- Samsung Galaxy A41 - a matek nem stimmel, a méret igen
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Üzemidőre és teljesítményre gyúr a OnePlus Nord 5
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- iPhone topik
- Yettel topik
- Netfone
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
Új hozzászólás Aktív témák
-
Peat;)
veterán
Az Apple sikere nem hinném hogy rosszat tenne az amerikai népnek ugyebár, miközben Kínában van a gyártó üzeme. Talán így érted mire gondolok, a gyártó és a gyártás élesen elkülönül a mai világban, azzal hogy egy kínai termelésű terméket nem vásárolsz meg lehet hogy pont egy magyar céggel cseszel ki, mivel ők is ott gyártatnak sok esetben vagy onnan van beszállítójuk így egy magyar termék bizonyos részein felmerülhet ez a felirat. Ez a globalizáció és ez egy elkerülhetetlen folyamat. Amire te gondolsz az maga a munkahelyszám lehet, ne legyen annyi munkanélküli, minden elemében itthon maradjon az értékteremtési folyamat előnye, adóstul, a megtermelt érték, azért kapott jövedelem elköltése is idehaza/EU legyen. Ez elég szűk körben teljesül, de a szolgálatói szektor azért mindenképp egy kellemesebb környezet lenne, de azt épp nagy hatékonysággal leépítik sajnos idehaza. Az autógyárak jelenleg jó megoldás, bár Kína a legnagyobb autópiac, a legtöbb luxusautót is ott adják el lassan, egyre több ott is a szakképzett munkaerő, ugyanakkor szerencsére mi jó logisztikai központ vagyunk/lehetnénk, az EU piac meg elég nagy és Kína elég messze van hogy ne onnan hozzák ide az európai márkák autóit. Így ez egy jó lehetőség nekünk, ennek is örülni kell. De sok esetben nincs választási lehetőség sem ha egy terméket vásárolni szeretnél. Pl én nem sokat tudok EU-ban gyártott android telefonokról, vagy komoly fényképezőről, vagy intel processzorról és sorolhatnám. Ugyanakkor az áfát befizeted utána itthon és nem a külföldi gyárnak, illetve ha nem EU-s a termelés akkor a gyártónak/vásárlónak vámot is kell fizetnie. Ezért hőzöngünk amikor bejelentik valamire hogy 100usd az nálunk minimum 100eur lesz, az EU megkéri az árát, pont az eu-s piac védelme érdekében, ami sok termékkörnél még túlzó/érthetetlen is.
-
Maegoss
tag
Csak nekem tűnik úgy, hogy ellentmondásba keveredsz önmagaddal?
Először azt mondod, hogy nem veszel kínai terméket, mert az Kínában teremt értéket, nem az EU-ban:
"Ha mindenki mindent Kínában gyártat és emiatt idővel minden EU állampolgár kizárólag kínai árút tud vásárolni akkor azzal megerősíti az ottani munkaerőpiacot, mivel ott teremt értéket nem itt"
És:
"én legalább tudatosan vásárolok nem kínai terméket mert nem utálom a kínaiakat és az egyre jobb minőségű cuccaikat hanem csak megpróbálok valami jelképeset tenni annak érdekében hogy itt maradjon megtermelt érték és ne az ottani óriásira hízott gazdaságot gyarapítsam vele."
Ehhez képest egy csomó Japánban készült terméket vásárolsz:
"Nekem pl. az összes Nikon-om, Canon-om, Fuji-m, Sony-m, Yamaha-m japán"
Szóval ha a Kínában gyártott termékek Kínában teremtenek értéket és nem az EU-ban, akkor a Japánban gyártott termékek Japánban teremtenek értéket és szintén nem az EU-ban. A logikád alapján tehát Japánban gyártott terméket sem szabadna venni, mert az is "egy szög az EU munkavállalók koporsójába". Ha az EU-t akarod támogatni akkor kizárólag az EU-ban gyártott termékeket szabadna vásárolni.
Tehát miért is a megkülönböztetés Kína és Japán között? Vagy ezek szerint mégiscsak Kínával van bajod?
-
zaugheek
tag
Igen, kiválló minőség. Bár nekem a Ken Block szériából van egy pár, már egy év hogy nyúzom, és jottányi baja sincs...
De az is lehet, hogy te másképp használtad mint én, pl. szétrúgtad stb.
Elementem még nem volt, noha csak jókat hallottam róla. Ja, és ami még javallott tartóssága révén, az a Tisza cipő. -
MR007RM
addikt
"Szerk: szóval az apple példánál maradva: vajon mivel nyer többet US? A kínai biorobotok olcsó munkaerején megvásárolt profittal (ez van most) vagy inkább haza kellene vinni a gyártást és vegetálni, mint ahogy pl. az összes japán elektronikai konszern teszi most Japánban?"
Azért ebben is van vmi. De én inkább hazamennék.
-
tdd587
őstag
Azért ahhoz elég naívnak kell lenni, hogy egy made in Japan felirat láttán tényleg elhidd, hogy az utolsó kondi meg minden bizbasz is szigorúan made in Japan pl. egy tévében.
Ez szinte kizárt. Azt persze nem vitatom, hogy egy pólóról el lehet dönteni egyértelműen, hogy nem onnan származik. Talán még a cérna sem. Bár ebben már megint nem vagyok biztos.
Az alacsony példányszámú/kézzel gyártott abszolút csúcsminőségű cuccokkal kapcsolatban meg eddig sem volt kérdés.
Amúgy érdekes meggondolni pl. azt, amit az apple csinál. Lehet Kínában gyártat, viszont elég sok embert foglalkoztat az üzleteiben, meg a terjesztéssel, marketinggel, tervezéssel, kutatással stb. otthon abból a pénzből, amit így megspórol a US munkásokon. És persze a részvényesek sem járnak rosszul azzal, hogy most ilyen jól megy a szekér. Természetesen ma már mindenki részvényes is egyben, csak nem tud róla, hogy a nyugdíja* ott kamatozik éppen a tőzsdén stb.
* Magyarországon persze ezt már megoldották...
Szerk: szóval az apple példánál maradva: vajon mivel nyer többet US? A kínai biorobotok olcsó munkaerején megvásárolt profittal (ez van most) vagy inkább haza kellene vinni a gyártást és vegetálni, mint ahogy pl. az összes japán elektronikai konszern teszi most Japánban?
-
Tomcat
őstag
Emberre válogatja kinek milyen igénye van. Én semmit nem veszek amit "ott raktak össze", vagy bármi ami ott jött le a szalagról. Nem azért mert sokaknál még mindig a kínai cucc=gagyi bóvli minőség (mert ma már tényleg nem így van, voltam ott párszor mostanában) hanem azért mert minden egyes kínai árú "egy szög az EU munkavállalók koporsójába". Ha mindenki mindent Kínában gyártat és emiatt idővel minden EU állampolgár kizárólag kínai árút tud vásárolni akkor azzal megerősíti az ottani munkaerőpiacot, mivel ott teremt értéket nem itt. Sír itt a sok ember egész Európában hogy gyárbezárás it-ott több ezer ember az utcára kerül és szidják a volt munkáltatójukat, közben meg ő maga is büszkén hasít a kínai telefonjával, a kínai farmerjában és kínai cipőjében, és lassan már a kínai autójából integet a kínai szomszédjának aki megy a kínai tulajdonú magyar gyárba dolgozni feleannyiért.
Jól van ez így? Szerintem nem. Ebben mindenki ugyanúgy benne van aki bedugja a fejét a homokba strucc módjára és amikor vásárolni megy vagy meg se nézi hogy mit vesz "óccsó oszt jóvan az" alapon bedobja a bevásárlókocsiba és boldogan megy fizetni a pénztárhoz.Egyébként tévedsz ha azt gondolod hogy ma már nincs más csak kínai. Bizony van sok magasabb árfekvésű termék amik még mindig Made in Japan, Made in EU cimkével jönnek ki, de az tény hogy ezek száma egyre fogy. Nekem pl. az összes Nikon-om, Canon-om, Fuji-m, Sony-m, Yamaha-m japán, az összes Nokia-m finn vagy magyar, a TV-im cseh Panasonic gyártmányok, az autóm meg 100% német. Folytathatnám tovább a sort, csupán magamat tudnám megerősíteni hogy én legalább tudatosan vásárolok nem kínai terméket mert nem utálom a kínaiakat és az egyre jobb minőségű cuccaikat hanem csak megpróbálok valami jelképeset tenni annak érdekében hogy itt maradjon megtermelt érték és ne az ottani óriásira hízott gazdaságot gyarapítsam vele.
Továbbá egy bizonyos szűk fogyasztói csoport hallani sem akar ázsiai termékekről. Gondolok itt olyanokra akik drága sportkocsikat vesznek, Armani öltönyt, Vertu telefont, magánrepülőt, egyéb presztizs termékek, stb. Szerencsére őket továbbra is ki kell majd szolgálni manufaktúrálisan készített termékekkel mivel ők nem nézik az árcimkét ráadásul az ő világukban egy kínai cucc egyenesen ciki a társak, barátok előtt.Hogy a cikkhez ismét hozzászóljak a Nokia eddig tudta fenntartani a feljebb vázolt gondolatmenetem miatti kényszert, azaz hogy most már nekik sem éri meg a legdrágább termékeiket sem az EU-ban legyártani hanem ázsiai gyárban gondolkodnak a költségmegtakarítás végett, nem biztos hogy hamar lesz de abban biztos vagyok hogy ez a hatalmas lufi előbb-utóbb kipukkad és helyreáll a rend.
Lehet kicsit elvont amiket feljebb leírtam, viszont szerintem elgondolkodtató. Aki nyitott szemmel nézi a világgazdaságot az tisztán láthatja hogy iszonyatos nagy problémák vannak kialakulóban nem csak EU-ban de szinte minden piacon a felborult gazdasági egyensúly miatt. Véleményem szerint a neheze még csak most fog jönni.
-
-
RexpecT
addikt
Kína is drága lett már, most Vietnám a menő
-
zaugheek
tag
A DC Shoes is vietnámban gyártat, mégis kiválló minőségű termékek palettájával van jelen a piacon.
Igen, ahogy a korábban írták, Kína elektronikai-alkatrész gyártás területén megkerülhetetlen, sőt logisztikai szempontból is előnyösebb választás.
10 ezres létszámú munkaerő? A Foxconn-ban ennek hatvány a dolgozik, de az a létszám is csökkenni fog, robotmunkások révén. Annál kezelhetőbb, olcsóbb megoldás aligha van.
-
krisztianAMG
senior tag
Éljen a globalizáció...
-
Peat;)
veterán
Nekem nem hangzana jobban. Hihetetlen mennyire demagóg módon nem fogják fel az emberek a valóságot. Egyébként ettől függetlenül Kína már nem a 10 évvel ezelőtti állapotban van ezt realizálni kéne. Tudom hogy mi 20 éve ugyanott topogunk, de ők nem mi vagyunk. A net világában ennyire tudatlannak lenni égő.
Nem hinném hogy van a világon olyan ország ahol ne lehetne minőséget előállítani. Ez kizárólag a befektetőn múlik, milyen környezetet alakít ki. Vagy milyen beszállítót választ ki. Nem csak az Apple-re gondolok, ezernyi nagy márka, pl Sony is Kínában gyártat mindenféle anyámkínja ISO minőségbiztosítási tanúsítványokkal.
Totál nem számít mit hol gyártanak, az ár és a minőség számít, illetve van olyan nemzet ahol a minőség és az ár számít. Most épp Vietnam és India a legolcsóbb munkaerőpiac, majd ahogy azok fejlődnek ott is drágább lesz és mennek máshova, ez egy természetes egyensúlyi folyamat.
-
ftc
nagyúr
Nézd erre azt tudom mondani, hogy nem minden az olcsóság...Ahol dolgozok megszüntették a részleget, mert drágábban gyártunk mint a kínai cég...igen ám de érdekes módon a nagyobb gyártók velünk gyártattak s itt rendelték meg a dolgokat, mert egyszerűen a kínai kirendeltségünk nem hozza azt a minőségi szintet amit elvár nagyon sok cég.
Lehet Kínában is minőséggel gyártani, de azt meg is kell fizetni s azt a mai világban senki nem szeret. -
rw-ultra
tag
A profit a lényeg.Ilyen világot élünk.
Én is multinál dolgozom, de ők legalább úgy csinálják, h nyugatról viszik keletre a termékeket legyártani (EU-ban van pár gyáruk), szépen sorba véve a gyárakat, a legelsőben pedig új terméket kezdenek el nyomatni.
Ritka a bezárás mint a fehér holló (bár tavaly az egyiket bezárták, de hát az nagyon veszteséges volt, egyszerűen csak nyelte ez a pénzt).
Lehet így is, de lehet máshogy is.
szerk.: bocsi, nem válasz akart lenni. -
=Mentor=
őstag
Hihetetlen hogy egyesek még most sem képesek felfogni, hogy egy multicégnél vagy profit van vagy csődbe mennek hosszú távon... Már így is hihetetlen pénzeket bukott azon a Nokia, hogy a drága európai munkaerővel dolgoztatott. Persze míg ment a szekér még ezt is megtehették.
-
MR007RM
addikt
Hát bizonyos szempontból lehet hogy megérdemelnék, mert az európai munkaerő büdös lett nekik. Népszerű is a Nokia pl Finnországban, ami adott szépen az államkasszába. Települjön csak minden Kínába meg Vietnámba, de a lényeg jó messzire és segítsenek rajtuk. Fizessenek ott adót és foglalkoztassanak munkaerőt. A kiszolgáltatottság meg ne a mi gondunk legyen.
Vannak az életben olyan szempontok is, amiket nem mindig tartunk szem előtt. -
Tomcat
őstag
Még a Made in Vietnam is jobban hangzana nekem személy szerint mint a Made in China, ha már tényleg nem lesz egyelőre EU gyártás az átszervezések miatt.
Egyébként az lehet mögötte mint amit sokan már szajkóznak egy ideje hogy elég nagy probléma az hogy szinte az összes elektronikai cég függ valamennyire a kínai alkatrészektől, mert ugye attól még hogy valamit máshol raknak össze még van (lehet) benne kínai eredetű komponens. -
xstyle
tag
Ott végül is 1 tál rizésrt is elvégeznek sok munkát...
-
törölt tag
Azért nem kicsit gáz, hogy már a Kínai munkaerő is drága.
cbr688: Nekem nem sok fogalmad van a Kínai bérekről. Nem pár cent ott a minimálbér hanem mondjuk átlagban 100€ az mai árfolyamon 30 000 forint. Mivel jó sok minden olcsóbb mint itt, nem is nagyon biztos, hogy vásárlóértékben az olyan nagyon le lenne maradva Kelet Europától.
-
5hat7
tag
Bízom abban,hogy abban a régióban is árvíz fog pusztítani pár évig...
-
AS
félisten
Nagyon jó .......
-
gerilee
aktív tag
Troll ON: Köszönjük Apple
Troll OFF
Azért nem gyengén olcsóbb lehet a munkaerő, ha megéri sok(száz) millióért elküldeni az európai munkaerőt, felhúzni egy új gyárat és felvenni másik 10000 munkást...
-
gzbotii
nagyúr
..miutan bezartak, itt, Kolozsvar mellet. Draga a munkaero
-
JR.CSé
senior tag
Legalább beruházásról is lehet hallani Nokiáék felől nem csak leépítésről...
Új hozzászólás Aktív témák
ma Jövőre kezdi meg működését a finn gyártó kifejezetten olcsó modellekre fókuszáló új telephelye.
- Formula-1
- Hobby elektronika
- Óvodások homokozója
- Samsung Galaxy A41 - a matek nem stimmel, a méret igen
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Filmvilág
- Kutya topik
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Abarth, Alfa Romeo, Fiat, Lancia topik
- koxx: Bloons TD5 - Tower Defense játék
- További aktív témák...
- Apple Pencil USB-C (A3085) Érintőceruza, Bontatlan, Új, 0 Perces, 1 Év Apple Garancia
- Samsung Galaxy Tab S9 Ultra gyári billentyűzetes tok
- Eladó 3 az 1-ben vezeték nélküli gyorstöltő A+ Charger WCV3IN1
- Karctalan kijelző? Hydrogel fóliával gyerekjáték. Most 3.000 Ft-tól minden telefonra/okosórára!
- Apple Gyári Dobozos Gyorstöltő 20W USB-C - LIGHTNING (Type-C) telefon töltő (adapter, töltőkábel)
- AKCIÓ! MSI Z690 i7 12700K 32GB DDR4 1TB SSD RX 6800 16GB Phanteks P600S Cooler Master 750W
- Apple iPhone 12 Mini 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba Ár! Lenovo ThinkPad T540P - i5-4GEN I 8GB I 256GB SSD I 15,6" HD I Cam I W10 I Gari!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Oppo Reno7 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest