- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Itthon is kapható lesz a kerámia Xiaomi Band 10
- Poco F3 - a mindenes, de nem mindenkinek
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Yettel topik
- A sógorokhoz érkezik a kompakt Vivo X200 FE
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- A Bosch szerint Európának nem kellene az AI-t a halálba szabályozni
- Nehéz helyzetben az SMIC, régebbi chipet használ az új Huawei laptop
- Norvégia átmenetileg betiltja az áramigényes kriptobányászatot
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
-
Mobilarena
Ez egy agyalós-beszélgetős Covid-19 topik. Érvelni kötelező, a másikkal foglalkozni tilos, rettegőzés duplán, a szemlélet tudományos (a "meddig maradjanak a lezárások", azaz a társadalmi rész elfér, de csak szűken/járványhoz kapcsolódóan), ergo nem oltásellenes, nem hit alapú. Ami ebben a szellemben íródik, marad, ami nem, az nem, téríteni meg se próbálj.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
Z.É.T.
őstag
Óbazmeg.
A tudort visszautasítva, nézzük a valószínűségeket.Gomba, ha csak egyikőtök és nem vagytok kezdők, minimális. <
Kullancs, akár lehetne is, a környezetemben mindössze három citromkórosról tudok (felnőtt korom óta), pulzust mérni nem volt annyira divat a covid előtt, de amire egyértelműen emlékszem, hogy mire mérhető hőemelkedésük volt, addigra nagyon brutálisan gyengék voltak, ők biztosan nem tudtak és akartak volna utazni. Azért ki nem zárnám. <
Covid, hát az lehet, de az sem biztos. Egyiklegjobbbarátom ma bszott fel, megy Kraftwerkre, talán 5-6 napja volt kb ennyi tünete, ma reggelre még jobban van, csak kicsit elkezdett köhögni. Ma reggel viszont azt is megtudta, hogy az egyik kollégája covidos egy hete, relatív szarul van. (48 órán át nem állok vele szóba és nem érdekel a koncertbeszámolója "büntetésből")
És természetesen "bármi más" is lehet.
A helyedben reggel orrbadugnám magam és őszintén megfigyelném, mennyire vagyok jól. Pozitív teszt és nem romló állapot esetén elmennék és kettesben lazulnék, társaságba-közösségbe nem mennék.
Ha nega és jobban vagy, akkor minden jó.
Drukk!Szerk.: "tud a covid zéró torokfájással, rögtön szívvel kezdeni?"
A másodiknál csak fáradtság volt, torzult ízekkel, visszatért hagymaundorral, pici pulzusemelkedéssel. Majd rá 2 hétre ízületi fájdalmak, süketülés, tinnitus. Utóbbiak nem múltak szűk egy év alatt sem. Pihenni esély sem volt, akkor még ápoltuk 7-24 a nagymamát.
-
Galócateizé, covid gyorsteszt mit mond? Anélkül nemigen vagyunk okosabbak. Kaján kívül egyéb szagokkal hogy állsz?A lyme nem így néz ki, bár a kullancsok ezer egyéb nyavaját is tudnak terjeszteni. Egy kullancsot idén én se tudtam rendesen kibányászni annyira kicsi volt.
-
egy szezon előtt felturbózott antitest-szint se utolsó segítség, ha max 2-3 mutánskörrel lemaradó oltóanyagtól jön. És az antitest-szintek fél évig is használható körül maradnak egy korábbi fertőzés+mrns kombótól.
#68877: jó lenne persze vmi ami belecsapna a mostani koktél közepébe, de anno nekem a vuhani Moderna jól ellátta az alaofunkciót az omikron ellenében.
Igen, igazán csinálhatnának pl döglöttvírusos orrsprayt, az aktuális levesből. -
Rive
veterán
...ha lenne egy aktualizált cucc...
A jelenlegi oltásokat már eleve azzal a feltételezéssel fejlesztik, hogy az alapot adó törzs kihal, mire az oltás piacra kerül
... plusz, mire ide hozzánk elér egy új oltás
Valami oltásnál kevésbé invazív (=> kevesebb bevezetési akadállyal, veszéllyel terhelt) megoldás kellene, amit max. egy-két hónapon belül elérhetővé lehet tenni
-
Vesa
veterán
Engem az irtó gyors mutáció azért még aggaszt, mert bármikor jöhet egy Delta szintű cucc, aztán megint nézhetjük a halálozások felpörgését. Jellemző, hogy most is csak a hanyatló, mindenért IS hibás zUSA monitorozza a témát rendesen, a többi "szupercsoda" ország már rég leállt mindennel.
-
-
-
Nekem covid alatt 1x se emelkedett a pulzusom, viszont mindkét alkalom után pár hónappal(!) volt egy (pontosan egy...) brutál szívveréses esemény, 2-3percig folyamatos 200as pulzussal. Kb mintha visszépített volna valamit a szervezet és ez volt az "átadási esemény" (optimista szcenárió...)
-
kpityu2
addikt
Hát, akkor lehet, hogy tényleg boostolsz. Csinálsz tesztet? Legyél óvatos mert a sógort fél éve a mentő vitte el, nála is úgy indult, hogy csak kisebb nátha visszaesésekkel, aztán egyszer csak elfogyott a szusz. Egyből lélegeztetőgépre tették, szerencsére csak 1 hét volt. Korábban rájuk tukmáltam egy SpO2 mérőt amikor mondta a náthát és amikor 80 alá ment hívták az ügyeletet. Érdekes módon miután lejött a gépről, 2 hétig semmi baja, azután megint visszaesés, mentő. Szerencsére pár nap után hazamehetett azóta jól van. A teszt szerint negatív volt, de hát Nerniában b**nak szekvenálni mint tudjuk. Mondjuk dohányzott is, biztos az se használt a tüdejének.
-
kpityu2
addikt
Maguk az ominózus virológusok (akik a szakmájuk csúcsát képviselik) írták privátban, hogy tudományosan nem lehet különbséget tenni a természetes és a buherált vírusok között. Gyanús nyomok vannak, de elméletileg (elméletileg) a természet is létrehozhat ilyesmit. Igaz, hogy még senki se látta, de elméletileg ugye bármilyen kombináció kirakódhat... még ha ellent is mond az ismert evolúciós szabályoknak.
A Szverdlovsz incidensnél se tudósok derítették ki, hogy az orosz labor szivárgott. Ők bebizonyították, hogy tényleg romlott hústól haltak meg az emberek. Nem. Ezt nem a tudomány fogja tisztába tenni. -
Vesa
veterán
Ennek megértése sokak számára túl bonyolult. Ilyen a néplélek...ez van.
Aki pedig eleve utálja a tudományt, mert nem érti, vagy nem volt képes már az iskolában sem megérteni és ezért már akkor utálta azokat a társait, akik jók voltak matekból, fizikából stb., az vágyvezérelten hajszol az önigazoláshoz minden apró morzsát, amibe kapaszkodva elhitetheti magával, hogy a tudomány az rossz, bűnös, kártékony. (halkan jegyzem meg, azért minden nap maszívan használja a tudományos vívmányokat és a tudomány által biztosított kényelemből űzi a komplexus alapú lázadását)El kell fogadni, hogy vannak ilyen emberek. Nekem még kicsit nehezen megy, de már edződöm.
-
Vesa
veterán
Persze, ez nyilván igaz. De azért még mindig fizikai fájdalmat okoz a felismerés, hogy az emberiség 99%-ka teljesen hülye, nem tanult az egészből semmit. Nem csak a politikusok. Sajnos a pandémia nem kezelhető egyénileg, különben én is lesz*rnám az egészet, de csinálhatok én akármit, ha a társadalom nagyrésze szembe megy az autópályán.
A társadalom nem változtatható meg, de legalább a politikusoknak lehetne annyi esze, hogy fogja az adást. Bár ez is marhaság, pont olyan emberek mint bárki más és a jelek szerint többségük a 99%-hoz tartozik. Ez van.
-
Vesa
veterán
Azért a Covidtól mai napig sokkal többen halnak meg, mint egy ismeretlen de enyhe légúti random vírustól. Meg mondjuk azok longot sem okoznak csak átmennek egy hét alatt. Illetőelg, a Covid extrém mutációs képessége miatt, és az elmúlt években feltűnt durvább variánsok miatt szerintem felelőtlenség így elengedni a dolgot, ahogy a kormányok teszik (itt nem csak a hazairól beszélek, sőt, elsősorban nem arról, mert ami itthon van az már a teljes idiotizmus).
Úgy tűnik, nem nagyon sikerült megértenie a döntéshozóknak, hogy ez a cucc bármikor okozhat még komoly, halálos járványt, de még csak ez sem kell, mert mint írtam, mai napig jelentős a halálozás az általános "megfázós" vírosukhoz képest.
-
Rage47
veterán
Igazából ezzel nincs is bajom már, hogy elengedték. Azzal van, hogy aki beteg (bármilyen betegség), az védje már a többieket magától. Ennyi lett volna a minimum egy 2 éves pandémia után, ami megmarad.
Ami még irritál, hogy vagy nincsenek képben az orvosok vagy nem tudom, de családban kapott valaki nemrég felületi trombózist a lábában, és mindenhol kérdezgette, hogy mitől lehet. Előtte 2 hónappal volt covidos. Én azonnal rávágnám, hogy a covid 90%, hogy rátett egy lapáttal. De nem, az orvosok szétteszik a kezüket, hogy bármitől, ki tudja. "Na, akkor biztos a decemberi oltástól, a szomszéd is ezt mondta." - reagált a családtagom. -
kpityu2
addikt
Nem egészen. Adatforrásokról beszélünk, hivatalos és nem hivatalos. És mindkettőben van szemét és nem szemét. Tehát négy variáció. Te viszont a "twitter" jelzővel kizártad a teljes nem hivatalos adatforrást. És én erre válaszoltam a hivatalos de szemét adatforrás és a nem hivatalos, de nem szemét adatforrás szembeállításával.
-
kpityu2
addikt
De ha hiába reklamálsz, akkor marad az egyéb forrás. Amit nyilván meg kell szűrni. Ehhez persze jó szűrő kell. Vegyük pl. a kínai vakcina alacsony hatékonyságát. A Facebookon már rég hozzá lehetett férni a tesztelési adatokhoz amelyek azt mutatták, hogy sok esetben nincs antitest termelés. De a hivatalos csatornákon még az ment, hogy az a legjobb vakcina. És aki mást mond, azt utoléri a törvény keze rémhírterjesztésért és a védekezés akadályozásáért. Ilyen körülmények között nyilván mindenki óvakodik a hivatalos állásponttal ellenkező véleményt kifejteni. Viszont te azt mondod, hogy ezeket az infókat le kell söpörni az asztalról merthogy facebook...
-
kpityu2
addikt
Nyilván, de sajnos ezek jó része is csak a twitteren meri megosztani az információt. Mert vegyük pl. az itt rendszeresen megosztott szennyvízadatokat. Miért nem hozzáférhető maga az adatsor? Meg számos dologról a twitteren értesültem, amit először letagadtak, azután csúsztattak, végül elismertek a hivatalos csatornákon. Persze nyilván sok a szemét is, de az a legszomorúbb, hogy a szemétből kell kikurkászni közérdekű adatokat. És amikor reflexből leszólnak valamit amiért a szemétdombról származik akkor mindig eszembe jutnak ezek a máshonnan nem hozzáférhető adatok is.
-
Z.É.T.
őstag
Boros Tibor visszaemlékezése egy esetre
"Ilyen is volt.....Ma este Pórtelken zártam a napot!
Lódarazsak leptek el egy családot, brutális méretű fészekből!
Ezek a darazsak, tavaly megszúrták a tulaj édes anyját, aki sajnos a helyszínen életét vesztette.
Előttem két méhész volt kint, egy sem merte vállalni!Mivel rám nézve is életveszélyes volt, nehéz volt a megközelítése is, így kaptam segítséget az OMSZ tól és a tűzoltóságtól, ők húztak volna ki, és hoztak volna le a mentőhöz.
Ha esetleg a darazsak győznének, ott legyenek a helyszínen!Majd később úgy döntött az OMSZ, hogy ki küld még egy eset kocsit, és készenlétet kér a Jászberényi kórház intenzív osztályától, mivel számítani kell arra is, hogy esetleg nem csak én, hanem a tűzoltók is sérülnek.
Szerencsére minden rendben ment!
Nem a darazsak győztek!Nagyon köszönöm a segitséget, hogy vigyáztak rám, a Jászberényi katasztrófavédelemnek, a Jászberényi OMSZ nak, és nem utolsó sorban a Berényi Intenzív osztálynak az esetleges életmentésért. "
-
-
-
-
Vesa
veterán
Szintén zenész...most különösen sok van a 2 héttel korábbi nagy esőzések miatt. Ilyenkor mindig ez van. Rengeteg tócsa marad vissza, ahol brutál mennyiség tenyészik ki.
A másik "kedvencem" a lódarázs. Jönnek az erdőből, lassan nem merek kiülni a teraszra. Nem is egyszer kellett már kiszedetnem szakemberrel fészket a házból is...Rengeteg van.
-
-
Z.É.T.
őstag
Asszonynak és anyumnak elég fincsi kis hisztamin intolerancia alakult ki covid után, nem irigylem őket, én tolok rá egy kis izét - krémet, gélt, vagy ha nincs nálam a hátsó kertben, akkor az egyik gyomnövényt, csak nem ugrik be a neve - csípés után 10-30 percen belül és nagyjából elvagyok, de ők majd megvadulnak a viszketéstől...
Én erdőtől 300 méterre vagyok, de ugye erdőkertet építgetek permakultúrás, mélymulcsos kerttel, szóval... -
Igazából nekem laikusként is vannak azért komoly fenntartásaim. (Amik nem feltétlen jogosak, ezért vagyok laikus...) A cikk egyetlen eredménye, hogy kimutatja, hogy februártól május közepéig marginálisan több oltott kapta el a covid-ot, mint "oltatlan" (nem teljesen védett). A feltehető magyarázatot le is írják: 1) az oltottak 2022. szeptemberétől kapták az utolsó oltásukat, ami korábban védte őket, és ez a védelem kb. a vizsgált időszakban enyészett el, míg az "oltatlanok" az őszi időszakban gyakrabban betegedtek meg, azaz náluk a védelem tovább tart, 2) ráadásul a betegség erősebb védelmet ad (összhangban azzal, hogy sokkal nagyobb megterhelést jelent a szervezetnek).
Viszont a cikk ezen utóbbi hipotéziseket nem is próbálja vizsgálni annak ellenére, hogy elvileg felmérték a tesztalanyok korábbi megbetegedéseit. (Mindössze annyit állapít meg, hogy minél újabb variánst kapott el valaki korábban, annál kisebb arányban betegedett meg a vizsgált időszakban, ami amúgy az időbeli viszonyok okán is kb. trivialitás.) Illetve a cikkben is megállapítják, hogy a megbetegedések súlyosságával nem foglalkoztak, ami pedig a vakcina hatékonyság megítélésének egyik fő eleme lenne.
-
Nyilván keverni kell, de azért az meredek, hogy pont az épp aktuális törzset + 90% hogy a következő anyukáját fényév távolságból kerülgetjük.
A delta visszatéréséhez meg valami fagyasztóból vagy zárt szarvas+patkányközösségből elszabaduló kései minta kellene - ami persze nem kizárható, de sokkal kisebb a valószínűsége, mint annak, hogy egy mostanában menő típus forkol egyet.
-
-
kolopele
nagyúr
Szerintem már nem nagyon oltatja be magát senki, csak ha kötelező lesz. Egy barátomnak, aki eddig sem oltatta be magát, megbetegedett a nagyanyja, magas vérnyomás, véres vizelet, hólyag és vese daganat a diagnózis. Megkérdezték a dokit, mitől lehet, aki annyit válaszolt, hogy a 3 Pfizer.........Na most ha egy orvos ilyet mond, mit lehet várni? Cimborám sajna azzal is "érvel", hogy az oltott munkatársai havonta betegek, csak ő nem
Ami igazoltan az mrns "bűne", az a gyerekek és a fiatalok enyhe szívizom gyulladása olykor, ami szerencsére magától is elmúlt a legtöbb esetben, ennek az okát a mai napig vizsgálják.
-
Épület nem muszáj, a teljen megnő az ennivaló
.
#68505: ez undormány ronda, sokkalinkább valami ilyesmi - csak sajna nagyon fel&#{ták az árát ezeknek is
#68506: pattantam is át
-
Z.É.T.
őstag
Kedvből nekem is kellene...
Van két ilyen, hasonlóban nem tűnődtél még?
(látható, nyilvános poszt?) -
nincs mese, a természet lassan elgondolkodott rajta, hogy megritkítsa a bolygó leginkább elszaporodott kártevőjét. És a természetnek van 1-2milliárd év előnye, kifundálta, hogy ennek a kártevőnek ilyen psziché-dolgai is vannak, amit extrán fel lehet használni a takarítás érdekében.
Hogy áll a Vas-megyei kertkeresés?#68500: dehogynincs, vagányan fog fluoreszkálni a szemed
-
Vesa
veterán
Majd jól megkapja, hogy Big Pharma Agent...
És tényleg az a durva, hogy a Kanyaró is itt toporzékolt már a szomszédban a sok hülye antivaxer miatt, egyelőre lokális problémát okozva, de mivel a hülyék száma nő, csak idő kérdése, mikor fog odacsapni az is. Aztán majd jól megmagyarázzák az emberek, hogy a tudósok miatt van és nem azért, mert agyhalott emberek milliói élnek alternatív valóságokban ahol a Föld lapos, vírusok nem léteznek, és enni is csak fényt kell."Rather, it is the deepening uncertainty as to whether the US will be able to respond to the next crisis."
Ott a lényeg, de nem csak az USA-ban kell ettől tartani sajnos.
-
-
Z.É.T.
őstag
Tutira nem számolom át a fékezetthabzású agyműködésemmel, de ezt "imádni" fogod:
https://4hiroshimas.info/Ez kis rövid a témában (benne egy tanulmány), de van még ott, ahonnan ezt hoztam, ha valaki eret kíván vágni
-
Május van és a skót nyugati parton locsoljuk a kertet... Mo.-on legfőbb ideje mindenféle méretű víztározókat építeni, hogy ami leesik szeptember és április között, az maradjon is helyben.
Miért is lesz ez félig-meddig ontopik? Extrém drágul az egészségesebb ennivaló, romlik a minőség. Paradicsomból tavalyelőtt még 3félét lehetett nálunk venni: gumiízű sz.rt közepes áron, vízízű sz.rt óccón és kb paradicsomízűt 4x annyiért. Mára ott tartunk, hogy a "paradicsomízű" helyén is egy vízízű szutyok üldögél. Egyelőre a terv, hogy felfuttatjuk pár dolog itthoni termelését (paradicsom, uborka, cseresznyepaprika, a korábbiaknál sokkal jobban odafigyelve a növénykék fény(!), tápanyag, víz, beporzás, stb igényeire.
-
Z.É.T.
őstag
Igen, de az meg a fokgazdálkodás kinyírása miatt volt probléma.
Vladi fórumtárssal ezt már visszavezettük tavaly a poltopikban úgy a törökökig...
A lényeg, hogy *urvanagy a gond és nem látszik, hogy bármi érdemit, értelmeset próbálnánk kezdeni a vele, illetve dehogynem, akkugyárakkal fokozzuk a helyzetet.
A folyóink vízgyűjtőitől a torkolatig nagyon jóban kellene lennünk a térség országaival, nagyon gyorsan.
De ez már tényleg nagyon messzire vezet. Részemről zárom is itt, bocs az offokért. 😘 -
Z.É.T.
őstag
És hát akkor ezt se felejtsük:
Tisza wikiről
"Több kisebb, sikertelen próbálkozás után gróf Széchenyi István szervezte meg a Tisza szabályozását, ami 1846. augusztus 27-én vette kezdetét, de a szabadságharc után csak jelentősen csökkentett költségvetéssel és számos kompromisszummal valósult meg. Pietro Paleocapa (a Pó folyót is szabályozó mérnök) irányította" -
Z.É.T.
őstag
Mindegy is már, csak múljanak nyomtalanul.
A "java" még úgyis csak ezután jön, ahogy megugorjuk a másfél (kötőjel két) fokot.
Gondolom, asszonnyal néha dumáltok róla.
Nemrég lement egy videó, talán MTA-s, mi várható a következő évtizedben - többek között - a növénykártevőkkel kapcsolatban.
Felsorolt úgy 15-17 gondot, aminek a kétharmada mára valósággá vált.
És ezt 2021-ben prognosztizálta a szaki, nem kellett sokat várni az éles szituhoz...Szerk.: az emberi kórokozók sem hiszem, hogy kimaradnak majd a "szórásból". És a gazdasági, az élelmezési nehézségek is borítékban. Amiért drukkolok, hogy legalább a háborús, polgárháborús, forradalmas rész kimaradjon.
-
Z.É.T.
őstag
Nekem orrbanyúlós már nincs itthon, a helyi patikákban rendelni tudnak, "kb egy héten belül megérkezik" - mondják mindenre, ami éppen nincsen nekik, de volt már 2 hetes átfutás is, mert "abból a nagykerből most nem rendeltünk semmit, így drága lett volna a szállítás, bocs".
Ez vidék, erősen.
~70km-re járok (majd) heti 2-3 kezelésre, n.fater vizsgálatai is ott vannak, Kaposváron. (Siófoki járásból)Köpős teszt meg kb senkinek semmit nem mutat a köreinkben, 99% esélyű covid+ mellett sem.
Úgyhogy elengedtem ezt a részt. Ha valami nyavalyám van, nem megyek emberek közé, ha semmi, akkor meg igen.
Tényleg csak az érdekelt, hallott-e valaki bármilyen szemgyulladásos czuczról a covidon kívül.
Dráma amúgy sincs, vagy magától, vagy a többszöri kamillás borogatás hatására már csökkent a duzzadtság a szemhéjamon.@kpityu2: köszi, továbbra is bent van Zsolt a yt feliratkozásaim között, így látom, ha kijön valami tőle, de már egy ideje csak random nézek bele a videóiba. (elsősorban időm nincs rá, napi egy videó az imperialista bolsevik agresszióról és elalvásig meg valami agrár/agrometeo/erdőkert/hasonló megy, nappal meg kva sok a meló a kertben)
Egyébként szerintem jó irányt vett eü prevenciós videók kapcsán, tudományosan alátámasztott táplálkozási javaslatokkal.
(talán részben a hatásomra is, azután kezdte el azt a vonalat, miután küldtem neki egy ilyen témájú tanulmányt
)
-
-
kpityu2
addikt
De ez már megint szalmabábozás, hiszen nem az a baj, hogy legóznak, hanem az ha ezt felelőtlenül teszik. És a körülmények arra utaltak, hogy felelőtlenül legóztak. Komolyan mondom, hogy már szinte ciki, hogy ezt magyarázni kell. Az pedig, hogy időnként "hogy zajlik a tudományos labormunka" arra példa az alábbi kép. A képen Louis Slotin látható, aki az itt látható tudományoa labormunka eredményeként rövidesen elhalálozott 9 kollégája pedig súlyos sugárfertőzést szenvedett.. Az említett úr magasan képzett, doktorátussal rendelkező tudós volt tehát nyilvánvalóan jobban képben volt mint az átlag user.
-
Így van, legózni nagyon is kell, csak nem a földszinti étterem hátsó konyhájában a keddenként cápauszonyleveses kondérnak használt edényben.
"átlag user nem tudja, nem tudhatja, hogy hogy zajlik a tudományos labormunka." Egy kis inszájder: az 5*-tól a katasztrofálisig mindenféle munka és szabálykövetési morállal. Egyálralán nem véletlen tartanak mindenféle auditáló hatóságot kvázi trafgipax jelleggel - amin még mindíg simán át tud csúszni az éhes technikus aki hazaviszi az általa biztonságosnak saccolt mintát vacsorára.
-
kpityu2
addikt
Minél több valószínűtlen dolgot kevernek az igazsághoz, annál könnyebb konteónak minősíteni. Tipikus szalmabáb taktika.Ilyen pl., hogy "bizonyítják" hogy egy ilyen vírust nem lehet nulláról felépíteni. Amit ugyan senki se állított, de remekül el lehet hitelteleníteni vele azt az opciót, hogy begyűjtött vírusok génjeivel legóztak.
-
kpityu2
addikt
"ezzel együtt az, hogy 4-es szintű laborban legyen csak ilyen kutatás, nem elég, a vuhani is az..."
Ez így nem teljesen igaz. Wuhan területén számos kutatólabor van BSL-2, BSL-3, BSL-4 plusz az egyetemi ilyenolyan műhelyek. Pl. a hírneves piactól 400 m-re lévő CDC pincéjében lévő denevér tenyésztelep vagy a korábban említett Huazhong egyetem macskavírus kutatóintézete. Vagy éppen a kínai vakcinagyár ahol a Sinopharm készült tonnaszámra hagyományos technológiával. Ami ugye azzal kezdődik, hogy szaporítsunk vírust lehetőleg jó sokat... Az is éppen ott van. És bizonyított, hogy SARS-szerű vírusokkal BSL-2 szintű laborban legóztak.Ezzel együtt egyetértek, hogy sokkal sokkal szigorúbb felügyelet kell.
-
Nem vagyok tudós (sajnos), és nem mondhatnám, hogy anyanyelvi szinten beszélem az angolt. Az információt a linkelt Nature cikkből vettem:
"In the year and half since Omicron emerged, COVID-19 deaths has remained stubbornly high and the toll has been around ten times higher than that typically caused by influenza, says Wenseleers."
Kérdés természetesen, hogy mit tekintünk "typically"-nek az influenza esetében, és az össz halálozást nézzük, vagy normáljuk a fertőzésszámmal. A hivatkozott irodalom erre talán választ adna, de annyira már nem vagyok lelkes...
#68370 Z.É.T. % összegzés: az attól függ, hogy mennyire korrelált a kimenetel: ha függetlenek a valószínűségek, akkor stimmel a 6,6%, ha nem azok, akkor annál kevesebb.
"(plusz az előzőben a csillagásznős link hibás)"
Én nem látom annak. A "forrás" link direkten mutat a The Guardian-ra, és nálam jó. A másik egy relatív link erre a fórumra, abból ki szoktam vágni az "https://itcafe.hu"-t, hogy aki pl. a prohardver színösszeállítását preferálja, annak is a kedvére tegyek. Kérdezném a HÁZIGAZDÁ-t: ez így nem korrekt? (Mert nálam az a link is jó.) -
Pestisjárványnál sokkal valószínűbb, hogy óriási károkat okoznak és odavesznek értékes minták/eredmények
. A fentiekből alapból semmi újdonság a környéken.
#68308: közben Mr Hisztizsák kitiltott a "csoportjából"
. Szépen mutat majd a sok oltástard/laposföldes csoportból való tiltás után.
-
-
Ringman
félisten
létezik már a rekombináns rekombinánsa is:
"Omicron".
Specifically:
CH.1.1.1 x XBB.1.9.1
Technically:
B.1.1.529.2.75.3.4.1.1.1.1.1 x ((B.1.1.529.2.10.1.1 x B.1.1.529.2.75.5.1.3.1.1).9.1)
XBC is a second-order recombinant, i.e. a recombinant of a recombinant. All BA.2 lineage, with BA.2.75 ancestry on both sides.
---
Bivalent booster fails against XBB
Study from Cleveland clinic shows effectiveness of only 4%
The failure was notable after recombinant variants arrived
ez így nulla, maradna a nem létező maszkolás és/vagy légszűrés/légtisztítás.---
már a cdc is ott tart, hogy a covid letarolhatja az immunrendszert:
-
A gyerekek immunerején nem látok változást, sőt, az itt nagyságrenddel kevesebb "városi szutyoknak" köszönhetően idén jobban teljesítenek, a kicsi simán lenyomta a skarlátot pl. én meg most is épp köpöm kifelé a tüdőm
. Tesztek negatívak, t.konysűrűség alapján baci is van a dologban - ezutóbbit nincs kizárva, h egy bolti hűtőpulttól kaptam ami a képembe fújta a kétes tisztaságú levegőt.
-
Vesa
veterán
Hehe, kicsi a világ.
Akkor egy cipőben járunk.
Ha felmegyek Vörös-kőre, vagy a Csíkos-tóhoz, vagy bárhova a környéken, utána azonnal kullancsvadászat. A kutyában néha szokott lenni, pedig van kullancsnyakörv és a tavaszi/őszi időszakban még külön bedörzsölést is kap. Fiam osztálytársa 4 hónapig szedett antibiót, mire negatív lett a Lyme tesztje.t72killer
Az ilyen szerintem még egy pert is megér. A Lyme gyógyításánál mindenhol le van írva, hogy minél előbb el kell kezdeni a kezelést, és addig kell folytatni, amíg negatív nem lesz a teszt. Ellenkező esetben lehetnek komoly veszélyei is. Az olyan orvos, aki megfázás szinten kezeli és csak felír rá egy hetes antibio kúrát, nem tudja mit csinál. -
Vesa
veterán
FSME van Encephalitis ellen, az egyébként alábecsült Lyme-kór is azért gáz, mert már most is csak hónapokig tartó antibiotikum kúrával lehet gyógyítani, ami kb. kinyírja a teljes bélflórát a kezelés végére, de mi lesz akkor, ha rezisztenssé válik az is? Az új fajok által hordozni képes sz*rokról nem is beszélve + szúnyogok. Engem egyébként utóbbi zavar legjobban, mert kullancs ellen jobban lehet védekezni, mint szúnyogcsípés ellen.
Nem gombászom, de hetente túrázom a Pilisben és eleve az erdőszélén lakom. A kutyából rendszeresen szedem a kullancsokat, 3 éve elkezdtem a kertet is permeteztetni, mert már minden tele van velük. Szerencsére itt Encephalitis nem nagyon van, de Lyme-al durván fertőzött a környék.
-
-
Laikusként én úgy képzelem, hogy még egy összetevő biztosan lehet: a korábban megszerzett immunitás elkerülésének képessége. A korábban megszerzett immunitás populációs szinten mára jelentős területi különbséget mutathat (oltottság, korábbi variánsok elterjedtsége és a járványok súlyossága szerint) emiatt lehet az, hogy egyes variánsok bizonyos országokban jobban elterjednek, máshol szinte egyáltalán nem. Pl. a CH.1.1 UK-ban akár a fertőzések harmadáért is felelt egyes területeken, míg USÁ-ban 1% körüli szintig jutott csak. Ebben persze az is szerepet játszhat, hogy másmilyen a variáns mix az egyes földrajzi térségekben, azaz mások lehetnek adott időszakban versenytársak. (Jelenleg több mint 600-féle variáns terjed a világban.)
Amennyire tudom, a fertőzési képességet laboratóriumi kísérletek, illetve elméleti számítások alapján becsülik, ami láthatóan nem mindig jó indikátora a később realizálódó valós járvány lefolyásnak. Nem tudom, hogy ebben mennyi szerepe lehet annak, hogy a vizsgálatok leginkább a tüskefehérjére koncentrálnak, pedig máshol is lehetnek mutációk, amiknek a szerepét egyelőre sokkal kevésbé értik a kutatók. (De ez végképp csak benyomás a részemről.)
-
Nasal COVID Treatment Shows Early Promise Against Multiple Variants
Damian McNamara, MA
March 31, 2023
An antiviral therapy in early development has the potential to prevent COVID-19 infections when given as a nasal spray as little as 4 hours before exposure. It also appears to work as a treatment if used within 4 hours after infection inside the nose, new research reveals.
Known as TriSb92 (brand name Covidin, from drugmaker Pandemblock Oy in Finland), the viral inhibitor also appears effective against all coronavirus variants of concern, neutralizing even the Omicron variants BA.5, XBB, and BQ.1.1 in laboratory and mice studies.
Unlike a COVID vaccine that boosts a person's immune system as protection, the antiviral nasal spray works more directly by blocking the virus, acting as a "biological mask in the nasal cavity," according to the biotechnology company set up to develop the treatment.
The product targets a stable site on the spike protein of the virus that is not known to mutate. This same site is shared among many variants of the COVID virus, so it could be effective against future variants as well, researchers note.
"In animal models, by directly inactivating the virus, TriSb92 offers immediate and robust protection" against coronavirus infection and severe COVID, said Anna R. Mäkelä, PhD, lead author of the study and a senior scientist in the Department of Virology at the University of Helsinki in Finland.
The study was published online March 24 in Nature Communications.
A Potential First Line of Defense
Even in cases where the antiviral does not prevent coronavirus infection, the treatment could slow infection. This could happen by limiting how much virus could replicate early in the skin inside the nose and nasopharynx (the upper part of the throat), said Mäkelä, who is also CEO of Pandemblock Oy, the company set up to develop the product.
"TriSb92 could effectively tip the balance in favor of the [the person] and thereby help to reduce the risk of severe COVID-19 disease," she said.
The antiviral also could offer an alternative to people who cannot or do not respond to a vaccine.
"Many elderly people as well as individuals who are immunodeficient for various reasons do not respond to vaccines, and are in the need of other protective measures," said Kalle Saksela, MD, PhD, senior author of the study and a virologist at the University of Helsinki.
Multiple Doses Needed?
TriSb92 is "one of multiple nasal spray approaches but unlikely to be as durable as effective nasal vaccines," said Eric Topol, MD, a professor of molecular medicine and executive vice president of Scripps Research in La Jolla, CA. Topol is also editor-in-chief of Medscape, WebMD's sister site for medical professionals.
"The sprays generally require multiple doses per day, whereas a single dose of a nasal vaccine may protect for months," he said.
"Both have the allure of being variant-proof," Topol added.
Thinking Small
Many laboratories are shifting from treatments using monoclonal antibodies to treatments using smaller antibody fragments called "nanobodies" because they are more cost-effective and are able to last longer in storage, Mäkelä and colleagues noted.
Several of these nanobodies have shown promise against viruses in cell culture or animal models, including as an intranasal preventive treatment for SARS-CoV-2.
One of these smaller antibodies is being developed from llamas for example; another comes from experiments with yeast to develop synthetic nanobodies; and in a third case, researchers isolated nanobodies from llamas and from mice and showed they could neutralize the SARS-CoV-2 virus.
These nanobodies and TriSb92 target a specific part of the coronavirus spike protein called the receptor-binding domain (RBD). The RBD is where the coronavirus attaches to cells in the body. These agents essentially trick the virus by changing the structure of the outside of cells, so they look like a virus has already fused to them. This way, the virus moves on.
Key Findings
The researchers compared mice treated with TriSb92 before and after exposure to SARS-CoV-2. When given in advance, none of the treated mice had SARS-CoV-2 RNA in their lungs, while untreated mice in the comparison group had "abundant" levels.
Other evidence of viral infection showed similar differences between treated and untreated mice in the protective lining of cells called the epithelium inside the nose, nasal mucosa, and airways.
Similarly, when given 2 or 4 hours after SARS-CoV-2 had already infected the epithelium, TriSb92 was linked to a complete lack of the virus's RNA in the lungs.
It was more effective against the virus, though, when given before infection rather than after, "perhaps due to the initial establishment of the infection," the researchers note.
The company led by Mäkelä is now working to secure funding for clinical trials of TriSb92 in humans.
Sources
Eric Topol, MD, director and founder, Scripps Research Translational Institute, La Jolla, CA; editor-in-chief, Medscape.
Anna R. Mäkelä, PhD, senior scientist, Department of Virology, University of Helsinki, Finland.
Kalle Saksela, MD, PhD, virologist, University of Helsinki
Nature Communications: " -
Vesa
veterán
Én sem regeltemi miatta, de röhögnék, ha az Allergodyl hatóanyagáról lenne szó. Magyar fejlesztés is volt pont ebben a témában ha még emlékszel, tán Phase 2-nél hallottam róla utoljára, ott nagyon jól teljesített. Akkor mondta az egyik fejlesztő hölgy, hogy az a baj, hogy a megelőző jellegű termémekre nincs pénz, mert senkit nem érdekel annak ellenére, hogy az előzetes tesztek alapján nagyon biztató eredmények jöttek.
Persze lehet, hogy a cikkben valami másról van szó. Én mai napig lövöm az Allergodyl-t, ha gáznosnak ítélem meg, ahova mennem kell.
-
Ringman
félisten
living with the virus. amúgy biztosan a 2020-as és 2021 tavaszi lockdown hatása
lásd még a nemisannyiraszatírát
---
[link]
More than 1,500 sea lions in Chile are believed to have died of H5N1 avian influenza, an increase of more than 1,000 in less than two weeks, according to government figures. It comes amid growing concern about the virus. -
Szerintem meg azoknál volt gond, akik 1) eleve "problémásak", de 2) eddig megúszták a találkozást a vírussal. Azaz az immun memóriának azért nem lehet szerepe, mert ha nem találkoztak korábban az AVV2 vírussal, akkor nincs mire emlékezni. (Az érintettek zömmel kicsi gyerekek voltak, akiknek még eleve tanulási fázisban volt az immunrendszere.)
Megúszni korábban azért lehetett a vírust, mert az AVV2 eleve csak akkor okozhat betegséget, ha egyidejűleg más vírus is jelen van. Ez jó esélyeket ad az elkerülésre (a cikkben írják is, hogy kb. 80% fertőződik élete során a vírussal, 20% megússza, és adott esetben a 80% is később, kevésbé veszélyes életkorban találkozik vele, vagy lassan, fokozatosan szokik hozzá.)
Pl. én úgy képzelem, hogy mondjuk egy átlagos oviban a gyermekek harmada lehet fogékony (mert a többiek a korábbi években már fertőződtek). Mivel kevés a fogékony gyermek, a bekerült vírusok csak lassan terjednek, azaz egyszerre csak kevés vírusgazda lesz a közösségben, és lehetnek szerencsések, akik nem találkoznak vele (vagy legalábbis nem egyszerre egy AVV2-es fertőzéssel és egy másikkal).
Két év izoláció után viszont az lesz a helyzet, hogy a gyermekek majdnem 100%-a fogékony (hiszen a korábbi két évben nem fertőződhettek), ezért mindenféle fertőzés sokkal könnyebben terjed, azaz sokkal több lesz egyszerre a fertőzött, azaz nehezebb elkerülni a fertőzést (és könnyű akár többet is begyűjteni egyszerre). És akkor a "problémásak" bajban lesznek.
-
Szerintem ez nem igazán olvasható ki a cikkből. Az immunrendszer "feledékenységére" az idézett magyar kutató hivatkozik csak, viszont ő nem ezeknek a tanulmányoknak a kapcsán, hanem a qubitesek egy tavaly decemberi, más kontextusú cikket citáltak ide, ők tudják miért. (Kattintásvadászat, csak azt nem félreérthetően kellene csinálni.)
A tanulmányok szerzői, és a Nature által megszólaltatott kutató nem ezzel magyarázza a megnövekedett esetszámot, hanem leginkább azzal, hogy 1) két év szünet után eleve többen voltak, akik először kapták el az AVV2-t, 2) ezt fokozta, hogy a közösségi (nyáj) immunitás hiánya miatt gyorsabb és intenzívebb volt a terjedés, 3) ráadásul nagyobb valószínűsége volt annak, hogy az AVV2 mellett egyidőben más fertőzést is elkapjanak a problémásabb immunrendszerű gyerekek (hiszen más vírusokra, pl. az emlegetett adenovírusokra is érvényes a fenti két pont).
(Disclaimer: Az eredeti cikkeket nem olvastam, csak a qubitest.)
-
Vesa
veterán
Nem lehetetlen, viszont ne felejtsük el, hogy számos országban bevett dolog a távsuli, mert a gyerekek távol élnek és nem megoldott a napi bejárás, vagy egyszerűen csak azért, mert a szülők így látják jobbnak. USA-ban is rengeteg ilyen diák van. Megérne akkor egy tanulmányt az is, hogy velük mi a helyzet, mivel ők kvázi karanténban vannak évekig, mivel nem járnak fizikai értelemben iskolába, maximum vizsgázni mennek be. Persze ettől még nem élnek remeteként, de lényegesen kevesebb a közösségi érintkezésük. Ha náluk nem figyelnek meg olyasmit mint a Hepa/Covid összefüggésben most, akkor tévút...
-
Még a régi szép időkben az EU definíció szerint akkor kedvező a járványhelyzet (azaz kb. akkor nincs járvány), ha a kétheti esetszám <50 per 100000 lakos. 2022. januárja óta ez a mérőszám egy átlagos országban nem nagyon ment 1000/100000 alá, sőt általában ennél lényegesen magasabb volt. De Mo. lehet, hogy kivétel.
-
Covidban nincs járványszezon. Vagy másképpen nézve, másfél éve folyamatosan az van.
UK-ban van kb. 100 ezer kórházi ágy. Illetve manapság 7-15 ezer covidos, aki kórházban fekszik (bár nem feltétlen mindenki csak a covid miatt). Ha úgy veszem, akkor ez nem sok. Ha úgy veszem, hogy a 100 ezer ágyból 85 ezer covid nélkül is foglalt (volt), akkor már nem annyira kevés. És ha megkérdezzük az NHS staff-ot, hogy mennyire boldogok a 10-15%-os konstans munkamennyiség növekedéstől, akkor az lesz a válasz, hogy semennyire.
Magyarországon nyilván sokkal jobb a helyzet, hiszen (arányaiban) háromszor annyi kórházi ágy van. Arról pedig, hogy hányra jut orvos meg ápoló személyzet nincs semmilyen adat, szóval azt vizsgálni eleve reménytelen.
-
De nincs heti 90. Múlt héten összesen 16 volt, előtte 13, azelőtt 11, 6, 7. Kórházban 300-400-an voltak. Fertőzöttek száma 600 és 1000 között volt hetente(!).
Akkor hasonlítsuk valami közelebbivel (Ausztria, a laborállam).
Esetek:
Kórházban kezeltek:
Halálozások:
[forrás]
Fenti grafikonokon napi adatok szerepelnek, míg a magyar adatok heti összesítések. -
Vesa
veterán
Itthon már gyakorlatilag nincs adatszolgáltatás. És ne felejtsük el, hogy amíg volt, addig is Üzbegisztán szintjét hoztuk. Nem lennék meglepődve, ha egyszerűen szőnyeg alá lenne már söpörve a kérdés. Annyi halott bizonyosan nincs, mint egy-egy korábbi nagy hullám idején, de német adatokon is látszik, hogy ott sem erről van már szó. Beállt egy gengébb, de nagyjából konstans szintre, amivel sajnos folyamatosan pusztít a cucc továbbra is.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Jogász topic
- Vezetékes FEJhallgatók
- Futás, futópályák
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Spórolós topik
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- PlayStation 5
- Itthon is kapható lesz a kerámia Xiaomi Band 10
- Poco F3 - a mindenes, de nem mindenkinek
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 5060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Thinkpad X230 legenda: i7 CPU, IPS kijelző, 12 GB, dupla SSD, magyar villbill, webcam, fingerprint
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Azonnali készpénzes Intel i3 i5 i7 i9 8xxx 9xxx processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- LG 32SQ700S-W - 32" VA Smart - 3840x2160 4K UHD - 62Hz 5ms - WebOS - Wifi + BT - USB-C - Hangszórók
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged