- Hatalmas teleppel futott be a Xiaomi Mix Flip 2
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Honor 400 - és mégis mozog a kép
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Apple Watch
- Google Pixel topik
- Google Pixel 9a - a lapos munka
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
Aktív témák
-
ngabor2
nagyúr
válasz
Kalandor #3498 üzenetére
szééép hosszú függőségi listája van...
ngabor@lizard:~/incoming/googleearth$ ldd googleearth-bin
linux-gate.so.1 => (0xffffe000)
./libbase.so (0xb7f18000)
./libcomponent.so (0xb7f01000)
./libfusion.so (0xb7efb000)
./libgeobase.so (0xb7b95000)
./libmath.so (0xb7b7a000)
./libwmsbase.so (0xb7b15000)
./libnet.so (0xb7acb000)
./libalchemyext.so (0xb7ac5000)
./libcollada.so (0xb776c000)
./libgoogleearth.so (0xb75ff000)
libGLU.so.1 => /usr/lib/libGLU.so.1 (0xb756a000)
libcrypto.so.0.9.8 => /usr/lib/i686/cmov/libcrypto.so.0.9.8 (0xb7428000)
libcurl.so.3 => /usr/lib/libcurl.so.3 (0xb73f2000)
libfreeimage.so.3 => not found
libgcc_s.so.1 => /lib/libgcc_s.so.1 (0xb73e6000)
libjpeg.so.62 => /usr/lib/libjpeg.so.62 (0xb73c7000)
libmng.so.1 => /usr/lib/libmng.so.1 (0xb7359000)
libpng12.so.0 => /usr/lib/libpng12.so.0 (0xb7336000)
libqt-mt.so.3 => /usr/lib/libqt-mt.so.3 (0xb6b25000)
libqui.so.1 => /usr/lib/libqui.so.1 (0xb6aea000)
libssl.so.0.9.8 => /usr/lib/i686/cmov/libssl.so.0.9.8 (0xb6aaa000)
libstdc++.so.6 => /usr/lib/libstdc++.so.6 (0xb69c0000)
libtiff.so.3 => not found
libz.so.1 => /usr/lib/libz.so.1 (0xb69ab000)
./libIGCore.so (0xb68b4000)
./libIGGfx.so (0xb67fc000)
./libIGAttrs.so (0xb679a000)
./libIGDisplay.so (0xb6786000)
./libIGGui.so (0xb6743000)
./libIGSg.so (0xb6635000)
./libIGCollision.so (0xb6626000)
./libIGMath.so (0xb65dd000)
./libIGUtils.so (0xb65b6000)
./libIGOpt.so (0xb64da000)
./libIGExportCommon.so (0xb6452000)
./libcommon.so (0xb6355000)
./librender.so (0xb62fb000)
./libauth.so (0xb6270000)
./libframework.so (0xb6258000)
libm.so.6 => /lib/tls/i686/cmov/libm.so.6 (0xb6231000)
libc.so.6 => /lib/tls/i686/cmov/libc.so.6 (0xb60f0000)
libpthread.so.0 => /lib/tls/i686/cmov/libpthread.so.0 (0xb60d9000)
libGL.so.1 => /usr/lib/libGL.so.1 (0xb604d000)
libdl.so.2 => /lib/tls/i686/cmov/libdl.so.2 (0xb6048000)
libgssapi_krb5.so.2 => /usr/lib/libgssapi_krb5.so.2 (0xb602c000)
libkrb5.so.3 => /usr/lib/libkrb5.so.3 (0xb5faf000)
libk5crypto.so.3 => /usr/lib/libk5crypto.so.3 (0xb5f8a000)
libcom_err.so.2 => /lib/libcom_err.so.2 (0xb5f87000)
libkrb5support.so.0 => /usr/lib/libkrb5support.so.0 (0xb5f83000)
libresolv.so.2 => /lib/tls/i686/cmov/libresolv.so.2 (0xb5f6f000)
libidn.so.11 => /usr/lib/libidn.so.11 (0xb5f3f000)
liblcms.so.1 => /usr/lib/liblcms.so.1 (0xb5f11000)
libfontconfig.so.1 => /usr/lib/libfontconfig.so.1 (0xb5ee6000)
libaudio.so.2 => /usr/lib/libaudio.so.2 (0xb5ed0000)
libXt.so.6 => /usr/lib/libXt.so.6 (0xb5e7e000)
libXi.so.6 => /usr/lib/libXi.so.6 (0xb5e76000)
libXrender.so.1 => /usr/lib/libXrender.so.1 (0xb5e6e000)
libXrandr.so.2 => /usr/lib/libXrandr.so.2 (0xb5e68000)
libXcursor.so.1 => /usr/lib/libXcursor.so.1 (0xb5e5f000)
libXinerama.so.1 => /usr/lib/libXinerama.so.1 (0xb5e5c000)
libXft.so.2 => /usr/lib/libXft.so.2 (0xb5e49000)
libfreetype.so.6 => /usr/lib/libfreetype.so.6 (0xb5dde000)
libXext.so.6 => /usr/lib/libXext.so.6 (0xb5dd0000)
libX11.so.6 => /usr/lib/libX11.so.6 (0xb5cdf000)
libSM.so.6 => /usr/lib/libSM.so.6 (0xb5cd6000)
libICE.so.6 => /usr/lib/libICE.so.6 (0xb5cbe000)
/lib/ld-linux.so.2 (0xb7fc5000)
libGLcore.so.1 => /usr/lib/libGLcore.so.1 (0xb5437000)
libnvidia-tls.so.1 => /usr/lib/tls/libnvidia-tls.so.1 (0xb5435000)
libexpat.so.1 => /usr/lib/libexpat.so.1 (0xb5414000)
libXfixes.so.3 => /usr/lib/libXfixes.so.3 (0xb540f000)
libXau.so.6 => /usr/lib/libXau.so.6 (0xb540c000)
libXdmcp.so.6 => /usr/lib/libXdmcp.so.6 (0xb5407000)ööö... tipp. épp az a baja, hogy 32-bitesek a libek, amik kellenek neki.mindjárt utánanézek, hogy 64-bites rendszerre hogy lehet feltenni a 32-bites libeket (fel lehet).
-
ngabor2
nagyúr
ha xp fut, akkor xp fut. ha linux, akkor linux, és semmi köze a kettőnek egymáshoz. tehát semmit nem kell állítani. de amit az előbb is kértem, még mindig nem látom, abban lehet a megoldás.
nyiss egy terminált (a menüben asszem kellékeknél van)
írd be:cat /proc/partitions
mount
df(ez 3 parancs) és az egész kimenetet másold ide. legegyszerűbb másolni egérrel: kijelölöd a szöveget, amit másolni szeretnél, nyitsz itt egy új hozzászólást, majd ahova a szöveget kell beírni, nyomsz egy középső egérgombot. ez be is illeszti.
-
ngabor2
nagyúr
Elvileg ki kéne "csak" lőni XP alól a Linuxos vinyót és utána mennie kéne.
ezt hol hallottad? csak mert a valóságtartalma erőteljesen a 0-hoz tart...
a korábban kért logokat/kimeneteket ha beszúrod, akkor talán tudunk is segíteni. sajnos a távolbalátó-vizsgám még mindig nem jött össze, de gondolatolvasásból már javulok
-
ngabor2
nagyúr
válasz
Kalandor #3483 üzenetére
ez a googleearth-package a letöltött bin-ből csinál debet valószínűleg. nekem nincs olyanom, úgyhogy nem tudom megmondani, hogyan működik. viszont a Vladi által ajánlott repót felvenném a /etc/apt/sources.list-be, az oldalon valszeg leírják a menetét.
mod: igen, szépen szájbarágósan leírják.
amúgy nálam felment ez a cuccos, csak mikor az eget akarom kémlelni egy elegáns sig11-gyel kiszáll...
-
ngabor2
nagyúr
válasz
Kalandor #3470 üzenetére
valami logot nem csinál? gondolom 64-bites ubi van fenn. az, hogy amd64 mindössze ennyit jelent, ia64-re is ugyan az van, csak ez a neve.
tőled is hasonlót tudok kérdezni: az apt-cache search google earth nem ad eredményt? mivel ha van csomagban, akkor azzal könnyebben boldogulsz.
amúgy ez a rendkívül részletes not found üzenet arra szokott utalni, hogy valamelyik szükséges lib nincs fenn.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
derossi #3469 üzenetére
biztos, hogy csinált valamit. a legjobb, ha visszaadja a prompt-ot. de a /var/log/messages-ben történt változást, vagy a
dmesg | tail
kimenetét még mindig nem szúrtad be... anélkül meg nem jutunk előre.
mindenesetre ha nem olyan dolgot ír ki, hogy hangeszköz nincs, az jó dolog, mert akkor van. csak el van alapból némítva. valamilyen mixerrel adj rá hangot.
-
ngabor2
nagyúr
feltettem a nagygépre én is az amsn-t... nem kellett volna
minden erőforrást felzabált, az egér akadozik, a billentyűre nem reagál, ssh-val se érem el. a vinyót tekeri őrült módon, hogy mit csinál rajta, nem tudom, a zene is elhallgatott. resetelni nem akarom, mert túl sokminden van megnyitva rajta, amit nem szeretnék, ha elveszne. várok még egy kicsit, hátha magához tér. az előbb voltak erre utaló jelek, de megint magába fordult a rendszer.
-
ngabor2
nagyúr
nem, egyszerűen /home/hepike/amsn/amsn miért kell a sudo hozzá? anélkül nem megy?
amúgy nincs hozzá make, meg make install (helyett checkinstall)? mert ha van, akkor egyszerűbb feltenni, utána lehet, hogy a menübe is bekerül. ha meg nem, akkor is valahova kultúrált helyre kerül (/usr/local/bin, vagy /usr/bin).
a felfele álló jel | ez lenne? mert azt magyar kiosztás esetén alt-gr w, angol esetén a shift-\-tel hozod elő. de nem arra való, hogy több progit indíts, ahem hogy összecsövezd őket, az egyik kimenete lesz a másik bemenete.
-
ngabor2
nagyúr
ez egy pöttyet macerás. kell hozzá a progi forrása, meg fejlesztőkörnyezet. itt most le nem írom, de ha felveszel msn-re, egyszer végigvisszük. bonyolultnak fog tűnni, de nem az, csak sok apró lépés.
mod: megpróbáltam magamnál... nagyon macerás, ha nincs fenn a kde-hez minden fejlesztőeszköz
-
ngabor2
nagyúr
válasz
Matrix2006 #3412 üzenetére
gondolom analóg módon van összekötve.
először is az fglrx modult kellene feldobálni:
sudo apt-get install xorg-driver-fglrx linux-restricted-modules
majd
sudo dpkg-reconfigure xserver-xorg
és itt az fglrx-et válaszd ki. 17"-os jószág, tehát valszeg 1280x1024-es felbontásban megy, emellé válassz egy 60Hz-et (akkor is, ha tud többet a monitor, a finomhangolás ráér később). ezt a modulkiválasztás után fogod pár lépéssel találni, ha a monitor-frekvenciáknál medium beállítást választassz. de ha tudod a horizontális és vertikális frissítési határait a monitorodnak, akkor advancedben is beállíthatod, akkor lehet, hogy nagyobb frissítésre is rá tudod venni.
ha ez meg van, akkor lépünk tovább.
-
ngabor2
nagyúr
-
ngabor2
nagyúr
válasz
a_nagy_pok #3398 üzenetére
/usr/share/X11/xkb/symbols kt-ban nézegesd az us file-t, hátha...
-
ngabor2
nagyúr
válasz
ronaldo #3341 üzenetére
monjuk nem gnome-os, hanem kde-s, de ettől függetlenül menni fog a krusader. ha a karakteres felülettől se idegenkedsz, akkor valóban az egyik legjobb választás a midnight commander, alias mc.
alapvető szoftverek... mire gondolsz? asszem ezen topik 1. hsz-ában le van írva egy elég jó módszer programkeresésre (apt-cache search), igaz, kicsit kell hozzá tudni angolul.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
Bobby G. #3307 üzenetére
ha nvidia kártya, akkor van egy olyan cucc, hogy nvidia-settings (ha nincs, akkor sudo apt-get install nvidia-settings... tippre). ezt elindítod, és be tudod állítani.
hogy menteni tudja, valszeg erősen javallt root jogokkal futnia, tehát én a következőt tenném: nyitnék egy terminált, majd
xhost +
sudo nvidia-settingsbeállítani a felbontást, majd menteni a /etc/X11/xorg.conf-ba.
ha nem nvidia, vagy csak nincs ilyen progi, akkor pedig a jól bevált
sudo dpkg-reconfigure xserver-xorg
a megoldás.
-
ngabor2
nagyúr
nem tudom, hogy a grub be tudja-e bootolni a vistát. de ha igen, akkor megpróbálnám azt rávenni.
ezek szerint a win boot-managere kicsit gyengébb, mint a grub, vagy a lilo. ezek már akár egy 200 gigás vinyó végéről is bebootolnak.
workaround1: csinálj egy pici (pár10 mb) partíciót a vinyó elejére, az legyen a /boot, és itt legyen a kernel. ezt el kell, hogy érje a win betöltője is.
workaround2: homályos emlékeim vannak a loadlin + win xp boot menüről. a lényege, hogy xp boot menübe fel lehet venni egy pontot, hogy még a graf felület előtt rákérdezzen, hogy mit akarsz tölteni. akkor már látja a teljes vinyót, ráadásul a kernel is ott van mellette, tehát be tudja tölteni.
-
ngabor2
nagyúr
ismét egy érdekes probléma: adott egy átköltözetett rendszer, pontosabban eddig csak átmásolt. noti vinyón van, és nincs olyan rendszer, amibe 2 vinyó menne, vagy a vinyó + egy cd (igen, ez ilyen...). hogy még szebb legyen, olyan notiban kellene múködnie, amiben aztán végleg nincs cd. no most ilyenkor mit lehet tenni, hogy a grub mégis felmásszon rá?
-
ngabor2
nagyúr
továbbra is nyűglődök ezzel a cuccal... ez alapján felvarázsoltam pendrive-ra a cuccoast, boot megy is. mikor bejön, akkor viszont nincs menü, nem tudom kiválasztani, hogy vesával menjen a videó. ez azért kellene, mert ha simán entert nyomok, akkor az x bejövetele helyett csak villog. próbálkozik, de folyton kidobja. ctrl-alt f1 se működik, nem kapok terminált, a be se jött x-et nem tudom lelőni. azt megtaláltam, hogy hol van a live rendszer az image-ben, fel is tudom mountolni, de írni nem lehet (squashfs). ötletek? én teljesen elakadtam.
ha nem jön jobb, akkor vagy debiant kell feltennem, amit nem szeretnék (nagyon rosszul kezeli a wlan-kártyát, meg nekem már túl fapados ubu után), vagy szereznem kell egy usb-s cd-olvasót, ami pízbe kerül. ammeg nem vanik...
-
ngabor2
nagyúr
pontos típus?
más: rá lehet az ubuntu cd-image-t valahogy egy pendrive-ra varázsolni úgy, hogy azt ő cd-nek ismerje fel? piciny alaplapomon egyetlen 44-tűs ide van, atta meg vinyó megy, a cd-nek nincs helye. usb viszont van rajta legalább 4, amiből 2 szabad is. a deb nem igazán jött be ezen a cuccoson, rápróbálnék egy 7.10-et, hátha összejön. mondjuk kiváncsi leszek, hogy vesával összejön-e az 1280x1024...
-
ngabor2
nagyúr
válasz
#25954560 #3117 üzenetére
igen, a huawei-hez van linux támogatás. kicsit macerás, de megy. ehez az izéhez viszont nincs
csak azt nem tudom, hogy milyen piaci hártányuk származik abból, ha akár zárt forrással is, kiadnak egy drivert. vagy legalább a specifikációt, hogy egy lelkes programozó összehozzon hozzá egy drivert, amivel az alap dolgokat működésre lehet bírni.
-
ngabor2
nagyúr
újabb kérdés, bár reménykedem, hogy meg fogom tudni oldani magamtól. van egy ilyen hsdpa modem. ezt kellene ubuntu 7.10 alatt éeltre kelteni. a neten eddig csak huawei usb-s hsdpa modemről olvastam, valszeg nem nagy a különbség. valaki csinált már ilyet? mire kell figyelni?
mod: úgy néz ki, azért nem találtam róla semmit, emrt nem támogatott. bár a ttyUSB0-t sikerült megcsinálni, bár valszeg csak az usbserial modul miatt, de semmit nem tudott vele kezdeni
asszem arra a gépre is win fog menni.
-
ngabor2
nagyúr
activesync helyettesítő cucc nincs linux alá? eddig a raki nevezetű akármit találtam, de azzal nem sikerült zöldágyra vergődni. wm5 van a pda-mon, ezt kellene gépről zargatni.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
thaler2 #2961 üzenetére
ennek igen egyszerű oka van: a graf felület nem a root-é, hanem az aktuális useré, ahova a root-nak nincs joga írni (igen, ilyen is van). tehát a root új ablkaot nem tud nyitni, amíg nen engedélyezi a júzer, pl: xhost + parancs segítségével.
a júzer által generált hibák meg nálam is rendszeresek, eddig nem zavart, valszeg végigellenőriz mindenféle nem létező eszközt, és amiatt jön elő.
-
-
ngabor2
nagyúr
válasz
V.Stryker #2858 üzenetére
nem hülye kérdés, rá lehet. sőt, ubuntuból kubuntut is lehet csinálni egy paranccsal: sudo apt-get install kubuntu-desktop
ha csak a kde-t akarod feltenni, akkor először is érdemes megnézni, hogy mi van: apt-cache search kde. utána mehetnek fel az alapcsomagok:
sudo apt-get install kde-base kde-lib -
ngabor2
nagyúr
2 probléma:
- nem bírtam áttenni a rendszeremet, hogy teljesen átmásszon sata rendszerre pata-ról... 7.04 van fenn (feisty), pata-ról gyönyörűen meg,y de ha átmásoltam sata-ra, live cd-ről bebootoltam, chroot, majd grub-install, azt modndja, nincs ilyen lemez... a menu.lst-t természetesen átírtam, mást nem tudom, át kell-e.- hogyan tudom rávenni az exim4-et, hogy a gépemen megírt leveleket elküldje, méghozzá úgy, hogy az e-mailcímnek a levelzőben beállított maradjon? esetleg azzal kombinálva, hogy ezzel együtt ne legyen open relay.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
zoltanz #2778 üzenetére
mennyi a szabad hely
df
menny van rossz szektorba
badblocks, meg asszem az e2fsck-nak is van valami hasonló opciója (bár nem biztos)
mennyit használ a rendszer illetve hol lehet szabályozni a lomtár méretét
syntax error... ilyenek win alatt vannak. a rendszer helyfoglalását szintén a df-fel tudod megnézni, de az a teljes rendszer (felpakolt progikkal együtt) által elfoglalt hely. lomtár meg nincs, legfeljebb egyes ablakkezelők csinálnak valahova egy átmeneti tárolót, egy könyvtárat, és törlés helyett átmozgatják oda a cuccot. ennek a beállítása ablakkezelőtől/környezettől függ.
-
ngabor2
nagyúr
valaki használ innen 64-bites gustyt? ha összejön, ma az menne fel, feltéve, ha pár progi megy alatta (mplayer, flash a firefox alatt). bár lehet, hogy mplayer helyett/mellett kipróbálom a vlc-t nagyon dícséri mindenki.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
zoltanz #2743 üzenetére
ja, oké, akkor én tévedtem.
no, konstruktív is legyek.
man mount
/journal
data=journal / data=ordered / data=writeback
Specifies the journalling mode for file data. Metadata is always journaled. To use modes other than ordered on the root file system, pass the mode to the kernel as boot parameter, e.g. rootflags=data=journal.journal
All data is committed into the journal prior to being written into the main file system.gondolom ha az fstab-ba is beveszed ezt az opciót, akkor a köv. mountnál alkalmazza. ha hirtelen kell, akkor -o remount,rw,data=journal
-
ngabor2
nagyúr
no, ez érdekes... bebootoltam live cd-ről (6.10, csak ez volt itthon, a cd-rw-im meg vendégségbe mentek), erre aszongya: can't access tty's, job control turned off és áll, néz bután...
az átmásolandó rendszer meg megy vígan.van egy másik, régebbi rendszer is a gépen, az se megy, hasonló hibával. ott valszeg az a baj, hogy hda1-nek valami miatt az sda1-et ismeri fel, pedig nem azt kellene. nem igazán van több ötletem.
amúgy mi sérülhet, ha egy élő rendszerről készítek másolatot? a /proc /sys úgyse megy, az udev miatt talán a /dev se, a logok nem igazán érdekelnek...
-
ngabor2
nagyúr
no, én is rendszerköltöztetési probléma elé kerültem...
van egy működő rendszer egyetlen ubuntuval, ezt kellene áttenni másik vinyóra. ami "szép" benne, hogy pata vinyóról (amit sde2-nek nevez) kellene sata vinyóra áttenni. a másik csavar, hogy ugyebár sata esetén sokminden fix, hogy csere után melyik vinyó milyen betűt kap... az nem. tune2fs-sel el lehetne nevezgetni a partíciókat, ezzel nem is lenne gond. de egy működő rendszert hogyan tudok sérülés nélkül áttenni egy másik partícióra, utána onnan hogy veszem rá, hogy bootoljon?
-
ngabor2
nagyúr
netrádiót hogy tudok hallgatni? az az érdekes, hogy a notin néhány megy, a nagygépen egy se. feltettem a rhythmbox-ot, és akármit próbálok indítani, igen informatív unknown playback error üzenettel fogad.
az általam ajánlott módon is próbáltam megnézni, hogy mi a baja, ennyi maradt:
ngabor@lizard:~$ rhythmbox
(rhythmbox:18946): Rhythmbox-WARNING **: Unable to start mDNS browsing: MDNS service is not running
(rhythmbox:18946): Rhythmbox-WARNING **: Couldn't find an x overlayde ezek csak warningok, korábban volt, amit nem volt fenn (2 lib), azokat feltettem. de itt megállt a tudomány
xmms-ben se tudom lejátszani.
mod: most meg mégiscsak megindult xmms-ben
afrancseérti...
-
ngabor2
nagyúr
no, a canonical store-ból semmi komoly érdeklődő? Sianis mester utánanézett (én lusta voltam...) kb. 5k lenne a szállítás kishazánkba. nagyrészt emiatt kellene több embernek összefogni, és úgy rendelni. egy sapkáért, vagy egy bögréért ennyit nem szánnék, de 5-6 ember esetén mindjárt lényegesen kisebb a pk egy főre eső része... imho ennyi üzletet ez a topik is elbír, de ha nem, akkor egy piacos hirdetést nyitok neki holnap.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
Dark Archon #2339 üzenetére
ezért érdemesebb UUID alapján mountolni a cuccokat. vagy label alapján, az egyszerűbb.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
operator10 #2290 üzenetére
mplayer?
krazi: érezhetően, vagy mérhetően? nem mindegy...
-
ngabor2
nagyúr
válasz
Forest_roby #2282 üzenetére
asszem default kernelt használtam hozzá, hiba nélkül. hogy a default és az i386 között mi a különbség, nem tudom.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
Forest_roby #2279 üzenetére
tudom, hogy nem vigasztal, de én jóideig a64 x2-vel nyomtam a gépet, ilyen probléma nem jött elő.
viszont 1 rossz pont a 7.10-nek: 1.33GHz-es procc, 256MB ram... és már kb. 10 perce teker a telepítés első lépésénél
oké, hogynem egy erőmű, de akkoris. a 7.04 felkúszott elég hamar. elég szomorú, hogy ennyire el-windowsosodik, kénytelen leszek visszatérni a debianhoz.
a másik kérdésem: hogy lehet kiiktatni az automatikus cd-mountolást 7.04 (kubuntu) alól? beteszek egy lemezt, egyből megfogja, feldobja az ablakot, hogy mit szeretnék csinálni. legszívesebben kisbaltával szétverni annak a fejét, aki ezt a baromságot beletette, de ez nincs az opciók között. végigtúrtam a kde beállításait, semmit nem találtam.
-
ngabor2
nagyúr
érintőleges téma... valaki rendelt már a canonical webshoptól? még nem igazán merültem bele, de magyarországra szállítanak? egy sapka, meg egy bögre kellene, de gondolom ha többen rendelnénk, akkor olcsóbban kijöhetne (szállítási költség mindenképp...)
-
-
ngabor2
nagyúr
adva van egy gép, 256MB rammal, és egy 2GB-os CF-fel. meg ideiglenesen egy cd-olvasóval. erre fel bír mászni a 7.10-es xubuntu? nincs nagyobb háttértár jelenleg. mem is ennyi van. ha kevés neki, akkor megy a deb a gépezetre.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
bluepulse #2125 üzenetére
igen, lehet. monnyuk nem közvetlenül dvd-re, előtte kell egy másik partíción legalább annyi hely, amennyi a jelenlegi partíció, és akkor
dd if=/dev/partíció of=/mnt/mentéshelye/mentes.imgvagy ha "csak" annyi hely van, amennyit a jelenlegi foglal, akkot pl. tar-ral is le lehet menteni, ennek a paraméterezését most arcból nem nyomom.
sőt, cp -a segítségével is le lehet menteni, a linux nem érzékeny arra, hogy fizikailag melyik file hol van (az legyen a boot manager dolga...).
ja, egy fontos dolog: csak read-only partícióról készíts másolatat, mert különben sérülhet a másolat!
-
ngabor2
nagyúr
válasz
burgatshow #2054 üzenetére
megoldást nem tudok, csak az rtfm felé vezető utat:
xev
-vel kideríted, hogy az adott gombnak mi a keycode-ja, utána ahoz hozzárendelsz egy progit az ablakkezelődben.
-
ngabor2
nagyúr
alapvetően normális... de ennyiből nem lehet tudni, hogy userként miért nem megy, ha root-ként megy. esetleg nem lehet olyan, hogy a graf felület root-ként fut? nem véletlen, hogy ubuntu alatt nincs natív root felület, hisz az r=1 usernek készült, aki win alatt is mindig rendszergizda... aztán csodálkozik, hogy szétmegy a rencer. rootként belépve itt is könnyedén elérhető ez az állapot. amihez nem kell root, mindig sima usert kell használni, ha egészséges rendszert akar az ember.
abból a csomó hibaüzenetből láthatnánk ízelítőt? hátha okosabbak lennénk.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
qwertly #1946 üzenetére
no mégegyszer:
- ubuntu alatt alapból NINCS rendszergazda jelszó, csak a felhasználói van.
- a jelszó beíráskor NEM látszik, nem tesz csillagokat, pöttyöket, kiskutyákat, semmit. csak a kurzor villog, de veszi az adást, ha bepötyögted vakon, akkor nyomj entert.(és értjük a problémár akkor is, ha nem színezed ki ennyi smiley.val a hsz-t.)
mod #1948: tedd azt, amit kiírt. ott egy logfile, amit meg lehet nézni. ha nem érted, hogy mi van benne, vagy az egészet (ha rövid), vagy a végét másold be ide.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
qwertly #1936 üzenetére
hol villog a fehér kurzor?
alapból nincs is root jelszó, úgyhogy inkább azt kérdezem, hogy hol, és milyen jelszót adsz meg?no, kicsit visszaolvastam. a konsole üres, és csak villog egy kurzor? az az álmoskönyv szerint semmi jót nem jelent, bár még nem találkoztam ilyennel. jobb klikkel előjön a menüje, hátha abban kattingatva találsz valamit (jobb ötletem tényleg nincs). esetleg használj más parancsértelmezőt, van egy párféle. a synaptic csomagkezelő segít, parancssort nem írok, hisz azzal jelen pillanatban nem sokra mennél.
-
-
ngabor2
nagyúr
450Mhz-ez p3-mal lehet on-the-fly mp3-ba rögzíteni? ha igen, milyen progit ajánlottok hozzá? nem közvetlenül nekem kell, én xubuntut ajánlottam, mert annak kicsi a gépigénye (a kubuntuhoz képest mindenképp...). mp3-rögzítésre progit tudtok ajánlani? esetleg valamit, amire oda kell figyelni, hogy ne legyen gond?
-
ngabor2
nagyúr
újabb láma kérdés: kde-nél betettem a firefoxot a tálca gyorsindítójába. indítja is... de elég érdekes méretben. hol lehetne rávenni, hogy teljes képernyőben indítsa? (1 tipp most beugrott, mindjárt...)
mod: nem volt jó a tippem, vagyis inkább nem elegáns. -
-
ngabor2
nagyúr
válasz
zoltanz #1525 üzenetére
RT73... azaz RaLink? elvileg támogatott, gyakorlatilag félig támogatott. egypcmcia-s szutyokkal szívtam, nem bírtam életre kelteni. most egy rt2560 chipes kártyám van, igen sokmindent nem tud, amit pl. a noti inteles játékosa igen. usb-s támogatás amúgy is elég lightos sajnos
Aktív témák
Hirdetés
- Fájdalmasan gyenge kijelzőt válaszott a Switch 2-höz a Nintendo
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Nintendo Switch
- A Bosch szerint Európának nem kellene az AI-t a halálba szabályozni
- Milyen egeret válasszak?
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Mini-ITX
- EA Sports WRC '23
- Hálózati / IP kamera
- További aktív témák...
- Gyermek PC játékok
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T470 - i5-G6 I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Dell Latitude E5550 - i3-5GEN I 8GB I 128GB SSD I 15,6" HD I W10 I HDMI I Cam I Gari!
- Magyarország piacvezető szoftver webáruháza
- Samsung Galaxy S25 Ultra 1TB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged