Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Clemi

veterán

válasz suste #47285 üzenetére

Azért a tanácsod adni, és leírni, hogy nálam mi hogy van beállítva és úgy miként működik, azért nem ugyanaz. Abban viszont igazad van, hogy nem igazán értek a routerek belső világához, (pont ezért nem is nagyon piszkálom) sem a különféle hálózati konfigurációk kialakításához. Mondhatnám, hogy egy egyszerű user vagyok, aki látott már hálózatot, de ez így nem teljesen pontos. Az alap dolgok mennek, de azért a több hálózati hardver összehangolása már némi utána érdeklődést és olvasást követően megy csak.

A Cisco meg úgy jön a képbe, hogy most minden eszközöm a TP-Link-re van felkötve, ráadásul a TP-Link-ben fix IP címet osztottam ki mindegyiknek és valamivel egyszerűbb lett volna a Cisco IP címét átírni mint a TP-Link IP címét és ráadásul az össze rákapcsolt eszközét is. Mindez mellett a Dune lejátszóban a menüben IP címekkel vannak megadva a különféle média tartalmak helyei, amiket szintén át kell írnom, ha a TP-Link IP címét cserélem le, és abban lövöm ki a DHCP szervert.

Na ennyi. Egyébként pont úgy adod elő, mint én szoktam, mikor a nejemnek magyarázok mondjuk a fotózásról. Mondom a nekem tök egyértelmű dolgokat, ő lelkesen bólogat, aztán kiderül, hogy ami nekem tök egyértelmű volt, arról neki lövése nincs, és fogalma nem volt miről hablatyolok.

• Clemi

veterán

válasz suste #47283 üzenetére

Tök jó meg biztos jó.... de nekem ez így bantu négerül van. Mi van akkor, ha én a Cisco-ban írom át az IP címet, és kapcsolom ki a DHCP-t? Akkor is LAN-LAN a kábel kapcsolat? Akkor mit mire írjak át? Az előbb kipróbáltam, hibajelzés nélkül az összes hálózati kapcsolat összeomlott, megszünt az Internet kapcsolat.

Na mindegy nagy nehezen visszaállítottam mindent, így már megint van net kapcsolat és él a hálózat is.

A TP-Link-ben lévő WDS Bridging használatával ah jól értelmezem, akkor mint Wi-Fi átjátszó üzemel a TP-Link Wi-Fi-je? Ez a funkció gondolom arra nem jó, hogy erősítsem a Wi-Fi jelet.

• Clemi

veterán

válasz suste #47281 üzenetére

Na most lett teljes a kháosz.....
    Ha megtennéd, hogy összefoglalod, és leírod a beállításokat :R

• Clemi

veterán

válasz suste #47274 üzenetére

Eddig nekem erre a módszerre nem volt szükség, vagyis az általatok említett dupla NAT-olás nem okozott gondot (de mi is pontosan ez a dupla NAT? mert nekem lövésem nincs mit jelent) de holnap kipróbálom.

De ezt az egészet írjuk át úgy, hogy az:

1. Router a Cisco (ami a T-s kábelmodem) aminek az IP címe a hálózaton 192.168.0.1 és a DHCP server engedélyezve 192.168.0.10 induló IP címmel, itt a Default Gateway nem szerkeszthető

a 2. Router a TP-Link aminek az IP címe 192.168.1.1 és a rákötött eszközöknek a DHCP engedélyezve van a 192.168.1.100-as induló IP címmel és a Default Gateway sorban a 192.168.1.1 van megadva ami szintén az alap gyári beállítás.

Tehát akkor melyiken mit mire átírni? Lehet hogy szarul van beállítva nálam de működik a hálózat és mivel nálam minden csak a TP-Link-re csatlakozik minden eszköz látja a másikat.

• Clemi

veterán

válasz Pendragon911 #47271 üzenetére

Igen, pontosan. A Cisco-ból ki, be a TP-Link WAN-ba.

Egyébként nekem úgy van, hogy az egyik TP-Link kimenetről megy el egy kábel keresztül a lakáson egy switcher-be, és az osztja szét a kapcsolatot a STB-nak a Reciever Internet rádiójának (amit a PC-ről tudok hangolni, és csatornát váltani) és a Dune média lejátszónak, amivel a PC-ben lévő HDD-ről játszom le a filmeket.

Egyszóval a Cisco szórja a WiFit ezerrel (néha erősebb a jele mint a TP-Link-nek a 8dbi-s antennával) és csak átadja a modem részéből a hálózati jelet a TP-Link-nek.

• Clemi

veterán

válasz Pendragon911 #47269 üzenetére

Nem vagyok nagy, sőt semmilyen szaki az ügyben, de amit leírtál elég kacifántosan fogalmazva, abból azt veszem ki, hogy tök ugyanolyan T-s Cisco modemed van, és mellette a TP-Link 1043ND (csak nekem még v1).
    Az égvilágon semmilyen beállítást nem csináltam egyik routerrel sem. A kábel be a Cisco-ba, onnan egy LAN kábelen át a TP-Link-be (annak a WAN portjára). A Cisco maradt ahogy gyárilag volt, csak egy jelszót és felhasználó nevet állítottam be, a TP-Link meg kapott egy quick config-ot amiben bekapcsoltam a Wi-Fi-t és beállítottam a hálózati azonosítókat meg a jelszavakat és persze a titkosítást. Ennyi. Eddig nekem a 10/1-es net előfizetéssel így megy a rendszer. 2 PC (az egyiken megy a torrent folyamatosan) és természtesen a Set Top Box amiről HD filmeket is nézek, sőt ha tehetem csak azt.

• Clemi

veterán

Sziasztok!

Jelenleg a 3.13.13 Build 130428 Rel.58290n firmware fut a routeremen. Azt vettem észre, hogy 30%-al csökkent a Wi-Fi átviteli sebessége. Hiába állítgattam bármit, hiába csináltam szoftveres vagy hardveres újraindítást, nem változott.
    Ma kíváncsiságból lefuttattam a Quick Setup-ot és helyreállt a sebesség.

Van erről esetleg valakinek tapasztalat, hogy ez miért lehet, vagy hogy és milyen beállítás a tuti, amivel ez elkerülhető?

Ez csak azért lényeges, mert így a lakás távolabbi pontján már akár kritikusan lassúra is visszaeshet az átviteli sebesség és baromira idegesítő, amikor nem tudni mi a francért akadozik például a Youtube, az meg nonszensz, hogy állandóan méricskélem sebesség tesztekkel.

A jelenlegi beállításom: Chanell: Auto Mode: 11bgn mixed Channel Width: Automatic Max Tx Rate: 150Mbps WDS Status: Disable

Próbálkoztam korábban a Mode variálásával, fix b és fix g módban, állítottam a maximális sebességen is (inkább lefelé, mivel 30Mbps az előfizetésem) de semmi nem változott.

• Clemi

veterán

Sziasztok!

Kérdés: Beszereztem a routerre 3 db 8 dbi-s (30 cm-es) TP-Link antennát. Nem az a gáz, hogy darabonként több mint egy ezres volt, hanem az, hogy az égvilágon semmit nem javít a jel erősségen, és az adatátviteli sebességen.

A router mellett közvetlenül az eredeti antennával -25 dBm, a routertől kb 1 m-re -38 és -43 között ingadozik,
    eltávolodva ugyanabban a helységben a szoba másik sarkában kb 4 méterre ez már csak -50 dBm a másik irányba távolodva kb 4 métert két betonfal mögött ez az érték -60 dBm

Kicseréltem az antennát a nagyobbra, megmértem ugyanott az értékeket és gyakorlatilag ugyanazt mértem.
    Belemásztam a beállításokba, és átkapcsoltam a routert fix g-re és persze átváltott fix 20Mhz-re és 54 Mbps sebességre. Minden maradt változatlan.

Megmértem végül a legszarabb helyen a telefonommal is a különbséget (eddig egy táblagéppel mértem) de azon is csak annyi a változás, hogy 20 Mbps helyett 22 Mbps lett a letöltési sebesség a 8 dBi-is antennával.

Már nem azon agyalok, hogy a fürdőszobában miért ilyen szar a vétel, hanem hogy a nagyobb erősebb antenna miért nem javít semmit.

Az antennák úgy vannak beállítva, hogy a középső függőlegesen, a két szélső pedig első kattanásig, vagy kb 45 fokban bedöntve így egy V alakot formáznak. Probáltam tekergetni, de a jel erősségen nem igazán javított semelyik állás.

• Clemi

veterán

válasz BeeTm #46802 üzenetére

Köszi... szerintem nekem az a gyanúm akkor vágta be a durcit a router, mikor elállítottam b/g/n-ről fix n-re. Inkább nem piszkálom.

• Clemi

veterán

válasz Celtis #46783 üzenetére

Kipróbáltam, lekapcsoltam a Cisco wifi sugárzását. Az égvilágon semmi nem változott.

Továbbra is a brutális adatforgalom sebesség zuhanás ami zavar. Ezen mennyire segít egy nagyobb antenna? Mert egy 8dbm-es (amiből 3 kell egyből ugye?) gondolom csak dob rajta, vagy az adat sebességen nem javít?

Azért kérdezem, mert ha leülök a kanapéra netezni, akkor ott már ami 1/3-ra visszaesik a le és feltöltési sebesség, ez pedig csak kb 3 méteres távolodás onnan, ahol eddig mértem.

• Clemi

veterán

válasz Celtis #46781 üzenetére

Biztos, hogy bekavar a két router egymáshoz közeli csatornája? Ezt az egész féket (de csak Wi-Fi-n) ha jól sejtem azután művelte nekem a router, miután állítgattam, hogy melyik csatornát használja, és átnyomtam fix "n" módba a korábbi "mixed b/g/n" módról. Itt is csak azt vettem észre, hogy a táblagép eldobta a wifi jelet és nem is tudott erre a routerre visszalépni. Ezután tettem vissza a korábbi beállításokra majd futtattam le a saját beállítás varázslóját és volt a többszöri restart, de a fék maradt.
    Ma reggel meg csakazértis rámértem megint és a fék eltünt, mintha sose lett volna.
    Annyit még ide, hogy mikor nem volt sebesség, folyamatosan lestem a routerre csatlakozó eszközöket, és nem volt a Wi-Fi részén egyetlen eszköz sem, csak néha jelent meg a táblagép ahogy próbálkozik. A telefonom az fel se tudott rá lépni.

Ami biztos, hogy valami nem kóser.... ugyanott, ugyanazokkal a beállításokkal ma reggel ez a szitu:

A Wi-Fi jel erőssége változatlan, a kér router ugyanúgy egymáshoz közeli csatornán dolgozik, viszont a TP-Link adat átviteli sebessége mondhatni helyreállt.

Az adat átviteli sebesség most, ugyanott, ugyanúgy mérve, és a routerben se piszkáltam állítottam semmit, gyakorlatilag a Cisco routerrel egyforma. Most mértem 28 Mbs le és 5,6 Mbps fel sebességet.

Ami viszont azért aggaszt, és ebben jó lenne valami kivitelezhető tanácsot adni, hogy miért esik drasztikusan az átviteli sebesség, már 2 méterrel távolabb is, úgy hogy egy légtérben vannak az eszközök és látják egymást. Arról már nem is beszélek, hogy 2 betonfal mögött, a jel erőssége látszólag elfogadható, mert csak -60 dbm értékre csökken, a router mellett mért -35 -40 dbm értékről, viszont az átviteli sebesség drasztikusan, 06-08 Mbps letöltési, és érdekes módon ennél magasabb 1,6 Mbps sebebességre esik vissza, ami arányaiban eléggé eltorzul.

• Clemi

veterán

válasz Intruder2k5 #46774 üzenetére

Kikapcsoltam, reseteltem a routert, és nem változott semmit.

De akkor ha lehetne valami homályosítást, hogy az mi is az a Trigger Port és mihez kellene az nekem a routerben? Bocsi, de ezt a részét sose bújtam a rendszernek. A Wikipédián elolvastam de ott sokkal nem lettem okosabb. A routerben van pár játékszerver felsorolva, de én online nem igazán szoktam játszani....

Ha nem ez volt az oka a WiFi sebesség korlátnak, akkor vajon mi lehet még?

• Clemi

veterán

válasz BeeTm #46771 üzenetére

Trigger port .... Kikapcsolom és megnézem. Azt nem tudom ki és mi állította be, de az nem kell a torrenthez?

• Clemi

veterán

Sziasztok!

Bocsi, de most marhára nem volt időm vissza olvasgatni, de mielőtt drasztikus lépésre szánom el magam, a tanácsotokat kérném.

Van egy TP-Link WR1043N routerem, amit évek óta megelégedéssel használok, mondhatni 7/24-es üzemben.
    Eddig a vezetékes része volt a lényeges, bár most is az, viszont elkezdtem használni a Wi-Fi részét is és eddig nem nagyon méregettem, mert a telefonom nem sikított, de most bejött a képbe egy táblagép is és gyanús lett a dolog, hogy valami nem stimmel.

A szitu röviden az, hogy szoftverrel mérve a Wi-Fi jel erőssége -40 -35db körüli, ami szerintem jó (van a szobában egy Cisco router (amit a T-Home ad) és annak is annyi. A gond az, hogy az adatforgalom viszont szinte tizede annak, aminek lennie kellene, és nem jövök rá mi lehet a bibi. Ugyanitt megmértem a Cisco router Wi-Fi-jén keresztül az adatforgalom sebességét, és 30,2 Mbps letöltés és 5,6 Mbs feltöltés sebességet mértem, míg a TP-Linken ugyanitt ugyanarra a szerverre csatlakozva 1-2 Mbps volt a lefelé csúcs kb 3 Mbps-es feltöltéssel. Mindez egy Androidos táblával. Megmértem a WP8-as nokiámmal is, azon is ugyanezeket a sebességeket mértem.

Így néznek ki a Wi-Fi beállításaim

Próbáltam már mozdítani a Routert, próbáltam fix csatornán, fix sebességgel, de úgy nézem itt megállt a tudásom. Természetesen többször volt resetelve, áramtalanítva, sőt egyszer a saját varázslóját is lefuttattam.

Amúgy ilyen a jel erőssége a két routernek.

• Clemi

veterán

Sziasztok!

Elöljáróban annyit, hogy órák óta olvasom a topicot, és nemhogy tisztult volna a kép, egyre inkább kezdek elveszni az információ halmazban, amit elolvastam.

Amiért írok, illetve tanácsot kérek az a következő:

Lassan fél éve használom a TP-LINK VR1043ND v1.0-s routert, a gyári fw-el, eddig a legnagyobb megelégedésemre. Szeretném viszont kihasználni a rajta lévő USB portot úgy, hogy rácsatlakoztatok egy külső HDD-t (WD elements 1TB), amit a hálózaton szeretnék látni, és használni mint egy fájl tároló, megosztó háttértárat.
    A jelenlegi gyári fw-el is rá tudok lépni az USB porton lévő HDD-re, de csak a "net use" paranccsal, sőt fel is tudom csatolni mint hálózati meghajtót, hogy a backup szoftver megtalálja, de sajnos ebben a módban egy bizonyos adatmennyiség mozgatás után összeomlik a hálózat, a fájl nem olvasható üzenettel.
    Vajon a DD-WRT megoldaná ezt a hálózat összeimlás gondot? Megjelenne az USB-re csatlakoztatott HDD a hálózati eszközök között mindenféle parancssoros utasítások kiadása nélkül?

Ha a DD-WRT a nekem megfelelő felület, akkor nagyon megköszönném, ha valaki segítene, hogy hogyan csináljam a fw cserét, lépésenként, mert bár olvastam erről pár hsz-t, de teljesen elbizonytalanodtam, hogy akkor most hogyan is, és mit és hová kell írni, hol és milyen parancsot kell kiadnom stb. Fogalmazzunk úgy, erősen láma vagyok a témában, és a Linux-ot egyáltalán nem ismerem.

• Clemi

veterán

válasz vargalex #7971 üzenetére

A jellemző nem jelenti azt, hogy garantált. Próbáld közelebbről, vagy másik csatornán.

A laptop, és a Router kb 2 méterre van egymástól, és próbáltam pl fix 12-es csatornán, amin egyedül vagyok, de az eredmény ugyanaz. Ennyire gáz lenne a b-s Wi-Fi adapterem?

Ha már hsz-t írok, megkérdezek mégvalamit.
    Felcsatlakoztattam a hálózatra a router USB bemenetére csatlakoztatott 200MB-os HDD-met, (NTFS) és próbáltam vele az írási és olvasási sebességeket. Valami katasztrófális sebességeket mértem. Az írási sebesség kb 18-19 Mbit/s, az olvsási ennek duplája kb 40 Mbit/s volt. Lehet ezt valahogy gyorsítani vajon, vagy másnak is ilyen gagyi ez a sebesség?

• Clemi

veterán

válasz vargalex #7968 üzenetére

A b-s Wifi-nek 4,3 Mbps a jellemző sebessége.

Próbáltam a másolást Wi-Fi-n keresztül a sz.gépről a laptopra, és az átviteli sebesség mindössze 263 Kb/s volt, ami kb 2 Mbit/s a 4,3 helyett.

Az előző hsz.-emre senki?

• Clemi

veterán

válasz nimfas #7964 üzenetére

Jelenleg a gyári firm van rajta, és gyakorlatilag minden beállítás az, amit a varázsló beállított.

• Clemi

veterán

Sziasztok!

Két napja használok ilyen routert, és ezzel kapcsolatban szeretnék kérdezni.
    Az asztali gépem a hozzá adott kábellel csatlakozik a routerhez, mégis megjelent két eszköz a Windows7 (64bit) eszközkezelőben, ráadásul sárga felkiáltójeles mindkettő, és lövésem nincs mik azok, és miért írja a W7, hogy az eszköz nem indítható el.

A másik kérdésem, az, hogy a Laptop egy D-Link DWL-610 kártyával csatlakozik a hálózathoz. Itt annyi az észrevételem, hogy amint elindítom a Network Stumblert, lebontja a Wi-Fi kapcsolatot. A másik, pedig a kártya stabilan megy 11 Mbs sebességgel, viszont a speedtest.net szerint a letöltési sebesség maximum 3 Mbs. ez vajon miért lehet?

Lehet, hogy lesz még kérdésem, mert csaj most ismerkedem a routerrel, de most hirtelen csak ebben szeretném, ha segítene valaki.

Köszi

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés