- Yettel topik
- iPhone topik
- Google Pixel topik
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Mobil flották
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Milyen okostelefont vegyek?
- Itt egy pár fotó az iPhone 17 sorozatról
- Vékonyabb házba rejti a Galaxy A17 5G az Exynost
- Garmin Venu X1 - vékony, virtuóz, váltságíjas
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
04ahgy
nagyúr
Én nem gondolkoztam ezen, hanem egyértelműnek tartom... Hiszen az aktív PFC által a primerkörbe kapunk tulajdonképpen egy buck-convertert. Ráadásul elég magas frekvencián, hogy azt a szinusz félhullámot szépen tudja szeletelni. A nagyfesz kondik ESR terén amúgy is hátrányban vannak, a vastag, nagy feszültséget elviselő oxidréteg miatt (jelentős polarizáció), valamint a méretes tekercselés sem valami leányálom az itteni viszonyokhoz mérten relatíve magas kapcsolófrekvenciára.
Ezért is szeretem annyira a passzív PFC-t. Minél nagyobb, bifiláris, vagy szembe kapcsolt tekercselés, nincs olyan töske, ami azon átjutna, beleértve a csúcs-egyenirányításból következő áramtüskét is. Szépen lesimít az mindent. Minél több vas, minél vastagabb rézvezeték, annál jobb. Itt jön képbe a THN-P bél. Láttál-e már 500W-os Bluestorm I-est belülről? (Meggyőződésem, hogy igen...) Ott aztán van mérete a tekercsnek.
Továbbá a passzív PFC-ben épp ezekből következően nincs vezérlő IC, ami a készenléti kör által táplált, vagy eldurranhat. Nincs FET, ami szétszálljon. Nincs toroid, ami a sztahanovista módú APFC buta vezérlőelektronikája miatti reaktáns terheléstől szétégjen. Persze jól hangzik az Aktív PFC. Jó marketing. De a passzív PFC-be anyag kell. Réz és vas. Sok. Régen ilyenen nem spóroltak, még a(z) (sz)ámítástechnikában sem.UI.: láttam a kondit, szépen kikristályosodott. Azonban vegyész előképzettségem okán ott volt bizony melegedés, arra gyanakszom. Ripple Current...
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
Először én is (akár 110V-os kettőzősdi nélküli) félhídra gondoltam, de nem tláltam a másik kondit ehhez, ezért a párhuzamos kapcsolásra tippeltem. Aminek ugyebár a kisebb helyigényen kívül több előnye is van: fajlagosan olcsóbb, mint egy ugyanakkora kapacitású, feszültségű nagy, valamint a két párhuzamos kondi esetén az impulzusüzemi, disszipálási tényezők is kedvezőbbek. És hát az az aktív PFC sem valami alacsony frekvencián dolgozik...
HGyu
-
rudi
nagyúr
Annoa a nagy ventis tesztnél, amikor hetekig izélgettem vagy 20-30 ventit, bejött bár darab - isten sem emlékszik már melyik volt az - amelyik a fordulatszámos, feszcsökkentős kör után nem akart 12 volton sem bekapcsolni, és volt egy olyan is, ami hullámzóan pörgött (no, az egy Aerocool volt, évekig őrizgette, de hogy most hol lehet...?). Előtte nem csinálták, szóval annak tudtam be, hogy az alacsony fesz adott nekik. A CMC-t meg elírtam.
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Home server / házi szerver építése
- Gitáros topic
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Vezetékes FEJhallgatók
- Apple MacBook
- Yettel topik
- Szétveri a kritikus gondolkodás képességét a ChatGPT
- iPhone topik
- Google Pixel topik
- További aktív témák...
- Felújított laptopok számlával, garanciával! Ingyen Foxpost!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X260 - i5-6G I 8GB I 256GB SSD I 12,5" HD I HDMI I CAM I W10 I Gari!
- Samsung Galaxy S21 FE 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Lenovo Thunderbolt 3 kábel (4X90U90617)
- Ultimate előfizetés új fiókra akár 2105 Ft/hó áron! Azonnali, automatizált aktiválással, csak Nálam!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest