- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- iPhone topik
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- One mobilszolgáltatások
- 45 wattos vezeték nélküli töltés jön az új iPhone-ba
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Apple AirPods Pro (2. generáció) - csiszolt almaságok
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
quailstorm
félisten
válasz
Tamás88 #8268 üzenetére
Hmm, ezt nem tudtam, kösz az infót. Sose érdekelt. Van az ultimate, meg a többi ami nem érdekel
Viszont Win98SE-hez jól jönne egy nyelvi csomag, mert szépen elangolosodott mostanában...
(#8269) hcl: NT6-tól igen, de a korábbi verziókban nem ilyen egyszerű. Ott egyáltalán nincs NT-nél nyelvváltási lehetőség, csak ha kicseréled kb az egész rendszert. -
quailstorm
félisten
Akkor maradjunk annyiban, hogy a helyreállító lemez a bootMGR újraélesztésén kívül csinál valamit, pl angolra állítja át az alapértelmezett nyelvet. Meg visszacserél pár rendszerfájlt régebbire. Aztán majd ha érdekel, megnézem mit csinál. Meg hogy milyen egy NT kernel valójában.
De egyébként Ulitmate-hez mindenkinek ugyanaz a frissítés jön le, míg a többinél ha más nyelvűt akarsz felrakni, nem engedi, vagy korcs lesz a rendszer. De tényleg nem tudok eleget hogy biztosan beszéljek róla... -
quailstorm
félisten
Ha nem ulitmate a windows7, akkor annyira nincsenek magasan a nyelvi fájlok... Főleg korábbi rendszerek, XP és azelőtti. Vagy te még nem raktál fel angol frissítést magyar windowsra, és lett a 80%-a angol? Minden dll-nek van nyelve, és az kihatással van a rendszerre. Egy frissítés sem elválasztható az OS nyelvétől, csak vista óta, az ultimate és enterprise csomagokban.
Egyébként meg a windows működéséhez szükséges alapvető fájlcsoportot minek nevezitek? Tudom, nem egy db fájl... -
quailstorm
félisten
-
quailstorm
félisten
Nekem nem az a célom hogy vitatkozzak a számítógéppel, ami ugye értelmetlen, hanem hogy használjam.
Lenovo Windows7 helyreállító lemez, mely újraírja a kernelt, visszarakja egy régi állapotba, valamint törli a gépről az összes bootmanagert, és felteszi a BOOTMGR-t. Innentől kezdve angol a kernel... Na ezt neveztem kernelújrarakásnak. -
quailstorm
félisten
válasz
fradi81 #8251 üzenetére
Akkor mikor lehet választani a telepítésnél partíciót az placebo?
GRUB2 meg meg van bolondulva nála, az a biztos ha --purge után újrarakja.
Igen egy windowsnál főleg másig fizikai tárolón, nem lesz gond.
Lehet ebbe nem nekem kéne belepofáznom mert nem értek hozzá mint látszik. Bár voltak vele problémáim, és meg is oldottam, csak az más jellegű volt. -
quailstorm
félisten
válasz
fradi81 #8249 üzenetére
Nekem meg megsérült tőle a BOOTMGR(ott volt a grubban, de ha rámentem a nagy hibaüzenetet kaptam), és lehetett újrahúzni a kernelt. Egyszer felraktam XP+7-re az ubuntut és az egészre a vistát, aztán meg a dist upgrade, majd a GRUB2 okozta a kavarokat. De az a lényeg, hogy amikor feltettem a vistát, akkor törölte az azonos HDD MBR-be telepített GRUB 1.99-et., majd azt helyreállítva nem tudtam egy windowst sem indítani. Szóval nem szabad MBR-be GRUB-ot telepíteni. Az MBR az a windowsé. Valamint volt már olyan is, hogy egy harmadik, OS-t nem tartalmazó HDD-re került a windows bootmgr. Szóval kavar van rendesen, a quadro boot meg macerás, de nekem ez a tapasztalatom.
Mostanában meg a GRUB2 van a linux partíciójára rakva, és windows bootmgr-ből indítom. Nem a GRUB2 az elsődleges, mert mindig összezavarodik a frissítéseivel. Aztán semmit nem tudok bootolni. Úgyhogy megoldás van bőven.
@ n00n: Neked azt látom megoldásnak, hogy uninstallálod a GRUB2-őt, aztán újra feltelepíted, majdnem mindegy nálad hogy MBR vagy linux partícióra, most nem számít, max később, ha még akarsz rendszer a HDD-re rakni. Aztán az új GRUB2 felismeri a win7-et. Gép indulásakor a HDD-ről boot, GRUB2 elő, win7 bootolása. Majd telepítsd fel a neosmart easyBCD-jét, és add hozzá a Grub2 bejegyzést a windows MBR-hez. Így akármi történik, lesz rendes boootmenüd, valamint ha meggondolod magad mikor a win7-re csapsz, nem kell resetelni, hogy visszamenj a linux bootloaderhez. -
quailstorm
félisten
Az ilyeneket én csak hallgatom. Háló másolás persze nálam is okoz gondok XP és 7 közt. De elég érdekes módon. Volt olyan hogy az XP azonnal rebootolt ahogy felléptem hálózatra, most sokáig jó volt, legutóbb viszont összeomlott az explorer.exe, és a másolás befejeztével lehetett rebootolni. Egyébként idén nyáron lesz 3 éves az XP és a win7. Nem kevés balhéból hoztam már vissza őket. Pl a Win7 alatt komplett kernelt is cseréltem, eddig kétszer. Mert a linux bekavart. Vagy az utólagos vista. Aztán meg a GRUB2, de az nagyon. De különösebb sebesség gondom nincs, stabilitási meg pláne. Pedig csak egy Celeron E3200.
Az én apám se tudja úgy összebarmolni az OS-t. Pedig éjjelnappal az admin fiókot használja. Bár az is igaz, hogy ha valamit nem tud, inkább szól legközelebb, és nem frissít/telepít. Linuxra viszont nehéz lenne átszoktatni.
(#8230) Kendek: segmentation fault-ra az általam jelölt csomag jelölt verzióra downgradelése megoldja a problémát!!!
Downgrade libqtwebkit4 to 2.2.1-4ubuntu1 -
quailstorm
félisten
válasz
Richter36 #8226 üzenetére
próbáld meg terminálból indítani
Downgrade libqtwebkit4 to 2.2.1-4ubuntu1
Ezeket találtam megoldásnak. Májusig tuti maradok 12.10-en, de lehet tovább. Nekem unokatesóm szól mindig, hogy mikor válthatok
(#8227) hcl: a "speciális" hardveres gondokat leszámítva nem a windows a hibás. Csak a linuxot nehezebb elrontani. De ha sikerül, az sokkal látványosabb mint windowson.
Az hogy miért nem képesek a HW gyártók illesztőprogramot adni egyes rendszerekhez, azt nem értem. Azt mondják üzleti érdek. Én meg olyat nem veszek. -
quailstorm
félisten
FX5200 windowson sem flashes, nekünk is van. Viszont jobb a teljesítménye a windowsos zárt driverrel, mint a linuxossal. Kb 40% az előny, ami nagyon látszik. De ha egyáltalán nem kell játék, akkor tökmindegy. Én is unokatesóm linux őrülete miatt tudtam meg az FX5200 dolgait.
Windows bajaival azoknál találkozok akik nem látnak keresztül az ikonerdőn. Aki egy kicsit is belenyúlkál a rendszert segíteni, és szándékosan nem teszi tönkre, annál repül. -
quailstorm
félisten
Aham. Ha behal az apt. Egyébként nem raktam újra. dist-upgrade azt jóvan. Az még ment. Azóta jó. Csak nem LTS.
(#8219) eternam: van ott registry pucoló, csak kb 1 GB driver tölt be az XP minden indításnál, így azért kell 5 perc neki míg teljes gőzzel a feladatra koncentrál. A vista és a 7 rendben van. Reményeim szerint hamarosan veszek új HDD-t, mert beteltem, és rakok fel még rendszereket. Win8 tuti, Kali linuxon még gondolkozok. PC-BSD úgyszint. Mac OSX megy fel, elvileg kompatibilis minden. Aztán majd meglátom. Igazából eddig csak debian alapokkal foglalkoztam, a rövid openSUSE ismerkedésnek ott vége szakadt hogy: Mi ez a lag?
(#8221) Nkboy: én is közéjük tartozom. Szép, látványos, okos, csak laglaglag.
(#8222) hcl: kifejezettem szeretem benne a testing jelleget. Különben semmi értelme nem lenne. Nem lenne újdonság. Ettől függetlenül stabil az, csak nálam szokott hülyéskedni. Engem nem szeret a linux. Semelyik...
Ellenben soha nem találkoztam egy windowsos típushibával sem. -
quailstorm
félisten
válasz
eternam #8215 üzenetére
Azért jól meglovagoljátok mindannyian a témát. De a windows az egyik legnagyobb hasznot hajtó szoftver, az ubuntu meg full ingyenes. Valamint 13.04-gyen megy a skype, valamin csak beszélek unokatesómmal. Sőt azt mondta hogy stabilabb. De az garantált hogy nem a sykpe.comról kell lekapni, hanem a repóból.
-
quailstorm
félisten
Ezzel egyetértek, új verzióért már semmiképpen nem akarok fizetni, mondom hogy számomra nem csináltak semmit, csak a helyigénye lett nagy.
CD-DVD-t írni kiváló a gBurner, minden formátumot visz, míg a nero nagyon nem. A netre meg aztán tényleg raknak fel mindenben cuccokat. Alcohol, gburner, nero saját lemezképfájljai is előfordulnak a CDRwin és az iso mellett. Ja meg a clonecd...
DVD író nálunk is szétment egy, NEC. Még olvas. 2006-os, iszonyat sokat volt használva, de az elmúlt 2 év termése az max 30db. Tényleg nincs rá szükség. A Nero megszokás, de linuxon még nem mertem írni, csak felraktam a k3b-t. De most hogy itt láttam screenshotot, megnézem, mert annyira nem is buta. Nomeg neroval rengeteg klippekből összefűzött VCD-t csináltam már, azért mondtam. Igaz WindowsXP-n...
(#7977) RBJ: ez esetben egy konvertálás, vagy újrarenderelés is segíthet, bár sokszor ront a minőségen, és nagyobb lesz. Jelenleg nem is tudok értelmes konvertálót mondani... -
quailstorm
félisten
Jójó, még körüljárom a dolgot. De a nero nevet meg kell fizetni... Windowson nincs ellenfele, legalábbis nem találtam. Olcsó alternatíva a gburner, az is megvan, dehát tudásban sehol nincs.
Szerintük mennie kell 12.10-en, de majd kipróbálom újraírhatón. Aztán ha eszembe jut, ideposztolom az eredményt. -
quailstorm
félisten
És akkor mi van? Gépen is jó volt a 2 évvel ezelőtti. Igazából én semmit sem használok ki a Nero 7 óta az újdonságokból, csak van. Szerintem attól hogy abbahagyták még használható, elvileg a CD DVD világ sem fejlődött tovább. CD írásra meg tízéves programokat használok mert jobb
De komolyan, a PSX csak akkor veszi be a lemezt...
Ami nekem kell: Burning ROM, Wave Editor. Na ez kb a 6-os óta nem változott semmi hatalmasat. DVD4,7 és CD700 Ennyi. Egyébként meg ott a K3B. -
quailstorm
félisten
válasz
dergander #7813 üzenetére
ctrl+alt+F2 és terminálból downgradelsz
Neked is jól kezdődik a linuxszal való ismerkedés...
Viszont én meg se az AMD-hez nem értek, se a linuxhoz komolyabban...
3.2-es kernel nincsen 12.10-hez, ahhot 12.04LTS kell. A többit inkább az AMD tulajokra bízom, nekem még windows alatt se volt vele dolgom szerencsére. (gondom az volt másnál, nekem még a catalyst se akart települni)
-
quailstorm
félisten
válasz
dergander #7811 üzenetére
A VGA-hoz az AMD féle zárt drivert kellene feltenni, de nem mindegy a kernelverzió sem, tudtommal a legjobban most a 3.2 támogatott... Ne engem kérdezz, én inkább nVidiát vettem minden alkalommal.
Ha már alap ubuntu, akkor tuti kinn van a bal oldali "tálcán" az ubuntu software center. Sok minden van ott amire szükséged lesz. Maguk az appok a bal felső "dash" gombbal hozhatók be, és ott alul a második, kis ikonszerű izére kattintva kapsz egy legördülő listát a telepített appokról. Meg lehet név szerint keresni.
Innen ki tudod húzni az ikont a "tálcára". -
quailstorm
félisten
Na kösz, akkor már tudom hogy az mit jelent. Valahogy sejtettem hogy ez a helyzet. Inkább a vistánál próbálom ki, mert azt kicsi partícióra raktam: 37GB. És már 1GB van csak hátra...
Egyszer kaptam egy HDD-t munkahelyi selejtből. 4GB, Quantum fireball. Bedobom a gépbe, há nem bebootol egy XP-t? És még Office 2003 meg SP2 is volt rajta. Eddig ez a rekord amit láttam.
Rendszer visszaállítást meg régen kellett használnom, mikor még marhára nem értettem a géphez, de szerintem már 1 éve nem került elő, vagy több. Nem vétek akkora hibát, vagy ha igen, nem azzal javítok. Emlékszem anno még hetente csináltam visszaállítási pontokat is. Lehet törölni kéne?
Linuxon törlöm az apt-cache-t meg a régi kerneleket, mert nincs értelme, windowst meg tápolom HDD-ve, hogy is van ez?Egyébként tök menő hogy több windows segítséget kapok ebben a fórumban mint amit az Ubuntus kérdéseimre sikerült alkotni
.
(#7808) hcl: küldd már el a laptop specifikációját, csak úgy érdekelne. -
quailstorm
félisten
válasz
Badman 4ever #7801 üzenetére
Ilyen vidkártya apám gépébe nincs
(FX5200 128MB)
Akkor fogalmam nincs mi eszik annyit, bár szerintem az egész orange box több mint a megadott mennyiség. Az episode 2 5GB(steam szerint 8,8GB)... Tán csak tudom, mert megvan eredetiben.Nekem a gépről ez jutott eszembe: [link] Csak ez nagyon nem linux. Ha meg linux, akkor én nVidiát veszek, a problémák kikerülése érdekében.
-
quailstorm
félisten
válasz
#40553216 #7799 üzenetére
Én se, de már minden játékot kivettem a program files-ból, és a dokumentumokban is csak 600MB van, így se bírom tartani a 10GB-os limitet a 61GB-os partíción... Most 9,6GB szabad, az elég jó. Persze van rajta sony vegas 10, meg még egy két dolog ami nem kerülne fel a P3-ra, de azért arra a HDD-re semmiképp nem tenném fel, egyrészt mert kicsi, másrészt mert lassú. Pedig érdekelne, de a Win98 az kötelező a DCT-3-mas Nokiákhoz, úgyhogy kipróbálom a debiant. Sajna nem egy játékgép, nincs rajta AGP slot, az integrált alaplapi nVidia Riva TNT2 meg a Half-Life-ot meg a Quake 2-őt se 30 FPS-sel hajtja 640x480-ban...
-
quailstorm
félisten
A frászt megy fel. Rohadt sokat foglal egy eredeti XP PRO minden frissítéssel meg "pár" kötelező programmal. Vagy 40-45GB-ot.
Fluxbox nem tetszik. Vagy LXDE, vagy XFCE lesz. Igaz a legmenőbb egy Unity lenne software rendererrel
A Nokia N900 bír alatta izzadni, Lubuntu viszont elmegyeget.
De ezt már csak jövő héten, most nem lesz ma már rá időm. -
quailstorm
félisten
válasz
Tamás88 #7783 üzenetére
Azt egyelőre nincs kedvem felrakni. A Win98SE se hozta a várt teljesítményt/kényelmet. NT4.0 meg pláne. Hiába vannak hozzá driverek, nem érdekli.
Linux van valami ilyen gépre? Aladdin Riva TNT2 32MB, RAM 352MB PC100, meg Celeron P3 633MHZ. Gparted live cd is nagyon döcögött vele... -
quailstorm
félisten
Nem az a baj hogy a kábel a hibás, csak LPT-n küld ki jelet a flasher... Ez meg COM-os. USB átalakítóm meg nincs.
A kék halál fogalma meg kicsit más még ennél a rendszernél. Lehet folytatni ha szerencséd van, bár a W95-nél az gyakoribb.
Win95-ben meg azt bírtam, hogy a telepítő cd nem bootable, tehát kellett egy cd driveres dos floppy.
Kíváncsi vagyok hogy a rivaTNT2 mit fog alkotni játékokkal. -
quailstorm
félisten
Persze hogy volt 32bites kernele, de attól még real time dos is van. Driverkezelése meg rendesen eltér a mai szabványoktól...
Virtuális gép nem az én műfajom, kábel meg sima soros portos F/MBUS kábel, de hiába kapcsolom át, nem akar FBUS-ként menni. Esetleg valami ötleted van?
Amikor a gép úgy indul hogy: mode kijelölés kódlap funkció telepítve, akkor az elég DOS alapú. -
quailstorm
félisten
Az NT4 inkább 32 bites mint a Win98SE... Mivel most épp mindkettőt használom, frissek az élmények. Plug and play jó a Win98-ban, de a DOS kernel érződik mindenütt...
Nokia 3310-et sem lehet linuxon flashelni
És mivel pont DOS driverek vannak, 3.11-től 4.9-ig lehetne használni a windowst, de én maradok a 4.1 (Build 2222 A)-nál, mert közelebb áll a doshoz, de barátságos. -
quailstorm
félisten
válasz
King Unique #7405 üzenetére
Mivel dual videókártyás ezért nem biztos hogy zökkenőmentes lesz... Sőt, garantált a kínlódás. Én 12.10-et raknék fel, az LTS viszont kétségkívül már stabil (elvileg), de szerintem régi
-
quailstorm
félisten
válasz
stopperos #7192 üzenetére
Jajj de sajnálom a kis radeonosokat
Pedig anno HD5770, most meg HD7770 is idegesít rendszersen. Az ára miatt. De nem éri meg.
Nekem 180FPS van, 3.7-es kernellel(élsimítás 32x) 12.10 x64-en, és atomstabilan. Jahogy GeForce 400... Mondjuk azon nem múlik hogy új, mert FX5200-zal is elment 4x simítás mellett 80-90-nel anno igaz XP-n de OpenGL-lel. A D3D portjuk rondább szerintem.
(#7193) McSzaby: deluge, qBittorrent -
quailstorm
félisten
válasz
leslieke #7038 üzenetére
Nem tudom, én soha többet nem kérek a 12.04-ből. Alig használtam mégis tönkrevágta magát...
Linuxos megítéléssel meg még mindig rosszul állok, tekintve hogy nálam jobban megy az XP 1,4GHz-en mint a Lubuntu. Grafikus felület meg nem annyira rendszerkérdés. Igaz konkrét gnome2 nincs 12-es ubuntukra sem. -
quailstorm
félisten
válasz
leslieke #7036 üzenetére
Ezt csak az öregsége miatt mondtam, nem azért mert rossz lenne...
Csak ezt egy XP-vel lehetetlen összehasonlítani, de ha mindenáron régi gépre kell, én nem a linuxban szoktam látni a megoldást.
Az a gép amire fel akarja rakni, kb bármit visz. Akkor meg miért nem 12.10? Se frissítés, se újraoptimalizált csomagok, már csak a régi szerverek kedvéért tartják a rendszerben a lelket. Semmi értelme. -
quailstorm
félisten
válasz
qwertly #7033 üzenetére
Gnome 3 fallback mode(gnome classic)? Esetleg Mint linux? Ezek alternatívák. Vagy az Unity átszabása kissé.
A 10.04 túl régi ahhoz hogy támogatott legyen, nem multimédiára és otthonra való, kiöregedett.12.10-emen sikerült a HDD partíciós táblákat helyreállítani, most gőzerővel megy a cucc 3.7-es kernellel NV313-mas driverrel.
Megyek megnézem milyen a natív Half-Life linuxra, kb egy hetes. -
quailstorm
félisten
Na emberek!
Felraktam az Ubuntu 12.10-et dist-upgrade-del a félholt 12.04-emre, összekapta magát, minden megvan, működik. Frissítéskor kikapcsold repokat visszahoztam, shellt meg visszapofoztam a helyére.
Jelenleg GRUB2+kernel 3.7+nvidia-313 kombóval repeszt.
A gond az hogy a GRUB2 mint előre szóltak, elkúrt mindent. Nem tudtam egy OS-t se bootolni a 4-ből.
Egy Lenovo Win7 helyreállító lemezzel visszapofoztam a vistát és a 7-est, ezek külön HDD-n vannak. Ekkor volt egy BootMGR-em, a két bejegyzéssel. Win7 a bootmgr gazdája. Hozzáadtam a grub2 és az NTLDR bejegyzéseket. Most van XP és GRUB2 is, GRUB2-ből meg visszaút bootmgr-be.
Viszont 3 HDD van a gépemben. 80GB: ubuntu+vista; 1TB adat; 500GB XP, 7, adat. Namost az 500-assal kezdtem anno régesrég, és elég sok munka van rajta. Ennek a partícióstábláját a linux viszont nem tudja értelmezni, ezért nem látja... Gparted szerint partícionálatlan, de ott egy felkiáltójel, hogy ez nem biztos, csak fura a tábla. Ugye az MBR visszanövesztés az ilyen drasztikus, de ez most miért van, mit lehet csinálni. Win alól látom a HDD-t, most is onnan írok.
CHKDSK segíthet? -
quailstorm
félisten
válasz
leslieke #6154 üzenetére
Sokat nem nyomkodtam. De legalább Wave 3-mal kezdtem. Hánynom kellett tőle. Undorító gyári appok, sebesség 0. Nem vállalható. Appot fejleszteni rá meg nehéz és érdektelen. Kár volt azt a platformot létrehozni.
(#6153) sheratan: ezzel már fognak piacot szerezni. Persze elég kicsit. De valami lesz belőle. Az android meg az iOS is kinőtte magát, pedig ott még 1-2 évig ment a bétatesztelés a felhasználók zsírján. Ez kiforrottabbnak tűnik. Majd meglátjuk. Az N900-am viszont nagyon szeretné futtatni, azt hiszem... -
quailstorm
félisten
Fáradt vagy te már ma. Samsung galaxy nexus. Tudod, referenciamodell csak Texas Instruments lehet.
(#6149) hcl: hát a Maemo-ról sok jót tudnék mondani, csak a kezelése nem könnyű. Fél éve építgetem, már hasonlít egy okostelefonra a tudás. Ennél jobb mobilos linux nincs, felhasználóbarátabb sokkal a WebOS.
Ez meg majd kiderül, egyáltalán lehet-e szabadon portolni ingyé. -
quailstorm
félisten
válasz
#16820480 #6145 üzenetére
Csak hiba csúszott a gondolkodásodba. A gecko engine ugyebár alapból egy laggos tetű, képes bármilyen erős hardveren megakadni és fagyni. Erre rendszert építeni úgy hogy utána csak html5 appleteket lehet rá fejleszteni? aha, logikus, akkor inkább a BREW. Az is tud ennyit, csak nem kell hozzá az SGS2 hardvere.
Az ubuntu for android meg egy másik hülyeség volt. VNC-ben futtatni egy rendszert ami LXDE vagy XFCE felülettel úgy laggol mint a retek és semmire nem lehet ép ésszel használni (tesztelve SGS2-n). Hát borzalmas. Ennél sokkal jobb N900-on natívan az ubuntu, vagy Xephyr-rel chrootolva maemo alatt.
Ha meg arra gondolsz amikor dokkolták, az a dokkolón bukott el, úgyse venné senki.
Ez a rendszer viszont üthet. Bár a WebOS-ben is bíztam(meg a játékgyártók is), mégis elbukott, ez egy újabb remény a normális, hagyományos elven alapuló mobil oprendszerre, nem acélbunkerbe zárt, és nem is emulátor. Bízok bennük, kezdetnek gyönyörű. Kérdés hogy valakit érdekel-e hogy ubuntus mobilt adjon ki. Talán a Samsungot. A bada-nál feltétlen jobb. Az egy csődtömeg. Bár erre nem lehet touchwizt rakni, úgy meg úgyse érdekli őket... -
quailstorm
félisten
-
quailstorm
félisten
Daemon. Háttérszolgáltatás. Pl audió driver, virtuális emulált hangkártya, hálózati megosztás, CD író, ssh server. Sok mindennek lehet. Nincs grafikus ablaka megnyitva.
Csak windowsosat tudok, dvdvideosoft oldalán találsz. De az valszleg nem megy wine-nal, mert .NET 4 kell neki.
Inkább firefox alatt a video download helpert használd: [link]
Vírusírtóból meg a ClamAV-ot meg a Nod32-t tudom, de szerveren szoktuk használni. Windowsos hálózat szerverén...
Linuxra se anyagilag, se erőfeszítésben nem éri meg vírust írni. Ezért nem is szokott fertőzés lenni. -
quailstorm
félisten
Üdv. Lenne egy problémája az ubuntu 12.04 rendszeremnek. 10 napja nem tudok frissíteni a teljes apt listán. Persze ettől még rengeteg frissítés felment.
A frissítéskezelő leakad ott hogy downloading from archives.ubuntu
Terminálban az apt-get update itt akad meg:
quail@STORMINTER-8:~$ sudo apt-get update
[sudo] password for quail:
Mellőz http://dl.google.com stable InRelease
Mellőz http://extras.ubuntu.com precise InRelease
Mellőz http://archive.canonical.com precise InRelease
Mellőz http://ppa.launchpad.net precise InRelease
Találat http://dl.google.com stable Release.gpg
Mellőz http://archive.ubuntu.com precise InRelease
Mellőz http://archive.ubuntu.com precise-updates InRelease
Mellőz http://archive.ubuntu.com precise-backports InRelease
Mellőz http://archive.ubuntu.com precise-security InRelease
Mellőz http://archive.ubuntu.com precise-proposed InRelease
Mellőz http://deb.opera.com stable InRelease
Mellőz http://deb.opera.com stable InRelease
Találat http://extras.ubuntu.com precise Release.gpg
Találat http://archive.canonical.com precise Release.gpg
Találat http://ppa.launchpad.net precise Release.gpg
Találat http://dl.google.com stable Release
Találat http://archive.ubuntu.com precise Release.gpg
Találat http://extras.ubuntu.com precise Release
Találat http://archive.canonical.com precise Release
Találat http://deb.opera.com stable Release.gpg
Találat http://archive.ubuntu.com precise-updates Release.gpg
Találat http://archive.ubuntu.com precise-backports Release.gpg
Találat http://archive.ubuntu.com precise-security Release.gpg
Találat http://dl.google.com stable/main amd64 Packages
Találat http://extras.ubuntu.com precise/main Sources
Találat http://archive.canonical.com precise/partner Sources
Találat http://deb.opera.com stable Release.gpg
Találat http://archive.ubuntu.com precise-proposed Release.gpg
Találat http://dl.google.com stable/main i386 Packages
Találat http://extras.ubuntu.com precise/main amd64 Packages
Mellőz http://dl.google.com stable/main TranslationIndex
Találat http://extras.ubuntu.com precise/main i386 Packages
Mellőz http://extras.ubuntu.com precise/main TranslationIndex
Találat http://ppa.launchpad.net precise Release
Találat http://archive.canonical.com precise/partner amd64 Packages
Találat http://archive.canonical.com precise/partner i386 Packages
Mellőz http://archive.canonical.com precise/partner TranslationIndex
Találat http://archive.ubuntu.com precise Release
Találat http://archive.ubuntu.com precise-updates Release
Találat http://archive.ubuntu.com precise-backports Release
Találat http://deb.opera.com stable Release
Találat http://archive.ubuntu.com precise-security Release
Találat http://deb.opera.com stable Release
Találat http://archive.ubuntu.com precise-proposed Release
Találat http://archive.ubuntu.com precise/main Sources
Találat http://archive.ubuntu.com precise/restricted Sources
Találat http://archive.ubuntu.com precise/multiverse Sources
Találat http://archive.ubuntu.com precise/universe Sources
Találat http://archive.ubuntu.com precise/main amd64 Packages
Találat http://ppa.launchpad.net precise/main Sources
Találat http://ppa.launchpad.net precise/main amd64 Packages
Találat http://ppa.launchpad.net precise/main i386 Packages
Mellőz http://ppa.launchpad.net precise/main TranslationIndex
Találat http://archive.ubuntu.com precise/restricted amd64 Packages
Találat http://archive.ubuntu.com precise/universe amd64 Packages
Találat http://archive.ubuntu.com precise/multiverse amd64 Packages
Találat http://archive.ubuntu.com precise/main i386 Packages
Találat http://deb.opera.com stable/non-free amd64 Packages
Találat http://deb.opera.com stable/non-free i386 Packages
Mellőz http://deb.opera.com stable/non-free TranslationIndex
Találat http://archive.ubuntu.com precise/restricted i386 Packages
Találat http://archive.ubuntu.com precise/universe i386 Packages
Találat http://archive.ubuntu.com precise/multiverse i386 Packages
Találat http://archive.ubuntu.com precise/main TranslationIndex
Találat http://archive.ubuntu.com precise/multiverse TranslationIndex
Találat http://archive.ubuntu.com precise/restricted TranslationIndex
Találat http://deb.opera.com stable/non-free amd64 Packages
Találat http://deb.opera.com stable/non-free i386 Packages
Mellőz http://deb.opera.com stable/non-free TranslationIndex
Találat http://archive.ubuntu.com precise/universe TranslationIndex
Találat http://archive.ubuntu.com precise-updates/restricted Sources
Találat http://archive.ubuntu.com precise-updates/main Sources
Találat http://archive.ubuntu.com precise-updates/multiverse Sources
Találat http://archive.ubuntu.com precise-updates/universe Sources
Találat http://archive.ubuntu.com precise-updates/main amd64 Packages
Találat http://archive.ubuntu.com precise-updates/restricted amd64 Packages
Találat http://archive.ubuntu.com precise-updates/universe amd64 Packages
Találat http://archive.ubuntu.com precise-updates/multiverse amd64 Packages
Találat http://archive.ubuntu.com precise-updates/main i386 Packages
Találat http://archive.ubuntu.com precise-updates/restricted i386 Packages
Találat http://archive.ubuntu.com precise-updates/universe i386 Packages
Találat http://archive.ubuntu.com precise-updates/multiverse i386 Packages
Találat http://archive.ubuntu.com precise-updates/main TranslationIndex
Találat http://archive.ubuntu.com precise-updates/multiverse TranslationIndex
Találat http://archive.ubuntu.com precise-updates/restricted TranslationIndex
Találat http://archive.ubuntu.com precise-updates/universe TranslationIndex
Találat http://archive.ubuntu.com precise-backports/main Sources
Találat http://archive.ubuntu.com precise-backports/restricted Sources
Találat http://archive.ubuntu.com precise-backports/universe Sources
Találat http://archive.ubuntu.com precise-backports/multiverse Sources
Találat http://archive.ubuntu.com precise-backports/main amd64 Packages
Találat http://archive.ubuntu.com precise-backports/restricted amd64 Packages
Találat http://archive.ubuntu.com precise-backports/universe amd64 Packages
Találat http://archive.ubuntu.com precise-backports/multiverse amd64 Packages
Találat http://archive.ubuntu.com precise-backports/main i386 Packages
Találat http://archive.ubuntu.com precise-backports/restricted i386 Packages
Találat http://archive.ubuntu.com precise-backports/universe i386 Packages
Találat http://archive.ubuntu.com precise-backports/multiverse i386 Packages
Találat http://archive.ubuntu.com precise-backports/main TranslationIndex
Találat http://archive.ubuntu.com precise-backports/multiverse TranslationIndex
Találat http://archive.ubuntu.com precise-backports/restricted TranslationIndex
Találat http://archive.ubuntu.com precise-backports/universe TranslationIndex
Találat http://archive.ubuntu.com precise-security/restricted Sources
Találat http://archive.ubuntu.com precise-security/main Sources
Találat http://archive.ubuntu.com precise-security/multiverse Sources
Találat http://archive.ubuntu.com precise-security/universe Sources
Találat http://archive.ubuntu.com precise-security/main amd64 Packages
Találat http://archive.ubuntu.com precise-security/restricted amd64 Packages
Találat http://archive.ubuntu.com precise-security/universe amd64 Packages
Találat http://archive.ubuntu.com precise-security/multiverse amd64 Packages
Találat http://archive.ubuntu.com precise-security/main i386 Packages
Találat http://archive.ubuntu.com precise-security/restricted i386 Packages
Találat http://archive.ubuntu.com precise-security/universe i386 Packages
Találat http://archive.ubuntu.com precise-security/multiverse i386 Packages
Találat http://archive.ubuntu.com precise-security/main TranslationIndex
Találat http://archive.ubuntu.com precise-security/multiverse TranslationIndex
Találat http://archive.ubuntu.com precise-security/restricted TranslationIndex
Találat http://archive.ubuntu.com precise-security/universe TranslationIndex
Találat http://archive.ubuntu.com precise-proposed/restricted Sources
Találat http://archive.ubuntu.com precise-proposed/main Sources
Találat http://archive.ubuntu.com precise-proposed/multiverse Sources
Találat http://archive.ubuntu.com precise-proposed/universe Sources
Találat http://archive.ubuntu.com precise-proposed/restricted amd64 Packages
Találat http://archive.ubuntu.com precise-proposed/main amd64 Packages
Találat http://archive.ubuntu.com precise-proposed/multiverse amd64 Packages
Találat http://archive.ubuntu.com precise-proposed/universe amd64 Packages
Mellőz http://extras.ubuntu.com precise/main Translation-hu_HU
Találat http://archive.ubuntu.com precise-proposed/restricted i386 Packages
Találat http://archive.ubuntu.com precise-proposed/main i386 Packages
Találat http://archive.ubuntu.com precise-proposed/multiverse i386 Packages
Mellőz http://archive.canonical.com precise/partner Translation-hu_HU
Találat http://archive.ubuntu.com precise-proposed/universe i386 Packages
Találat http://archive.ubuntu.com precise-proposed/main TranslationIndex
Találat http://archive.ubuntu.com precise-proposed/multiverse TranslationIndex
Találat http://archive.ubuntu.com precise-proposed/restricted TranslationIndex
Találat http://archive.ubuntu.com precise-proposed/universe TranslationIndex
Mellőz http://extras.ubuntu.com precise/main Translation-hu
Találat http://archive.ubuntu.com precise/main Translation-hu
Találat http://archive.ubuntu.com precise/main Translation-en
Mellőz http://archive.canonical.com precise/partner Translation-hu
Találat http://archive.ubuntu.com precise/multiverse Translation-hu
Találat http://archive.ubuntu.com precise/multiverse Translation-en
Találat http://archive.ubuntu.com precise/restricted Translation-hu
Találat http://archive.ubuntu.com precise/restricted Translation-en
Mellőz http://extras.ubuntu.com precise/main Translation-en
Mellőz http://archive.canonical.com precise/partner Translation-en
Mellőz http://deb.opera.com stable/non-free Translation-hu_HU
Mellőz http://deb.opera.com stable/non-free Translation-hu
Mellőz http://ppa.launchpad.net precise/main Translation-hu_HU
Mellőz http://ppa.launchpad.net precise/main Translation-hu
Mellőz http://deb.opera.com stable/non-free Translation-en
Mellőz http://deb.opera.com stable/non-free Translation-hu_HU
Találat http://archive.ubuntu.com precise/universe Translation-hu
Találat http://archive.ubuntu.com precise/universe Translation-en
Találat http://archive.ubuntu.com precise-updates/main Translation-hu
Találat http://archive.ubuntu.com precise-updates/main Translation-en
Találat http://archive.ubuntu.com precise-updates/multiverse Translation-hu
Találat http://archive.ubuntu.com precise-updates/multiverse Translation-en
Találat http://archive.ubuntu.com precise-updates/restricted Translation-hu
Találat http://archive.ubuntu.com precise-updates/restricted Translation-en
Találat http://archive.ubuntu.com precise-updates/universe Translation-hu
Mellőz http://ppa.launchpad.net precise/main Translation-en
Mellőz http://deb.opera.com stable/non-free Translation-hu
Mellőz http://deb.opera.com stable/non-free Translation-en
Találat http://archive.ubuntu.com precise-updates/universe Translation-en
Találat http://archive.ubuntu.com precise-backports/main Translation-en
Találat http://archive.ubuntu.com precise-backports/multiverse Translation-en
Találat http://archive.ubuntu.com precise-backports/restricted Translation-en
Találat http://archive.ubuntu.com precise-backports/universe Translation-en
Találat http://archive.ubuntu.com precise-security/main Translation-en
Mellőz http://dl.google.com stable/main Translation-hu_HU
Mellőz http://dl.google.com stable/main Translation-hu
Találat http://archive.ubuntu.com precise-security/multiverse Translation-en
Találat http://archive.ubuntu.com precise-security/restricted Translation-en
Találat http://archive.ubuntu.com precise-security/universe Translation-en
Találat http://archive.ubuntu.com precise-proposed/main Translation-hu
Találat http://archive.ubuntu.com precise-proposed/main Translation-en
Találat http://archive.ubuntu.com precise-proposed/multiverse Translation-hu
Mellőz http://dl.google.com stable/main Translation-en
Találat http://archive.ubuntu.com precise-proposed/multiverse Translation-en
Találat http://archive.ubuntu.com precise-proposed/restricted Translation-hu
Találat http://archive.ubuntu.com precise-proposed/restricted Translation-en
Találat http://archive.ubuntu.com precise-proposed/universe Translation-hu
Találat http://archive.ubuntu.com precise-proposed/universe Translation-en
99% [Várakozás a fejlécekre]Ezzel mit lehet kezdeni? Várhatok napokat, nem mozdul semerre...
-
quailstorm
félisten
válasz
God Vazzeg #5786 üzenetére
Jó de ahhoz silverlight vagy media player kell. A flash az nagyon nem jó videólejátszásra. A videókártyád meg gyengébb mint a CPU, már floatban. Ami azért durva. Ráadásul a flashbe bele se szól. Csak CPU renderer Core2Duo celeron kell a zökkenőmentes fullHD-hez. És az se flash...
Az általad tapasztalt jelenség NORMÁLIS. Windowson valamennyire enyhébb a helyzet, itthon az 1,4es athlon XP 360p-t lag nélkül visz eredeti legfrissebb XP Pro-n.
Egyébként ha itt tartunk, youtube-hoz van kliens, ami MPlayerrel streamel. [link] de nálam benn volt szoftverközpontban is. Az új youtube update óta nem próbáltam, de az nTube nem megy azóta... -
quailstorm
félisten
válasz
God Vazzeg #5783 üzenetére
Akkor nincs jobb ötletem mint ez: [link]
Ha nem talk show, hanem nagyon is érdekel a tartalom, az élvezhetőséget meg befolyásolja a minőség. -
quailstorm
félisten
válasz
God Vazzeg #5780 üzenetére
A flash az egy emulált virtuális gép saját utasításkészlettel. Ha nem talál megfelelő több száz gigaflopsos videókártyát, akkor laggol. 2,5GFlopos Celeron D viszi kis VGA segítéssel(FX5200 128MB) az 1080p-t, de flash 360p az utolsó ami talán élvezhető, persze az meg béna felbontás. Ugyebár Geforce 6k-tól támogat flash gyorsítást...
A másik ami ilyen effektet okoz, az a google féle pepperflash. Az csak erős GPU-val megy, de azzal se mindig. Az előbb jellemzett géppel mindig akad, és a hang is. Linuxon meg már csak ő a megoldás a friss flashre...
Szóval Windowson, Linuxon az első mikor felrakom a chrome-ot vagy frissíti magát, a chrome://plugins megnyitása, majd a pepper letiltása. A részletes nézet az kell, különben csak annyit listáz mihez jó, hogy többféle van azt nem.
3 éve az öreg P4-emmel meg a komolyabb videókat mindig letöltöttem. A többi meg jó volt 360p-ben is... -
quailstorm
félisten
válasz
eternam #5716 üzenetére
Sajnos ATi hoz nem értek, pont ezen linux támogatás hiánya miatt nincs nekem... Nvidián a nightly driver segített volna, de itt nem tudom. [link] sok info nincs AMD kártyákhoz steamhez. Valve úgy van vele minek szenvedjen ha a driver szar, majd legfeljebb ha nem tetszik a bevétel, változtatnak.
-
quailstorm
félisten
-
quailstorm
félisten
válasz
lionhearted #5415 üzenetére
Rengeteget játszottam source engines játékokkal, a leglassabban betöltő ezek közül a TF2. De linuxon 3-4x annyi idő neki betöltenie, HA sikerül neki. De azért nem publikus a teszt. Bár sok kínlódással sikerülhet bétatagság nélkül is. vele nyomtam, neki nincs tagsága.
-
quailstorm
félisten
válasz
lionhearted #5398 üzenetére
TF2 kisebb mapokon, nem nagy nyílt tereken jól játszható az én celeron gépemen is. De messze van a gyros, stabil és optimalizálttól. Főleg a betöltési sebessége brutális. 5 perc alatt fenn is van egy szerveren. Steam meg azonnal követelte a 310-es drivert... szóval fentvan.
A második hullámba kerültem be, először 10ezer, most 5 ezer lett felvéve. -
quailstorm
félisten
Jelentem felvettek Steam for Linux betára. [link] Nevet nem komolyan venni, álnév. Ubuntu 12.04 LTS x64. Sajna betelt a 1,5TB, majd ha veszek új HDD-t akkor felrakom a 12.10-et is, de 12.04 egyelőre marad.
-
quailstorm
félisten
válasz
#40553216 #5307 üzenetére
Az a megmaradó cache életmentő is lehet ha egy új verzió nem működik megfelelően, de ez az esetek 99%-ában fölös.
Természetesen nálam is rengeteg a hely, olyannyira, hogy nincsenek állandóan felcsatolva az NTFS-ek, csak ha valami nagyobb fájl töltök le, vagy ha kell. Szóval helytakarékosabb mint a vista...
Esetleg a régi kerneleket lehet majd törölni, idővel abból is összejön pár száz mega, és semmi szükség rá. -
quailstorm
félisten
válasz
pethYeti #5304 üzenetére
Ha van /home partíciód külön, akkor elég. Magyarán semmi dokumentumot nem tárolsz rajta, és nincs fenn 100+ app. Én azért 30GB-ot javaslok, bár nekem nincs külön /home meg semmi, van egy ext4 partíció, meg sok NTFS, és azokra dolgozok. Az alkalmazásaimnak egyelőre elég a 30GB.
-
quailstorm
félisten
Hát én akkor voltam ideges mikor a 256MB-os HD3850 agyontaposta teljesítményben a DDR2-es 1GB-os 9500GT-met. Csak az más ketegória. Tudom, rengeteg mai játék elmegy 4650-től felfele, casual meg régebbi játékokhoz még a 4450 is jobb mint egy intel HD. De attól még driver nem lesz...
Egyébként azt pl nem értem miért nem kaphatott a geforce FX széria flash támogatást.
Nekem az Nvidia driverrel nem volt különösebb gondom linuxon, települt ment. Amikor még 10.10-zel kernelfrissítésnél elszállt, akkor is csak terminálból újraraktam és cső. Teljesítménye meg totál ugyanaz mint Win-en (unigine benchmark). Nomeg valamiért a steam for linux is nvidiára épít.
A másik amit kedvelek a linuxos driverben az a fan control. Nem kell külön alkalmazás, csak engedélyezni kell (az alap fordulat windowson 30%, linuxon 17%, nem játszani elég a 30, egyébként gáz van)
Geforce GTS450 GDR5 1GB Gigabyte OC edition -
quailstorm
félisten
válasz
eternam #5292 üzenetére
Most mondjam azt hogy ezért nem veszek AMD videokártyát? Gyors de gagyi support.
Ehhez képest Nvidia FX5000(2005-ös) széria megy win7 alatt, a 6000-res meg még aktív platform(igaz a most októberben kiadott win8 driver után befejezték, és a 8000-res az alap)...
Az Ati 9800pro az egy jó kártya volt a maga idejében, meg most is jó ára van egy HD7770-nek, de maradok az Nvidiánál, nekik legalább van egy remek linux/unix driverük. -
quailstorm
félisten
válasz
#16820480 #4929 üzenetére
Te valamit félreértettél. Semmi bajom az XP-vel. Használom is mobilszervízhez. Azzal a legbiztosabb. DE HOGY A WINDOWS UPDATE-ET MIÉRT NEM LEHET HAVONTA LEFUTTATNI. Azt nem fogom megérteni sose. Mibe fájna a rendszergazdának? Sokszor így se tudjuk hogy hol van. Dolgozni meg nem lehet, csak szidni azt a tökkelütött barmot. Ha meg nem kapom ki a bootelemet, akkor meg nem tudok beleszólni se. Mert a korlátozáshoz viszont ért.
-
quailstorm
félisten
válasz
#16820480 #4910 üzenetére
Azt csinálta openSUSE-n. Szóval ment a kukába. Ez a plasma desktop a widgetjeivel kifektette. Mostanában nem próbáltam, ez több mint féléve volt, lehet azért mert open nvidia drivert használtam. Tudja fene. Szinte biztos én hibáztam, de nem érdekel a plasma desktop. Majd ha kell, úgy is megoldom. Bár minden effekt bennvolt...
De ezt hagyjuk, akkor még nem tudtam sokat kezdeni a linuxszal, kezdő voltam. Azóta meg GTK alapú felületeket, meg LXDE-t használtam. Viszont csak ezért meg nem fogom kubuntusítani a rendszert, hogy újra kipróbáljam. -
quailstorm
félisten
-
quailstorm
félisten
Hát, szörnyű vagy.
Engem érdekelt a linux, de attól még nem hagytam abba a windows. Csak eggyel többhöz értek, nagyjából. A következő a PC-BSD és a MAC OSX lesz, csak kéne új HDD. Megtelt az a 1,5TB.
Másik, idevágó kérdés: stock Ubuntu-t használóknak. Én akkor kezdtem aktívan használni mikor megjelent az unity. Talán a 11.04-gyel került be? Mintha a 10.10-esben a gnome2 lenne. Mindegy. Nem bírtam megszokni, a KDE meg lagzott. Szóval Gnome3. De aztán visszatértem Unity-re, megmoddoltam. Globalmenü ki, ablakkezelő gombok jobbra. Márcsak a tálca kéne le, mert 5:4-es a monitorom, de azt még kibírom. Ezt rajtam kívül csinálja valaki, vagy mindenkinek jó eredetiben?
Harmadik kérdés: elég jó már a 12.10 hogy frissítsek? Dist upgrade 12.04-ről biztonságos? -
quailstorm
félisten
Másoknak hanyagolom a Linuxra hittérítést. Nem szeretem ha szidnak mert semmi sem a megszokott. Legyen az ő gondjuk. Igen tudom, zárt driverrel tök nyugisan el van a gép és halad is, míg a Windows mindig csinál valamit...
Nemtom neked milyen tört/kalóz XP-d van, de havonta 15-20 frissítés mindig jön még XP-hez, még 2014-ig biztosan.
Az én Windowsomon nem szenved senki semmivel. Sokszor csak hüledezek mikor szidják hogy mindenféle paranormális jelenséget produkál, és volt olyan is mikor láttam. Pl. Win7 HomePremiumx64 IE9. Az IE9 leállt, ok az IE9 leállt, ok. És ezt dobálta fel. Mögötte meg ment az IE. Ahha jólvan... Nekem sose sikerült ilyeneket elérni. Egyedül a vista tekeri túl sokat a HDD-t.
Linuxszal meg még bénázok, de egyetértek az egyszer konfigurálással, meg azzal is hogy konstansabb a teljesítmény és sokszor jobb, csak az leginkább a vírusirtó hiányának köszönhető. Az fog rendesen régebbi gépen. Meg mint mondtam, egy 99%-ban Windows desktopot használó társadalomban nem szívesen váltanak, még dual bootra sem.
Meg volt egy olyan időszaka az Ubuntunak, pont mikor egy éve elkezdtem, mikor az új kernellel(normál frissítés során) rendszeresen nem volt grafikus felület. Szerintem anyám nem értette volna hogy amikor újra bekapcsolja a gépet akkor miért csak egy terminál fogadja, meg hogy mit kell csinálni ilyenkor. Szóval nem felhőtlen ez se teljesen... -
quailstorm
félisten
Így utólag ki se próbáltam a 32 bitest. Mindössze abból kiindulva, hogy a core2duo gépemen mennyivel gyorsabb volt a 64-bites.
Audio CD, meg PSX játék, ezeket nehéz jól megírni bizonyos helyzetekben. Különben nem eszi meg a lejátszó. Ráadásul a DVD író is kevés neki, hiába az XP meg a clonecd/CDRWin. Arra van tartva egy külön LG CD író. Ennek a korszaknak persze leáldozott. Már nálunk is ritka, de azért kell.
Másik gépen hasonló HW-vel(Riva TNT2 helyett MX440) jobban ment a telepített XP mint a Lubuntu, legalábbis helyenként. A webböngészés szebben ment linuxon, de ez betudható annak, hogy akkor volt a válságos időszaka a firefoxnak, 8-12 körül nagyon rossz volt. Meg Ubuntun nem volt flash. Viszont az is igaz hogy az ubuntu sose akadályozott random telepítéssel meg mivel nem kellett írtó... Szal mindegy, jobb lett volna tény, csak se játék, se hozzáértés. Kérték az uninstallálását.
Szerintem az XP jobb supporttal bír mint egy 9.04, vagy 10.04. Az újakkal meg sokszor gond van. 1GHz felett 1GB RAM-nál nálam nem kérdés az XP. Nagyon kevesen tudnak megbarátkozni a linuxszal, se kedv, se idő, se idegzet. Meg ha apám nem tőlem kér segítséget, 100% hogy windowsos megoldást kapna. Szóval nem tudtam otthon megoldani, inkább kilőttem mindent ami fölös, és tiszta, eredeti forrásból építkeztem, nem moddolt warez barmolásból (a daytona2008 herélés után éppen még elment).
Meg aztán linuxon gyakorta előkerül a terminál is, windowson a console kevesebbet van nyitva... (nem nekem gond ez se, sokan a puszta látványától félnek, nem mernek beleírni se) -
quailstorm
félisten
SP3-mal elvistásodott. Több NT5.0 meg NT6.0 van benne mint 5.1 jóformán. Megnőtt a gépigénye is a win7-ére kb. Legalábbis a RAMéhség. De még a 2,8GHz-es Celeron D is jobb volt XP-vel. 20-30%. Ezek a gépek meg cd írásra vannak használva ami linuxon macerás, amennyiben nem adat lemezt írsz. Aztán apukám annak is örül hogy a Nero wave editorral boldogul, anyukám ECDL-t MSoffice tette le. Soroljam még? Nem lehet, nem érdekli őket. A google chrome-ra álig bírtam rászoktatni őket IE8-ról. Win7 fennvan a celeron gépen. 2GB RAM, FX5200. Háát, ha nem telepít elmegy. De inkább ne. Pedig 64 bites. Sok az már szegény vénségnek. Ubuntu meg akkor került rá mikor unokatesómmal barmoltunk, aztán szégyenszemre mehetett vissza XP-re mikor lanoztunk. Beégett a Linuxszal. Pedig Core2Duo-n már az a gyorsabb, de a régebbi HW-n nem jó. Meg van amikor el se indul. Pl a p3-p2-es gépeimet nem szeretik a live linuxok. Az ubuntu is borzasztóan megy, pedig 300MB RAM 633MHz. Ehhez képest a live XP elfogadhatóbb. De az a gép már nem erre való. Csak azt akartam érzékeltetni, hogy az új linux sokkalta többet kér mint az XP, a régi linuxnak meg 0 supportja meg backportja, míg XP-re minden van ha nem kér DX10-et.
Suse linuxot meg szeretem, volt az athlon XP-n. De most csak a saját gépemen kísérletezek. Sztem ennyi elég is a windows offból. -
quailstorm
félisten
Próbáltam csak rosszabb lett. Meg avultabb, mert az újat nem szereti. Aztán jött a macera az alkalmazásokkal. Nem jó az. Marad így. Nem tudod te milyen gyors az a gép. Csak a flash akasztja meg igazán. Multitaskra user által kívánt folyamatokra gondoltam. Tehát HA a gép idle stádiumban nem csinál semmit, a CPU terhelés 0~3% közt mozog, akkor lehet 480p flasht nézni vele, úgy hogy egy lap van nyitva a böngészőben. És akkor 30FPS stabilan. Csak közben ne frissítsen az írtó(gaming mode onra kapcsol amúgy is a nagy CPU terheléstől, NOD32v5). Lubuntun csak a rendszer+taskman 10%felett van. A táp meg hátsó ventis, ez van. Én azt vettem észre a windows kevesebbet eszik. Mondjuk pro windows konfigos vagyok, és hiperláma linuxos, ezért vettem Nokia N900-at hogy legyen min tanulni. Akik ajánlották anno az ubuntut, azoknak a keze alatt meg sír a windows, ütik vágják. Nálam meg csodálkoznak hogy repül, sokszor gyorsabban vagy azonos sebességgel mint Ubuntu. Ettől függetlenül még nem menekültem meg a Linuxtól, ha fejleszteni, barkácsolni akarok, vagy csak kis fogyasztást, meg stabilitást akkor kell. Bár az Ubuntu elég gyakran szokott idegesíteni az Nvidia driver miatt(zárt eredeti). 3D OpenGL4.2 teljesítmény azonos a 4 rendszeren, igen XP is Vista is van fenn. Vista konkrét egy app miatt, de az részletkérdés.
-
quailstorm
félisten
Nem akarok én újabb problémát. Így is szar a hűtése. A gépház miatt a cpu venti 1cm-re van a táptól, és teljesen el van takarva. Örülök hogy most nem melegszik túl, a házat is lukasra kellett furkálni. Meg amúgy se vagyok OC párti, csak N900-on. 360p megy. Ha nem multitaskol semmi egyebet, nem telepít, másik ablakban nem megy flash akkor többnyire 480p-it is. De a chrome féle pepper flash-sel a 240p is akad...
Anyukám használja néha, semmi kedvem a stabilitást megingatni, így is évekig ment 70fokon csapágyas hűtővel totál zárt gépházban. Most van neki 1,5GB RAM, legális XPSP3, és java-meg flash-en kívül minden halad, OS 3 perc alatt teljesen használható, 1 percen belül van asztal.
Remélem nem haragszanak a többiek a Windows miatt, remélem érthető miért nem rakok rá linuxot.
-
quailstorm
félisten
AthlonXP-n felejtsd a youtube-ot. Max MiniTube-bal. Az linuxra legalább ingyenes...
A 360p alig akar elmenni, a 480p meg meg laggol, a full reklámmal teli oldalak kiherélik a gépet. A HTML5 az ami ennél még rosszabb, egyelőre optimalizálatlanabb mint a flash. Amivel tudnál a gépen segíteni az a GeForce 6000+-os kártyák. Még gondolom belemenne a gépbe egy 6-os vagy 7-es ezres AGP-vel. Azok már támogatják a flash hardveres gyorsítását. ATi/AMD nemtudom mikor vezette be. A példagépben 4200Ti van, szal gyorsítás kizárva. Érdekes K-lite packal 720p simán megy, és a HL2 is elég szépen fut. Már megint jöhetek azzal a dumámmal hogy az emulátor káros az egészségre. (kivétel konzolemulátorok) -
quailstorm
félisten
válasz
buherton #4089 üzenetére
Itt a telepítettnél rámész a több alkalmazásra. Ha angolból nem is, de ábrából remélem lejön. Így egy görgethető ABC rendbeli ömlesztést kapsz. Meg ki lehet tenni fullscreenre is, az jobb.
Még ajánlok két dolgot aminek a megszokása nekem nem ment.
Ablakkezelőgombok vissza jobbra! [link]
Globalmenü eltakarítása. [link] -
quailstorm
félisten
válasz
vodkaboy22 #4020 üzenetére
És ha nem írja felül azt a lemezrészt, még arra sem kell kötelezni, hogy újrarakja a grubot, csak kell rakni a grub-ra egy bejegyzést a windows BootMGR-be EasyBCD-vel.
-
quailstorm
félisten
válasz
Penész Gomba #3983 üzenetére
-
quailstorm
félisten
Azért annál az eredménynél, amit kapott, még mindig jobb az XP. Valamiért (legalábbis ez a tapasztalatom) hogy az új Ubuntuk csak a korszerű, legalább középkategóriás gépen futnak jól, ablakkezelőtől függetlenül. Egy régi verzió meg nem biztos hogy hozza az elegendőt, bár valószínű. 2009-es vagy 2010-es Ubuntu/Lubuntu, vagy Win2000 kipróbálását javaslom ha a jelenlegi semmiképpen nem akar haladni.
-
quailstorm
félisten
válasz
#68216320 #3818 üzenetére
Nem lehet rá tenni gnome2-t. Ami nem specifikusan unity feature-höz készült az elmegy (appok 99.9999%-a). De csak Gnome3-at tudsz rárakni, vagy valami mást.
Esetleg Cinnamon 2D, hátha... Mint meta MATE-et ne próbáld meg, én elrontottam vele a rendszert. Az első frissítésig ment. Ezen kívül maradt az XFCE és az LXDE.
Update:Azóta változott a helyzet, rég raktam fel a MATE-et, akkor még rendesen forkolni kellett, meg Mint repóból rakta, ez viszont már stabil marad, nem akad bele a frissítésbe. -
quailstorm
félisten
Számomra nem az a tanulóbarát amire minden instant, azonnal és készen van. Egy Maemo linuxszal megszenvedsz ha UMPC helyett akarod használni, ezzel pedig rengeteg olyan dolgot megtanulsz, ami az ubuntu desktop x86-tal nem kerül elő. Legalábbis én pár hónap Ubuntu után ugyanolyan hülyének éreztem magam a linuxhoz, az N900 után meg már van rálátásom az Ubuntus dolgokra is.
-
quailstorm
félisten
Az a SWAP fölös lesz, meg én a helyedben a 64bitest raknám fel, általában lehet 32bites drivert force-olni, ha kell, viszont ha a munka úgy követeli meg, nem akarok beleszólni, legyen egyszerű. 2GB-nál több swap nem szükséges a ramoddal, az se nagy gáz ha nincs. Ez az elv igen régi, még a 64-256mb ramos időkben született. Egyébként az Ubuntu a legjobban támogatott asztali multimédiára is alkalmas linux, de nem feltétlen tanulóbarát. Én inkább vettem egy N900-at, az ubuntu-n ki vagy szolgálva, nomeg x86-on is. Meg nem volt x86 ötletem, ARM-re annál több.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Antivírus szoftverek, VPN
- Törött, Hibás iPhone felvásárlás!!
- AKCIÓ! Apple iPad Pro 11 2024 1TB WiFi + Cellular tablet garanciával hibátlan működéssel
- AKCÓÓÓ!!! Panasonic CF-XZ6 AIO all-in-one laptop tablet 2k touch i5-7300u speciális ütésálló
- LG 65C4 - 65" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - 1000 Nits
- 4 év gari - magyar bill. - Lenovo ThinkPad Z13 G1 - AMD Ryzen R7 Pro 6850U, 13.3" 2.8K OGS érintő
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged