- Poco X6 Pro - ötös alá
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- OnePlus One - Kína már itt One
- Android szakmai topik
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Honor Play - játék az árakkal
- A sógorokhoz érkezik a kompakt Vivo X200 FE
Aktív témák
-
válasz
HollyBoni #25880 üzenetére
Mi az, hogy a .deb kiterjesztésű csomagokat "nem fogadja el"? Hogyan, mivel próbáltad telepíteni őket? Mivel Debian alapokon nyugszik az a rendszer is, képtelenség, hogy ne lehessen Debian csomagokat telepíteni rá. A GDebi csomagtelepítő ha minden igaz abban is az alaptelepítés része.
-
-
Hát, három lehetőséged van:
1. Vársz a csoda driverre, vagyis kb. egy hónap múlva adnak ki újabb Catalystot, az lehet, hogy már normálisan működik.
2. Megpróbálkozol újabb nyílt driverrel, amihez fel kell venned a xorg-edgers PPA tárolót. Ha ezt megtetted, akkor telepítheted a 2.6.34-es kernelt is, hiszen abban rengeteg Radeon frissítés van, meg nyomatsz egy frissítést. (De persze nem biztos, hogy ezekkel jobb lesz.)
3. Használod így ahogy van, és megbarátkozol a hanggal.
4. Nem használod...
5. Notit cserélsz.(#25861) McKane: Sajnálattal hallom. Amúgy a kernel telepítésének pontos lépését is leírtam a tároló felvételével egyetemben. Amit ott elérhetsz 2.6.34-es kernelt, annál másabbat nem érdemes próbálnod, mert ha azzal sem jó, akkor másikkal sem fog egyelőre.
-
Miután elérhető volt a kompatibilis fglrx (beta Catalyst 10.4), akkor próbáltam. A boot képet tényleg elcseszte felbontásilag, és nekem is voltak vele egyéb problémáim is.
Érdemes lenne esetleg még kipróbálni az AMD honlapjáról letölthető, tegnap megjelent Catalystot, az már nem béta és hátha jobb mint ami a tárolóban van.
Egyébként mi a problémád a nyílt meghajtóval? -
válasz
lakatosturbo #25849 üzenetére
Egyrészről a mérete. Másrészről a DVD ugyanúgy rendelkezik a telepítéshez képpel, de ugyanakkor vannak benne különálló csomagok is, mint az alternate telepítőben (és nyilvánvalóan alapból több van benne mint egy CD-s kiadásban). DVD segítségével végre tudsz hajtani egy komplett disztrófrissítést is.
-
válasz
McKane #25835 üzenetére
Az bizony sok!
Így biztosan használhatatlan ugye a rendszer ebben a formájában. Úgyhogy bátran tudom ajánlani, hogy vedd fel a xorg-edgers PPA-t.
Synaptic megnyit, Beállítások -> Tárolók -> Egyéb szoftver -> Hozzáadás
Írd be a következőt:
deb http://ppa.launchpad.net/xorg-edgers/ppa/ubuntu lucid main
Utána zárd be azt az ablakot és kattints a Frissítés gombra. Utána keress rá (miután az indexet újrakreálta, vagy a Keresés gombbal) a linux-image-2.6.34-1-generic nevü csomagra és jelöld ki telepítésre. Utána kattints a Miden frissítés kijelölésére, végül pedig az Alkalmazra.
Ha minden megvan, indítsd újra a gépet és ellenőrizd, hogy változott-e valami.(#25836) rtom: Lucidban az alaptelepítés része... De írta is már, hogy sikerült neki...
Biztosan, nekem legalábbis K10.5-nél a magok hőmérsékletét is mutatja, ha erre gondolsz. -
válasz
McKane #25830 üzenetére
Futtasd le terminálban a
sudo sensors-detect
parancsot, válaszolgass y-nal végig, illetve a végén egy Entert kell nyomni.
Utána add ki a következő parancsot:
sudo apt-get install sensors-applet
Ezzel a panelra tudod kirakni ezeket az értékeket. De persze más alkalmazások is vannak, melyekkel megoldható még a hőmérsékleti értékek figyelése, mondjuk én a Screenlets-el oldom meg.
Ha nagyon nem lesz jó, akkor esetleg próbálkozhatsz a xorg-edgers PPA felvételével, és új kernellel, hátha segít.(#25831) HollyBoni: tippem sincs, de elvileg nem kér semmilyen felhasználónevet vagy jelszót, legalábbis a végleges verzió biztosan nem. Nem is panaszkodott senki, pedig jó sokan tesztelték már.
-
válasz
Geller72 #25802 üzenetére
Én mindig úgy kezdem az Ubis pen készítését, hogy új partíciós táblát hozok létre, mert csak úgy a tuti a boot. Aztán megkreálom a partíciót Fat32-re, majd a jelzőknél bepipálom a boot-ot, szal aktívra állítom a partíciót. Na ezek után megyek csak tovább. Ha így csinálom, akkor jó lesz, bebootol, egyébként meg nem biztos.
(#25805) Major Major: ennyiből lehetne az adat partíciód is a /home alá csatolva, csak a saját könyvtáradat kell manipulálnod, ha szükséges. Nálam az van, hogy semmi sincs a saját könyváramban, közvetlen a /home alatt van minden adatom.
-
válasz
ntomka #25800 üzenetére
A /home alá rakj egy külön partíciót, lehetőleg a merevlemez nagyobb tárterületét. Magának a rendszernek elég 10 GB is bőven, attól függően, hogy mikkel szeretnéd teletelepítgetni. A többi könyvtárnak nem muszáj külön partíciót csinálnod, tehát elég lesz összesen 3 (/, /home, swap).
-
válasz
Geller72 #25778 üzenetére
Nem, Rendszer -> Adminisztráció -> Indítólemez-készítő-t kell elindítani és azzal lehet elkészíteni.
Vagy Windows alóli elkészítéséhez ajánlom az Unetbootin nevű eszközt is még, de csak a telepítés erejéig, az nem csinálja meg ugyanolyanra. -
válasz
Geller72 #25775 üzenetére
Felnyomhatod pendrive-ra is, onnan is telepítheted.
Egész gyorsan jön az FSN.hu-ról. Már kiírtam újraírhatóra a 64 bites desktopot. A 32 bites is lejött már. Most töltöm az alternate telepítőket, a 64 biteset ebből is kiírom lemezre, a többit pedig pendrive-okra rakom, hisz azok mindig velem vannak, és aranyat érnek mind a Live rendszer, mind az alternate, annak helyreállítási funkciója.(#25776) McKane: Az x3100-at elvileg támogatja, megy a 3D is.
-
válasz
Speeedfire #25752 üzenetére
Én már frissítettem is, nyomd meg Te is azt a gombot!
-
válasz
pinnacle #25744 üzenetére
Na jól van, én elhiszem nektek. Bár végigtúrtam az egészet, és mindenhol azt írja, hogy RC.
Viszont én nem is akarom most letölteni, majd csak holnap a holtzicher, hogy a végleges változatokat. Nekem már Lucid van telepítve, friss, ez tehát már a végleges, nem kell telepítenem.
Jah, bocs, most nézem, van 3 frissítés. Nah, perceken belül használatba vehetem a friss 10.04 LTS telepítésemet. He-he megelőztelek titeket.(#25750) Geller_1972: hogy?
-
válasz
Sianis #25734 üzenetére
(#25738) spammer: megnyitottam Firefoxban is, töröltem az előzményket, de nekem még mindig nem mutatja, csak az RC-t.
Amúgy bocsi, rosszat nyomtam, ezért lett belőlem ennyi.
Érdekes, egy szerkesztéssel két hozzászólást is tudok módosítani.(#25742) Speeedfire: úgy értem, hogy fullosan kitöröltem mindent, a sütiket is, mégse jó. Nem hiszek nektek!
-
válasz
Speeedfire #25727 üzenetére
Most megnéztem Firefox alatt is, de ott is csak az RC-t akarja letölteni arról az oldalról. Szerintem Ti félrevezettek engem és GIMP-el variáltok.
(#25728) McKane: ellenőrző összeg talán?
-
válasz
McKane #25721 üzenetére
Hi-hi, rendeltem is már mikor beírtam ide, hogy lehet.
Azt mondtam hónapokkal ezelőtt, hogy nem fogok többet rendelni, de nem bírtam ki, és úgyis kétszer lehet.
De ettől függetlenül lefogom tudni tölteni is, miután megjelent, napokon belül minden elérhető verziót, változatot lehúzom. Munkahelyen úgysem kerül el különösebben sok időbe.
De persze nekem most nem is kell rögtön a telepítő, mert a Lucidot használom már mióta. -
válasz
pinnacle #25704 üzenetére
Az az RC, ott van a nevében...
(#25703) konfar.dani: igen volt. Múltkor felraktam valami régebbi Ubuntu kiadást, és tapasztaltam, hogy nem elérhetőek a benne alapból rögzített tárolók.
(#25706) mob_zzz: hivatalosan még tesztelik, de persze nyugodtan tölthető már akinek annyira fontos. De amúgy onnan is az RC jön le még.
-
válasz
konfar.dani #25700 üzenetére
Nem, úgy értem, hogy miután a támogatása megszűnik, a tárolók is megszűnnek. A tárolókból tudsz csomagokat letölteni, így a szoftverközpont használhatatlan lesz, illetve csak eltávolítani tudsz vele akkor csomagokat.
De emiatt igazán nem kell aggódnod, biztosan lesz megoldás a cucc beüzemelésére, meg jön még újabb kiadás is addig ki az Ubiból.(#25699) ntomka: nem hiszem, hogy befolyásolná, az nem is kritikus bug. A Karmic telepítőjében is voltak ismert bugok.
-
válasz
konfar.dani #25697 üzenetére
Nem fog a jobb alsó sarokba vízjelet kirakni, hogy nem friss a rendszered, de nem is fog óránként újraindulni, és a háttér sem lesz fekete.
De a tárolók megszűnnek, semmilyen csomagot nem fogsz tudni telepíteni így, csak letöltötteket, és frissítések sem jönnek. Persze csak miután megszűnt a támogatása a Karmicnak, az még kicsit odébb van.
Most biztosan nem fogja "zavaróan" jelezni, hogy frissítened kellene. De emiatt igazán nem kell aggódnod amúgy sem. -
válasz
ntomka #25691 üzenetére
Érdekes, nekem még mindig nem jön be az oldal. Mindenesetre nem túl jó hír az, hogy a DVD-k telepítői még nem készültek el.
Mod: hazudok, mert most bejött nagy nehezen. Már 8/8-on áll a 64 bites is.
Amúgy a Xubuntu újraépítgetése még mindig tart...
(#25694) ntomka: az alternate telepítőket már szerintem nem variálják. -
válasz
ntomka #25687 üzenetére
Dehogy húz le 32 bites cuccokat meg kernelt. Synapticban jelöld ki telepítésre, és megnézheted, hogy mely csomagokat igényli még. Nálam összesen 77 csomag telepítése kellene hozzá most, de csak azért, mert pár cuccot töröltem ami az Ubi desktop csomag függősége is.
Esetleg készíts egy visszaállítási pontot, majd később egy kattintással visszacsinálhatsz mindent.
De persze ott van a virtuális gépre telepítés lehetősége is...Bake, nekem már be sem jön az ISO testing tracker oldala.
-
válasz
ntomka #25681 üzenetére
Amúgy szerintem, ha felrakod az ubuntu-netbook csomagot, akkor megsasolhatod, hogy milyen a netbook edition kiadás.
(#25683) upszilon: nem, én azt mondtam, hogy a korai modellek, pl. N270, nem támogatják a 64 bites utasításkészletet, legalábbis a netbookokba szántak nem. A nettopokba már az idők kezdetén is olyat raktak, amelyek tudták ezt. Most pedig már, hatalmas nagy fejlesztés néven, olyan procival szerelik az előbbieket is, melyek szintén tudják azt.
De itt egy pontos lista, hogy melyek támogatják és melyek nem. -
válasz
ntomka #25681 üzenetére
Persze, az is igaz. De a netbookokban levő Atom procik eleddig nem támogatták az utasításkészletet, szal minek fordították volna rá.
Amúgy nekem nem jön be annyira, én netbookra is a sima desktop rendszert raktam. Ugyanolyan jól megy, csak nincs az az érzése az embernek, hogy ilyen "butított" valamit használ. -
válasz
ntomka #25673 üzenetére
Persze, hiszen a netbookokban általában az Intel max 2GB memóriáját kezelő chipset van 64 bites utasításkészletet nem támogató Atom procikkal.
Ugyanakkor, ma már egyre terjed az új platform, szóval lehet lesz majd a jövőben belőle 64 bites változat is. De egy netbookra felesleges lenne, mint ahogy még valójában az asztali gépekre sem kell feltétlen, hisz ott a PAE.(#25677) upszilon: figyeld Te is a tesztelés állapotát.
Amúgy persze ha nem lesz benne különösebben nagy bug, biztosan az általad linkelt lesz a végleges verza. -
válasz
Speeedfire #25658 üzenetére
Olvasd el toros írását a beta 1-ről, meg a neten is utánaolvashatsz, eddig netbok remix volt a neve.
Lényegében netbookokra szabott rendszerről van szó. -
Az Ubuntu Netbook Edition-nél már az új, 20100429.4-es szerepel, a többi még várat magára.
Mod: Nem is, éppen most írták ki a 64 és 32 bites desktop cd-hez is, hogy 20100429.
De most akkor vajon ezt újratesztelik kicsit? Mert a 0/8 ott van teszt státusznak. -
Na, azt írják, hogy most csomagolják újra az ISO-(ka)t, szal már biztosan nem kell olyan sokat várni a Lucidra.
-
válasz
Speeedfire #25634 üzenetére
Mert ne &&-eket rakj, hanem csak &-eket, mert az előbbinél csak aztán fut a következő parancs, ha az előtte levő rendben lefutott... De persze a sleep után kell.
(#25633) McKane: egy reggel (mikor a nap felkel
), szal regisztrációval 2-szer tudsz rendelni, ennyi...
-
válasz
ricsipontaz #25615 üzenetére
Szerintem neki inkább a desktop telepítő kell.
-
válasz
ricsipontaz #25613 üzenetére
Az RC-t már múltkor leszedte és fel is rakta...
Akkor már inkább a test ISO-t töltse, az mégiscsak közelebb áll a véglegeshez.
De ettől függetlenül, most már azt a pár órát kilehet bírni. -
válasz
Speeedfire #25608 üzenetére
Mondjuk én nem használom ezt a cuccot, de azért másold be /home/felh.neved./.config/autostart-ban található .desktop fájl tartalmát, amiben a parancs van, megnézzük, hogy jó-e minden. Esetleg átteheted a /etc/xdg/autostart könyvtárba, hátha onnan elindul.
-
válasz
TrollBalint #25601 üzenetére
A feltelepített, kicsomagolt cuccot másoltad át? Lényegében a /home/$USER/.icons-ból kell az új helyre átrakni, majd a pontos nevét kell beírni (kis és nagybetűk számítanak) oda a fájlba.
-
válasz
konfar.dani #25599 üzenetére
Nem, ilyen nincsen benne, maximum még a koraibb változatoknál tudod megállapítani, hogy azok fejlesztői kiadások. De ez egy héttel a végleges előtti kiadás, a különbségek frissítéssel lejönnek, ez nem Windows...
-
válasz
konfar.dani #25597 üzenetére
Persze, de akár a linkelt test ISO-t is letöltheted, abban már minden új csomag benne van. Abból már inkább csak a telepítőben levő bugokat halásszák ki.
Persze nem akarlak ám rábeszélni, de a Lucid után én nem szívesen térnék vissza Karmicra.
Minden adatod megmaradna, mert csak egy szimpla frissítésről lenne szó, amit telepítés után egyből megejthetnél, pár perc az egész.
Magyarnak meg magyar, csak az anyanyelvünket kell választani telepítésnél. -
válasz
konfar.dani #25594 üzenetére
Nem zaklatna, de legalábbis kikapcsolható lenne. Ugyanakkor, mivel a 9.10 még jó ideig támogatott, gondod nem lesz vele.
Fura egyébként, más már alig várja, hogy az új Ubit használhassa, Te meg itt egy napot sem bírsz várni már.
Egyébként az RC-it is feltehetnéd, csak egy frissítés kell, hogy végleges változatot varázsolj belőle. -
válasz
konfar.dani #25590 üzenetére
Az még csak az RC, közelebb áll a végleges változathoz a test ISO.
(#25593) csibor: simán, a /home/$USER könyvtáradat átmásolod kompletten az új helyre, vagy csak egyes progik cuccait, mint mondjuk a Firefoxét, amely ezen belül .mozilla könyvtárban van.
-
válasz
konfar.dani #25590 üzenetére
Fogalmam sincs, de azt csak úgy általánosságban értettem, nem fog hirtelen minden olyan eszköz működni, ami eddig nem ment. A puding próbája viszont az evés...
-
válasz
konfar.dani #25586 üzenetére
Holnap adják ki, úgyhogy azt már igazán megvárhatod.
Az egy LTS kiadás lesz, vagyis hosszútávon támogatott rendszer. De ez nem is annyira lényeges, a fontosabb az, hogy sokkal nagyobb hangsúlyt fektetnek a stabilitásra, kompatibilitásra. Nem mellesleg, elég nagy újításokat végeztek a kinézetén, egy új brandet hoztak létre. Ha most kóstolsz bele az Ubiba, akkor inkább szokjad az új külsőt, az új megoldásokat... -
Nyilván, amiért jelenleg Windows van rajta, a 140 GB-os partíción is NTFS fájlrendszer van. Pontosan ezt szeretné elérni, hogy újratelepítésnél az adatai megmaradjanak, ezért kérdezte. De most le kell formáznia mindenképp ugye.
Amúgy lehet azért telepítené újra, mert később szeretne áttérni Fedora-ra.(#25584) konfar.dani: Ubuntu 10.04-en frankón megy az a Radeon a nyílt meghajtóval, nekem most X1600-as van a notimban, az is megy. A Wi-Fi-vel és a hanggal elméletileg nem lesz gondod, ezeket mind szereti.
Az mostani adataid meg megmaradnak, ha lemented őket valahova előtte, vagy jól átgondoltan, megfelelő eszközökkel particionálsz. -
válasz
konfar.dani #25580 üzenetére
De, lehet a 140 GB a /home-é is, amennyiben leformázod egy megfelelő típusú fájlrendszerre, mondjuk az ext4 meg is teszi.
-
válasz
konfar.dani #25577 üzenetére
Ha a Windowsnak elég kevesebb hely is, úgy kb. a fele, akkor persze, minden további nélkül megoldható a dolog.
-
válasz
TrollBalint #25573 üzenetére
Hát az egér kurzor egy ideje nálam sem jó, csak egyes ablakokban látszódik a telepített és beállított téma, mint a Firefoxban például, stb..
-
válasz
TrollBalint #25571 üzenetére
Felrakhatod az ubuntu-xsplash-artwork nevű csomagot, akkor egy érdekes, de szép, fájlrendszer ellenőrzéskor csillagokat mutató témád lesz (amúgy nekem egyik frissítéskor tette fel ezt, mintha egy lehetséges alternatíva lett volna a Lucidban).
Na meg még találhatsz különböző splash témákat, próbálgasd őket... -
válasz
TrollBalint #25548 üzenetére
Onnan, hogy be van kötve egy fogyasztásmérő a gép és az elektromos hálózat közé.
(#25546) Speeedfire:
Alt+F2 -> gconf-editor
apps -> nautilus -> desktop -> volumes_visible, pipa kivesz.
Lassan már egész jól begyakorlom ezt, annyiszor leírom.
(#25547) dbius: na ott a végére pont nem kell az &.
-
válasz
TrollBalint #25541 üzenetére
Nem kell leszedni, mert jó eséllyel ugyanazt rakná fel.
Hát, szerintem a VLC-nek nincsenek ilyenjei, de nem is tudom, hogy minek kellenének neki, igazán minimális területet kell bámulni. Be lehet frankón állítani, lehet variálni a videó kimenetet, de akár equalizerrel a hangzást is tudod módosítani. Szerintem nagyon jó, bár a pár wattal többet fogyaszt a gép ha vele játszok filmet, mintha mondjuk az mplayerrel.(#25542) M.W.H: hm, akkor nincsen több ötletem, az én telóm frankón müxik ilyen "pendrive" módban (persze ez biztosan nem vigasztal téged).
-
válasz
TrollBalint #25539 üzenetére
Ez csak egy olyan csomag, ami összefoglalja a többi, zárt fejlesztésű, ajánlatos feltenni csomagot (lényegében az ajánlott függőségei neki). Ezek lennének a ms fontok, adobe flash, kodekek, rar csomagoló, meg azok függőségei is.
-
Csináld itt:
Alt+F2 -> gksu nautilus(#25537) TrollBalint: azokat kell törölni. Ilyenkor a optimalizálatlanul fog bootolni a rendszer. De miután felállt, újragenerálja ezeket a fájlokat a boot megfigyelésénél szerzett tapasztalatokkal.
Ilyen problémáról még nem hallottam, de én a VLC lejátszót tudnám ajánlani, meg, hogy tedd fel az ubuntu-restricted-extras csomagot. -
válasz
V.Stryker #25533 üzenetére
Mert terminálból indítottad el meg nem a háttérben. Amíg a program fut, addig nem tudsz a terminálban más parancsokat kiadni. Viszont, mivel a terminálból indítottad, a terminál zárásával egyetemben az elindított alkalmazás is bezárul. Futtasd Alt+F2-vel, vagy &-el a végén (bár ekkor még általában bezárulnak azon programok melyeket így indítasz és zárod a terminált, sőt van ami még ekkor is csak írogat a terminálba (2>/dev/null &), szal jobb az előbbi megoldás).
-
válasz
TrollBalint #25528 üzenetére
A hosszas kurzor villogás bizony a kernel nagyobbacska méretnek köszönhető. Ezen segíthetsz úgy, hogy fordítasz magadnak egy olyan kernelt, amiből a felesleget kigyomlálod. Azután azt feltéve már sokkal gyorsabban átfog ugrani azon a villogós részen.
A bejelentkezés utáni gondolkodásra próbáld ki azt, hogy a /var/lib/ureadahead könyvtárból töröld ki a pack fájlokat, majd indítsál újra. De ekkor, a lassú újraindításkor, lépj be amilyen gyorsan csak tudsz. Pár perc elteltével pedig indítsál megint újra, és nézd meg, hogy gyorsabb lett-e a boot folyamat.A frissítés parancsa pedig sudo apt-get dist-upgrade.
-
Hát tedd nem írásvédetté. Nautilusban (ha kell, rootként indítva) jobb egérgomb -> Tulajdonságok -> Jogosultságok, majd a mappaelérését állítsad be úgy, hogy írni is tudjon rá bárki.
(#25521) upszilon: Nekem olyan érzésem van, hogy azért lesznek vele gondjaid, egy hét alatt csodát nem tettek vele.
-
Akinek életbevágóan fontos, az már előrendelheti az új kiadás, vagyis a Lucid Lynx telepítő CD-jét.
De Ti csak töltsétek le szépen. -
válasz
TrollBalint #25510 üzenetére
Igen, annak nagy S-nek kell lennie, különben nem fut le. Szal itt a gond.
A "valami"-t pedig nem kellett volna szó szerint venned, tetszőleges nevet írhatsz az S99 után. -
válasz
TrollBalint #25508 üzenetére
Okés, akkor úgy tűnik, hogy az eth0-ás átírás szükséges volt, hogy a 2-es futási szintbe kerülj.
A script nagyon egyszerű, csinálsz egy új fájlt S99valami néven és beleírod a következőket:#!/bin/sh
poff -a
pon dsl-providerennyi lenne (legalábbis ezeket írtad, hogy kell kiadnod és jó lesz).
Utána futtathatóvá teszed ezt a fájlt:chmod +x S99valami
Majd bemásolod a /etc/rc2.d könyvtárba.
Aztán indítsál újra és nézd meg, hogy jó lett-e. Ha szükséges, lehet kicsit késleltetni is a parancsok lefutását. -
válasz
TrollBalint #25505 üzenetére
De most akkor a runlevelt akkor írta ki, mikor átírtad már eth0-ra az rc-sysinit.confban is?
Gondolom az interfacesben az nem gond, ha amúgy az amit beírtál az működik, bár igazán fura.
Az fstabban UUID-kkel kell a partíciókat azonosítani, nem sd..-al, akkor jó lesz. Az UUID a partíciók "azonosítószáma", az alapján könnyen megtalálja és a helyükre csatolja őket.
A scriptben segítek/tünk bármikor, csak szólj ha akarod csinálni. -
válasz
TrollBalint #25502 üzenetére
Mondjuk előtte lecsekkolhattad volna egy runlevel paranccsal, hogy valóban rossze-e. Persze ezt utólag is megteheted, majd írd be terminálba és mond el mit kaptál.
UUID-k használata a megoldás természetesen, akkor nincsen probléma. Persze attól is függ, hogy mivel kapcsolatban fontos az, hogy maradjanak a helyükön.
(#25503) TrollBalint: éppen arról van szó, hogy a parancsokat beírhatod egy scriptbe, és az a script bootnál lefut root jogokkal, így nem probléma az a másik személy, neki is lesz nete, de nem lesz root jogköre sudoval sem.
-
Tudom, ezért kell az rc2.d-be raknia, hisz alapból, hacsak át nem állítja, akkor abban a könyvtárban levők futnak le rendszerinduláskor. Az rc.local fájl meg egyszerűen egy S99rc.local nevű script az rc2.d-ben, szal mindegy, hogy oda rak egy saját scriptet, vagy beírja az rc.local fájlba a cuccost. Mivel az interfaces fájl át lett írva, ezért az rc-sysinit.conf fájban is át kell írni az lo-t eth0-ra különben nem fog, illetve unknow futási szinten fog indul a rendszer. Mivel ezt teszi, az rc.conf-ban levők sem futnak le, és csak csalódás éri szegényt, hogy nem használ a dolog. Ez egyébként a Lucid sara, illetve az Ubuntué, mert a régebbi rendszereknél, illetve a Kubuntunál az interfaces "eth0-sítása" nem jelent problémát a futási szinteknél. Ezt saját magam tapasztalataira alapozom, ebből voltak nekem már problémáim.
-
Init.d van, meg symlinkek az rc0-6.d könyvtárakba. Gyakorlatilag berakja az rc2.d-be S99 kezdőnéven a futtatható fájlt (a 99-es szám biztosítja az utolsók közt lefutást), az a 2-es futási szinten lefutó scriptek könyvtára. Viszont ha átírta az interfaces fájlban az lo-t meg a loopbackot, akkor nem tudja értelmezni és unknow futási szinten indul a rendszer, ebben az esetben nem fut le, de írtam a megoldást is.
Na persze van rc.local is a /etc-ben, de az olyan snassz, meg az is az rc2.d-ből van lefuttatva, és egész véletlen S99-el kezdődik.
És amúgy is érdemes megjavítani a futási szintet. -
Ha nem nagyon izgat fel a dolog, akkor egy hónapot nyugodtan várhatsz Te is, addig javítgatják. Mert vannak benne még bugok rendesen, de megjelenés után lényegesen nagyobb számú elégedetlenkedővel találják magukat szembe a fejlesztők, így kénytelenek lesznek javítani az idegesítőbbeket.
-
Karmicról lehet frissíteni igen. Nem kell semmi különösebbre gondolni, az adataid megmaradnak. Csinálhatod többféleképpen, de igazi linuxosként úgy kell, hogy
sudo grep -lr -e 'karmic' /etc/apt/* | xargs sed -i 's/karmic/lucid/g'
sudo apt-get update
sudo apt-get dist-upgrade -y(Bár pár küldő tároló esetleg még nem emészti meg a lucidot, erre figyelni kell.)
-
válasz
TrollBalint #25488 üzenetére
Ha a /etc/network/interfaces át van írva eth0-ra meg dhcp-re, akkor az problémás rendszerindulás szempontjából (nem kettes futási szinten indul, hanem ismeretlenen, ezt ellenőrizheted a terminálban kiadott runlevel paranccsal). Először is át kell írni a /etc/init/rc-sysinit.conf fájlban a 10. sort
start on filesystem and net-device-up IFACE=lo-ról
start on filesystem and net-device-up IFACE=eth0-ra.
Utána újraindítás, és ellenőrizd, hogy a netes probléma fennáll-e még.
Ha igen, akkor a scriptet el kell helyezni a /etc/rc2.d könyvtárba S99valami névvel. -
válasz
TrollBalint #25484 üzenetére
Hát, ha csak beírni nem akarod kézileg, akkor azt meglehet oldani egy scripttel. Root jogkörrel kell futtatni a parancsokat egyébként?
-
Igen, vagy terminálban írod be amit body007 mond, vagy megnyitod a Synapticot, és rákeresel, hogy telepítve van-e. E azért lenne szerencsésebb, mert akkor már ellenőrizheted azt is, hogy a szabadalmaztatott eszközmeghajtók be van-e pipálva (Beállítások -> Tárolók).
(#25471) TrollBalint: pedig a parancs csak annyi, hogy amsn, arra el kell, hogy induljon. Más nem próbáld meg azzal is, hogy /usr/bin/amsn, esetleg /usr/share/amsn/amsn.
-
válasz
#40553216 #25458 üzenetére
Nah, tüzetesebben kivizsgáltam én is a dolgot, úgy tűnik, hogy a Xorg PPA tárolójában van, csak nem vettem észre (hiába, fáradt voltam már). De valóban, ezt most vettem fel ezeken, míg a harmadik gépen már régóta fel volt véve. Na mindegy, azért használom, mert tényleg a Radeon frissítések izgatnak. Azóta még képhibát sem tapasztaltam, meg még a hang is jó, csodálatos.
-
válasz
TrollBalint #25454 üzenetére
De a játékok nem befolyásolják a rendszerindulást, viszont az, hogy az elején jó volt, most meg kevésbé, az annál inkább az ureadaheadre tereli a gyanút. Esetleg ajánlani tudom a bootchart nevű alkalmazást, ami grafikusan ábrázolja a rendszerindulási folyamat menetét. Bár jómagam nem is próbáltam még, de biztosan hasznos információval tud szolgálni.
-
válasz
ntomka #25452 üzenetére
De ellenőriztem, kivettem a pipát mindenhonnan, és úgy is ott voltak ezek. A fő kiszolgálón állsz? Mert egyébként ez nem igazán frissítés, szal nem lehet instabil sem, nem települ magától, csak kézzel lehet feltenni. Na fura mindenesetre, de meglátjátok, majd nálatok is megjelenik.
-
Maradjunk a jól bevált párosnál, aMSN vagy Emesene, amelyik szimpatikusabb.
Mindegyikhez elérhetőek különböző pluginok is, amelyek teljesebbé teszik őket és kényelmesebbé a használatukat.(#25448) Retr0: én úgy látom, hogy a bcmwl-modaliases csomag kell a cucc detektálásához, esetleg ellenőrizzed, hogy telepítve van-e. Meg esetleg, hogy a szabadalmaztatott eszközmeghajtók be van-e pipálva a Synapticban.
(#25450) ntomka: nálam be van pipálva mindenféle, nem támogatott, előzetesen kiadott, meg mindenféle frissítés, így ott van. Meg a fő kiszolgáló van beállítva, lehet az is számít.
Egyébként végre, a 2.6.34-es kernellel megjavult a hangerőproblémám is a VIA hangkeltőmnél, nem kell már a PulseAudio Equalizert használnom, hogy normális legyen.
-
válasz
ntomka #25437 üzenetére
Hogyne lennék bátor, most is azt használom, csak kicsit meginogtam.
(#25438) TrollBalint: Ha Synapticban raktad fel őket, akkor megnyitod, majd Fájl menü -> Előzmények. Ott időrendi sorrendben láthatod, hogy miket raktál fel vele.
Viszont ha nem azzal csináltad, akkor az szívás, mert amennyire én tudom, nem logolja semmi ezeket a műveleteket. Én a helyedben gyakran csinálnék visszaállítási pontokat, hogy ilyen esetekben is vissza tudjak állni egy korábbi állapotra, hogy ellenőrizzem a feltevést.
(Jah, amúgy ezt most a Lucidra kell érteni, mikor az ureadaheadre gondolok, mert régebbi rendszerekben nem ez van.) -
válasz
#16820480 #25435 üzenetére
Mert érdekel, hogy én vagyok a hülye, hogy valamit nem veszek észre, vagy tényleg éppen most rakták be a tárolóba, ahogy linkeltem ide a PPA-s cuccot.
De most, hogy megnéztem egy harmadik gépen is, bizony ott van már benne a Lucid tárolójában.
Ezért vissza is raktam, ha már itt is itt van, akkor annyira rossz csak nem lehet. Végül is annyira sok baj nem volt vele, csak mondom, ha nem hivatalos egyáltalán, akkor nem játszom vele. -
válasz
#16820480 #25432 üzenetére
Ez nagyon érdekes. Pár gond volt a 2.6.34-es kernellel, ezért visszaállítottam a rendszert egy korábbi állapotra, ahol még nem volt hozzáadva a tároló. Mikor frissítem a rendszert, látom, hogy ott van a mégis a cucc. Leellenőriztem 28-szor is, a tároló nincsen felvéve, még csak véletlen sem. Notin is ugyanezt eljátszottam, és miután itt az asztalin láttam, hogy mégis a tárolóban van, ott is rákerestem. Ott pedig azután látszódott, miután nyomattam egy csomaginfó frissítést. De nem lehet máshol, mert ott van zárójelbe mellette, hogy lucid. Most megyek, és megnézem egy 100%-ig szűz, a tárolóval egyáltalán nem érintkezett gépen...
(#25433) TrollBalint: az ureadahead miatt lehet ilyen jelenség, ha az induló progik infójának frissítésénél nem jelentkezel be rögtön (mert akkor a bejelentkezés utáni progikat már nem veszi bele, és azok optimalizálatlanabbul indulnak).
-
válasz
#16820480 #25425 üzenetére
Hát, nekem eddig csak az Audacious felelt meg, annak a funkcionalitása, még ha nem is tökéletes. A hangja eddig sem volt valami kristálytiszta, de most valami förtelem. Most kipróbáltam jó pár lejátszót, de igazán egyik sem nyerte el a tetszésemet. A Rhythmboxot én nem tudnám használni, nekem nem jön be. A Bansheenek jó a hangja, van equalízer is, kezelhetetlen. A qmmp még úgy ahogy elmegy, de mért nem lehet egynél több listája az embernek? Na mindegy, majd valamit kitalálok.
Segítsetek már, most állítottam vissza a rendszert, mert elegem lett a 2.6.34-es kernelből, erre meg itt van mégis. Nézem-nézem, de ez bizony a Lucid tárolójában van. Synapticban keressen már rá valaki úgy, hogy nyomat egy frissítést előtte, linux-image-2.6.34 a kulcsszó, hogy ott van-e, csak úgy megerősítésként.
-
válasz
ntomka #25418 üzenetére
Új és frissebb meghajtókat tartalmaz, ezen belül is engem a Radeon frissítések izgatnak. De sok mindent el is dobtak a 2.6.32-höz képest. Ugyanakkor figyelembe kell venni, hogy ez egy fejlesztői stádiumban levő kernel, csöppet sem mondható stabilnak. De hát bátornak kell lenni, nem nyámnyila nyuszinak.
Engem egyébként most az bosszant, de igazán, hogy az új, 2.3-as Audaciousnak rettentő sz@r lett a hangja, ez már-már hallgathatatlan. Valamit találnom kell helyette...
-
Ho-hó, mit találtam.
PPA a 2.6.34-es kernelhez, Leann Ogasawara-nek hála. Jelenleg a 2.6.34-1-generic érhető el.
A forrást letöltve és tanulmányozva egyértelműen kiderül, hogy normál, az Ubuntu patch-eket magában foglaló kernelről van szó, mintha csak hivatalos lenne. Szal működik elvileg minden, ez alól az ureadahead sem kivétel. Én fel is raktam, eddig okésnak tűnik. -
válasz
TrollBalint #25387 üzenetére
gconf-editor -> apps -> nautilus -> desktop -> volumes_visible - pipa kivesz.
-
válasz
TrollBalint #25362 üzenetére
Azért nem engedi teljesen jobbra kitolni, mert másik valami(k) zárolva van(nak) a panelhez. A zárolást oldjad fel (jobb egérgomb, pipa kivesz), aztán máris odébb helyezheted.
-
válasz
Speeedfire #25257 üzenetére
Jah, szívesen. De a megoldás tuti, ezzel szívtam EEE PC-n, ahol a kis kijelzőn nem látszódott ez a pipálási lehetőség, aztán érzésre kellett megcsinálnom. A probléma alapvetően akkor jelentkezik, ha nem az a felhasználó csatlakozott először, mint aki aztán bejelentkezik. Ilyenre jó példa az is, mikor a telepítővel csatlakozik az ember, aztán telepítés után néz mint a luki nyúl, hogy mért kér jelszót a csatlakozáshoz indításnál (a kulcstartó eléréséhez vagy mihez).
-
válasz
Speeedfire #25254 üzenetére
Értesítési területen jobb egérgomb a hálózatkezelőre -> kapcsolatok szerkesztése -> a kérdéses wifi kapcsolat szerkesztésére kattints és pipáld be a minden felhasználó számára elérhetőséget, utána jó lesz. (Ha nem pontosan ezek lennének a nevek akkor elnézést, nekem nincsen kint ez az ikon, nem látom, csak emlékezetből.)
-
válasz
ntomka #25235 üzenetére
A wubis telepítés már elvileg működik, legalábbis a bétában is már ott volt az exe-s fájl.
(#25236) M.W.H:
Könyvtár létrehozása:
mkdir /.../könyvtár neve
Fájl létrehozása:
toch /.../fájl neve
Fájlba szöveg írása:
echo "szöveg" >/.../fájl neve
Fájlba folytatólagos írás:
echo "szöveg" >>/.../fájl neve
Fájl átnevezés:
mv /.../átnevezendő /.../új név
A kérdezést nemigazán értem, de:
echo "Jó napod van? (I/N)"
read ans
case ${ans} in
I) echo "Szerencsés vagy!" ;;
i) echo "Szerencsés vagy!" ;;
N) echo "Sajnállak!" ;;
n) echo "Sajnállak!" ;;
*) echo "Rossz válasz!"
esacÉs persze az első sorba írd be a #!/bin/sh-t.
Vagy, frescho tömören összefoglalta.
-
Őszintén szólva nem értem igazán, hogy mi a feladat (legalábbis hiányos a leírás), de tessék:
echo "szöveg" >/.../1B
mv /.../1B /.../1B.txt
-----------------------------------------
mkdir /.../könyvtár
echo "szöveg" >/.../könyvtár/1B
mv /.../könyvtár/1B /.../könyvtár/1B2.txt
(#25233) ntomka: ha majd az RC teszed fel, az már tuti. Nem sok különbség lesz köztük, az pedig lejön úgyis frissítéssel.
-
Maga a telepítő full magyar (ha azt választod ki), a Live rendszer csak részben. Ha internet nélkül telepíted, akkor nem húzza le a teljes magyarítást, és a feltelepült rendszer is csak részben lesz magyar. Később, ha netre kötöd, akkor értesíteni fog, hogy hiányos a nyelvi támogatás, és ott elintézheted a telepítését. De akármikor lelehet ellenőrizni kézzel is, csak a Rendszer -> Adminisztráció -> Nyelvi támogatásra kell kattintani.
Aktív témák
Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- iRacing.com - a legélethűbb -online- autós szimulátor bajnokság
- Kerékpárosok, bringások ide!
- sh4d0w: Árnyékos sarok
- Milyen routert?
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Futás, futópályák
- RETRO beárazás (mobil, PC, konzol)
- További aktív témák...
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Akciós dokkolók, Lenovo Legion Pro 7 RTX 4080/4090 laptopok, licencek, antivírusok
- MSI CYBORG 15 A13V
- Bomba ár! Dell Latitude 5430 - i7-1255U I 16GB I 512SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W11 I NBD Garancia!
- Bomba ár! Dell Latitude 7390 2in1 - i7-8G I 16GB I 256SSD I 13,3"FHD Touch I HDMI I Cam I W11 I Gar
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 8/16/32GB RAM RX 6500 XT 4GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest