- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Magyarországon is kapható a Moto G85 5G
- Redmi Watch 5 - formás, de egyszerű
- Heteken belül ár/érték bajnokot avat a Poco
- VoLTE/VoWiFi
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- iPhone topik
- Google Pixel topik
- Csíkszélességben verné az Exynos 2600 a Snapdragon 8 Elite 2-t
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
Syl
nagyúr
Valaki próbáltam már a Deepin Linuxot? YT videókon nagyon bejövős.
-
Syl
nagyúr
Segítséget és ötleteket kérnék!
Androidos táblagépről szeretném irányítani az egérmutatót. Nem kell képátvitel, csak egy szimpla touchpad-ként működne a tablet. Infra nincs, tehát wifin keresztül menne. -
Syl
nagyúr
válasz
Mr Dini #27768 üzenetére
Én paraszt módszerrel szoktam
Bebootolok live ubuntu-ra, telepítem a boot repairt és kész. Nagyon nem elegáns, de működik.
-
Syl
nagyúr
Vajon ha gparted live alól egy partíciót (pl home) átmásolok egy másik hdd-re, a jogosultságok megmaradnak a fájlokon?
-
Syl
nagyúr
válasz
lev258 #27755 üzenetére
Érdekes dolgok ezek. Nálam is voltak anomáliák.
T-home modem/router(wifis) van a lakásban. Ha a gépemben a chieftec mini-itx házban a gyári chieftec táp megy és bármelyik linux disztribúciót lerakom sleep-be, az tökönrúgja a modem lan portjait. Az internet meg a wifi működik tovább. Ha ugyanezen a gépen windowst (7, 8.1, 10) sleep-eltem, az nem nyírta ki.
Lecseréltem egy paneltápra és a probléma megszűnt. -
Syl
nagyúr
válasz
growler #27717 üzenetére
(#27719) Lathronos
Van egy jogtiszta Win10 a lányom gépén.
Van egy jogtiszta Win10 erre az én gépemre, de ezt learchiváltam USB vinyóraUgyanerre a gépre van egy jogtiszta Win7 Ultimate az még rajta van a gépen. Azzal szoktam dolgozni. Az egészet megtudnám oldani virtuális gépben is, de van a VBox-nak pár rigolyája ezért ha meló van rebútolok (ugye az itthon dolgozom program hátránya).
-
Syl
nagyúr
Srácok, Avidemux még mindig nincs 16.04/mint 18-ra?
-
Syl
nagyúr
válasz
Dr.FantastiK #27618 üzenetére
Windows 10-en a lemezkezelő akkor sem defragolja az SSD-t.
-
Syl
nagyúr
válasz
Dr.FantastiK #27614 üzenetére
Azért ennek nem ártana utánajárni
SSD-n nem defragol, hanem karbantart (garbage collection), ami nagyon hasznos. -
Syl
nagyúr
válasz
zoltanz #27442 üzenetére
Én a FreeFileSync-et használom.
-
Syl
nagyúr
válasz
Lathronos #27370 üzenetére
Nálam évek óta egy SSD-n van két rendszer (grub első helyén a linux, a win-t meg kb havonta egyszer indítom hogy lefussanak a frissítések), még nem volt belőle gebasz.
(#27371) tomtyi
Mondjuk ha a kezdő vérpistike a win mellé felrak egy linuxot, majd mivel nem tetszik neki (nem fut rajta a fotósopp meg a krájzisz...), win alól letörli az ext partíciót, akkor a következő bootnál csak pislog a grub hibánál
-
Syl
nagyúr
válasz
saelin #27343 üzenetére
Elementary 0.3-at próbáltam amikor megjelent (0.2-őt egy évig használtam nagy megelégedettséggel) és a lock screennel itt is voltak gondok. Hiába állítottam be a magyar nyelvet, magyar billentyűzetet, bejelentkezéskor csak angol kiosztás volt elérhető. Nekem meg van "z" a jelszavamban, tehát szopatott
-
Syl
nagyúr
válasz
saelin #27322 üzenetére
Én sokáig szoptam a sleep-pel, sok kört futottunk itt a srácokkal.
Az esetek nagy részében szépen működött a sleep, de néha 5 mp után magától felébredt a gép. A logokból nem derült ki semmi, több disztróval is megvolt a jelenség.
Aztán jött a megvilágosodás: az automata ébredés csak akkor jelentkezett, ha sleep előtt használtam az USB3-as Sharkoon dokkolómat. A cuccot átdugtam USB2 lyukba és kész. Hónapok óta nem ébredt fel magától a számítógép. -
Syl
nagyúr
válasz
King Unique #27273 üzenetére
Boot Windows 10 ISO from any Linux(Lubuntu) GRUB without DVD or USB
Nem próbáltam, de kíváncsi vagyok vajon működik-e.
-
Syl
nagyúr
válasz
lev258 #26407 üzenetére
Tudom hogy Kendek-é a program, de használható leírás nincs hozzá. Van egy cikk, ami bemutatja a párbeszédablakokat oszt csók. De pl. mit kell tenni, ha bedöglik a gép, miket kell tenni ha másik vinyóra akarom költöztetni a rendszert, hogy kell eljárni, ha komplett új rendszert telepítek stb., stb.
Szóval hiába nézem mit tud, a hogyan az rejtély marad... -
Syl
nagyúr
válasz
koviamy #26405 üzenetére
Nincs itt semmilyen megbántás, sértődés meg főleg!
A systemback számomra egy teljesen logikátlan és érthetetlen program, amihez nem találtam használható leírást. Partíciótologatást meg grub hegesztést meg már többször végeztem.
Nyilván mielőtt nekiesek, clonezilla-val lementem az egész hóbelevancot usb vinyóra. -
Syl
nagyúr
válasz
koviamy #26395 üzenetére
>Lehet ez kissé bonyolultnak hangzik
Nem kissé, nagyon bonyolult.
Mint írtam, régebben már nézegettem ezt a programot, készítettem vele mentést. De hogy baj esetén mit tudtam volna vele kezdeni, az nem derült ki belőle.
Én live pendrive-ot nem tudok készíteni a rendszeremről, mert nincs külön /home-om, a cucc meg 50 giga egyben.
A többkörös mentés-visszaállításos megoldásod helyett, asszem maradok inkább a clonezilla & kézimunka párosnál -
Syl
nagyúr
Valaki tudja hogy kell (lehet-e) avidemux-ot telepíteni 16.04 ubuntura? Mert a guglin található ráolvasásos módszerekkel nem boldogulok.
-
Syl
nagyúr
válasz
King Unique #26055 üzenetére
-
Syl
nagyúr
válasz
King Unique #26052 üzenetére
Van egy régi 16 gigás pendrive-om, amit YUMI-val raktam össze. Rajta pár disztribúció állandó legújabb verziója, plusz clonezilla, gparted stb. Ilyet rufus-szal, dd-vel nem tudok készíteni.
-
Syl
nagyúr
válasz
King Unique #26045 üzenetére
Igen. Az én gépem legacy bios módban megy.
És igen, win telepítőt én is rufus-szal szoktam írni. -
Syl
nagyúr
válasz
King Unique #26038 üzenetére
>pl. a YUMI még bugos a 16.04-es telepítőkkel
Hm. Én win10 alatt a yumi 2.0.2.2-vel készítettem az ubuntu 16.04 (unity) telepítőt (vagyis hozzáírtam a pendrájvon található rendszerek mellé) és hibátlanul felment a gépre.
Érdekes világ ez a számítástechnika -
Syl
nagyúr
válasz
Lathronos #25994 üzenetére
De például a PH lapcsalád cikkeinél látható "következő oldal" gombról nekem eddig minden létező Linux disztribúcióban lemaradt az "oldal", csak a következő látható...
A webes elemek (checkbox, beviteli mező stb.) túlméretezését máshol eddig nem tapasztaltam, csak itt, 16.04-ben. -
Syl
nagyúr
válasz
andris1602 #25973 üzenetére
Én ezt állítottam be és most jó: [link]
Más.
Este még hibátlanul ment az ubi, normál shutdown. Reggel bejelentkezés után csak az üres asztal van. Se launcher, se menu bar...Hol induljak el? A fájlok megvannak, mert ha átváltok terminálra és bejelentkezek, minden okésnek tűnik.
Ja, igen: Ubuntu 16.04 -
Syl
nagyúr
>Én leforce-olnám
Nem tudom mit jelent, de jól hangzik
(#25818) Dave™
A Chromium is fent van a gépen, csak azt másra használom.
Chromeban megy a saját gmail, youtube, play store - az androidos telefon és táblagép miatt.
Chromiumban megy az irodai email, könyvjelzők, jelszavak.
A fő böngészőm egyébként a Firefox (alaposan bebiztosítva - no script, ghostery, ublock, keefox)
És backup browsernek meg van a Vivaldi (firfoxban jobb klikk, open with vivaldi in incognito mode).Szóval használok pár böngetőt
-
Syl
nagyúr
válasz
ubyegon2 #24474 üzenetére
>miért visszafelé tereljük a fórumtársat a Win irányába
Nem terelek én senki vissza win-re, csak javasoltam egy virtualbox megoldást ami tuti működni fog. Ha már linuxon nem tudja összehozni.
>Nem, az ő bankja 9. ill. annál újabb verziót követel, ez nem éppen ugyanaz!
Nem egészen. Idézem az írását:
A firefoxban ki is írja a tesztoldal: You have version 20,0,0,286 installed.
Van egy másik felhasználóm, amin csak bankolok. A netes bankfelületet nem tudom használni, mert kiírja, hogy 9-esnél magasabb verziójú flash kell neki.
Tehát fent van a 20-as verzió, ám a másik user-ben a bank mégis sipákol, hogy 9-től újabb kell.
Sok éve láttam már ilyen banki gikszert. IE8-ban kiírta, hogy IE7 vagy újabb kell neki.>konklúzió: csak akkor ajánlgassuk a Wint, ha tényleg nincs megoldás Linuxra
Igazad van!
Legjobb ha áttolom a biciklit a read-only sávba...
-
Syl
nagyúr
válasz
ubyegon2 #24470 üzenetére
Nana. Ismét ott vagyunk, hogy olyasmiket olvasol ki az írásomból, ami nincs is ott?
Nem azt írtam, hogy linuxon nem lehet bankolni! Bankja válogatja milyen követelménye van. Egyiknek kell a java, a másiknak flash stb. A leírása szerint az ő bankja új flash verziót követel, ezért írtam, hogy lehet vindózzal jobban (könnyebben) jár. -
Syl
nagyúr
válasz
Raynes #24458 üzenetére
Nem kell vindóz, de az érzésem szerint könnyebb lesz neki. Windows guest-re egyszerűbb telepíteni a guest additions-t, van rá új flash, és valószínűleg a bank követelménye is egyszerűbben teljesül egy win-en, mint linuxon.
(#24464) Foose
Szerintem inkább a PlayOnLinux-ot próbáld. Annak van elég szép adatbázisa. Ha megvan benne a játékod, akkor ő egyedül fogja felrakni a megfelelő verziójú wine-t is, meg magát a játékot is (akár lemezről akár mappába felmásolva a gépre)
-
Syl
nagyúr
válasz
jimmy399 #24335 üzenetére
Colomb2-nek vannak jó Arch írásai. Készített pár youtube videót is az ilyen konzolos telepítésről.
-
Syl
nagyúr
válasz
lev258 #23516 üzenetére
Nálam pl. hibátlanul megy egy SSD-n a Win10 és az Ubuntu. Persze a tízesben kikapcsoltam a FastBoot-ot.
És nem árt észnél lenni, mert ha pl. a windowst lehibernálom, a következő bekapcsolásnál attól még ugyanúgy feljön a grub. Persze a win c: nincs felmountolva ubuntu alá, csak a közös d: -
Syl
nagyúr
válasz
Neil Watts #23485 üzenetére
Ehhez nem értek, de egyszer csináltam olyat, hogy pendrive-ra raktam a /boot-ot a grubbal. Vagyis az nélkül, csak a gépen található win indult.
-
Syl
nagyúr
Mi a retek van itt?
Ubuntu powered internal combustion engine? -
Syl
nagyúr
Eh, sejtettem
Akkor marad a Launcher takarítás. -
Syl
nagyúr
Van két egysoros scriptem, amivel ki és be tudom kapcsolni a másodlagos monitoromat. Készítettem hozzá desktop ikont is, nagyon szuperül működik. Unity launcherre kihúzva is jól működik, csak ott nem nagyon van helyem, ezért az indicator-ok közé szeretném felpakolni, az óra mellé. Van erre valami egyszerű módszer?
-
Syl
nagyúr
válasz
ubyegon2 #23461 üzenetére
>annyira csak beállítható tweak nélkül, mint az alap Cinnamon.
Annyira? Hehe
Alapban háttérkép meg az ikonméret a launcher-en, oszt kb jónapot van.
Unity Tweak Tool, dconf Editor, Compiz-Config stb.Napok óta keresem, hogy tudnám beállítani a képernyő nagyítást. Cinnamon alatt volt vagy 3 kattintás, de itt...
Egyszer régen már sikerült, de nem emlékszem hogy.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Honor Magic 7 Pro - Fekete - Új kipróbált készülék! Karcmentes gyárilag független! 512GB Memória!
- Samsung Galaxy S6 Lite (2022) , 4/64 GB ,Wi-fi
- Eladó Apple iPhone Xr 64GB fekete / ÚJ KIJELZŐ / 100% AKKU / 12 hónap jótállással!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 9600X 32/64GB RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Realme C30 32GB, Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged