Hirdetés
- Yettel topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Fotók, videók mobillal
- VoLTE/VoWiFi
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- A lapkakészlet és az akku különbözteti meg a Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro-t
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Fényképeken az újra lilába boruló Xperia 1 VII
- Korábban érkezhetnek az új hajlítható Samsungok
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
Új hozzászólás Aktív témák
-
alcsa
senior tag
Koszonom!
-
g@bo
nagyúr
ez igen! régen közdöttem én is nyák készítéssel, hiánypotló irás.
-
Anubiss
tag
Nagyon jó cikk! Szezonálisan mindig rám tör az elektronikázhatnék és mindig a NYÁK akasztott meg eddig (meg az eszközhiány). Köszönöm.
-
dezz
nagyúr
válasz
vodkaboy22 #38 üzenetére
Jó, akkor nem pontosan, de vannak hasonlóságok.
(#40) bkercso: "általában"...
-
total90
veterán
Pro nagyon
-
-
baani59
aktív tag
A cikk írója is megemlíti, hogy mind az anyag kiválasztása mind a melegítés kisérletezést igényel - nekem nem igazán voltak sikeresek ezek a kisérleteim.
Ezért mikor a Hobby Elektronikában (vagy az Rádiótechnikában - már nem emlékszem) olvastam a PnP transzfer fóliás nyák-készítésről - vettem egy ívet és kipróbáltam. Elsőre sikerült.
Gondoltam, hogy van itt a fórumban még egy-két hozzám hasonló - más módszereket kevésbé sikeresen alkalmazó - ezért tettem közé a módszert.
-
Jakab66[hun]
senior tag
Elég sok nyákot martam én is magamnak, de így évek során már inkább át tértem a próbanyákokra. Egyszerűbb, és gyorsabb. Legalábbis nekem.
Jó írás!
"A cikkben felelhető képek" ide még 1 + L-betű, és tökéletes!
-
-
Hatszázé' én is adok bárkinek fóliát!
dezz: "a szaktudományok esetében általában a csupa nagybetűs írásmód az elterjedt" (@ugyanott)
vodkaboy22: furatfémezésre csak egy házi módszert ismerek: elküldöm az íróasztalom mellől a gyártó email címéré a terveket, aztán várok pár napot a postásra, majd utalok, szintén otthonról.
-
Flashback
addikt
Megy kedvencek közé!!!
-
vodkaboy22
addikt
Szép írás!
Elektronikai technológusként is mondhatom, hogy teljesen megállja a helyét ! (bár a szakmát tanultam, tanulom ilyet írni nem mernék
grat!).
A cikk elejére azért jobban lehetne hangsúlyozni a munkavédelmet és ha megvan a baj akkor a megoldástgondolok itt a szembe kerülő vegyszert semlegesítő oldatra igaz drága de 1 dobozzal mindenki tartson otthon ha ilyet csinál.
Gondolom, mivel nem 1szerű nem próbálkoztál még vele, de ha mégis furatfémezésre van jó házi módszered?
Iparit ismerem de azok nem éppen hobbystáknak elérhető olcsó vagy megvalósítható módszerek.A cikket egyből mentett linkekbe raktam még1szer is GRAT
-
baani59
aktív tag
Nagyon jó kis írás.
Kipróbáltam én is pár módszert a nyák készítésre, végül kikötöttem egynél, ami leginkább a lézernyomtatós módszerre hasonlít csak más a hordozó.Egy un. PnP transzfer fóliára kell lézernyomtatóval felvinni az áramkör rajzát, majd egy vasalóval lehet felvinni a megfelelően előkészített nyákra.
A fólia pl. itt kapható és még használati leírást is le lehet hozzá tölteni.
-
ncc1701
veterán
Szép munka, thx az írást. Lementettem az egészet.
A bookmarkolt cuccok eltűnnek a netről, ilyesmit azonban 3 példányban backupolok.
-
P.e.t.ya.
senior tag
Nagyon príma, hasznos és információdús írás. Köszönjük szépen
-
sing1ep1ayer
őstag
Sosem próbálkoztam még ilyesmivel és könnyen előfordulhat hogy soha nem is fogok, ennek ellenére az utolsó betűig végigolvastam. Gratulálok, valóban nagyon színvonalas munka!
Sajnos még az eléggé szájbarágós mivolta ellenére is voltak benne olyan részek, amit többször át kellett olvasnom, hogy megértsem. A fotós eljárás a leginkább ilyen, ott nincs teljesen világosan leírva minden. Mintha kezdtél volna fáradni, ami mondjuk érthető. Bár kapásból meg is védelek azzal, hogy a cikket eleve nem laikusoknak ajánlottad. Az mindenesetre lejött belőle, hogy amíg nem lesz családi házam saját műhellyel vagy garázzsal, de minimum dolgozószobával, addig ilyesmibe nem érdemes belevágni.
-
dezz
nagyúr
Nálam itthon nem adottak a házi NYÁK-készítés feltételei, ezért inkább NYÁK-gyártónál csináltatom a paneleket, de érdekes volt olvasni, ott pontosan mi történik, mire kézhez kapom a drágaságokat.
szerk: eredetileg kisbetűvel írtam a NYÁK-ot, de látom, inkább a nagybetűs alakot kultiválod, így hát követtem a példádat.
Erről eszembe jut egy kis történet. Régebbi cégemnél egy titkárnő hallgatta a beszélgetésünket egy fejlesztéssel kapcsolatban. A végén aztán megkérdezte, hogy miféle nyákról beszéltünk.
Aztán azt kérdezte, nem lehetne-e máshogy hívni ezt, mert olyan undorító, hogy "nyák".
-
Dr. Akula
félisten
Ez a filctollazás elég gány.
Régen lehetett kapni szigszalag szerű ragasztókat, vékonyabb-vastagabb vonal (vezetékhez) illetve lyukas karika (forrasztási pont) kivitelben, azt kellett a NYÁK-ra ragasztani, és úgy maratni. Nemtom még létezik-e ilyen, úgy 30 éve láttam működésben, faterom így csinált egy egész számítógépet. 2 magos volt, igaz csak XT, nem Core2.
-
Blindmouse
senior tag
Elképesztően részletes cikk, kiváló képekkel és leírásokkal. Talán ha mások lennének a körülmények, neki is vágnék ezek után a dolognak. De
inkább maradok annál, hogy a munkahelyemen pénzért tervezek, és ingyen gyártatom le a terveimet.
Options: a TINA áramkörszimulátor, nem tervező program. -
Options
csendes tag
Jó cikk!
Gratulálok én is! Jó látni, hogy NYÁK készítésében járatlan emberek is tanulhatnak, illetve emlékeztetőként is hasznos (én 6 éve csináltam ilyent, irodagép-szerelőire jártam, ott kötelező volt a NYÁK tervezése, készítése - kézileg).
Nem kukacoskodás, de azt hittem, hogy szót ejtesz, PC-s tervező programról is (pl. TINA). Bár úgy tudom, hogy az, nem otthoni felhasználásra készült. -
McDog
aktív tag
Nagyon tetszett a cikk, már régen kíváncsi voltam, hogy hogy készül a nyák, de nem tudtam, hogy házilag is lehet.
Köszönet érte
-
Bari
Modder
Sziasztok!
Köszönöm szépen Mindenkinek a rengeteg megtekintést (eddig több mint 14e) és a sok pozitív visszajelzést. Már ezért megérte a ráfordított idő.
#7 DaveJr: Eagle NYÁK-tervező programot használok. Majd talán egyszer arról is születik egy kisebb bemutató írás amolyan tippek trükkök.
#17 buherton: Igyekszem javítani.
-
batt
aktív tag
Ez igen! Nagyon Profi ! grat
-
Nagyon igényes, körültekintően megírt cikk, gratula! Öröm olvasni!
Én lemezollóval darabolok, aztán 405 nm-es kis UV-LED-ekkel világítom le az előre lakkozott panelt, 1-2%-os NaOH-oldattal hívom elő, majd 4:1:1 arányú cc. hidrogén-peroxid + cc. sósav oldattal maratok, ahol 4 a víz aránya. A vegyszereket a Corvin negyedhez közeli Azúr vegyszerboltban veszem.
Előre lakkozott panel kapható a konthában vagy lomexben, de biztos máshol is; a kék öntapadós fóliát le kell húzni darabolás után, levilágítás előtt. Sajna a lakk korától függ kissé a levilágítási idő: öreg paneleket kicsit tovább kell világítani. Azt meg nem tudhatjuk, hogy milyen idős a panel. Egyszerre többet veszek ezért, ezek általában egyformák. De ebből nem szokott nagy gond lenni. A levilágítás alatt fotókeret vékony üveglapjával szorítom le a rajzolatot. Ez kissé megnöveli a levilágítási idő ahhoz képest, mintha nem lenne, mivel az üveg nem tökéletesen ereszti át az UV-t, de ugye a 405 nm még nem UV. Napon jobban figyelembe kell venni. De világítottam már le 20 W-os kompakt fénycsővel is 15 cm-ről, 45 perc alatt.20 miles felbontású, kicsi panelt.
A kémiai ónozás előtt meg Cif + mosogatószivacs dörzsi részével tisztítom a panelt, különben nem tapad meg az ón, ahogy írtad is. Mire rájöttem...! -
Na igen, ez a munka már valóban méltó a hiánypótló jelzőre.
Köszönet érte -
törölt tag
Szuper leírás, köszönjük!
-
Destructo
senior tag
Nagyon jó cikk lett!
-
MongolZ
addikt
Ez igen!
Mindig öröm ilyet olvasni!
-
Kiváló cikk. Tudtál még újat is írni
. Nekem a vasalás + hidrogén peroxid jött be.
Egyetlenegy dologba tudok belekötni, hogy a mérőszám és a mértékegység közé egy szóköz kell, hogy formailag is helyes legyen, ne csak szakmailag.
-
OutsideR
aktív tag
És megszületett a cikk.
Most már jöhet a világvégeNagyon jó írás, látszik hogy van benne munka rendesen. Köszönjük.
-
tomsics
senior tag
Nagyon jó lett!Én is filccel kezdtem,de nagyobb/bonylultabb rajzokhoz már nem volt jó.Így jött a lézer nyomtató.Azzal pedig könnyen és gyorsan meglehet csinálni.Én nem is szoktam csiszoló papírt használni .Súroló por és fogkefe,vagy dörzsivel szoktam tisztítani.
-
tDr1v3r
veterán
Na, valahogy így kell kinéznie egy címlapos írásnak... gratulálok, nagyon tartalmas és érdekes lett!
-
zozzoo
csendes tag
Remek írás, nagyon köszönöm!
Mi iskolában sósavval maratunk, az idő miatt, de méghogy szemüveg, kesztyű, levegő.. -
MunezXBK
nagyúr
Megköszönős, visszatalálós hsz.
-
Gery15
addikt
Huhhh most csak gyorsan átfutottam, nagyon jó! Ment is a könyvjelzőkhöz!
Holnap átolvasom részletesebben, most úgy is tesómmal egy házilag készített ventilátorszabályzót építünk, szóval pont jól jön a cikk.
A kudarcokra meg csak annyit, hogy nincs megállás! Aki elesik az úgyis feláll.Továbbá nincs is jobb, mint az égett poti vagy ic-k szaga.
-
Szép munka.
-
gxyb
aktív tag
Nagyon köszönjük! Kiváló karácsonyi ajándék!
-
P00By
nagyúr
Le a kalappal!
-
DaveJr
őstag
Nagyon jó kis írás
Én még annyit hiányolok, hogy milyen programmal rajzolod a nyáktervet?
-
Lacko2us
csendes tag
Nagyon vártam már!
Nagy figyelemmel követem a munkásságod és másokét is, és csak Gratulálni tudok!
Minden Tiszteletem!
-
Tomi_Sci
őstag
Üdv!
Nagyon jó írás, én anno rengeteget kerestem különböző technikákról leírásokat, amíg megtaláltam a nekem legjobbat. Te pedig összegyűjtötted egybe
Én a műnyomós hidogrénperoxidos módszert használom, szerintem ez a legegyszerűbb. Persze csak ha van gázálarcod, vagy szeretsz kockáztatniMár az első nyákom tökéletes lett, nem is fogok egyhamar váltani
-
aram01
nagyúr
köszi
ezt elmentem -
parkasz
senior tag
Kifejezetten hasznos és érdekes írás! Moddinghoz alapmű!
Ezer köszönet érte! -
joecontra
addikt
Köszi az írást.
Üdv,
J -
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
lo Modding során előfordulhat, hogy a célhoz nyomtatott áramköri lap szükséges, melyet mi is elkészíthetünk.
- World of Tanks - MMO
- Riasztó topik
- Milyen NAS-t vegyek?
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Nintendo Switch 2
- Az Intel szerint a régebbi processzoraikat keresik az ügyfeleik
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Milyen videókártyát?
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- További aktív témák...
- Apple IPhone 13 Pro Max 256GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- Apple iPhone 14 Pro Max 128GB,Újszerű,Adatkábel,12 hónap garanciával
- Apple iPhone 16 Pro Max 256GB,Újszerű,Dobozával,24 hónap garanciával
- Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G 256GB,Újszerű,Adatkábel,12 hónap garanciával
- Samsung Galaxy A56 5G 256GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Microsoft XBOX Series X 1TB SSD fekete játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! MSI PRO Z690 i7 14700K 64GB DDR4 2TB SSD RTX 3070Ti 8GB Fractal Design Meshify C CM 750W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon Felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- Beszámítás! Oculus Rift virtuális valóság szemüveg garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest