- iPhone topik
- Google Pixel topik
- Nem nyílnak a Foldok?
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- QWERTY billentyűzet és másodlagos kijelző is lesz a Titan 2-ben
- Íme az új Android Auto!
- Yettel topik
- Ultrafényes Pixel karórák érkeznek
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ala
tag
Sziasztok!
Tegnap egyszer egyszer csak arra lettem figyelmes, hogy nem megy a gépem. Előszőr arra tippeltem, hogy elaludt, vagy hibernáltam, de a bekapcsoló gombbal sem indult el így gyanús lett, hogy a táppal lehet gond (FSP Raider RA550). Ami fura volt, hogy a hálókártya ledjei villogtak.
Kiszedtem a tápot, levettem a burkolatot és megyszabadítottam a por 90%-tól az elektronikát. Megnéztem a kondikat is, egyiket sem láttam puffadtnak. Ekkor.próbaképp rövidre zártam a zöld és egy fekete vezetéket, és ekkor felpörgött a ventilátor. Ezután üresen végig mértem multiméterrel és rendbe voltak a feszek. Újra visszakötöttem a gépbe, de caak a proci ventillátora moccant meg, és a hálókártya világított. Ekkor már mértem multiméterrel is, és azt is láttam, hogy a feszültségi értékek a bekapcsolás pillanatában elkezdtek lemenni, de nem túl gyors a multiméterem ezért sejtésem sincs, hogy mennyire mentek le az étékek.
Az anekdóta után lenne értelme egy olyan tetsztnek, hogy különböző feszültségi körökre ellenállásokat pakolok feszültségenként külön-külön, és megnézem, hogy mi történik? Arra gondoltam, a R=P/(U*U) képlet alapján a névleges feszültségek és névleges teljesítmények értékéből számított ellenállások kb. harmadával terhelném meg az adott köröket .
3,3[V]*24[A]*0.3=23,76[Ohm]
5[V]*22[A]*0.3=33[Ohm]
12[V]*42[A]*0.3=151,2Ohm]
|-12[V]|*0,3[A]*0.3=1,08[Ohm]
5[V]*3[A]*0.3=4,5[Ohm]
Gondolom az ellenállások teljesítményére figyeljek oda, de azzal kiszűrhető a hiba, ha egy-egy vezetéket terhelek csak meg?
Ha ezzel sikerül kiszűrni, hogy melyik körön van a baki, akkor lehet már sejteni, hogy javítható-e a táp?
Javítort tápot érdemes tovább használni, vagy akkor az már egy lutri?
A segítséget előre is köszönöm.
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen házat vegyek?
- Fűnyíró topik
- Renault, Dacia topik
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- AI-alapú böngészőt telepítenének gyárilag az új mobilokra
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Úgy tér vissza a Commodore 64, ahogy titkon mindenki várja
- XPEnology
- Kaspersky Antivirus és Internet Security Fórum
- További aktív témák...
- 16" Macbook Pro M4 Max 48 GB RAM, EZÜST, HU keyboard- 1 TB SSD 2025.11.11-ig gari
- Új, bontatlan SteelSeries Apex Pro TKL Wireless Gen 3 (2025) UK/ISO
- Nyugatinál gyerekeknek hétvégén is átvehető! Ps4 / playstation 4 lego és egyéb gyerek játékok
- 2018 MacBook Pro i7 16/256
- Lenovo T480 I5-8350U 16/512 Touch + windows hello
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Felújított számítógépek/merevlemezek Számlával, garanciával! Ingyen Foxpost!
- LG 65B4 - 65" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest