Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Ixion77

    Topikgazda

    válasz Citroware #7607 üzenetére

    Még ha igazad is van, és előre ki is találod "valaminek a sikerét", akkor sem feltétlenül fogsz jól profitálni belőle. Van, hogy a piac évekig nem értékel valamit, ami egyébként jó dolog. Pl. mondjuk 2008-ban 23+ árfolyamon nem szálltál be IQQH-ba, mert akkora zseni voltál hogy előre láttad a válságot. Annak ellenére, hogy tudtad bennfentes infók alapján, hogy a megújuló energia ipar óriási fejlődés és így jövő elé néz. 2009 közepén közgazdaságtani zseniként rájöttél, hogy a válságnak vége, innentől 10+ év emelkedés lesz, ideje beleugrani az óriási jövőjű megújuló energia iparba, mert az nyilván felül fogja teljesíteni a piacot. Aztán vártál 3 évet békésen. Megnézted a profitodat 2012 vége felé: -66%! Ugyanakkor a SPY emelkedett +66%-ot. De te tudtad hogy igazad van, láttad hogy a megújulók valóban egyre durvábban fejlődnek, vártál békésen további 7 évet. Az összesített eredményed nominálisan 2019 elején, 10 (!) év után: -57%. SPY ezalatt: +180%. Aztán végre eljött a te időd, mindenki mániákusan vette a megújulókat, óriási rally kerekedett, és te kiszálltál 2021-ben a csúcson mert akkora ász vagy. Összes profitod 10 év alatt: 58%. SPY ugyanezen időszakban: >+300%

    Szóval összességében nem, még az sem elég hogy tudod hogy mi fog nagyot fejlődni. Az kell tudnod, hogy mi fog a mások szerint jól menni és azt is hogy mikor fogják úgy gondolni.
    Mindenki tudja, hogy milyen egyszerű: "Olcsón venni, drágán eladni." Az ember azt hinné, hogy a tőzsde "helyes árazásról" szól. Szerintem nem. A tőzsdei árfolyamokat csak nagyon-nagyon messziről érdeklik a fundamentumok. A tőzsde tömegpszichológiáról szól. Nem azt kell kitalálnod hogy mi az ami igazán jó dolog (mert értesz hozzá) vagy sokat fog érni, és megvenni mielőtt a tömeg rátalál. Azt kell kitalálnod, hogy a (pénzügyi) tömeg miről és mikor fogja azt gondolni hogy sokat fog érni, valamint azt is, hogy mikor fog megváltozni a véleménye/hangulata.

    [ Szerkesztve ]

    "Seems like humanity needs war and famine to correct itself."

Új hozzászólás Aktív témák