-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
lev258
veterán
válasz
sz.balazs.95 #23617 üzenetére
Akkor lehet ezzel kezdődött a démoni megszállásod. Az AMD honlapján a 14.04.2-t írták, amihez frissebb kernel és xorg tartozik. Egyébként hozzáteszem, nem hozott említeni való teljesítményjavulást a tesztek szerint, inkább csak kisebb javításokat.
Kezdd azzal, hogy amikor elérsz valameddig, megpróbálod a Ctrl+Alt+F2-t. Ha bejön a konzolos felület, mehet a felhasználónév, jelszó. Utána pedig ki kellene deríteni, milyen néven megy az új driver, talán megmaradt az fglrx név. Ha igen, azt kellene leszedni. -
lev258
veterán
válasz
sz.balazs.95 #23613 üzenetére
Én konzolos bejelentkezésről beszéltem. Olvasd el mégegyszer, amit írtam.
Jelenleg a grafikus felületed halott a videó driver miatt.
Amúgy csak kérdem, milyen rendszerre próbáltad feltenni a Crimson-t (és milyen kernelre)? -
lev258
veterán
válasz
sz.balazs.95 #23609 üzenetére
Ctrl+Alt+F2-vel, vagy recovery móddal be tudsz lépni konzolosan?
-
lev258
veterán
válasz
Keef_Lee #23532 üzenetére
"Do a "chmod +x ./DreamStream-E2-<version>.elf" and start it. On 64Bit systems ia32-libs are required to run the installer!"
Használhatod a Jobb gomb/Tulajdonságok/Jogosultságok/Futtathatóvá tételt is. Aztán futtasd Terminálban a fájlt. Valószínűleg kicsomagolja magát valahova, majd ott az obj mappába lépve ki kell adnod a make utasítást.
Pótoltam a kimaradt részt. -
lev258
veterán
válasz
Pocak89 #23515 üzenetére
... Windows 10
Ugyanez a baja egy másik kollégának is. Bemásolom, amit neki is írtam:
"A lényeg akkor is az, hogy a dual boot Windows 10-zel jelenleg igen vegyes eredménnyel jár. Van, akinek sikerül, másnak meg nem. De nem lehet tudni azt sem, hogy majd egy érkező Windows frissítés bekavar-e valamikor. Vagyis ha Windows 10-hez ragaszkodsz, akkor lehet nem kellene erőltetni az Ubuntut mellé. Windows 10 és Windows 7 dual-boot-ról is olvastam már problémákat, pedig ott aztán mennie kellene."
Próbálkozni azért szabad, de jelenleg sok a probléma és kevés a háttérismeret, tapasztalat. -
lev258
veterán
válasz
szoke12 #23450 üzenetére
A mindenféle böngészőbe települő kiegészítők a Linuxos Firefox-ot is tudják támadni (de csak azon belül fognak garázdálkodni). Elég, ha egyszer egy rossz oldalon rossz helyre kattintasz. Ha megtörtént a baj, érdemes a rejtett firefox mappát is teljesen kipucolni. A letöltési dolog csak nálad jelentkezik. Ilyenkor az internetkapcsolat is megszakad?
-
lev258
veterán
válasz
Ciccuka #23416 üzenetére
Lila.
Terminálba írd be: gksu gedit /etc/default/grub
Jelszó megadása után kapsz egy .txt fájlt pár sorral.
Ezt #GRUB_HIDDEN_TIMEOUT=0 erre GRUB_HIDDEN_TIMEOUT=0 cseréld (vagyis töröld a # jelet).
Ezután mentés, bezárás, majd szintén Terminálba sudo update-grub (ide is kell jelszó). -
lev258
veterán
válasz
kukinyo #23403 üzenetére
Ez most akkor az Androidon van vagy a Linuxos gépen? Azt mondja, hogy a fájl nem futtatható. Ha te az Archívumkezelővel akarod megnyitni, akkor jobb gomb, majd Megnyitás ezzel ...
Futtathatóvá meg jobb gomb, Jogosultságok lapon teheted, viszont a Linuxos rendszeren csak úgy nem fog futni (nem arra írták). -
lev258
veterán
válasz
sz.balazs.95 #23337 üzenetére
Linkeltem korábban egy kolléga Touch-os írását az Ubuntu.hu-ról. Ő nem szokott erre járni, viszont ott szívesen válaszol bármely kérdésre (amennyiben tud).
-
lev258
veterán
válasz
janos666 #23328 üzenetére
Én meg azt mondom, a telepítő tette a dolgát. Egyedi igényeid voltak, amikre nincs felkészítve. Maga a btrfs is egy lehetőség csak, nem hivatalosan támogatott. Mint írtam, ha Arch-ot használsz, ott tényleg magadnak kell teljes mértékben beállítanod. Az Ubuntunál (és rokonainál) pedig megpróbálták megkönnyíteni a használatát, ha valaki vállalkozna rá.
-
-
lev258
veterán
válasz
janos666 #23324 üzenetére
A hivatalos leírás azt mondja, btrfs-nél ezek a subvolume-ok igenis kellenek, Arch alatt neked kell megcsinálni, Ubuntu pedig automatikusan elvégzi. Te választottad, tudnod kellene, mik az igényei, specifikációi. Tehát ez nem az Ubuntu telepítő hibája (sőt, egy plusz funkció működött nálad). Ha ext4-et használsz, akkor semmi extra változtatást nem fog eszközölni.
[link] -
lev258
veterán
válasz
janos666 #23321 üzenetére
Régi gépre ne is akarj Unity-t. A Vsync-ről nekem nem sok fogalmam van, de valaki majd biztos kisegít. Esetleg még a MATE felületet is megpróbálhatod, az is a kisebb erőforrás igényűek közé tartozik (persze az xfce-nek, lxde-nek nem versenytársa).
Ha a telepítőben saját megoldást akarsz használni, akkor a Más opcióra van szükséged. A leírásod alapján nem derül ki, te melyiket választottad, mi történt. Másrészt Grub 2 óta grub.cfg-hez nem is nyúlunk hozzá, mást módosítunk. -
lev258
veterán
Gondoltam belinkelem.
Egy kolléga beszámolója az Ubuntu-féle konvergencia jelenlegi állapotáról. -
-
lev258
veterán
válasz
sz.balazs.95 #23237 üzenetére
Ctrl+Alt+F2-re reagált? Újraindítás után is ez van?
-
lev258
veterán
Egyrészt értem a nézőpontodat, másrészt viszont vedd figyelembe azt is, hogy egy ideje már nincsenek nagyobb hivatalos magyar disztribúciók (legalábbis nem tudok róla). Amit te próbáltál, az egy gyorsan, de szándékuk szerint megfelelően beleintegrált magyar nyelvi támogatás az Ubuntuba. Ezzel a jószándék ellenére is előfordulhatnak hibák, amellett, ahogy nálad is kiderült, hogy néhány program nem úgy írja ki, ahogy kellene (belepiszkál).
A hagyományos Live így is tud annyit, hogy félig-meddig magyar, ha kiválasztod már az elején; ez elegendő ismerkedésre.
Tamy: log-okat kellene megnézni ilyenkor. -
lev258
veterán
válasz
sz.balazs.95 #23213 üzenetére
Nálam ez a Steam-es partíció az fstab-ban:
UUID=931bd1a0-6930-4258-b970-66bcd207a271 /media/Plus ext4 defaults 0 2 (értelemszerűen módosítandó)
Továbbá én úgy oldottam meg, hogy az eredeti Steam mappából csináltam egy oda mutató symlinket. -
lev258
veterán
Ez alapján nagyon úgy tűnik, nincsenek fenn a nyelvi csomagok (a magyar nem jelenti azt, hogy mindegyik fenn van). Bármely hivatalos ISO-val is így van, csak részleges támogatást tartalmaznak, a többit netről lehet feltenni. Javasolnám felvenni a kapcsolatot a kollégákkal, Phace és Htibi Ubuntu.hu-s tagokkal. Elvileg ők állnak a "magyar" változathoz közel.
-
lev258
veterán
#23185 Első mondat. Nem tudom én sem, csak sejtem.
ampulla: Majd nézelődök még, de általában ha már mennek (esetleg firmware beszerzése), akkor nincs gond az Intel wifikkel. Ha lenne rá lehetőség, én megpróbálnám cserélni a routert egy teszt erejéig. Sajnos van példa nem éppen megbízható eszközökre, amelyek helyenként problémáznak egy-egy oldallal (ez lehet Linux, de vannak esetek, amikor a mobilosok vannak érintve). -
lev258
veterán
válasz
sz.balazs.95 #23165 üzenetére
Ha nem sürgős a dolog, én még adnék időt az AMD-nek. A nyílt driverrel jönnek felfelé. Ahogy te is említetted, sokszor a gyenge a portok is gondot okoznak, főleg, ha azt is pl. csak Nvidia-val tesztelik. Sajnos van rá példa.
-
lev258
veterán
válasz
sz.balazs.95 #23158 üzenetére
Neked volt igazad. Valóban lesz már Snappy támogatás a 16.04-ben, de még csak a .deb mellett. Szóval nem kell aggódni. Emellett a jelenlegi Szoftverközpontot is cserélik.
Emoji: [link] -
lev258
veterán
válasz
sz.balazs.95 #23156 üzenetére
A 16.04-ben a Unity 7 lesz az alapértelmezett, de választható a Unity 8 is bejelenkezéskor, kísérleti jelleggel. A Snappy-ről még nem igazán láttam terveket, könnyen lehet, hogy azt első körben a mobilos rendszernél vezetik be.
Értelemszerűen a disztribúciófrissítés ugyanúgy megy majd, mint eddig. Bár én jobban szeretem a tiszta megoldásokat. -
lev258
veterán
válasz
sz.balazs.95 #23135 üzenetére
[link]
Ez az ARM-es verzióra vonatkozik, de talán működhet. Csak kicsit féltelek, nehogy tégla legyen belőle a végén.
Még az is előfordulhat, ha van usb csatlakozód, hogy pendrive-ról is fel tudod rakni. -
lev258
veterán
válasz
sz.balazs.95 #23132 üzenetére
Javasolnám neked az Ubuntu magyar fórumát, egy kolléga részt vesz a Touch fordításában és folyamatosan tájékoztat bennünket a fejleményekről. Viszont először nem árt, ha tisztában vagy a jelenlegi rendszer korlátaival, valamint megnézed, a te eszközöd felkerült-e már a támogatottak listájára (ami nem túl nagy jelenleg).
Vannak rendes leírások, a telepítés lényegében hasonlóan zajlik, mint egy Androidos eszköz root-olása. Géphez kötöd, letöltöd a megfelelő szoftvereket és ráereszted. -
lev258
veterán
válasz
szekfizsolt #23066 üzenetére
Mindig próbálkoznak.
Elvileg a systemd (új init rendszer) is sokat lendít rajta.
Lehet a többi felhőszolgáltatást használni. Van néhány, köztük olyanok is, amik remélhetőleg nem a nagybetűs cégek alatt mennek. Én mondjuk megmaradtam a Dropbox-nál még korábbról. -
lev258
veterán
válasz
szekfizsolt #23064 üzenetére
Egyszerűen a többi felhőszolgáltatás elhúzott. És így nem volt meg a piaci háttere. Mindössze ennyi.
-
lev258
veterán
válasz
Lathronos #23061 üzenetére
Azért a nyílt driver jól fejlődik a szárnyaik alatt.
szekfizsolt: Sajnos igen. Amikor bejelentették a leállást, volt még pár hónap adva a felhasználóknak mentésre.
"user content will remain available for download until 31 July, at which time it will be deleted"
Ez még 2014-re vonatkozott. -
lev258
veterán
A legutóbbi információk szerint benne lesz a 16.04-ben, de nem lesz alapértelmezett. Továbbra is a Unity 7 lesz az. Ennek legfőbb oka, hogy a Unity 8-at most elsősorban mobilra készítik és egy asztali LTS-t nem akarnak úgy kiadni vele, hogy még erősen fejlesztés alatt van. Ne felejtsük, LTS-ről beszélünk.
-
lev258
veterán
válasz
Lathronos #22897 üzenetére
Az aranyszabály az, hogy firmware-t lehet telepíteni (bár nem esztelenül), de a zárt drivert csak végső esetben (illetve csak akkor, ha ez az egyetlen lehetőség-ennek utána lehet nézni könnyen). Ugyanis azt nem frissítik, és így a kernelváltozások érzékenyek érinthetik, pl. fagyásokat is tud okozni.
-
lev258
veterán
válasz
Dhampir #22894 üzenetére
Hát igen, az még eléggé új darab.
A nyílt driver AMD esetén folyamatosan erősödik, a 2D teljesítménye már jobb is a Catalyst-nál, a 3D teljesítménye pedig kiegyensúlyozottabb a Catalyst-nál, kártyától függően azonos teljesítményt (akár többet is) vagy 20-30 %-kal kevesebbet tud. Idővel fel is fogja váltani a Catalyst-ot Linuxon a tervek szerint. A te esetedben marad az utóbbi még egy ideig. -
lev258
veterán
válasz
Lathronos #22862 üzenetére
Neked is írnom kellett volna egy mosolygós fejet az este.
Amúgy igen, ez még új cucc, így jönnek hozzá javítások. Azért is fontos kihangsúlyozni, ezzel beloadjoker kollégának is válaszolva, mert nem ritka, hogy ugyanazon név alatt két teljesen különböző chip-pel rendelkező eszközt adnak ki. Ennél már csak az a "viccesebb", amikor az egyiknek van támogatása, a másiknak meg nem. Ne kérdezd, kinek a fejében született az ötlet. -
lev258
veterán
válasz
Dhampir #22858 üzenetére
Én meg eddig csak Inteles gépekben láttam, méghozzá gyakran.
A te típusodhoz elvileg csak a zárt driver van jelenleg, így most a Live móddal összezavartál. Vagy ott is felraktad azt?
Lathronos: Tudhatnád, hogy nem a fantázianevek a fontosak, hanem a bennük levő chip. Azt meg lspci, lsusb megmondja. -
lev258
veterán
-
lev258
veterán
válasz
Ciccuka #22811 üzenetére
Rufus-szal a telepítőt tetted rá, annak Live (kipróbálás) módja a memóriából dolgozik főként. A telepített rendszer értelemszerűen a pendrive-ról. Ha ext4 lett volna, még rosszabb lenne a helyzet. Az ilyen megoldások nem tartós használatra valók, a pendrive-nak se tesznek jót.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Autós topik
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- BestBuy topik
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- Vezetékes FEJhallgatók
- Ford topik
- Horizon Forbidden West
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- Lenovo magyar laptop billentyűzetre van szükséged? Akármelyik verzióban segítünk!
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- BESZÁMÍTÁS! Microsoft XBOX One S 1TB lemezes játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- DELL T40 EMC Szerver
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged