 5x250GB HDD, lap, ram, ti mit tennétek rá? Ubuntu Server, vagy desktop Lubuntu?
NAS lesz, de pl. TV-felvételi funkcióhoz is jól jönne grafikus felület (LXDE, vagy Blackbox, dugok rá monitort, vagy VNC), meg a laptopom halála esetén jó lenne, ha azt ideiglenesen ki tudná váltani. Ubi Serverre mennyire értelmes pl. felhúzni egy LXDE-t? -
-
Na megint egy nagy jóba futottam bele...
Volt USB DVB-T tunerem, ami egy ideje nem működött. Gondoltam megdöglött, de nem.
Másik gépen próbálva megy. Ott kicsit újabb a kernel, de nem lényegesen, 3.19 és 3.13 . Az én gépem 3.13-as, Kubuntu. A tuner egy IT9135 -ös dög, amihez az én gépem be is húzza az it913x modult, a másik meg az af9033-at - és azzal megy. Az enyémen az a csavar, hogy látszik a tuner, behúza a firmware-t is, stb., de csatornákat, azt nem talál (channels.conf -t megadva neki meg vételi hibák jönnek).Rmmod dvb_usb_it913x és modprobe af9033 után nálam azt mondja a w_scan , hogy tuner sincs, mert nincs betöltve driver.
??? mit lehet ezzel...?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Bomba ár! Lenovo ThinkBook 14s Yoga - i5-1135G7 I 16GB I 256SSD I 14" FHD Touch I Cam I W11 I Gari
- Gigabyte BRIX GB-BXi3H-4010 mini PC eladó
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A14/Samsung Galaxy A34/Samsung Galaxy A54
- Samsung Galaxy S21 Ultra , 12GB , 128 GB , Kártyafüggetlen
- Akciós Windows 10 pro + Office 2019 professional plus csomag AZONNALI SZÁLLÍTÁS
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged