Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Frawly

veterán

válasz #03412736 #476 üzenetére

Nem XP-zek, de Windows is ritkán megy, Linuxot használok, arra meg nincs MyPal, így ki sem tudom próbálni. Viszont Linuxon a sima Firefox nem vészes, XP-n lehet már az lenne.

A NoScript minden böngészőn sokat segít, mivel lefogja a JS hegyeket.

Gépet fejleszteni meg XP-től meg MyPaltől függetlenül is mindig érdemes. Régi gépre nem szabad sokat költeni, de értelmes upgrade lehetőséget asztali gépnél szinte mindig találni.

• Frawly

veterán

válasz nyisziati #473 üzenetére

A Chrome bloat. Használj helyette Firefoxot. SSD beszerzése is ajánlott, már 5-6k-ért van egy 120 gigás, használtan még olcsóbb. Nem a MS-nak veszed, neked is jobb, hogy még XP alatt is azonnal képernyőre vágódnak a programok, pár mp. a bootidő, egyszerűen sokkal jobb lesz a felhasználói élmény. HDD-vel a saját időd és türelmed őrlöd fel.

Win7 alatt ki lehet kapcsolni egy csomó szolgáltatást, azzal csökken a memóriaigénye. A Win7-et inkább azért nem ajánlom, mert pár hónap múlva lejár a támogatása, süllyedő hajóra már nem éri meg felszállni.

Upgrade-elni mindig érdemes, nem csak az OS miatt, hanem alkalmazásoknál, játékoknál, stb. is kitolod vele a gép használhatóságának határait. Amiket ajánlottam upgrade-eket, azok közül egyik sem drága. Senki nem mondta, hogy vegyél új csúcs gépet, hanem ha már egyszer asztali gépről van szó, akkor fejlesszél rajta észszerű keretek között. Az a gép minimális befektetéssel fejlesztve simán vinné a 64 bites Win10 Profot is, ezen azt értve, hogy nem döcögve, hanem normálisan használható sebességgel, úgy, hogy a böngészés meg a mindennapi feladatok is normálisan fussanak rajta, ne legyen lagolás, görgetés közbeni akadozás, meg hosszú töltögetés.

De a Linux használatát is érdemes megfontolni, ha nincs szükség feltétlenül MS only alkalmazásra.

• Frawly

veterán

válasz nyisziati #469 üzenetére

Nálad valami gond van, egy Q6600-on azért a Win7-nek nem kéne döcögnie. Lehet sok minden van megnyitva, és a 4 GB RAM szűkös neki, vagy lassú HDD-ről fut. Tegyél alá egy olcsó SSD-t, esetleg használtam olcsón lősz egy Q9650-es vagy egy Xeont bele, azoknak a Win10 sem lesz téma.

Kelleni valóban nem kell fejleszteni, de érdemes. Nem csak az OS miatt, hanem az azon használt programok is jobban futnak, tehát nem a MS-nak fejleszted a gépet, hanem magadnak.

• Frawly

veterán

válasz Pgraph #457 üzenetére

Csak megszokás kérdése: íróasztalnál is lesz gép, vagy laptop, vagy valami. Okostelefonon sem csak szifonos programok vannak. Androidon pl. a RealCalc-ot használom, azon nem kell semmilyen animációt megvárni, egy az egyben olyan, mint egy Sharp tudományos számológép.

Iskolákban teljesen felesleges korlátozni meg betiltani a számológép-használatot. Aki hülye matekból, az számológéppel sem fogja tudni megoldani a feladatot, nem tudja mit nyomjon hozzá, aki meg tudja, annak számológép nélkül is menne, csak lassabban legfeljebb.

• Frawly

veterán

válasz MaCS_70 #452 üzenetére

A számológépet már csak ilyen iskolák tartják életben, meg egy-két melóhely, ahová szintén nem lehet telefont bevinni, és PC sincs a közelben (vagy nem érdemes használni valami zord környzet miatt, mert kinyírná), így marad a számológépezés, de elég múlt század, na. Régen volt értelme, mert olcsó volt, míg a PC drága. Viszont ma már egy használt PC sem sokkal drágább, és több mindenre lehet használni.

Nekem volt pár éve olyan OKJ vizsgám, ahol ilyen számrendszerbeli konvertálásokat és műveleteket kellett elvégezni, de még számológépet sem volt szabad használni. Elég pepecs munka volt ilyen sok számjegyes nagy számokkal papíron műveletet végezni. Nem nehéz, de könnyű hibázni, valamit félreszámolni. Kicsit úgy éreztem magam, mintha az őskorba kerültem volna.

• Frawly

veterán

válasz MaCS_70 #445 üzenetére

Én se vagyok fiatal, de az én korosztályom már nem logarlécezett és abakuszozott. De ilyen YouTube videókról megtanultam a kezelésüket. Ezek egyébként nem is olyan primitív eszközök, mint az ember hinné. Nyilván nem olyan kényelmesek, mint egy számítógép vagy számológép, de működnek, használhatók, hasznosak.

Bár már lassan a számológép is anakronisztikus eszköz lesz, mióta minden gépen, táblagépen, telefonon van számológépalkalmazás. De már azokat is kukáztam, Linuxon terminálos parancsfeldolgozós számológépet (calc) és matekprogramot (octave) használok, sokkal hatékonyabbak, egész sornyi műveleteket és több soros scripteket lehet bevinni, többször felhasználhatók a beírt műveletsorok, ciklusokban továbbgörgethetők, nem kell kattintgatnom gombokra, hanem mindjárt gépelhetem be a műveletsort, és utólag is látom hogy mit vittem be, mit gépeltem el. Tudnak mátrixokkal, komplex számokkat, stb. számolni, tudnak függvényeket ábrázolni. Akárhány számjegyig és tizedesjegyig állítható a pontosságuk, orbitális faktoriálisok is kiszámolhatók, minden számjegy látszik, nem lesz kerekítés meg normál alakos egyszerűsítés, nem fut errorba semmi. Ennek a számológép és számológép-alkalmazások a nyomába nem érnek. Max. csak a programozható grafikus számológép tartja valamennyire a lépést, de az drága, és felesleges kiadás olyat venni.

• Frawly

veterán

válasz Szirtimorc #434 üzenetére

Egy csomó szolgáltatás írja a lemezt, update, registry, stb.. A böngésző is írogatja, mikor a cache-t firkálgatja lemezre. Jó, írtad, hogy ez utóbbi nálad ki van kapcsolva, de ellenőrizd még egyszer.

Továbbá ír a swap, vírusirtó, stb. is. Egy rakat folyamat ír párhuzamosan. Ha kíváncsi vagy melyik folyamat mennyit ír, nyisd meg a Feladatkezelőben a Folyamatok vagy Részletek fület és ott kapcsold be az I/O írás oszlopot.

1 megabájt RAM-on még a Windows 3.1 is eléggé köhögött.

• Frawly

veterán

válasz Szirtimorc #431 üzenetére

A napi 18 GB írás még teljesen normális, átlagos kategória, Az átlag felhasználó átlaga az SSD-s topikok tapasztalata szerint 20-30 GB között van Windowson. De még az 50 giga/nap sem abnormális, még azt is bírják az SSD-k.

• Frawly

veterán

válasz MaCS_70 #419 üzenetére

Továbbra is igaz, amit írtam. Arról nem az árrés és a kereskedők tehetnek, hogy az állami szektor megnehezíti és megdrágítja magának a beszerzéseket bürokráciával és korrupcióval.

Sok állami intézmény ÁFA mentes egyébként, és a legtöbb cég is visszaigényelheti az ÁFÁ-t (amit hozzáadott értékként vissza nem igényelhető különbözet fennmarad veszteségként, azt meg áthárítják a végfogyasztóra, beépítve a termék, szolgáltatás árába).

Meg igazából egy cég le is húzhatja a rolót, ha nem tud kitermelni egy 5000-5500 Ft nettó áras SSD-t gépenként, tényleg normálisabb egér vagy pendrive árában van. Az egész produktivitáson visszanyernék az árát, plusz a gépek üzemeltetésének ez egy elég kicsi szelete, a szoftverlicenc, IT support, áramfogyasztás, stb.. gépenként sokkal nagyobb tétel ennél.

• Frawly

veterán

válasz btprg #427 üzenetére

A lapozófájlnál el lehet játszani azt a trükköt, hogy engedélyezed, de valami nagyon alacsony fix méretben, mondjuk 200 MB vagy ilyesmi. Úgy nem fognak a programok rinyálni miatta, de mégis olyan, mintha nem lenne.

A 4 GB RAM ki nem használható mérete RAM drive-ként hasznosítható, erre még akár a lapozófájlt is rá lehet tenni.

Illetve ha 2×2 vagy 4×1 GB RAM-ról van szó, azért is érdemes bennehagyni mindet, mert úgy dual channelben futnak.

• Frawly

veterán

válasz Apollyon #416 üzenetére

Ja, ha alaplapot is kell hozzá bontani, az szopó. Nem a szétszerelés fárasztó művelete miatt, hanem azt nem csinálhatod meg otthon, mert ugrik a gépre a gari. Akkor csak szakszervizben tudod betetetni, de még talán azzal együtt is jobban megéri, mint a gyári OEM SSD-k.

• Frawly

veterán

válasz robohw #412 üzenetére

Meg gondolom a mechanikai behatásokat is jobban bírja. De az akkut is hiába kíméli, ha a felhasználó idegeit meg nem.

Egyébként laptopot valóban HDD-vel kell venni, és utána felbővíteni SDD-vel. SSD-vel nem nagyon érdemes venni, túl nagy felárat kérnek el érte, meg valami OEM ×4rt tesznek bele, ilyen 120-250 gigásakat 30-50k-ért. Azért az árkülönbözetért lehet venni bele egy sokkal nagyobb, márkás SSD-t is, rendesen 5 év külön jótállással.

• Frawly

veterán

válasz robohw #406 üzenetére

Már az 5400 rpm is elég nagy érvágás, tapasztalatból mondom. 4200-assal még nem volt dolgom, de gondolom az még nagyobb szívás.

(#410) MaCS_70: az állami szektoros beszerzéseket a bürokrácia és a korrupció drágítja. De erről nem az SSD árszabása tehet.

(#409) Pgraph: jajj, hadd ne sajnáljam meg a kereskedőt. Szegénynek kicsi a haszonkulcsa. Akkor hagyjon fel a hardverárusítással, és menjen el kapálni vagy mit tudom én. Nagy tételben azért a kereskedőnek sem rossz biznisz, ha visznek a készletről párszáz darabot, nem kell készletezni, aprózni, nem marad a nyakán, stb..

• Frawly

veterán

válasz Pgraph #404 üzenetére

Pedig cégek, intézmények még olcsóbban kapják az SSD-t, nagy tételben tudják venni nagykeráron, meg pályáztatni, ÁFÁ-t visszaigényelni, stb. Ők nem ÁFÁ-s kiskeráron veszik, ahogy te, meg én, meg Mari néni.

Aki meg tényleg annyira ramatyul áll anyagilag, hogy egy használt 4k HUF-os SSD-t vagy egy új 6k-sat sem tud megvenni, az meg úgyse költ Win10 licencre, meg nem ez lesz a legnagyobb gondja, mert sokkal nagyobb bajban van ennél. Azért kár ezzel jönni. Igen, van ilyen is, meg vannak emberek, akiknek enni sincs mit, meg nem jutnak hozzá tiszta ivóvízhez. De ilyen szélsőségekkel ne érveljünk már. Itt átlag felhasználóról volt szó, akinek van azért egy használható gépe, meg elő tud fizetni netre, nekik nem kéne, hogy gond legyen ez.

• Frawly

veterán

válasz robohw #396 üzenetére

Az akkori SSD-k voltak a legmegbízhatóbbak. Nagy csíkszélességen készült planár SLC-s és MLC-s típusok. Nem véletlenül voltak drágák. A vicc, hogy anno aggódtak értük, de a mai napig mennek. A legtöbb ember lecserélte már őket, olcsóbban kapni nagyobbakat, értelmesebb méretben.

A gyakorlat meg azt mutatja, hogy nagyon ritkán írnak szét SSD-t, akkor is csak extrém felhasználással sikerül. Átlag felhasználónál is csak valami bugos program tudja szétírni, amelyik a háttérben futva végig írja az SSD-t, de ezt meg ki lehet védeni, ha havonta ránéz az ember a SMART írásszámlálóra.

(#395) Pgraph: pont azt mondom, hogy nem csak új gépbe éri meg, hanem régibe is. Nyilván régi gépbe nem kell szuper SSD, javarészt csak SATA2-ben fog futni, meg a proci sem fogja tudni kihajtani, AHCI sem biztosan lesz. Valami olcsó 120 gigás elég bele, nem baj, ha nem sebességbajnok, HDD-re minden köröket ver, a WD Green SSD és a Kingston A400 is. A lényeg, hogy megszűnjön a HDD által okozott bottleneck. Egy régi gépbe nem éri meg drágább SSD-t venni, mint amennyit a gép ér.

• Frawly

veterán

válasz nyisziati #392 üzenetére

De azt nem érted, hogy az akkori meg a mostani net más. Akkor az volt a net, most meg ez. Az emberek és az igények változtak, más lett a tartalmak csoportosítása, tálalása. Régen mindenki blogolt, fórumozott, főleg szöveges információk voltak. Ma már mindenki 1-2 közösségi oldalon és videómegosztón, meg játék/videó értékesítési/stream platformon tömörül, a tartalmak nagyobb része már nem szöveges, hanem grafikus, vizuális, és egyre nagyobb felbontás, bitráta, stb. mellett generálja mindenki a tartalmakat. Az alkalmazások is egyre inkább nem optimalizált, natív binárisok, hanem platformfüggetlen, magas absztrakciókat használó kódok, így egyre nagyobb lett a hardverigényük.

Persze, lehetne netezni most is úgy, ahogy 10 éve egy P4-esen, P3-ason. De az embereknek más lett az igényük, a nagy cégek meg ezt szolgálják ki, ebben van a pénz. Nekem sem tetszik, de ez van.

• Frawly

veterán

válasz Pgraph #385 üzenetére

Ennyi erővel semmi nem kell, lehetne barlangban is élni, áram nélkül. Mint írtam, HDD-ről is fut a Win10. Kérdés ki akarja magát 4-6 ezer forint spórolásával jól megszopatni, hogy HDD-ről futtatja. Nyilván ezt mindenkinek saját magának kell eldönteni, de szerintem a kérdés elég költői. Ezért mondom, hogy tekinthető úgy, hogy kvázi kihagyhatatlan.

Régen egyébként érthető volt sok embernek az ellenérzése az SSD-kkel szemben. Nagyon drágák voltak, meg még újdonság, sokan nem bíztak bennük, a „szakmai” sajtó meg elrettentett mindenki az eleinte elhintett, jajj, csak néhány ezer írást bírnak szöveggel. De azóta eltelt jó pár év, egyre olcsóbbak, és van velük hosszabb távú tapasztalat. Tényleg semmi nem indokolja, hogy valaki ne szerezzen be egyet. Még XP-hez is érdemes, de nem kötelező. Legfeljebb olyan régi OS-nél, mint az XP, modern particionálóprogrammal kell particionálni a helyes eltoltás miatt, meg a TRIM-ről 3rd party progival gondoskodni, vagy néha live Linux alól trimmelgetni.

• Frawly

veterán

válasz Pgraph #382 üzenetére

Pont ezt írom, hogy a MS nem írja, de Win8-10-hez kell. Anélkül olyan ménkű lassú lesz, hogy befosol. Tényleg csak önszivatás kategória HDD-ről használni, annyira rossz lesz az egész felhasználói élmény. Fut HDD-ről is, működik, csak a lomhaságában nem lesz köszönet.

XP, Win7, Linux alá valóban nem kell SSD, de oda is rettenet jól jön. Tényleg pendrive árában kapni SSD-ket már, nem szabad ilyen kicsi pénzeket sajnálni rá, az ember kényelme és ideje megéri ezt a minimális befektetést. Az egész gépet más lesz használni, nem csak gyorsabb lesz, de csendesebb is, nem kell a HDD motorhangját, recegését hallgatni, nem rezonál a gépben semmi. Laptopban, netbookban az akkuidőt is jelentősen növeli az SSD.

A HDD-t sem kell feltétlenül kidobni, pláne nem asztali gépnél. Az továbbra is olcsó tud sok terás tárhelyet kínálni, a nem kritikus elérési sebességű adatokat továbbra is azon éri meg tárolni, meg archiválni rá. De OS-t futtatni ma már nem éri meg róluk, maximum csak DOS-t vagy Win9x-et, ha valaki retrózik.

• Frawly

veterán

válasz nyisziati #380 üzenetére

Egy szóval összefoglalva, ezeket hívják netnek. Egy részét ki lehet irtani, Adblock, uBlock, NoScript, de teljesen nem tudod, mert akkor a tartalmat sem fogod látni az oldalakon. Blokkolás ide vagy oda, vagy egy szint, ami alá nem lehet bemenni, ha valaki normálisan akar netezni.

• Frawly

veterán

válasz MaCS_70 #374 üzenetére

Akkor még nem ültél korszerű gép előtt, ha neked jónak számít a Win10 teljesítménye egy 2 GB RAM-os, atomos, HDD-s netbookon. Azon már egy fullra felfrissített XP is nagyon a használhatóság határán van.

Win10 alá KELL SSD. Ezt sem a Blikkben olvastam, nálam ilyen i5-i7-es 8-16 GB RAM-os üzleti laptopok is használhatatlanok voltak Win10-zel (64 bites Pro), ha HDD-ről futott, csak tekerte, recegtette a lemezt, frissítések 1-2 órán át tartottak, bootidő 1-2 perc között vol. Pedig ezek nem gyenge gépek, az atomos netbookot megeszik reggelire. Miután SSD került beléjük, azóta a bootidő 5-6 mp., a programok azonnal a képernyőre vágódnak, egy frissítés max. 15 percet tart, de még sokszor annyit sem.

Nem szabad ma már sajnálni SSD-re, újonnan 6k-ért vannak már, használtan még olcsóbban. Hidd el, nagyon meghálálja magát, nem felesleges pénzköltés. Szárnyakra kap tőle bármilyen gép, egyszerűen nem fogsz hinni a szemednek, garantálom. Ha még használni akarsz egy gépet, főleg Win10-zel, akkor erre felesleges sajnálni. Ha nem hiszed el nekem, az a te dolgot. Ha később lecseréled a gépet, akkor abba is át lehet szerelni.

Meg mint írtam, ma már nem is az OS dönti annyira el, hogy mikor túl gyenge egy gép, hanem a böngészés, netezés. Az húz meg egy olyan vonalat, ami alatt mindegy milyen sovány OS-t használsz, nem lesz köszönet a böngészésben. Ezt kell tudomásul venni, a net bloatosodik, sok megás weboldalak, JS hegyek és HD videók minden oldalon, modern codec-et, HTTPs. Az a gép, ami még 10 éve jó volt netezésre, ma már nem az. Tudom, szemétség, de a net mindig ilyen, a többség igényének megfelelően fejlődött. Ha használni akarod, akkor bele kell fektetni az ügybe időről-időre, OS-t is kell upgrade-elned, és nem a MS kedvéért.

• Frawly

veterán

válasz MaCS_70 #367 üzenetére

Hidd el, tudom mit beszélek, használtam én is pont ilyen 1 GB RAM-os gépet Atom N2600-as procival, még az XP is szarul futott rajta, ha fent volt minden SP, frissítés és driver, meg ha elindítottam rajta a Pale Moon-t. A pehelysúlyú 32 bites linuxok már használhatóak voltak rajta (Lubuntu akkor még LXDE-vel, meg Arch Linux LXDE-vel, Openboxszal, IceWM-mel), de a böngészés azokon is elég körülményes volt.

Természetesen sima Ubuntut, Mintet el lehet felejteni ezeken nagy ívben.

Esetleg egy ilyen gépre még egy NetBSD-t vagy OpenBSD-t lehet megpróbálni, IceWM vagy fvwm felállásban 32 biteset, azokban nincs systemd, de ha nem vagy otthon ezekben a unix-like rendszerekben, elég reménytelen feladat. A FreeBSD ZFS-sel már sok lenne egy netbooknak, annál már mind a kernel, mind a fájlrendszer túl modern egy gyenge gépre.

• Frawly

veterán

válasz nyisziati #356 üzenetére

Egy SSD ma már minden alá kell nagyon. Főleg Win8-10 alá, de a Win7 is erősen meghálálja, meg az XP és a Linux is.

Egyébként meg a bootidő sem mérvadó, vannak gépek, amiken a Win7-10 gyorsabban bootol, mint egy XP.

(#367) MaCS_70: ilyen atomos gépekre, ha mindenképp Windows kell, akkor tényleg csak XP. Ha viszont böngészés lesz, meg alap felhasználás, akkor azokra egy LXDE-s, Openbox-os, vagy IceWM-es pehelysúlyú disztró való, de még az is elég nagy feladat lesz, mert az 1 GB RAM ma már mindenhez kevés, az OS még csak el-el megy rajta, egy ilyen lightweight Linuxnak kisebb a memóriafoglalása, mint az XP-nek, de ahogy nyitsz rajta egy böngészőt, akár csak egyetlen füllel, nagyon gyorsan elfogy a memória. De már a 2GB RAM is nagyon a használhatatlanság határa, a 4GB RAM a minimum manapság, ami a használhatóság szintjét megüti böngészéskor, akkor is épp hogy csak.

De tényleg jobban jársz, ha nem kínzod magad netbookkal. Használtan veszel egy olcsó Thinkpad X2xx-et, vagy egy szintén 12 col környéki Dell Latitude-ot. Ezekben általában van erősebb C2D vagy régi genes Core i5 (sokszor az i7-es változat sem sokkal drágább), min. 4 GB RAM, és felújítva nem mennek túl sok pénzért, plusz teszel bele egy nagyon olcsó, max. 6 ezer forintos SSD-t. Szinte repülni fog rajtuk minden, 32 helyett 64 biten, Win10, Linux, vagy amit csak felteszel, nem lesz probléma a böngészés sem.

• Frawly

veterán

válasz nyisziati #329 üzenetére

Az XP memóriakezelése nagyon rossz, állandóan üresen akarja tartani a memóriát. Persze, ez felhasználóként imponáló, mert azt látod, hogy hú de sok memória van szabadon, milyen sovány a rendszer.

De igazából a memória azért van a gépben, hogy használva legyen. A modern OS-ek előtöltenek meg cache-elnek egy csomó dolgot, feltéve, ha van elég memória. Plusz az újabb Windowsoknak a driverkezelése is jobb.

Az Q6600 azért bőven elbírna egy Win7-et is röhögve. Win10-et is, de az már tényleg lehet nem lesz villám rajta. A YouTube meg egyik procin sem probléma, csak modernebb videókártya kell alá, ami nem csak x264-et, de VP8/VP9 codeceket is tud hardveresen dekódolni, így nem a procinak kell vele izzadni. Win7-ből a Home soványabb, mint a Pro, ezt is figyelembe kell venni.

Előbb-utóbb le kell cseréld az XP-t mindenképp. Még egy darabig húzhatod 3rd party legacy böngészőkkel, meg 3rd party antivirussal, de nem örökké.

• Frawly

veterán

válasz ceia #323 üzenetére

Ez már nem hivatalosan eddig is így volt, kell a hely a frissítéseknek. Az alaprendszer most is belefér 16-20 gigába, de mikor jönnek le az update-ek, meg csomagolják ki magukat és mentik el a rendszerfájlokat (sikertelen telepítés utáni visszaállítás esetére), plusz swap, plusz egyéb temp fájlok, meg kell szabadon maradnia kb. 10-20% területnek, hogy ne töredezzen a fájlrendszer (csak HDD-n fontos), ilyenkor derül ki, hogy az 50-60 gigás rendszerpartíció is hirtelen szűkös lesz.

Ezeket a rendszerkövetelményeket nem lehetett soha komolyan venni. Pl. 1 GHz-es processzor, ezen el is indul a Win7-10, csak köszönet nem lesz benne. Vagy az 1-2 GB-os RAM igény, a rendszer valóban belefér ennyire, de akkor nincs megnyitva vagy automatikusan indítva semmilyen alkalmazás, egyébként az egész rendszer swap-hegyekbe fullad. Ahogy a DX9-es kártya is egy vicc, olyan öreg kártyákon, amik csak ezt támogatják, azokhoz általában nincs is Win8-10 driver, Win7 is csak esetleg, nagy mázlival.

De játékoknál is amit megadnak minimum rendszerkövetelménynek, az egy vicc, 128 MB-os DX9-es kártyákat szoktak még egynémelyiknél írni, ja, talán el is indul 640×480 lowest settings, mindenféle újabb shader és effekt nélkül, amikor úgy néz ki az egész, mint egy 1994-es DOS-os játék, és még akkor is csak 10 fps-sel fog futni.

Win10-nél amit nem említenek, hogy SSD-t KELL tenni alá. Nem baj, ha valami 6 ezer forintos, 120 gigás komolytalan belépő szintű, de SSD legyen. HDD-ről hihetetlen lassú, nagyon lemezintenzív OS, főleg 5400 rpm-es meg noti HDD-nél lassul be használhatatlanra. Mindegy milyen i5-i7-Ryzen procit van mellette, meg 8-16 GB RAM, HDD-ről irtó lassan fog futni az egész rendszer. De pl. a prociknál is megkérdőjelezhető döntés volt a CMPXCHG16b utasítást megkövetelni, a PAE, NX oké, az SSE2 követelménynek is van pozitív hozadéka, de a CMPXCHG16b-vel kizártak néhány olyan régi processzort, amin egyébként futna. Az megint más, hogy amelyik gépben ilyen proci van, az általában is túl gyenge Win10-et futtatni.

Ez az 1 GB RAM, 1 GHz proci, 16 GB RAM már a 32 bites Vistánál is nagyon necces volt, annál említették először ezeket a követelményeket. De pl. XP-nél is Pentium1 233 MHz van említve, meg 64 GB RAM, ez már az SP0-nál sem volt igaz, ezek csak úgy vannak megállapítva, hogy a telepítő elinduljon. Közben meg az XP SP3-nak meg a gyakorlatban kell min. P4-szintű proci meg 2 GB RAM, ha nem akar valaki kínlódni vele, meg akarja is valamire használni.

• Frawly

veterán

válasz Dr. Romano #293 üzenetére

Ez amiatt van, mert a YouTube átállt x264-ről VP8/VP9-re. Leginkább egy modern GPU-val tudod ezt a terhet levenni a prociról.

(#306) Piftuka: a Win7 helyzete egyszerre lesz jobb és rosszabb is, mint az XP-jé volt. Annyiból rosszabb lesz, hogy nem lesz ilyen POSReady haladék még plusz 5 évig, csak cégeknek, magánembernek elérhetetlen lesz. Annyiból viszont jobb lesz, hogy szerintem a szoftvergyártók tovább fogják támogatni, nem fognak olyan gyorsan lemondani róla, mint az XP-ről. Illetve sok usernek az Win7-Win10 váltás nem lesz olyan meredek, mint az XP-ről Win7-8-10-re váltás lett volna. Annyiból megkérdőjelezhető az MS-nek ez a döntése, hogy a Win7 nem elavult, szemben az XP-vel, ami a POSReady-időszak előtt is teljesen elavult már. A Win7-ben simán benne lenne még min. 5 év, de a MS nagyon át akar mindenkit téríteni Win10-re, meg nem akarják, hogy a Win7 legyen a következő XP-n, amin mindenki próbálja még kihúzni +x évig, nem akarják megint ezt játszani. A usereket úgy tudnák Win10-re terelni, ha javítanák a Win10 visszásságait, nem lenne kötelezően a felhasználóra erőltetett update (ez jönni is fog elvileg a 1903-as verzióval májusban), kiszednék a telemetriát, gépre visszamászó Candy Crusht és egyéb baromságokat.

• Frawly

veterán

válasz nyisziati #286 üzenetére

Egyetértek. Silányulnak a termékek, egyre többet kell őket cserélni. De cserében egyre olcsóbbak is, és haszna is van a cserének. Régen egy izzó ment akár több évtizedig is. Ma már csak 1-2 évig, de energiatakarékosabb és olcsóbb lett cserébe. Tehát nem a semmiért cserélik ki.

Már csak a laptopoknál is megfigyelhető a silányulás, egyre vékonyabbra, egyre gyengébb anyagokból (tejfölösdobozhoz hasonló biliműanyag) gyártva, egyre inkább nem javítható, bővíthető, minden oda van benne forrasztva, ragasztva, kompatibilitási fehérlistával lekorlátozva, semmit nem tudsz benne se upgrade-elni, se javítani, ha gond van vele, az egészet lehet kihajítani, vagy valami márkaszerviz megjavítja, de ha nem garis eset, akkor majdnem annyiba kerül, mint egy új gép.

De nagy átlagban a hardverek ma már nem csak silányabbak, de jóval olcsóbbak is. 30 évvel ezelőtt egy asztali kép 2000 dollár alatt nem nagyon állt meg, a laptopok meg 5000 körül mentek. Ma is vannak ennyiért desktop/notebook gépek, de azok nagyon felsőkategóriásak, az alsó-középkategória jóval olcsóbb lett.

Az viszont tényleg gusztustalan, amit a nyomtatókkal csinálnak, hogy x oldal után ne nyomtasson, mikor még tudna. De ez nem tervezett elavulás, hanem a nyomtatógyártóknak nem lép senki a tökére, és elqrvultak elég rendesen. Ahogy elég gusztustalan a HDD, RAM gyártók kartellezése is. Ezeket meg kell bírságolni kő keményen, akkor fognak csak felhagyni az ilyen gyakorlattal.

Sőt, ez a tervezett elavulás azért sem igaz, mert mostanság alig avulnak a hardverek. Egy 10 éves gép is használható még, ha van benne 4 giga RAM meg beletolsz egy olcsó SSD-t, ezért használtan elég olcsó gépet venni, olcsóbb, mint valaha. Egy 7 éves 2. gen Core i proci alig van lemaradva a legújabb genesekhez képest, igaz ez az Intel tikk-takkozásának köszönhető.

Aztán ott vannak a SBC gépek, azok nem valami megbízhatóak, de cserébe csak pár dollárba kerülnek. Ilyen olcsók előtte még sose voltak a hardverek. Emlékszem a 80-as, 90-es években hiába voltak tartósabbak a gépek, hihetetlen drágák voltak, és piszok gyorsan avultak el, kb. 1 év alatt, de volt, hogy ennyi sem kellett.

• Frawly

veterán

válasz Pgraph #281 üzenetére

Egyáltalán nem jó párhuzam. A szoftver más, mint egy villanykörte. Egyszerűen elavulnak a dolgok egy idő után. Az XP-nek sem most járt le a szavatossága a POSReady végeztével. Sőt, még a normál támogatás végezte sem volt a veszte 2014-ben. Már 2010 környékén mutatta az elavulás jeleit, mikor is egyre többen váltottak róla. Már 2014 előtt is volt szoftver, ami már nem támogatta az XP-t, meg voltak olyan hardverek, amikhez nem adtak ki XP-s drivert, a folyamat már előtte elkezdődött.

A biztonsági frissítések csak egy csepp a tengerben. XP-t már akkor sem érné meg használni, ha még az MS támogatná 2099-ig. A fontosabb hardvergyártók és szoftveróriások már most sem támogatják, lásd a windowsos böngészők helyzetét. Eleve sok progi már a 32 bitet sem támogatja, nem hogy az XP-t.

Persze még nem is használhatatlan régi hardveren, ha valaki ért hozzá, fel tud cselezni működő, támogatott böngészőt, meg UDF 2.5 drivert, működő antivírust, régi verziós MS vagy LibreOffice-t, stb.. De már egyre több a szopás vele, hogy működőképesen tartsd, a jövőben nincs rá garancia, hogy a jelenleg támogatott megoldások is támogatva maradnak rajta. Ez, hogy biztonsági frissítés sem lesz hozzá, csak a végső csepp a pohárban.

Egyszerűen az XP-t nem az MS avultatja el tervezetten, hanem az egész IT iparág dobta már egészében, ez vele a legfőbb gond, akkor is, ha nem akarsz újabb hardvert használni. Eleve ott elkezdve, hogy most hiába fut a régi vason, egy idő után az is ki fog rohadni alóla, aztán utána is csak használt hardveren tudod használni, mert az újaknál nincs XP-s driver.

• Frawly

veterán

válasz zolee001 #279 üzenetére

A webes klienst azért nem is említettem, mert az még Andoridon és iOS-en is megy értelemszerűen. Itt most asztali natív alkalmazásokról volt szó.

• Frawly

veterán

válasz robohw #262 üzenetére

Az a baj, hogy látszik nem használod, csak hallomásból hallottál róla ezt-azt. Programkínálat épp úgy van rá, nagyon nehéz spéci felhasználású programokat leszámítva (MS szoftverek, mint MS Office, Sharepoint, egyebek, Adobe szoftverek, de ezeknek van alternatívája, néhány CAD progi, legújabb AAA játékok, és hasonlók) olyan szoftvert, aminek ne lenne alternatívája. Ami miatt a Linux csalódás az embereknek, az az, hogy Windowsként próbálják használni, és Windowsként csak a Windowst lehet használni.

Elhiszem, hogy sok ember befektetett a Windowsba, de a technika világa ilyen, mindig van változás. Be kell fektetni mindig egy kis tanulást, ha más nem, a látókört tágítja, meg szabadságot ad, nem vagy egy szoftvercégnek kiszolgáltatva. Ennyi erővel még mindenki C64-et használna, mert abba is befektettek, vettek hozzá floppy-t, joystickot, meg fastload modult. Az a befektetés, amit a Windows tanulásába beleölt valaki, az már rég megtérült, pláne az XP-nél, tudta használni 18 évig. Nyilván az senki nem gondolja, hogy még 50 év múlva is megél ebből a tudásból. Lehet addigra a MS meg a PC-k sem lesznek sehol. De pl. okostelóknál sem kellett semmit befektetni, az emberek 5 perc alatt megszokták az Androidot meg az iOS-t. Ugyanúgy lehet PC-n is megszokni a nem Windows OS-eket.

Abban el kell keserítselek, hogy a Windowsokat sem írják újra from scratch. Az utolsó nagyobb újraírás az NT6-tal volt, amikor kijött a Vista, azóta csak azt a kódot foltozgatják javarészt, de még régebbi NT-kből is vannak benne kódok. Ezért sem teszik közzé a régi Windows verziók kódját, tartják bezárva, hogy ne adjanak ötletet a hekkereknek.

• Frawly

veterán

válasz zolee001 #256 üzenetére

A garázs Linux disztrókat el lehet kerülni. Ami a distrowatch.org-on az első 10-20 helyen van említve, amögött nagy cég vagy szervezet áll (Debian, Ubuntu, Fedora, CentOS, SUSE), vagy nagyobb felhasználói tábor (Mint, Arch, Manjaro), vagy valamelyik előző két kategóriában lévő disztrón alapulnak (Elementary, MX, Zorin, Antergos, stb.). Illetve vannak olyan disztrók, amik egyik kategóriába sem tartoznak, de mégis nagy múlttal rendelkeznek, pl. Slackware, Gentoo, de ezeket nem a kategóriába sorolás miatt nem ajánlom, hanem Windowsról frissen jövő usernek használhatatlanok lesznek.

De úgy is könnyű kiszúrni a garázsdisztrókat, hogy megnézed hány tároló van hozzá, azokban hány csomag van. A komoly disztrók úgy kezdődnek, hogy minden országban van több repository tükör, és összesen min. 10 ezer csomag elérhető hozzájuk. Illetve sok disztrónál a komolytalanságot ott ki lehet szűrni, hogy már weboldaluk sincs normális, meg a domainnév is valami nem saját.

Münchenben az okozta a kudarcot, hogy megpróbálták a Linuxot Windowsként használni. Nem stock Ubuntut tettek fel, amit saját maguk támogattak volna, hanem valami külső cég kapott megbízást, aki berhelt nekik egy 10.04-es Ubuntu-alapú disztrót, és beragadtak sok évig egy elavult, nem frissülő verzión, amivel utólag már csak vergődtek. Így valóban nem is érdemes átállni, felesleges pénzköltés volt.

Mint írtam, XP offline gépen teljesen okés, valami célalkalmazást futtatni, régi hardvert meghajtani (pl. soros porton csatlakozó célhardver), vagy retró játékokra. Pár éve még láttam én is egy állami intézményben Windows 98-at valami Pentium 1-es gépen futni, CRT monitorral, soros portos golyós egérrel, floppy meghajtóval és egyéb nyalánkságokkal. Természetesen nem volt netre kötve, csak egy darab munkavédelmi adatlapkitöltő program futott róla, csak erre az időre kapcsolták be havonta kb. egyszer. Ezen a szinten okés, bár ehhez felesleges egy gépnek porosodnia, meg feleslegesen áramot ennie, ment volna egy modern irodai gépen virtualizálva is. Vagy pl. 1-2 éve volt egy cikk, hogy valami angol reptér használt még Windows 3.1-et, meg az egyik wikipediás cikkben említik, hogy az amerikai haditengerészt is használ még logisztikai területen DOS-os programokat. Vagy pl. az amerikai adóhivatal bukott bele tavaly, hogy valami régi, 58 éves mainframe rendszerre írt kód volt a nyomtatványokat ellenőrző progiban, ami miatt egy csomó adatot elvesztettek. A fagyi pont így szokott visszanyalni, sokára, váratlanul, de akkor nagyot üt, nagy kár lesz az eredménye.

• Frawly

veterán

válasz robohw #239 üzenetére

Hadd ne vegyem komolyan ezt a bughalmaz kijelentésedet konkrétumok híján. Kb. 5 éve linuxozok, különböző gépeken, Windowst teljesen elhagyva. Semmivel több bug nincs, cserébe olajozottabban fut a rendszer, nincsenek kártevők. Egyszerűen egy Linux annyira előrébb van egy 18 éves architektúrájú XP-hez képest, hogy egyenesen ufótechnológia. A linuxos progikkal sincs baj alapvetően, nem bugosabbak, mint a windowsos társaik.

A legtöbb felhasználó azért nem vált, amiért írod, rászoktak a Windowsra, onnan meg semmi nem lesz jó nekik, ami nem Windows. Pedig az a vicc, hogy pl. telefonokon, táblagépeken mindenki elfogadta, hogy a Windows nem játszik, és simán használnak mást. De egy laptopon, ami alig lenne más, azon ragaszkodnak hozzá. Még egy XP-hez is, amivel már csak a kompromisszum van, anélkül, hogy érdemi előnyt nyújtana.

A bankban te tévedsz, nem halogathatják az XP-ről váltást. Eddig megtehették, mert ott volt a POSReady, de most már nincs. A befektetők, részvényesek, minőségbiztosítási standardok, biztosítók, hatóságok előírják, hogy nem használhatnak olyan megoldást, ami a pénzügyi biztonságot veszélyezteti. Tehát Juli néni simán XP-zhet 10 év múlva is, egy bank nem.

Úgy, ahogy gépjárműveknél is vannak minimum előírások, műszaki, kötelező biztosítás, egyéb biztosításnak feltételei. Nem mehetsz ki akármilyen romhalmazzal a közutakra a forgalomban részt venni, csak azért, mert még el tud gurulni egyik pontból a másikba. Vagy pl. ha megszegted az extra biztosítás feltételeit, akkor kár, ellopás esetén a biztosító nem fogja fizetni a kárt.

Egyébként sok cégnél túl fog élni az XP. Nem is azért, mert nem cserélik le, hanem lassan. A váltásról azonnal fognak dönteni, de az nagy multiknál iszonyat lassan megy, mire megtervezik az átállást, a vezetőség jóváhagyja, mire beszereznek mindent (hardver, szoftver), mire levezetik, letesztelik az átállást az egész IT infrastruktúrán, az évek kérdése. Nem hardverről hardverre cserélnek, hanem egységesen átalakítják hozzá az egész infrastruktúrát, hogy az összes telephelyen, fiókban, összes automatán, stb. ugyanaz az instrastruktóra fusson. Ez persze a cégek hibája, hogy a legutolsó pillanatig halogatták az átállást, ez a POSReady pont azért lett kitalálva, hogy egy átmeneti időszakkal segítse azokat, akik már átállóban vannak, de nem tudják elég gyorsan levezényelni. Ehelyett a cégek egyfajta újabb haladéknak vették, hogy az átállás megkezdését halogassák. Most meg majd megy a kétségbeesett kapkodás a legutolsó pillanatban.

De a Win7-tel is ez lesz, pár hónap múlva lejár a támogatása. Én átlag felhasználóknak is javasolni szoktam, hogy nézelődjenek jóval hamarabb alternatívák után, teszteljék azokat, hogy ne a legutolsó percben kelljen ezzel vergődni. A Win7-nél is csak a cégen kapnak még hosszabbítást, jó drágán, de ezt megint arra kéne használniuk, hogy már megkezdjék az átállást, de az átmeneti nehézségeket hidalják át vele, közben meg a váltás teljes halogatására fogja a legtöbb cég használni.

• Frawly

veterán

válasz nap #226 üzenetére

Nekem nem volt bajom az SP1 előtt sem az XP-vel. A Win10 meg egyébként „SP6”-nál tart (vagy a Win8-8.1-es számozást követve Windows „10.6”-ról beszélhetnénk), ami miatt ezt nem így érzékeled, az az, hogy máshogy számozzák a verziókat:
    Win10 1507-es verzió: ez az alap kiadás, 2015.07. hóban jelent meg
    1511 - megfelel az SP1-nek, 2015.11. hó
    1607 - ez felelne meg az SP2-nek
    1703 - ez kvázi SP3
    1709 - SP4 megfelelője
    1803 - úgymond SP5
    1809 - jelenleg kvázi SP6
    1903 - majd egyfajta SP7 lesz, 2019. május 10-én fog megjelenni, de béta tesztre most is elérhető. Ennek nem 1905 lesz a neve, mert tartani akarják a korábbi 6 havonta kiadáson alapuló számozást, de néha eltolják a megjelenést, ha sok bugot kell javítani.

(#236) sellerBP: ezért nem neked, mint banki ügyfélnek kell aggódni. A bank felelőssége, hogy a rengeteg pénzéből informatikai infrastruktúra fejlesztésére is költsön, majd megoldják. A te pénzed a számládon garantálva, biztosítva van. Meg is érdemlik, ha felnyomják őket, frissíteni kell. Tudom, sokan arról álmodnak, hogy az XP szép és jó volt, jól szolgált, majd ezt használják 2099-ig. Csak ez nem így működik a valóságban.

(#198) robohw: Win98-nál újabb OS-eknél is kezelhetők a portok, csak nem közvetlenül, csak rendszergazdai módban kell indítani az adott alkalmazást és normálisan kell megírni, nem összegányolni. Azt kell megérteni, hogy a modern OS-ek alapból nem engedik a közvetlen hardverhozzáférét, mert csak gányolásra jók, tipikusan az ilyen trükköket bevető programok teszik instabillá a rendszert, mert kihúzzák a talajt az OS és a többi alkalmazás alól, lehetetlenné teszik, hogy az OS elossza igény szerint az alkalmazások között az erőforrásokat. Nem véletlen alkalmaz már minden OS egyfajta hardverabsztrakciós réteget, ami a Windowsnál az NT-kkel jött be. Értem, hogy a DOS meg a Win98 nosztalgikus, meg még egyszerűbb volt, mindenhez hozzáfértél közvetlenül, de ez a legtöbb fejlesztő kezébe csak gányolási lehetőséget adott, amiért cserébe a felhasználó élvezhette a kékhalálos képernyőzést, meg rebootoltathatta újra a rendszert naponta 20×.

• Frawly

veterán

válasz robohw #192 üzenetére

Amire jó egy XP, arra egy Linux is jó. Még Windowsra is lehet vele fejleszteni, nem tudom milyen feljesztőeszközre adtál ki pénzt.

A Linux egyáltalán nem bugos, főleg ha csak alap felhasználás van a gépen, meg fejlesztés. Fejlesztők körében nem véletlenül népszerűbb már a Windowsnál.

Nem szabad sok éves tapasztalatok alapján született sztereotipiák alapján hozzáállni a Linuxhoz, ki kell próbálni.

• Frawly

veterán

válasz MaCS_70 #186 üzenetére

A szkennelésnek össze kéne, hogy jöjjön, már többféle scannert kezel a Linux, mint a Windows. Olyanokat is, amikhez utoljára XP-re meg 32 bitre volt driver Windows-fronton.

Az OCR-rel megfogtál, arra is vagy ugyan egy csomó linuxos alternatíva, de nem használtam egyiket sem. Pár éve úgy hallottam, hogy a fizetős windowsos OCR progiktól le voltak maradva a linuxos megoldások, most nem tudom. Rosszabb esetben a windowsos OCR progidat beizzítod Wine alatt.

(#181) SchumiBácsi: a Win98-nak már semmi értelme nincs, hacsak nem retró játékokról van szó. Amelyik célalkalmazás Win9x only, be kell zárni virtuális gépbe.

Az NFS2SE megy natívan Linux alatt, még csak Wine sem kell hozzá. Én is szoktam vele mostanában játszogatni (Arch Linux 64 bit). A Chronicles of Riddick meg megy Wine-ban, azon belül is PlayOnLinuxot ajánlanak hozzá.

• Frawly

veterán

válasz CsonkaImo #177 üzenetére

Azért is írtam, hogy a spéci felhasználás okés lehet. Bár én azért switchet nem építenék XP-re, az már elég durva. Ilyen embedded környezetben mindenképp linuxozni szoktak, mert azt elég kicsire le lehet faragni, sallangmentesíteni, hogy beleférjen kevés RAM-ba, ROM-ba is.

Itt most arról van szó, hogy Gipsz Jakab home usernek meg ECDL Mancika irodistának nem jó ötlet fő rendszerként XP-t használni. Eddig sem volt jó ötlet, ez a POS-támogatás megszűnése csak hivatalossá tette azt az elavulási folyamatot, ami évek óta jelentkezett.

Az XP legnagyobb baja, hogy egy csomó progi nem támogatja már, böngészők, virtuális gépek, hang/videóvágó progik, újabb Office-verziók, nincs XP-s driver az új hardverekhez (USB3.1-3.2, újabb Wi-Fi-ok és GPU-k, 1/10 gigabites hálókártyák, nem támogat NVMe-t, GPT-t, UEFI bootot, stb.). Alapból ott van a <4 GB RAM limit is, de arra ugyan még fel lehetne tenni a 64 bites XP-t, de az meg eleve nem is támogatta a POS-frissítéseket sem. Blu-Ray lemezek kezelése sem megy alapból, le kell vadászni az UDF 2.5+ drivert. Így meg csak a kínlódás van vele, cserébe meg nem nyújt semmi pluszt. Ha a hardver gyenge, Linuxot érdemes feltenni helyette, tudom, sokan utálják, pedig sokkal jobb, mint az XP. Max. csak retro játékokhoz jó az XP otthoni környezetben, olyanokhoz, amik már nem, vagy nem normálisan futnak újabb Windows alatt (bekapcsolt kompatibilitási móddal, patchekkel sem).

• Frawly

veterán

válasz Robitrix #142 üzenetére

Ez elég nagy hiba. Hagyni kell leálláskor frissíteni, akkor is, ha siet haza. Menjen, induljon, a gép a frissítés végeztével leáll majd magától, nem kell fölötte ülni, meg kinyomkodni. A fogyatékosoknak még azt is odaírják, hogy „Ne kapcsolja ki a gépet”.

De elhiszem, hogy sok felhasználó hajlamos rá.

• Frawly

veterán

válasz robohw #121 üzenetére

Erre a gépre jobb lenne egy Sparky Linux IceWM. Ez egy nagyon koros gép, az 1 GB RAM-mal, egy szálas procival már necces a böngészés nagyon. Ezen a Linux sem segít, legfeljebb még támogatott, meg pattogósabban fut az XP-nél.

(#44) MaCS_70: nekem nélkülözhető az XP, VM-ben is, már vagy 5 éve nem használtam. Egyáltalán nem is hiányzik.

Az XP részesedésére kíváncsi lennék, de sok piackutatás már nem is méri, a netmarketshare szerint 0,92%. Bár 5% alatt már nagyon pontatlanok ezek a statisztikák, de arra jók, hogy előrjelezzék, hogy lényegében a kutya sem használja már nagyon globális szinten.

(#150) rootkiller: ilyen felhasználásra jó az XP, mikor csak 1-2 offlice legacy alkalmazást akarsz futtatni egy ilyen célvason. Erre semmilyen támogatást nem is igényel. A hír most arról szól, hogy támogatás hiányában online környezetben, meg fő desktop OS-nek nem lesz alkalmas, bár már nem hivatalosan régóta nem alkalmas.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés