-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
lev258
veterán
válasz
megema #26662 üzenetére
Azt mondja, hogy:
"when rsync looks at a list of files to sync, it doesn't know ahead of time which files will need to change. If you are doing delta transfers, the deltas themselves have to be calculated ahead of time to give a total picture of the work that needs to be done" -
lev258
veterán
-
-
lev258
veterán
válasz
Oryctolagus #26578 üzenetére
Ha nem kell swap, miért csináltál?
Távirányító. Meg kell nézni, mi a helyzet ezzel a típussal, hogyan lehet finomhangolni. A backports hasznos lehet, az maradhat. Egy másik fülön van olyan, hogy proposed, azt ne engedd, ha be lenne pipálva. Canonical partner külső szoftverek, igény szerint engedélyezendő (nem fontos).
Elég sokféle grafikus felület van, te az Ubuntut választottad, ami Unity-vel jön. Hogy a gyártó mit ír, az nem annyira releváns, inkább azt jelzi, mi a minimál követelmény szerintük. -
lev258
veterán
válasz
trialboj #26508 üzenetére
Itt most nem az a kérdés, a laptop mit bír. Hanem az, hogy te kész vagy-e megtanulni egy új rendszert. Mert ez a lényeg, ez az, amit sokan nem gondolnak végig váltásnál és aztán megy vissza a Windows.
Ezt gondold át. Esetleg telepítés nélkül próbálgathatod a rendszert, hogy segítsen dönteni. -
lev258
veterán
válasz
trialboj #26501 üzenetére
Én eddig nem hallottam a CubLinux-ról, de most utána néztem. Lényegében ChromeOS más skin-nel. Utóbbi alapvető célja a nettől erősen függő használat (felhő, Google szolgáltatások, ...), a helyi dolgok valószínűleg nem erősségei.
BIOS-ban csak a boot sorrendet kell állítanod, a formázást tudnia kellene. Emellett a ChromeOS-re az is jellemző, hogy jól optimalizált, viszont csak nagyon kevés gépre (amik hivatalosan érkeznek vele). -
lev258
veterán
válasz
bobalazs #26443 üzenetére
Erős a gyanúm, hogy a kolléga Remaster-jével van valami. Mert a Cinnamon eleve kevesebbet eszik, mint a Unity és utóbbinak is mennie kell azzal a videókártyával. A bejelentkező képernyőnél a Cinnamon volt vajon kiválasztva? Mert szokott lenni külön Szoftveres Cinnamon is. Lehet utóbbi volt az alapbeállítás.
-
lev258
veterán
válasz
-Skylake- #26429 üzenetére
Terminálból kellene elindítani, akkor megmondja, mi a baja.
Lehet te is ebbe futottál bele. [link]
Bár azért furcsa, mert nálam Ubuntu, meg Ubuntu Mate alatt se volt gond vele. Persze előbb a rendszer frissítésével és beállításával kezdtem. A 16.04-ről azt is érdemes tudni, hogy a frissítések egy része a Szoftverközpontban található. Ez nekem is meglepetés volt. -
lev258
veterán
válasz
-Skylake- #26425 üzenetére
Csinálj egy teljes frissítést (volt egy bug a .deb csomagokra vonatkozóan). Egyébként a Steam Terminálból is telepíthető. Alternatív megoldás még a gdebi program is.
Mr Dini: Na ez az, ami már a haladó topikba való. Én könnyen el tudom képzelni, hogy valami nem lett tökéletes. De ez meghaladja az ismereteimet. -
lev258
veterán
-
-
lev258
veterán
válasz
Damateo #26414 üzenetére
Csak hónapok múlva jelenik majd meg a Frissítéskezelőben. Most még csak Terminálból tudod elindítani a folyamatot. Ha meg akarod tenni, légy biztos benne és legyen biztonsági mentés, vagy legalább egy Live a közelben. Zárt driverek, ppa-k legyenek inaktiválva.
Mr Dini: Melyik szerveren vagy? Ha most feltennéd a csomagokat, mely verziók települnének? -
lev258
veterán
A Systemback-hez van magyar manual is az angol leírások mellett. Kendek kolléga fejlesztése, eléggé mindenes program. Készíthető visszaállítási pont, vagy Live-telepítő az aktuális rendszerről, a kiválasztott fájlokból, mappákból. Igen okos és jól testreszabható.
Egy kis reklám.
Szóval a lényeg, érdemes megnézni, mit tud, hasznos program. -
lev258
veterán
-
lev258
veterán
válasz
gratzner #26311 üzenetére
Igen, inkább arra. De ez is azért történik, mert az AMD is ebbe fektet, egyre komolyabban.
A Youtube-nál levő problémák azért kérdésesek számomra, mert a Firefox HTML5 támogatása még nem egészen teljes, és épp ezért elképzelhető ebből adódó zavar is. Fontos, hogy rendszeresen frissítsd a rendszert, mert lesz még jobb is. Valamit pedig ki kell emelnem. Valami érdekes oknál fogva a 16.04-ben nemcsak a Frissítéskezelőben vannak frissítések, hanem a szoftverközpontban is az utolsó fülön. Ez a kettő pedig nem közös halmazból dolgozik.
Egyébként van egy Hardveres gyorsítás használata opció a Firefox beállításaiban. Azt próbáltad kapcsolgatni? -
lev258
veterán
válasz
Fire/SOUL/CD #26291 üzenetére
-
lev258
veterán
válasz
Fire/SOUL/CD #26283 üzenetére
Terminálból már megteheted most is. Egyébként csak hónapok múlva fogja ajánlani a rendszer.
-
lev258
veterán
Ha valaki élne a lehetőséggel, Google Drive kliens ajánlat: [link]
-
lev258
veterán
válasz
sz.balazs.95 #26252 üzenetére
Láttam egy-két említést kis méretű képernyőről a játék oldalán. Valami olyasmit javasoltak, hogy a felbontásbeállításait kell módosítani, valamint a full screen, window mode dolgokat.
-
lev258
veterán
válasz
sz.balazs.95 #26246 üzenetére
Nekem 16.04-en fenn van a Steam (
). Ezen és más rendszeren is indításkor szokta magát ellenőrizni, valamint frissíteni. Vagyis pár indítás után frissülnie kellene.
-
lev258
veterán
válasz
Fire/SOUL/CD #26162 üzenetére
Ahogy írtam, lehetett volna Terminálból is frissíteni az új LTS-re.
Szóval ehelyett ráküldted a 15.10-re frissítést, amivel még gondok is adódtak. Egyáltalán lefutott rendesen? Valami korábbi kernellel elindul? Esetleg recovery módban? -
lev258
veterán
válasz
Fire/SOUL/CD #26160 üzenetére
És beállítottad, hogy jelezze az új LTS-t? Ugye 14.04-ről beszélünk? Van fenn AMD zárt drivered?
-
lev258
veterán
válasz
Fire/SOUL/CD #26158 üzenetére
Lehet. Vagy manuálisan Terminálból, vagy megvárod, míg jelzi a Frissítéskezelő.
-
lev258
veterán
válasz
koviamy #26143 üzenetére
Ez inkább azt jelzi, hogy a Virtualbox nem megfelelő még a 16.04-hez. Egyébként a programok telepítése rendben van, csak jellemzően Kijelentkezés/Újraindítás után jelennek meg a menükben.
Kétszer nem is tudnák rákattintani a Szoftverkezelőben, ott már az Eltávolítás van. -
lev258
veterán
válasz
SektorFlop #26108 üzenetére
Ha biztos akarsz lenni, használj Live módban pl. egy 14.04-est. Térjünk vissza a kérdésre akkor, ha tesztelted.
Torrentre gondolsz vagy sima letöltésre? -
lev258
veterán
Bár azt nem mondom, hogy lehetetlen, de a grafikus felületek nem a biztonsági hibák legfőbb forrásai. Valahol érthető a döntésük, ugyanis a saját erőforrásaikat a későbbi kiadásokra is kell fordítaniuk (új Mate verzió, annak funkció, ...). A 3 év korrekt időtartam. Régen az LTS-ek is ennyi ideig voltak támogatva. Másrészt pedig ennyi idő alatt kijön egy új LTS is, amelyre az ember igény szerint válthat, esetleg az új Mate-t felrakhatja ppa-ból.
-
-
-
lev258
veterán
válasz
koviamy #25985 üzenetére
Ha eljutsz konzolba (pl. Ctrl+Alt+F2-vel) vagy Terminálba, próbáld meg, hogy kihúzod az egeret, majd csatlakoztatod és megnézed a dmesg parancsot. A végén kellene szerepelnie egér információnak. Egyébként csak Xubuntut néztél eddig?
Úgy látom, a Xubuntut a béta óta kíséri ez a probléma egyeseknél. -
lev258
veterán
válasz
andris1602 #25973 üzenetére
Igen, a lényeg, hogy a két rendszert ugyanolyanra állítsd. A Windows-nál még mindig a local az alapbeállítás.
-
lev258
veterán
válasz
Dhampir #25969 üzenetére
Nálam ilyet nem csinál. De tudod, az UTC-Local Time problémák szokták okozni, ami Windows-zal együtt még problémásabb.
Lacces: Valahol van beállítás, hogy a hálózatról szinkronizálja magát. Nálam az okozott kisebb gondot, hogy a telepítéskor nem foglalkoztam vele és amerikai zónában volt, utólag meg macerás volt átállítani.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Magyarország piacvezető szoftver webáruháza
- DELL, HP gyári töltők, sok db. 7,4x5mm - 4,5x3mm + USB-C/Type-C 65W
- Csere-Beszámítás! Számítógép PC Játékra! I5 14400F / RTX 4060ti 16GB / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 4070 Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest