- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Fotók, videók mobillal
- iPhone topik
- Erős specifikáció, kompakt formában
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Yettel topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Milyen okostelefont vegyek?
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
lev258
veterán
válasz
Marcsello31 #38268 üzenetére
Se a Steam, se a Wine nem működőképes ARM-en. Ezen te nem tudsz változtatni. Bár az utóbbi időben elkezdtek valamit a Wine-nál, de az még nagyon távoli.
-
lev258
veterán
válasz
Marcsello31 #38266 üzenetére
ARM-en esélytelen.
-
lev258
veterán
válasz
Steve_Brown #38206 üzenetére
Jelenleg nálad az amdgpu-pro megy. Ha egy kernelfrissítésnél gubanc lesz, akkor visszavált majd a rendszer a korábbi driverre, remélhetőleg beavatkozás nélkül.
Hogy a jelenlegi helyzet, jó-e, azt én nem tudom. Te állítod, hogy igen. Én meg azt, hogy ma már Linux rendszereken senki ne telepítsen AMDGPU-PRO-t. És ezt durván 2 éve így látja már a felhasználók döntő többsége. -
lev258
veterán
válasz
Steve_Brown #38203 üzenetére
A nyíltat eleve nem szedi le. Ha pedig komolyabban belemegyünk, akkor a zárt se egészen zárt már, nem úgy mint régen. Ezért inkább úgy fogalmaznék, hogy az AMD oldaláról felrakott driver adott kernelhez szokott települni.
-
lev258
veterán
válasz
Steve_Brown #38200 üzenetére
Nem a rendszert, a gyártói drivert. Ha már ahhoz ragaszkodsz.
-
lev258
veterán
válasz
Steve_Brown #38194 üzenetére
Az adatlapodon szereplő kártyához biztosan nem kell a gyártói driver. Másrészt ne lepődj meg, ha egy kernelfrissítésnél gondot okoz, újra kell tenni.
Csak azért írtam le, mert a gyors megoldás nem feltétlenül a jó megoldás. Az pedig biztos, hogy a Steam indulásához semmi köze. -
lev258
veterán
válasz
Steve_Brown #38184 üzenetére
Tudsz mutatni egy képernyőképet, mi a baja?
-
lev258
veterán
válasz
Steve_Brown #38178 üzenetére
Az elsőt nem tudom, komolyan kérdezed-e. A .deb fájl a Linuxok setup.exe-je, hosszú évek óta.
A snap-ekre oda kell figyelni, mert a sandbox környezetnek szüksége lehet finomhangolásra a "megszokott" működés eléréséhez. -
lev258
veterán
válasz
Steve_Brown #38176 üzenetére
Elég érdekes problémáid vannak. Egyébként hogy telepíted az említett programokat? Nem véletlenül snap csomagként?
Csak mert másnak pár kattintás és mennek a dolgok.
Aláírás hiba akkor lehet, ha nem értesz a ppa-khoz, de attól még megpróbálod használni. Függőségi meg általában akkor, ha a telepítés lépései nem tiszták. -
lev258
veterán
válasz
Steve_Brown #38170 üzenetére
"Ha a Mesa-t felrakom"
Hogy mit? Az már fenn van.
A 20.10-es Wayland-et használ alapból vagy még Xorg-ot? Egyébként miért az? Jövő nyáron megszűnik a támogatása. -
lev258
veterán
Magáról a secure boot-ról: milyen alapelvekkel indult, aztán hogyan sikerült az egészet tönkrevágni (célt tévesztetté tenni), elég sok leírást találsz. Én ma már minden UEFI-s gépemen kikapcsolom, mert nem látom értelmét.
A kérdésedre válaszolva. Igen a Canonical megszerzi a megfelelő tanúsítványt (aláírást) a rendszerhez, viszont amikor a rendszerhez extra modult kell hozzáadni, ami nem szerves része annak, azt alá kell íratni, különben nem fog működni. Ennek a módja a MOK, adott hardverhez saját felhasználói kulcs (aláírás) készítése.
A dual-boot rendszernek viszont nincs köze a kérdéskörhöz. -
lev258
veterán
válasz
tordaitibi #38094 üzenetére
Nekem az NTFS-sel kapcsolatban mindössze annyi javaslatom van, hogy a töredezettségmentesítést futtasd le Windows alól időnként.
-
lev258
veterán
válasz
Marcsello31 #38061 üzenetére
Tisztázzuk.
Mind az Android, mind a CoreELEC Linux alapú. Szóval eddig is azt használtad. Ha Ubuntut akarnál rátenni a gépre, akkor az első nehézség, hogy ARM-re készített Ubuntura lenne szükséged. Az nem jó, ami "normál" számítógépre (PC-re) készült. Ha pedig ezen túl is jutnál, még mindig probléma a gépigény és a driver támogatás. -
lev258
veterán
válasz
tordaitibi #38049 üzenetére
Azt sikerült kiderítenem, hogy nálam az alaplapi Intel videókártya elmehet egészen 1,5 GB RAM-ig.
-
lev258
veterán
válasz
tordaitibi #38049 üzenetére
Ez igazából nem az aktuálisan használt érték, hanem az alapértelmezett (default), ha minden igaz. Szóval lehet több.
free -m
ez mit mond? -
lev258
veterán
válasz
tordaitibi #38045 üzenetére
Pontosan hol ír ennyit?
Egyébként 256 MB a megszokott az integráltnak, de egy ideje már dinamikusan tud változni (nőni).LC_ALL=C lspci -v | grep -EA10 "3D|VGA" | grep 'prefetchable'
Ez mit mond?
A mi tekeri a procit mindig érdekes kérdés. A Kubuntu eleve az erőforrás igényesebb rendszerek közé tartozik. -
lev258
veterán
Ahogy látom, ez a csomag a 18.04 után megszűnt. Valami leválthatta. Szóval nem erőltetném rá a rendszeredre. Elképzelhető, hogy jelenleg a 20.04 nem is támogatott hivatalosan (a Tizen szempontjából). Az egyik helyen azzal trükköztek, hogy felvették a régebbi LTS ide vonatkozó tárolóját. De az ilyen dolgokkal óvatosan kell bánni, nehogy nagyobb gondot okozzon.
-
lev258
veterán
válasz
Synaptic #37941 üzenetére
Az a baj, hogy míg a normál a drivert valóban nem feltétlenül, addig a gyárit erősen ajánlott úgy feltenni (legalábbis a hivatalos ppa-ból). Ugyanis a driverek kiadása nem a rendszer kiadását követi és emiatt nem része automatikusan a frissítéseknek sem. És bizony simán lehet bug, ami nálad gondot okoz.
Linux alatt Intel és AMD vonalon általában egyszerűbb az élet, az esetek többségében Nvidia-val is. Csak utóbbi esetén, ha mégsem, akkor többet kell kínlódni. -
lev258
veterán
válasz
tordaitibi #37828 üzenetére
A Snap-es cuccok erősen hozzáférés korlátozottak. Ha a honlapról a .deb-et töltöd le, azzal nem lesz ilyen megkötés. A Snap-nél is lehet szélesebb körű engedélyeket adni, de még sosem foglalkoztam vele.
-
lev258
veterán
válasz
v.attis #37675 üzenetére
A kulcsszó a persistent Live. Hogy mit rontottál el, azt így senki nem mondja meg neked. Ha nem sikerül kitalálni, van még program bőven, amivel próbálkozhatsz.
A Live módban megnézted, hogy megmaradnak-e a beállítások, új fájlok?
Egyébként ha úgyis telepíteni akarod a pendrive-ra, csináld rendesen. Mert a perzisztens mód nem egészen ugyanaz, csak imitálja. -
lev258
veterán
válasz
#25421056 #37597 üzenetére
Volt a napokban egy komolyabb GRUB biztonsági hiba, de már akkor írták róla, hogy nagy óvatosságot igényel a javítása, oda kell figyelni, mielőtt élesbe kiküldenék a felhasználóknak. Ezek szerint valaki csúnyán elrontotta.
Egyébként a secureboot és a GRUB kapcsolatához van köze. -
-
lev258
veterán
A GDebi-t már korábban elhagyták.
Persze én is használom; telepítem, ha hiányzik. Az, hogy rossz programmal van asszociálva a .deb fájl már valóban lehet hiba (mondjuk ha nincs GDebi, akkor az Archive Manager a logikus), de azt teszteléskor kellett volna jelezni bug-ként. -
lev258
veterán
Nem.
Közben már megtaláltam, hogy ő valószínűleg a csatornaszélességre gondolt a MHz-ekkel. Azt viszont szintén a router-ben kellene megnézni, mert lehet, hogy automatikusra van állítva (hol így, hol úgy). És célszerűbb ott fixálni, mint a gépen. Másrészt a szélesebb csatorna jobban romló vételt is jelent: nagyobb zavarást, kisebb hatótávolságot (legalábbis 2,4 GHz mellett). De ezt neki kell megtapasztalnia. -
lev258
veterán
válasz
Krystal_s #37219 üzenetére
Egyrészt az nem derül ki, milyen wifi eszköz van a gépedben. Másrészt valami nem stimmel a számokkal. A wifi kommunikáció 2,4 GHz-es csatornán (frekvencián) zajlik, dual band esetén 5 GHz-en.
A wifi router-en meg eleve be kell állítani, melyiket használja (küldje), talán lehet mindkettőt is. De utóbbi valószínűleg két külön hálózatként jelenik meg a gépen. -
lev258
veterán
válasz
lionhearted #37161 üzenetére
Én rendes partícióról beszélek, ahol megvannak fixen a határok.
-
lev258
veterán
válasz
lionhearted #37159 üzenetére
Akkor lehet én értelmezem rosszul, de eddig azt hittem, a blokk (szektor) szerinti bontás fizikai határokat is jelöl.
-
lev258
veterán
Az UEFI-nek egy FAT32-es partíció kell, ami /boot/efi alá kerül. Tudtommal ez LVM esetén is kell. Szerintem az LVM-től külön kell létrehozni, nem alatta, de erről keveset tudok. Még sosem LVM-eztem.
Mellesleg swap fájlt ajánlanák a partíció helyett, ha egyáltalán szükség van rá. Egyrészt újabban ez "divatosabb", másrészt egy SSD esetén nagy valószínűséggel jobban kíméli a lemezt. Partíció esetén csak egy adott részét használhatja a lemeznek, azt fogja sokszor újraírni. Fájl esetén nagyobb szabadsága van. -
lev258
veterán
válasz
nemethchek19 #37149 üzenetére
Mit szeretnél? Elég egyértelmű választási lehetőségek vannak.
Csak Linux vagy dual boot Windows-zal?
Tab-bal lehet mozogni/kiválasztani. -
lev258
veterán
válasz
nemethchek19 #37147 üzenetére
Ameddig gond nincs, addig erősen javasolt a Frissítéskezelőt használni.
Jelen esetben az zavar, hogy Grub frissítésnél eddig csak olyannal találkoztam, hogy egy-két beállításfájlt le akart cserélni és megkérdezte, beleegyezek-e.
"úgy döntöttél, hogy ne telepítsük a grub-ot..."
Nem tudom, hogy ez csak a magyar fordítás miatt van-e, de több problémám is van az üzenettel. Remélem azt tudod, hogy a 19.10 csak 9 hónapig támogatott. -
-
lev258
veterán
válasz
Black-core #37085 üzenetére
Nincs olyan, hogy valami Linux fájl. Ha egy Fájlkezelővel bele tudsz mászni az .IMG-be, akkor teljesen mindegy, melyik rendszeren készült.
Vagy valamit nagyon rosszul értelmezek. -
lev258
veterán
válasz
Véreshurka #37057 üzenetére
Ez inkább a program saját beállításain múlik, nem az Ubuntun. Mit használsz?
Vagy úgy érted, hogy a felhasználódnak nincs joga jelszó nélkül futtatni a programot? Hogyan telepítetted, hogyan indítod? -
lev258
veterán
válasz
celafat #37016 üzenetére
Ezzel tényleg az a baj, hogy a Linux és a script egy céleszköz számodra, viszont a használati utasítás hiányzik hozzá (a fejedből). A videó vagy leírás csak annak az, aki ért is hozzá.
Ott van a Github oldal is, ahol másik oldalról közelíti meg a telepítést, de hiányos ismeretekkel az sem egyszerűbb. -
lev258
veterán
válasz
celafat #37014 üzenetére
Igazából már látom, mire megy ki a játék. A Nintendo Wii-t akarod ezzel megpiszkálni. A probléma az, hogy ha nem látod át és nem érted, mit kell csinálni, hogyan és miért, akkor könnyen előfordulhat, hogy amikor turkálni kezdesz benne, valamit elnézel és tégla lesz belőle, javíthatatlan állapotban.
Épp ezért jó lenne, ha vagy rávennéd magad, hogy beletanulj, vagy megkérnél valaki hozzáértőt, hogy csinálja meg. -
lev258
veterán
válasz
celafat #37010 üzenetére
Valószínűleg azért nem kér náluk jelszót, mert már vagy előzőleg megadták egy sudo parancsnál, vagy emelt jogosultsággal indul a script (vagy a Terminál).
A hiba szerint nem találja a szervert, hogy leszedje a szükséges telepítendő csomagokat. Frissítettél már azon a gépen? Más szervert próbáltál a frissítési beállításoknál?
A script alapján a bluez-t akarja feltenni, az 5.51-es verziót. Nem elég neked az 5.48-as verzió, ami elérhető a rendszeren? -
lev258
veterán
válasz
celafat #37007 üzenetére
Csak akkor kér jelszót, ha a script olyat csinál, amihez szükséges. Ezt nem kerülheted meg, a jelszót nem lehet kikapcsolni. Inkább a script-ről mondj valamit.
"Ha beírom a jelszót, akkor sem megy tovább, hanem lefuttat több oldalnyi szöveget, gondolom valami bill. parancsok meg a magyarázatai, de a végén a kurzort sem kapom vissza."
Akkor ott egyéb gond is lesz, esetleg a script sem jó (talán elavult). -
lev258
veterán
-
lev258
veterán
A Python terén a 2-es és 3-as változatok nem kompatibilisek. Épp ezért sokáig halogatták a teljes váltást. Ami éppen a 20.04-esben történik meg. Így aztán ne lepődj meg, ha lesz vele némi fejfájás (meg mindazzal, ami használni akarja).
Elvileg a csomagok között még telepíthető marad. -
lev258
veterán
Biztos vannak teljesítménytesztek. Mint írtam, indirekt módon befolyásolja, vagyis nem konkrétan azt kell nézni, hogy a böngésző hogy muzsikál, hanem a további, szintén a snap (vagy épp flatpak) csomagból betöltött dolgokkal együtt (az egészet). Itt van egy minimális teszt.
-
lev258
veterán
Azért ez így nem igaz.
Egyrészt mindkettő hatással van a boot időre, másrészt indirekt módon valószínűleg a RAM és CPU felhasználásra is. Meg persze a mellékelt függőségek miatt a merevlemezen is nagyobb helyet foglalnak (beolvasni is többet kell). Persze egy modern gépen ezek jó esetben alig érzékelhetőek. -
-
lev258
veterán
válasz
I02S3F #36851 üzenetére
Akinek bevált a jelenlegi rendszere, annak nincs értelme frissíteni. Ha kell az új, vagy valamely hardvernek szüksége van rá, akkor meg lehet tenni. De mindig készülni kell arra, hogy egy ilyen mértékű frissítés problémákat és szélsőséges esetben adatvesztést is okozhat, vagy csak "szimpla" nem indul a rendszer problémát.
-
lev258
veterán
-
lev258
veterán
-
lev258
veterán
Lehet, hogy 1-2 napon belül majd írnak róla a PH-n is. Egyébként meg inkább Google fordító, mint pcfórum.
Ha találok neked értelmes magyar linket, majd megadom.
Röviden: ha jelszó beírásnál *-ok jelennek meg, akkor sebezhető lehet a rendszer (ha a sudo verzió is stimmel). Ha nem jelenik meg semmi, akkor biztonságban vagy. Állítólag a Mint és az Elementary használ ilyen beállítást, tehát azok sebezhetőek lehetnek (de gondolom már javítás is érkezett). -
lev258
veterán
válasz
sellerbuyer #36565 üzenetére
Nem tudom, hol olvastad, de szerintem az már nagyon régen volt.
A GPT pont ezt oldja meg. -
lev258
veterán
válasz
sellerbuyer #36547 üzenetére
Nem értek a témához, de én úgy látom, inkább az operációs rendszeren létrehozott raid-et javasolják általánosságban az alaplapi helyett.
De elvileg tudnia kell kezelnie az Ubuntunak, ha sima Intel-féle raid-ről van szó.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Vivaldi (böngésző)
- Gyúrósok ide!
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- RAM topik
- Linux kezdőknek
- Konteó topic
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- További aktív témák...
- Bomba ár! Dell Latitude E7250 - i7-5GEN I 8GB I 256SSD I 12,5" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! MSI Z77 MPOWER Z77 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Xiaomi Redmi Note 12 Pro 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte GA-A620M R5 7600 32GB DDR5 512GB SSD RX 6700XT 12GB Rampage SHIVA Corsair 750W
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 2000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest